Archives for декември 2010

post

Среќна Нова 2011 Година!

Среќна Нова Година

Среќна Нова Година

Го поминуваме и последниот ден од оваа 2010 година. Најверојатно сите сме во некои последни подготовки за вечерашнава прослава за пристигнување на новата година. Па затоа само накратко ќе ја искористам оваа прилика на сите читатели на претприемач да им ја честитамe Новата 2011 година и да им посакамe успех на сите полиња од тимот на претприемач (Александар – @alandonovski, Ненад и Драган – @sutevskid)!

Се гледаме следната година!

post

Интернет маркетинг – Најдоброто на претприемач во 2010

Интернет маркетинг - најдобро за 2010

Интернет маркетинг - најдобро за 2010

Интернет маркетинг претставува 6-тата тема од серијалот најдоброто на претприемач во 2010. Со неколку серијали во однос на блогирање, оптимизација за пребарувачи, онлајн маркетинг средства и PPC кампањи беше една од позастапените теми оваа 2010 година.

Едно прашање често преовладува кај претприемачите, а тоа е дали треба да бидат застапени на интернетот. Што ако се локални бизниси? Што ако функционираат само офлајн нивните бизниси? Претприемачот треба да започне да го гради своето онлајн присуство и ако е локален бизнис и ако функционира само офлајн. Едноставно нека се запраша каде се неговите потенцијални потрошувачи? Најверојатно над 80% би биле присутни на некаков начин онлајн без разлика дали се на Facebook или пак Twitter или пак бараат некое решение на Google за кое можеби токму Вашиот бизнис може да им помогне.

Ова се 6 постови кои се избрани како најдобри во 2010. Но, 2 од нив се серијали во кои има линкови до целата серија која ќе ве води низ соодветниот процес.

 1. E-mail маркетинг кампања во 8 чекори. Во постот се дадени 8 чекори во кои можете да спроведете E-mail маркетинг кампања која станува се покорисно и продуктивно маркетинг средство за бизнисите без разлика на нивната големина.
 2. 5 Слоеви за успешен бизнис блог. Овој пост претставува една моја презентација за слоеви на кои ја темелам успешноста на еден блог кога станува збор за бизнис цели.
 3. Промени во Маркетинг. Во овој пост се начнати некои промени во последните 10-тина години кои имаат огромно влијание врз денешните бизниси. Прифати или спреми се за самоуништување!
 4. Google Adwords – Маркетинг средство 74. Во овој пост ќе ги најдете линковите до серијалот на постови за Google Adwords кој претставува една PPC кампања.
 5. SEO – Оптимизација за пребарувачи. Во овој пост ќе ги најдете линковите до серијалот на постови за SEO – оптимизација за пребарувачи што всушност претставуваат еден мини прирачник за спроведување.
 6. Дали онлајн стратегија претставува бизнис стратегија? Во постот се дадени одговори на неколку прашања кои се однесуваат на бизнис стратегија и онлајн стратегија.
post

Менаџмент – Најдоброто на претприемач во 2010

Менаџмент - Најдоброто за 2010

Менаџмент - Најдоброто за 2010

Пета тема од серијалот најдоброто на претприемач за 2010 година претставува менаџмент – нешто без што не може нормално да функционира ниеден бизнис. Ова значи дека мора да имате минимум еден вработен кој ќе го менаџирате заради остварување на воспоставени бизнис цели.

И доколку не сте во моментов менаџер туку претприемач – solopreneur не значи дека нема да станете менаџер. Сепак ќе дојде време да вработите соработници за Вашиот бизнис.

Како најдобри наслови за 2010 година ги избравме следниве:

 1. Зголемена нагласеност на казни – ниско ниво на доверба! Во постот е дадна теоретска дискусија за довербата како и едно искуство во кое недостатокот на доверба преку казни доведува до лоши резултати.
 2. Една Менаџерска Задача – Инсталирање на Доверба. Инсталирање на доверба во еден организациски систем како што претставува бизнисот претставува императив за секој менаџер, кој од друга страна ќе го воведе во категорија на успешни менаџери.
 3. Станав Менаџер и Сега Што? Добар работник не значи и автоматски добар менаџер. Различни се потребните вештини и секако активности за менаџерска и неменаџерска функција.
 4. 28 Фактори кои предизвикуват отпор кон организациски промени. Ова всушност е напишано порано, но оваа година го реобјавив со некои ситни дополнувања. Но, сепак во постот се наоѓаат 28 фактори кои предизвикуваат отпор кон промените и кои ги добив на научна основа преку спроведено истражување во Република Македонија.
 5. Тимска работа и тимска ефективност. Во постот е даден преглед на академска литература и се дискутира улогата на модерниот менаџер во денешната комплексна и конкурентна бизнис средина во областите на мотивирање, организирање и како крајна цел, водење на тим.
 6. Дилема на еден претприемач: Обука за вработени. Логично и нормално е да се инвестира во вработени кои би требало да го развиваат бизнисот преку нивните секојдневни активности. Но, дилемата се појавува поради фактот што постои „опасност“ тие вработени утре да си заминат.
 7. Задржување на најдобрите без промоција во менаџери. Често поставувано прашање е како да се задржат најдобрите вработени притоа да не мора да се промовираат во менаџери.
 8. 10 Начини да ги Задржите Најдобрите Вработени. Вработените претставуваат срце на бизнисот. Можете да имате добри, но исто така и лоши вработени. Но, опасноста е што добрите вработени може да ве напуштат. Во постот се дадени 10 начини како да ги задржите најдобрите вработени.
post

Маркетинг – Најдоброто на претприемач во 2010

Маркетинг - Најдоброто во 2010

Маркетинг - Најдоброто во 2010

Четвртата тема од серијалот најдоброто на претприемач за 2010 година е маркетинг. Маркетингот е најзастапената тема на претприемач во изминативе две години со 213 постови межу кои и серијалот од 100 маркетинг средства кој сакав да го завршам оваа година но, реално не успеав.

Маркетингот е тема која доминира заради тоа што претставува една од најважните ако не и најважна функција на еден бизнис. И оваа година би се потсетил на цитатот на Peter Drucker:

Маркетинг и иновација се единствените бизнис функции кои генерираат приход и креираат бизнис. Се останато е трошок.

Листата на најдобрите постови од категорија маркетинг за 2010 година на претприемач се следниве:

 1. Подобар Маркетинг План – 5 Прашања и една табела. Во овој пост ќе прочитате како преку одговор на 5 прашања и креирање на една табела ќе можете да изработите маркетинг план за Вашиот бизнис.
 2. 10 Чекори за Подобро Разбирање на Потребите на Потрошувачите. Во постот ќе прочитате за 10 чекори кои можат да ве водат низ процесот преку кој подобро ќе ги разберете Вашите потрошувачи.
 3. Што Можеме Да Научиме од Amazon за Бизнис? Овој пост ги извлекува принципите, методите и техниките, како и креативноста на оваа компанија кои се користат кај успешните офлајн бизниси во градење на нивната онлајн империја.
 4. RFM Формула за Сегментација на Потрошувачи. Овој пост се однесува на една техника наречена RFM формула за сегментација на потрошувачите.
 5. Како До Најмоќното Маркетинг Средство? Во постот се дадени 4 начини за тоа како да постигнете вирозен ефект во Вашите маркетинг кампањи.
 6. Демографија VS Активности на потрошувачите. Секој од потрошувачите во истата група има исти или слични карактеристики, додека еден потрошувач од една група и друг потрошувач од друга група имаат различни карактеристики. Во постот ќе прочитате за комбинација на демографијата и активностите за соодветна сегментација на потрошувачи.
 7. Интересна дефиниција за Маркетинг Успех. Преку една дефиниција за маркетинг успех се разгледани сите активности кои ќетреба да ги направите за да го постигнете тој успех.
 8. Портфолио приод за менаџирање на потрошувачи. Портфолио приод за менаџирање на потрошувачи претставува една квалитетна алатка во процесот на менаџирање на потрошувачи и секако соодветна алокација на ресурси кон оние вистинските потрошувачи.
 9. Успешна маркетинг кампања во 10 чекори. Во постот се дадени 10 чекори како да подготвите и спроведете успешна маркетинг кампања за Вашиот бизнис.
 10. Како да бидете еден чекор пред конкуренцијата? Постојат 4 чекори за да успеете да бидете подобри од Вашите конкуренти. Три се однесуваат на собирање на знаење додека четвртиот на примена на тоа знаење во подобрување на Вашите бизнис процеси.
post

Бизнис план: Најдоброто на претприемач во 2010

Бизнис план - Најдоброто за 2011

Бизнис план - Најдоброто за 2011

Бизнис план претставува третата тема од серијалот најдоброто на претприемач во 2010. Овие постови можете да ги искористите како надополнување на Бизнис план за 2011 во кој презентирвме 22 прашања кои треба да ги одговорите за да ве водат низ процесот.

Како нешто што навистина вреди да се прочита и знае за оваа година во категорија бизнис план ги издвоивме следниве постови:

 1. Процес на бизнис планирање. Оваа е второто издание на постови за процес на бизнис планирање каде се разработени сите елементи кои треба да ги содржи производот од тој процес – бизнис планот. Тука ќе ги најдете сите линкови до упатствата за изработка на бизнис план.
 2. 7 Различни значења на бизнис планот. Во овој пост претставени се 7 различни значења на бизнис планот кои може да бидат инкорпорирани во процесот на бизнис планирање од каде што ќе произлезе еден таков документ.
 3. Бизнис Капацитет – Секогаш мора да биде земен во предвид! Во процес на бизнис планирање, мора да се земат во предвид и капацитетите на бизнисот. Кога велам капацитети на бизнисот мислам на Вашите капацитети, капацитетите на Вашите вработени и капацитетите на Вашата технологија.
 4. Постави ниски но остварливи, наместо високи неостварливи цели. Поставување на објективни цели претставува основа за постигнување на тие цели кои ќе ги опфатиме со нашиот бизнис план.
 5. PEST – Политички, Економски, Социо-Културни и Технолошки Влијаниа.  Во овој пост е направен обид само накратко да се навлезе во сите овие подрачја на околината кои влијаат врз бизнисот и кои секако треба да бидат дел од Вашиот бизнис план.
 6. Бизнис Модел Наместо Бизнис План. Често пати се поставува прашањето дали е потребен бизнис план. Во овој пост се опфатени некои размислувања и препораки дали да се оди само со бизнис модел кој би го заменил бизнис планот.
 7. Претприемничко предвидување – побарувачка.  Најважното предвидување за секој претприемач е да се предвиди побарувачката. Во овој пост е прикажан начин како да ја предвидувате побарувачката за производите и/или услугите кои ги нуди Вашиот бизнис.
post

Бизнис идеи – Најдоброто на претприемач во 2010

Бизнис идеи - Најдоброто на претприемач

Бизнис идеи - Најдоброто на претприемач

Бизнис идеи се основата од која се започнува. За разлика од минатата година кога голем дел од концентрацијата на овој веб сајт беше ставен на бизнис идеите оваа година повеќе бевме концентрирани на други теми.

Ова е втората тема од серијалот Најдоброто на претприемач за 2010 година.

Како нешто што навистина вреди да се прочита и знае за оваа година во категорија бизнис идеи ги издвоивме следниве постови:

 1. 40 совети да бреинстормирате бизнис идеи – Дел 1. Бреинстормирање на бизнис идеи претставува навистина еден креативен процес во кој учествува еден претприемач. Во овој пост се дадени првите 20 совети за бреинстормирање на бизнис идеи.
 2. 40 совети да бреинстормирате бизнис идеи – Дел 2. Во овој пост се дадени вторите 20 совети за бреинстормирање на бизнис идеи.
 3. Имате бизнис идеја – Што понатаму? Што понатаму откако ќе дојдете до добра бизнис идеја? За одговорот на оваа прашање ќе можете да прочитате воовој пост.
 4. Препознавање на можности и создавање на идеи. Овој пост претставува краток преглед на академската литература од областа на претприемничко препознавање на нови можности и создавање на идеи.
 5. Преглед на книгата Making Ideas Happen. Оваа книга доста се разликува од досегашните кои сум ги прочитал за бизнис идеи. Додека повеќето книги се концентрираат на тоа како да се дојде до добра бизнис идеја Making Ideas Happen се концентрира како да добрите бизнис идеи постанат реалност (да се случат, да се трансформираат во еден успешен бизнис). Прочитајте го прегледот на книгата и ја препорачувам за читање на сите кои сакаат да станат претприемачи како и сите сегашни претприемачи.
 6. Бизнис идеја ≠ Бизнис можност. И двата термина се користат во процесот на започнување на бизнис од страна на претприемачот. Но, она што е забележително е дека често пати бизнисот се започнува само со бизнис идеа, која не е претворена или трансформирана во вистинска бизнис можност. Преку овој пост ќе ја увидите разликата на овие два термини.
post

Претприемач – Најдоброто од 2010 година

Категорија претприемач - Најдоброто за 2010

Категорија претприемач - Најдоброто за 2010

Во категоријата претприемач веќе има над 180 постови во вид на различни совети за претприемачите вооднос на водење на бизнисот. Ова е првата тема од серијалот Најдоброто на претприемач за 2010 година.

Во еден бизнис се зависи од претприемачот. А од кого друг би можело да зависи ако не од претприемачот? Од него започнува се и од него зависи колку ќе трае оваа бизнис авантура.

Следуваат најдобрите постови од оваа тема врз основа на најголема посетеност од страна на читателите на овој веб сајт:

 1. Бизнис успех во 50 чекори. Во постов се презентирани можни чекори кои имаат потенцијал да го одведат бизнисот кон успехот соберени низ моето искуство и искуството на успешните претприемачи. За некои претприемачи 30 чекори ќе бидат доволни, додека за некои ни сите 50 нема да се доволни.
 2. Претприемничката инерција: Идеи за да ја победите. Претприемничка инерција претставува една опасност за бизнисот. Доколку претприемачот е инертен многу е веројатно дека животниот циклус на тој бизнис ќе биде многу мал. Во постот се дадени 10 идеи како да ја победите таа инерција.
 3. Како да се преживее во слаба економија и конкурентен пазар? Во овој пост ќе прочитате 30 совети за тоа како да се преживее во тешки услови и високо конкурентен пазар.
 4. Баланс помеѓу работата и приватниот живот. Балансот помеѓу работата и приватниот живот е нешто во што страдаат премногу претприемачи.
 5. Претприемништво – Инфографик на претприемач. Погледнете еден инфографик за претприемништвото.
 6. Мултитаскинг – Паралелно на повеќе задачи. Мултитаскингот колку е добар толку може и да предизвика штета за еден претприемач. Во постот се дадени некои основи на истиот како и совети за избегнување.
 7. Услови за Стопанисување на Малите Бизниси. Во 2010 година спроведовме истражување за тоа во какви услови стопанисуваат претприемачите во Република Македонија. Вреди да се видат резултатите, особено од оние кои имаат моќ да ги подобрат – политичарите.
 8. Што еден претприемач има заедничко со агентот 007? Интересн споредба и заеднички карактеристики на успешен претприемач со популарниот агент 007.
 9. Претприемачи барајте знаци наместо одговори! Ние сме родени да размислуваме и да проценуваме и просудуваме согласно знаци. Од друга страна насекаде околу нас се знаци, а не одговори и затоа треба да ги бараме знаците наместо готовите одговори.
 10. 10 Прашања кои треба да се запрашате пред да започне следната недела. Сакате да бидете повеќе фокусирани на она што е важно? Сакате да бидете поефективни? Сакате постојано да се подобрувате и Вие и Вашиот бизнис? Во постот се дадени 10 прашања кои треба да ги одговорите пред започнување на следната недела.
 11. Претприемач визионер наспроти опортунист. Постојат претприемачи кои се визионери, но постојат и претприемачи кои се опортунисти. Кои би биле поуспешни би можеле да откриете со овој пост.

Овие 11 поста заедно со 8-те издвоени како најдобри за 2009 година може да ги користите како еден комплетен прирачник за Вас како сегашен или иден претприемач.

post

Најдоброто на претприемач во 2010 година

Претприемач - Најдоброто во 2010

Претприемач - Најдоброто во 2010

За некој ден завршува и оваа 2010 година која ќе ја паметиме по добри работи, а ќе се обидеме да ја заборавиме по сите лоши работи. Како и минатата година, така и оваа би сакал да ја завршам со серијал на постови за најдоброто на претприемач и воедно да ги презентирам некои досегашни постигнувања и секако планови за развој на овој блог за 2011 година.

Оваа година има вкупно 307 постови на претприемач од различни теми кои ја опфаќаат оваа проблематика. Некои се информативни, но поголемиот дел, поточно над 90% се од делот на извор на знаење за претприемачи – целта за која е и направен овој сајт.

И оваа година над 90% од насловите се моја сопствена креација, а за сите гостински постови им се заблагодарувам на сите кои дадоа придонес во збогатување на оваа содржина.

Кога станува збор за овој веб сајт сепак би сакал да се пофалам дека е избран како еден од 10 најдобри веб сајтови за 2010 во категоријата „најдобри веб од Ex U” на VIDI Top 100 награди (Националните хрватски награди кои се одржуваат веќе 12-тата година, а се доделуваат на најдоброто од информатичката технологија во претходната година. Ова година за првпат е вклучена категоријата за веб проекти од поранешните југословенски републики. Интересно е што во оваа категорија се номинирани 51 веб сајтови при што избрани се 10 најдобри меѓу кои 4 се од Македонија како и победникот – IT.com.mk. Браво за Македонија и честитки за победникот, мислам дека е заслужено.

Претприемач меѓу 10 најдобри EXU

Претприемач меѓу 10 најдобри EXU

Со задоцнување, но сепак го пуштивме и премиум материјалот на претприемач кој е причина зошто имав малку видео материјали на блогот. Премиум претприемач е 54 неделен програм за започнување или развивање на бизнис од страна на еден потенцијален или иден претприемач.

При крај сме со подготовките на SEOLabs на претприемач кој всушност ќе биде еден спој на блог и онлајн консултант за секој кој на некој начин сака да го промовира сопствениот бизнис пред глобалната публика користејќи го интернетот. Овој материјал е дизајниран во повеќе нивоа на членства од Free до Premium.

Во делот на премиум обуки за 2011 подготвуваме и неколку кратки неделни обуки за специфични проблематики од областа на претприемништвото.

И секако 2011 ќе биде година со неколку крупни промени на овој блог. Првин дизајнот кој во целост ќе биде сменет и на кој во моментов се работи, па затоа првите денови од новата 2011 година ќе бидеме Under Construction. Потоа содржината на билтените ќе биде целосно променета со неколку нови публикации и ориентираност повеќе на теми за претприемништво. За секој месец ќе се обработува по една тема. И уште некои функционалности кои ги имам замислено, а кои се надевам дека ќе ги остварам и практично со цел за збогатување на содржината и взаемната соработка.

Во следните неколку денови ќе имате можност да видите серија на постови, избор на најдоброто на претприемач. Постовите ќе бидат групирани по теми и тоа:

Како што ќе ги објавувам постовите, така и ќе ги ажурирам линковите во оваа листа од овој серијал.

post

Бизнис план за 2011

Бизнис план за 2011

Бизнис план за 2011

Крајот на годината и почетокот на новата година е период кога во големо се планираат активностите за годината која што следи. Бизнис планирање е процес кој доведува до осветлување на патот кој сакаме да го изодиме како бизнис во новата година. Бизнис планот е тој кој ќе ни даде можност да ги следиме постигнувањата и секако да подобриме секаде каде што ќе направиме промашување. А, промашувањата се реалност, мора да бидеме објективни.

Во овој пост сакам да презентирам прашања кои ќе треба да ги одговорите за Вашиот бизнис план за 2011 да биде подготвен и спремен за имплементација.

 1. Кои се краткорочните цели на Вашиот бизнис?
 2. Кои се долгорочните цели на Вашиот бизнис?
 3. Кои се Вашите лични цели за 2011?
 4. Каков бизнис модел ќе користите во 2011 година?
 5. Зошто токму Вашиот производ и/или услуга ќе ги надминат производите и/или услугите на конкуренцијата?
 6. Како Вашиот бизнис ќе и помогне на Вашата околина (заедница во која оперира)?
 7. Каде Вашите купувачи ќе го купуваат Вашиот производ и/или услуга?
 8. Колку се спремни да платат за Вашиот производ и/или услуга?
 9. Кои се најважните конкуренти?
 10. Каква вредност има Вашиот производ и/или услуга за купувачот?
 11. Како може да се подобри бизнис идејата?
 12. Кои се целните потрошувачи за Вашиот бизнис?
 13. Која е староста на тие целни потрошувачи?
 14. Од кој пол се тие потрошувачи?
 15. Какви потреби тие имаат?
 16. Каков им е финансискиот статус на тие потрошувачи?
 17. Како ќе дојдете до тие потрошувачи?
 18. Каков слоган ќе користите за привлекување на тие Ваши потрошувачи?
 19. Кои стратегии за финансирање ќе ги користи Вашиот бизнис во 2011 година?
 20. Колкави ќе бидат трошоците на мојот бизнис (фикснии варијабилни)?
 21. Колкав месечен буџет ќе има Вашиот бизнис и за што ќе се троши тој буџет?
 22. Како ќе се движи готовината во новата 2011 година (анализа на готовински тек)?

Ова се основните прашања на кои ќе треба да дадете одговор во Вашиот бизнис план за 2011 година, се она што дополнително сметате дека треба да го одговорите со планот слободно внесете го во истиот. Секој бизнис е различен, па така и ќе бидат различни потребните одговори за соодветниот бизнис план.

post

SlideShare – Маркетинг средство 89

SlideShare - Маркетинг средство

SlideShare - Маркетинг средство

Како 89-то маркетинг средство на претприемач избрав една платформа SlideShare која спаѓа во групата на платформи за објавување на содржина. Кога станува збор за содржина веќе ја опфативме како посебно маркетинг средство, но можете да забележите дека кога станува збор за онлајн маркетинг средства секаде се споменува содржина која всушност претставува една пајакова мрежа околу Вашиот бизнис.

Што претставува SlideShare?

SlideShare претставува место на интернетот каде може да се споделуваат презентации (јавно или приватно) подготвени во PowerPoint, PDF или OpenOffice.

Како што самите се опишуваат на нивниот веб сајт:

SlideShare е бизнис медиа сајт за споделување на презентации, документи и pdf фајлови. SlideShare се карактеризира со активна заедница на професионалци кои редовно коментираат, фаворизираат и симнуваат содржина. Содржината се шири вирозно преку блогови и социјални мрежи како  LinkedIn, Facebook and Тwitter. Индивидуалците и организациите аплоадираат документи на SlideShare за да споделат идеи, за да се поврзат со другите корисници и за да генерираат потенцијални потрошувачи за нивните бизниси. Секој може да види презентации и документи од теми кои ги интересираат. Сајтот расте брзо со над 25 милиони посетители месечно.

Презентациите и документите може да се означат со клучни зборови за да се обезбеди полесен пристап на оние кои се заинтересирани за темата за која се однесува презентацијата. Исто така истите може да се симнуваат или залепат на веб сајт или блог како и лесно да се споделат на социјалните мрежи што дава вирозен карактер на истите.

Како може да се користи?

Освен што може да се користи за споделување на Вашите презентации, можете да додадете и аудио на истите, можете да го рекламирате настанот кој го организирате или на кој сте присуствувале, можете да се приклучите на група во која се споделуваат документи од исто подрачје на интерес како Вашето и секако да го зголемувате Вашето знаење преку симнување на презентации или документи.

Оваа платформа ви овозможува и да ги залепите Вашите презентации на Вашиот блог или пак веб сајт многу едноставно.

Дали треба да го користите?

Имање на бизнис презентации е нешто што спаѓа во категорија на мора, без разлика дали станува збор за продажна презентација или карактеристики и полезности на Вашите производи и/или услуги. Па дали постои пречка ако таа презентација биде видена или забележана од повеќе луѓе, или пак споделена или пак симната за понатамошно користење? Сметам дека одговорот е не. Па затоа и би ребало да го користите.