post

10 БЛОГ ТЕМИ ЗА ПРОМОЦИЈА НА ВАШИОТ БИЗНИС

Блогирањето претставува едно од маркетинг средства кое во серијалот од маркетинг средтсва ќе го опфатиме во понатамошниот период. Многу е поголема видливоста и експертизата на бизнисот докоBloggingTopicsлку ја користи оваа алатка. Блогот кој се користи за бизнисот мора да биде место каде потенцијалните потрошувачи ќе дојдат од време на време и ќе ја читаат содржината на истиот. Читањето на содржината треба да мотивира желба за купување од Вашиот бизнис.
Еден од проблемите со блогирање за бизнис е кои теми да ги опфаќате во истиот. Еве 10 различни теми за кои можете да блогирате со цел зголемување на продажба за Вашиот бизнис:

 1. Блог написи за производи и/или услуги. Опиши ги производите и/или услугите кои твојот бизнис ги нуди. Запомни дека производите и услугите се нешто што сакате да го продадете на Вашите потенцијални купувачи. Обезбеди дескриптивна и графичка презентација на тие производи и/или услуги. Опиши ги проблемите кои тој производ и/или услуга може да ги реши.
 2. Блог написи за индустријата. Можете да напишете блог написи кои ќе се однесуваат за индустријата во која се наоѓа Вашиот бизнис. Прикажете извештаи од списанија за Вшата индустрија. Каков ќе биде развојот на индустријата во иднина? Што може да се очекува во иднина од индустријата и од Вашиот бизнис? На ваков начин ќе ја изградите Вашата експертиза за индустријата во која се наоѓате.
 3. Блог написи за Вашата експертиза. Претставете се како еден експерт во полето на Вашиот бизнис. Конечната одлука за купување во многу случаи ќе зависи од Вашата експертиза за темите на кои се однесува Вашиот бизнис. Пишувај за твоите мислења за одреден тип на производи и/или услуги и различни брендови. Претставете се како решавач на проблеми за потенцијалните потрошувачи.
 4. Блог написи за искуството на задоволни потрошувачи. Презентирајте ги добрите препораки од задоволни потрошувачи. Кога потенцијалните потрошувачи донесуваат одлука за купување, тие сакаат да видат какво е искуството на другите луѓе кои веќе го имаат и користат Вашиот производ и/или услуга. Собирајте препораки од задоволни потрошувачи и од време на време испратете нова препорака и искуство за производите, услугите и Вашиот бизнис.
 5. Блог написи за проблеми на потрошувачи. Секој бизнис решава одреден тип на проблем кој потрошувачите го имаат. Објаснете ги тие проблеми во вашите блог написи. Повикај да остават коментари и барај други проблеми кои можете да ги опишете. Читателите сакаат да се идентификуваат со проблемите и да најдат начин како да ги решат.
 6. Видео презентации. Сега е многу едноставно да направите и објавите видео на Вашиот блог. Видео материјалите ја имаат моќта да му дадат визуелизација на производот и услугата на Вашите потенцијални потрошувачи. Направете видео за Вашите производи и/или услуги и објаснете ги сите позитивни аспекти во истото.
 7. Блог написи за резултати од прашалници. Направете прашалници за Вашиот бизнис, производи, услуги, пазар или пак индустрија. Напишете напис за резултати и дадете мислења и идни чекори кои Вашиот бизнис ќе ги опфати.
 8. Блог написи за тековни настани. Изберете некој интересен тековен настан поврзан со Вашиот бизнис, пазар или индустрија и напишете некоја информација од истиот. Размислете што би било интересно за Вашите читатели и потенцијални потрошувачи. На пример, доколку посетите некој семинар од Вашата индустрија извадете некој интересен дел и објавете го на Вашиот блог.
 9. Одговарајте на прашања од коментари. Секое прашање кое ќе можете да го најдете во коментарите на блог написите ќе претставува инспирација за блогирање. Дајте добри одговори на тие прашања во вид на посебен блог напис. Бидете дескриптивни и од помош со Вашите одговори. На таков начин читателите ќе стекнат чувство дека навистина ви се важни за Вас и за Вашиот бизнис.
 10. Општи теми. Добра стратегија понекогаш е да изберете да пишувате за општи теми од секојдневниот живот. Можете да најдете такви теми од другите блогови и да напишете Ваше сопствено мислење за таа тема.

Блогирање за бизнис е една од најдобрите маркетинг стратегии што треба да ги искористите. На ваков начин, континуирано ќе бидете во една добра интеракција со тековните и потенцијалните потрошувачи. Направете листа на теми за кои ќе пишувате и започнете со пишување и објавување. Ова ќе ја зголеми бизнис потенцијалната енергија на Вашиот бизнис и на Вашите маркетинг активности. Поволностите ќе ги почувствувате многу бргу.
За изработка на блог имаме изработено серијал од видео материјали. Доволно е само да се регистрирате за неделни билтени и ќе започнете да ги добивате видео материјалите во вид на како да направам веб презентација.

Преземено од Entrepreneurship In a Box.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

 1. […] одговори во овој дел е што ќе се објавува на блогот? Во 10 блог теми за Вашиот бизнис блог ги презентирав следниве […]

Speak Your Mind

*