Archives for август 2009

post

4 ВИДА НА ЛУЃЕ СОГЛАСНО БОГАТ И СИРОМАШЕН ТАТКО – ROBERT KIYOSAKI

Robert Kiyosaki е познат по неговиот серијал од книги за приказна за богат и сиромашен татко. Тоа се приказни за двајца татковци кои имаат сосема различни вредности и различни совети за своите деца. Овие книги се продадени во милионски примероци низ светот. Јас имав прилика да прочитам неколку од нив.

Последната книга која сеуште не е објавена има сосема уникатен начин на издавање. Таа во завршна фаза Robert Kiyosaki ја постави на веб страната на интернет да може да се симне од повеќе луѓе бесплатно и да дадат свои предлози и искуства кои би влегле во конечното издание.

Ова е видео кое го добив по препорака преку Twitter и сакам да го поделам со сите посетители на претприемач. Јас се најдов во него и го повлеков првиот чекор во трансформација на вредностите од сиромашен татко кон вредностите на богатиот татко.

Неколку работи би ги потенцирал:

 • Има 4 типа на луѓе:
  • Вработени – работници, шефови, началници, директори.
  • Самовработени – сопственици на мал бизнис кои самите работат се и сешто.
  • Бизнисмени – сопственици на поголеми бизниси за кои работат други вработени.
  • Инвеститори – Луѓе кои инвестираат.

Советите на сиромашниот татко се:

Учи, работи напорно за некоја владина институција, за некоја друга фирма, напредувај низ хиерархијата и ќе бидеш успешен.

Советите на богатиот татко се:

Немој да работиш напорно, нека работат твоите вработени за тебе. Зошто да работиш и да се убиваш од работа кога тоа не е твое и можат да те отпуштат било кога сакаат без разлика дали си вреден или не.

Како е кај нас?

Учи за да се вработиш во некоја државна институција. Ако може Царинска управа или пак Управа за јавни приходи би било одлично. Ќе напредуваш како напредуваат политичките партии. Ќе бидеш успешен низ хиарархијата со париска книшка. А на крајот сепак ќе бидеш отпуштен зошто ќе се смени политичката гарнитура на власт.

Дали Robert Kiyosaki кажува нешто неточно во видеото погледајте сами. Видеото е само 10 минути но вредноста на информациите во него е непроценлива. Но, навистина треба да ги смениме вредностите во општеството. Затоа другите земји се поуспешни од нас.

Благодарам Robert за прекрасниот материјал.

post

МАРКЕТИНГ СРЕДСТВА – ПОТТИКНУВАЊЕ НА АКЦИЈА

По една мала пауза со маркетинг средствата би продолжил со 19-тото маркетинг средство од ветените над 100. Како 19-то маркетинг средство кое ќе го презентирам денес се одлучив да биде поттикнување на акција. И ова маркетинг средство не е оној традиционлен вид на маркетинг во вид на рекламни кампањи за бизнисот илипроизводот и услугата. Ова маркетинг средство е средство кое е беплатно и може да се користи за повеќе намени.

Слика: FreeDigitalPhotos.net

Како може да се користи ова маркетинг средство?

 • Директно во другите маркетинг кампањи кои ќе имаат за цел да поттикнт акција кај потенцијалните потрошувачи.
 • Од страна на продажниот тим со цел остварување на продажбата.
 • Од страна на сите членови на бизнисот при присуство на било каков настан за да се привлечат повеќе потенцијални потрошувачи.
 • Од страна на Вашите потрошувачи кои ќе го препорачуваат Вашиот бизнис на своите роднини и пријатели.

Што претставува поттикнување на акција?

Не сакам да одам со формални дефиниции туку би сакал едноставно поттикнување на акција да го претставам на следниов начин:

Поттикнување на акција претставува било каква активност од страна на Вас како претприемач, Вашите вработени, Вашите други маркетинг средства или пак Вашите потрошувачи во пишана, изговорена или било која друга форма која ќе предизвика желба за превземање на акција во однос на Вашиот бизнис од страна на потенцијалните потрошувачи.

Едноставно секоја бизнис активност која вродува желба за акција кај потенцијалниот потрошувач претставува поттикнување на акција.

Целта е да ја зголемите продажбата и бргу да се распространува добриот глас за Вашиот бизнис. Но, сево ова не е едноставно.

Како да воспоставам систем за поттикнување на акција?

Следете ги следниве чекори:

 • Изработете план за воспоставување на систем за поттикнување на акција кој ќе содржи цели, начини и методи и техники кои ќе ги користите.
 • Изберете ги вистинските зборови и маркетинг средства кои ќе поттикнат на акција.
 • Направете водич за примена на тие методи и техники.
 • Обучете ги сите Ваши вработени за примена на тие методи и техники.
 • Применувајте ги стандардите во секојдневното работење.
 • Додавајте нови начини и методи и техники за поттикнување на акција.
post

ИЗБОР И ИНСТАЛАЦИЈА НА WORDPRESS ТЕМА – ВИДЕО 3

Стигнавме до третото видео од овој серијал на премиум видео материјали за беплатна презентација на Вашиот бизнис.

Досега го направивме следново:

 • Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг
 • Во второто видео инсталиравме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна и
 • Сега е на ред да избереме и инсталираме тема на WordPress која ќе го смени оној дифолт изглед на нашата веб страна.

Кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото:

Чекори кои ќе треба да ги преземете:

 1. Да пронајдете тема на WordPress и да ја симнете
 2. Да го отпакувате фајлот
 3. Да го ставите фајлот на веб серверот преку FTP клиент софтвер
 4. Да ја активирате темата
 5. Чекајте го следното видео
post

ЕДНА КРЕАТИВНА МОЖНОСТ ЗА УЧЕЊЕ

Постојано учење е нешто што постојано ја зголемува бизнис потенцијалната енергија како на претприемачот така и на бизнисот воопшто. Со овој блог напис сакам да поделaм едно мое искуство во однос на учењето.

Дневно прелистувам и читам илјадници веб страни и воедно пишувам за неколку мои веб страни. Кога го започнав мојот најнов сајт Entrepreneurship in a Box пред одреден период морав да учам и да читам постојано за блогирање и начин на пишување. Завршив повеќе онлајн курсеви и прочитв неколку книги за блогирање напишани од најуспешните во оваа подрачје.

Еден од подобрите ако не и најдобри блогови кои се занимават со тема блогирање и начин на пишување се ProBlogger и CopyBlogger.

На ProBlogger најдов интересен серијал од 15-тина блог написи во однос на тоа каков наслов да користиш па се до различните елементи на еден блог напис. Тоа не го применувам за претприемач туку само за Entrepreneurship in a Box. Но, проблемот е што јас ги прочитав но не можев да ги запомнам сите информации стекнати од тие 15-тина блог написи.

За да го решам проблемот ги спроведов следниве чекори:

 • Од сите написи ги извадив најважните елементи (по една реченица)
 • Направив еден график наречен Mind Mapping кој излезе доста сложен но поедноставен за снаоѓање од директно читање на вебот.
 • Го трансформирав графикот во вид на слика.
 • Го поставив на мојот десктоп како позадинска слика.

Еве ја сликата на десктоп:

Што добив?

 • Секогаш кога ќе го вклучам мојот компјутер се прикажува таа слика.
 • Секогаш кога работам н мојот компјутер ја гледам сликата и се потсетувам на пораките во истата.
 • Секогаш кога ќе пишувам блог пост за Entrepreneurship in a Box погледнувам во препораките од сликата.
 • Сликата постојано ми дава идеи и инспирација (за еден месец напишав 60 блог написи за Entrepreneurship in a Box).

Користете креативни можности за да бидете повеќе фокусирани во работата и со тоа пефективни и поефикасни секако. Можете неделните задачи да ги ставите како позадинска слика на Вашиот десктоп и секогаш кога ќе го вклучите компјутерот ќе погледнете што треба да сработите.

post

ИНТЕРНЕТ БИЗНИСИ 8: WORDPRESS VS JOOMLA

Како што најавивме во овој наслов ќе се обидам да помогнам колку што можам според моето искуство кога треба да избирате помеѓу две платформи за менаџирање на содржина на вашата веб страна. Кога започнав со претприемач започнав со Joomla. Ова што сега го читате е на Joomla платформа. Потоа сакав да започнам блог и го изведов преку WordPress платформата за менаџирање на содржина на веб страните. Значи ова што го опишам во овој наслов не е рекла казала туку само едно мое искуство кое и ден денес трае во однос на овие две платформи.

Едно од најпоставуваните прашања е што да се избере Joomla или WorPress. Ако ме прашате сега по 9 месеци искуство со двете платформи би Ви кажал без да размислувам WordPress. Бидејќи најголемата грешка што ја направив во почеток на претприемач беше Joomla. Да се разбереме, немојте да ме сватите погрешно дека Joomla e безвредна. И таа си има свои предности. Но мојот совет за Joomla ќе го претставам преку следниве разлики:

 1. Joomla е пример на доста слабо менаџиран open source проект додека  WordPress има навистина импресивно и успешно менаџиран тим. Но понекогаш дури стануваат и досадни со постојано нови верзии на WordPress. Сепак, оправдано. Се работи за безбедност и функционалност.
 2. Со Joomla, најверојатно ќе треба да потрошиш уште два до три часа за да ги реорганизираш различните модули за да ги прилагодиш со темплејтот кој сакаш да го користиш.
 3. Една друга карактеристика на WordPress која сметам дека дава голема предност е KISS принципот (Keep It Short and Simple – Нека бидне кратко и едноставно). Joomla пак од друга страна се чини дека е развиена за да реши секакви проблеми особено инженерски кои не се доволно разбирани од обичниот човек кој едноставно сака обичен систем за менаџирање на содржина на интернетот. Кога првпат ја симнав Joomla се чудев едно 3-4 дена што да правам со неа. Откако успеав да ја инсталирам налетв на еден куп нелогични работи. Затоа и еден мој пријател пред некое време ја симнал Joomla и ја чува на сопствениот хард диск не знае што понатаму иако е инженер и работи со продажба и поправк на компјутери.
 4. Eдна предност на Joomla во однос на WordPress е можноста за подршка на eCommerce и повеќе нивоа на дозволи за работа. Иако имам видено и испробано неколку додатоци (едниот за eCommerce го купив) кои го решават токму овој проблем на WordPress.
 5. На едно место прочитав за споредба на лини во програмскиот код на двете платформи. Joomla има над 350.000 линии додека WordPress има околу 160.000 што бидејќи WordPress нуди 70% од карактеристиките на Joomla  претставува многу поефективен програмски код.
 6. Интерфејсот на WordPress е многу поедноставен и е лесен за снаоѓање. Секогаш кога сакам да направам некоја промена во Joomla ми треба многу повеќе време, додека преку WordPress се е многу поедноставно.
 7. Во последниве години WordPres стана навистина стандард за веб и навистина доста посакувана платформа од страна на Google. Јас ги користам и двете платформи на кои имам Google analytics код и навистина Google ми праќа повеќе посетители на WordPress.
 8. Во секој случај WordPress е многу подобра во однос на SEO (Оптимизација на пребарување).
 9. Уште една предност која би ја напоменал е поедноставна инсталација на WordPress во однос на Јоомла.
 10. Многу поедноставно е администрирањето на артиклите и блог написите на WordPress во однос на Јооmla.
 11. И на крај сите најголеми интернет маркетари во светот ја препорачуваат и работат на WordPress платформата.
post

КАКО ДА СИМНЕТЕ ВИДЕО ОД YOUTUBE

Често пати како едно од главните проблеми со YouTube видеата е што не можете да ги симнете и да ги поставите на сопствениот хард диск за да ги гледате подоцна. Како дел од бесплатни апликации кои ги објавуваме на претприемач посебен напис ќе посветам на овој проблем.

Апликациите кои ќе ги презентирам се два вида:

 • Веб базирани апликации – Ништо не симнувате и не инсталирате на Вашиот компјутер туку преку интернет – вебот доаѓате до сервисот и го користите согласно нивните правила.
 • Windows базирани апликации – Апликации кои работат под оперативниот систем Windows и се инсталираат на Вашиот хард диск.

Напомена:

Напоменуваме дека сите овие апликации ги кршат правилата односно условите на користење (Terms of Services) на YouTube кој во точка 5 став B го наведува следново:

You may access User Submissions for your information and personal use solely as intended through the provided functionality of the YouTube Website. You shall not copy or download any User Submission unless you see a “download” or similar link displayed by YouTube on the YouTube Website for that User Submission.

Веб базирани апликации

 • iDesktop.tv – Оваа веб апликација има бесплатна опција која има одредени ограничувања во симнувањето.
 • Downloader9 – И оваа апликација работи на принципот копирај и залепи URL на видео.
 • Vixy – Ова е онлајн flv конвертор кој може да симне видео од YouTube.

Windows базирани апликации

 • Moyea YouTube FLV Downloader – Има бесплатна верзија (11,3 MB) која симнува и конвертира видео од YouTube.
 • VDownloder – Втора Windows базирана апликација (5,14 МБ) која има можност за симнување на видео од YouTube.
 • Orbit Downloader – И оваа е десктоп апликација (2,18 МБ) за симнување на видео од YouTube.
 • Videoslurp – Оваа апликација овозможува симнување на видео од YouTube со едноставен клик.
 • Vixy – Освен онлајн алатка има и десктоп апликација за симнување на видео од YouTube.
post

ГРАФИКОН НА РЕНТАБИЛНОСТ – ВИДЕО

Конечно и видеото кое го ветив нешто поодамна а се однесува на графиконот на рентабилноста. Пред одреден период како гостински напис од страна на Предраг Стојковски директор на компанијата INTRO GROUP на претприемач објавивме напис за графикон на рентабилноста. Во овој напис беше даден основен концепт на анализа на графиконот на рентабилноста и еден темплејт за графикон на рентабилност изработен во MS Excel. Со оваа видео сакаме да дадеме еден вовед како можете да го користите темплејтот.

Сакам да го искористам овој напис и за уште едно ветување. Денеска имав неколку состаноци со луѓе од оваа индустрија од два различни центри за развој на нови бизниси. Имав некои понуди кои ги размислувам и ќе продолжам да ги размислувам. Но тоа во овој момент не е важно. Со овие реченици сакам да покажам како може да се добие една идеја за развој на нешто.

Во текот на разговорите и предлозите не добив идеја но додека возев сам (едно од покреативните места) добив десетина нови идеи за претприемач кои веднаш си ги внесов во книга со бизнис идеи и ќе започнам со нивна реализација по одреден период.  Значи средби, разговори со различни луѓе и размена на некои искуства што подоцна резултираше во едно креативно место на кое добив десетина идеи кои немаат врска со денешните разговори.  Така да по 15-тина дена ќе има уште изненадувања на претприемач кои секако во развој на претприемништвото и помош на малите бизниси.

Но, сега видеото:

post

КАКО ДА ГО ЗГОЛЕМИТЕ ПРОФИТОТ!

Во време на криза се мисли како да се задржи опстанокот на бизнисот. Тешко дека некој размислува за профит! Најважно е да не се работи со загуба. Но сепак претприемач Ви препорачува да се обидете да бидете профитабилни и оваа година. Да тргнеме од онаа што влијае на Вашиот профит:

 • Стапка на профит
 • Купувачи
 • Количина која се продава

Со зголемување на стапката на профитот ќе ја зголемите и цената, па така ако некој производ сте го продавале за 100 денари и ја зголемите цената за 10 денари ќе го зголемите и профитот за 10 денари.

Ако имате повеќе купувачи ќе биде зголемен и профитот. На пример, имате 10 купувачи кои во просек трошат по 1000 денари ќе имате приход од 10.000 денари. Доколку профитот е 10% ќе имате профит од 1000 денари. Доколку пак имате 20 купувачи кои во просек трошат исто ќе имате приход од 20.000 денари и профит од 2.000 денари.

Доколку ја зголемите количината на производи која ја продавате ќе успеете да го зголемите профитот. На пример имате 10 купувачи кои купуваат по 10 парчиња и во просек излегува дека трошат 1000 денари ќе имате приход од 10.000 денари и профит од 1.000 денари. Доколку тие исти купувачи купат по 15 парчиња ќе имате просечна продажба од еден купувач од 1.500 денари и приход од 15.000 денари што ќе ви донесе профит од 1.500 денари.

Доколку купувачите и количината која се продава ги претвориме во:

 • Број на потенцијални потрошувачи
 • Стапка на трансформација на потенцијални потрошувачи во купувачи
 • Број на продажби и
 • Просечна продажба по купувач

ќе имаме 5 елементи кои влијаат на профитабилноста и тоа горенаведените 4 и маржата.

Секоја профитабилност започнува со број на потенцијални потрошувачи. Ова е бројот на сите контактирани или пак сите оние кои влегуват во Вашата продажна инка. Од овие потенцијални потрошувачи одреден процент стануваат вистински купувачи. Тој процент е стапка на трансформација на потенцијални потрошувачи во купувачи. Колку е поголем бројот на вистински купувачи толку ќе биде и поголема Вашата профитабилност. Бројот на вистински купувачи зависи од бројот на потенцијални потрошувачи кои влегуваат во Вашата продажна инка и стапката на трансформација. На пример, имате 1000 потенцијални потрошувачи и стапка на трансформација 10%, бројот на вистински купувачи ќе биде 100. Повеќе за ова можете да прочитате во подобрување на продажната инка.

Понатаму на профитабилноста ќе влијае бројот на продажбите во одреден временски период. Доколку имате поголем број на продажби од исти купувачи и профитабилноста ќе биде поголема. Бројот на продажби зависи од Ваши задоволни купувачи. Доколку се задоволни ќе се вратат повторно да купуваат.

Четвртиот елемент кој влијае на профитабилноста е просечна продажба во денари од еден купувач.

Така да сега имаме една формула за профитабилноста:

Потенцијални потрошувачи Х Стапка на трансформација Х Број на продажби Х Просечна продажба по купувач Х Стапка на профит =  Профит во денари

Да земеме еден пример:

 • Во текот на годината во вашата продажна инка успевате да внесете 5000 потенцијални потрошувачи
 • Стапката на трансформација на потенцијални потрошувачи во купувачи ви е 10%
 • Од еден потрошувач во просек правите 6 продажби во текот на годината
 • Просечна продажба во денари од еден потрошувач за едно купување е 500 денари
 • Стапка на профит ви е 10%.

Вашиот годишен профит ќе биде:

5000 х 0,1 х 6 х 500 х 0,1 = 150.000,00 денари

Значи годишен профит ќе ви биде 150.000 денари. Но, сакате да го зголемите профитот и вршите подобрување на сите 5 елементи за 10% па така имате:

 • Во текот на годината во вашата продажна инка успевате да внесете 5500 потенцијални потрошувачи
 • Стапката на трансформација на потенцијални потрошувачи во купувачи ви е 11%
 • Од еден потрошувач во просек правите 6,6 продажби во текот на годината
 • Просечна продажба во денари од еден потрошувач за едно купување е 550 денари
 • Стапка на профит ви е 11%.
 • Вашиот годишен профит ќе биде:

  5500 х 0,11 х 6,6 х 550 х 0,11 = 241.576,50 денари

  Со 10% зголемување на сите елементи Вие го зголемивте годишниот профит за 91576,50 денари (241.576,50 – 150.000,00). Ова претставува зголемување од над 60% од претходниот профит на годишно ниво. И ова се нарекува ефект на пеперутка.

  post

  ИНСТАЛАЦИЈА НА WORD PRESS ПЛАТФОРМАТА – ВИДЕО 2

  Ова е второто видео од ветените 10 за бесплатна изработка на веб страна заради презентација на Вашиот бизнис или било која друга потреба.

  Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг. Сега е на ред да инсталираме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна.

  Кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото.

  Чекори кои ќе треба да ги превземете:

  • Да симнете FTP Client софтвер
  • Да ја симнете WP платформата
  • Да го измените wp_config.php фајлот
  • Уплоадирате фајловите од WP платформата
  • Чекајте го следното видео
  post

  E-КУРС ЗА ГРАДЕЊЕ НА ЛИСТА

  Пред петнаесетина дена на сите регистрирани членови за неделни билтени на претприемач пратив е-маил кој гласеше Вака:

  Накратко само известување за нешто што би можеле да го
  искористите.

  Интернет милионерите Shawn Casey и
  Tellman Knudson го даваат нивниот List Pros курс
  бесплатно (претходно го продавале за $1,997!).

  Доколку сакате да го копирате
  нивниот успешен систем со кој заработуваат
  15.000.000 долари годишно преку градење на листа и
  продажба преку истата.

  Јас штотуку ја нарачав и платив само трошоци за
  испорака. На ваков начин претходно успеав да
  го купам познатиот софтвер на Mike Filsaime –
  Butterfly Marketing.

  Бесплатната копија можете да ја земете преку следниов линк:

  линк

  Со почит,
  Претприемач!

  Овој е-маил беше информативен за некој ако сака да го добие курсот за градење на листа бесплатно а кој се продавал за $1,997. Оваа информација ја добив преку листата на Mike Filsaime кој ме информираше дека курсот оди бесплатно. Платив само трошоци за транспорт во износ од 400 денари и денес на 17.08.2009 добив пакет од Chicago со DVD на кое се наоѓа курсот и дополнителни писма и информации во однос на курсот.

  Целта на овој блог напис е да Ви покажам дека ова функционира. Секој би помислил дека не е можно да добиеш нешто бесплатно на интернетот. Но, интернет бизнисите функционараат на таков начин. Од друга страна можете да добиете навистина знаење кое во светот постои и се користи. Јас сеуште не сум го проучил курсот но видов дека е полн со различни наслови и видео материјали кои ја обработуваат проблематиката на градење на листа.

  Курсот е составен од 7 модули од започнување до материјализација на бизнисот кој го започнувате. Во нареден период ќе имате можност некои од тајните на овој курс да ги прочитате на претприемач.

  На сликата можете да го видите материјалот кој ми стигна денес и кој ја збогати мојата лична колекција на книги и курсеви: