Archives for август 2011

post

27 Ресурси на информации за твоите бизнис одлуки

Твоите одлуки ќе се базираат на информации кои ги имаш во самиот процес на донесување на одлуки. Како ќе можете да донесете одлука доколку немате вистинска информација, во вистинска форма на вистинско место.

Информациите се едни од најважните ресурси за твојата компанија. Доколку во минатото зборувавме само за човечки, финансиски и материјални ресурси, денес никако не смееме да ги исклучиме информациите како еден важен ресурс за твојот бизнис. Информациите се нешто што креираат знаење за твојот бизнис, а знаење ја зголемува бизнис потенцијалната енергија.

Да зборуваме малку за можните извори на информации кои можеш да ги користиш во процесот на донесување на одлуки.

1. Ресурси лоцирани во внатрешноста на твојот бизнис

Добро почетно место за стекнување на информации е твојот бизнис. Доколку твојот бизнис собира, класифицира и складира податоци во некоја корисна форма, процесот ќе биде многу поедноставен. Како и да е, доколку твојата компанија има голема количина на податоци, од кои одреден дел се несакани или воопшто некорисни, ќе ви биде потребно доста време за да дојдете до нешто релевантно.

Многу пати корисни информации може да се стекнат од колегите, но ова се базира на постоење на добра колегијална соработка. На различни хиерархиски нивоа, постојат различни податоци. Мора да имплементираш систематски приод за собирање, класифицирање и складирање на корисни податоци во твојот бизнис.

 1. Внатрешни статистики
 2. IT сектор
 3. Финансиски сектор
 4. Продажба
 5. Колеги
 6. Истражувања
 7. Бизнис библиотека
 8. Истражување на пазарот
 9. Внатрешни формални комуникациски алатки
 10. Внатрешни неформални комуникациски алатки
 11. Белешки од состаноците

2. Ресурси лоцирани надвор од твојот бизнис

Твојот бизнис не е сам во галаксијата наречена пазар. Многу различни ентитети постојат и ќе постојат кои можат да влијаат на твоите бизнис одлуки. Затоа не можеш да ги базираш твоите бизнис одлуки само на внатрешните извори на информации.

Корисни идеи, вредни податоци и придонеси може да пристигнат од надворешноста на твојот бизнис. Постојат многу експерти. многу индивидуални извори и интернетот кои може да бидат корисни за твојот бизнис.

 1. Семејство
 2. Пријатели
 3. Контакти
 4. Конкуренти
 5. Stakeholders
 6. Настани
 7. Публикации
 8. Пресови
 9. Консултанти
 10. Надворешни истражувања
 11. Универзитети
 12. Медиуми
 13. Интернет
 14. Социјални медиуми
 15. Истражувачки публикации
 16. Вести од индустријата.
post

Што е она што го убива твојот бизнис?

Убиство на сопствениот бизнис

Убиство на сопствениот бизнис

Дали знаеш кој навистина го убива твојот бизнис? Дали е тоа конкуренцијата? Или пак твоите потрошувачи кои едноставно не сакаат да ги купуваат твоите производи и услуги? Или пак твоите вработени?

Ништо од горенаведеното во прашањата нема вистински потенцијал да го убие твојот бизнис. Ти, како еден претприемач си личност која може и има потенцијал да ја убие сопствената компанија.

Веројатно сте го поминале чувството кога ништо не оди од рака и како претприемач се обидувате да го барате виновникот надвор од себеси, или пак надвор од твојата компанија.

Нешто не е како што треба, но треба да започнеш од себеси како некој кој има огромен потенцијал за да го убие сопствениот бизнис.

Доколку конкуренцијата направи нешто за што сметаш дека го убива твојот бизнис, ти можеш да имплементираш промени за да ја задржиш или пак повратиш сопствената конкурентска предност. Но, доколку ги игнорираш промените кои треба да ги направиш во сопствениот бизнис, тогаш ти си оној кој го убива сопствениот бизнис, а не твојата конкуренција.

Доколку твоите потрошувачи не ги купуваат твоите производи, иако ти сметаш дека тие се најдобрите на светот, ќе мора да се запрашаш следново: Дали моите производи и услуги се нешто што решаваат вистински проблеми за моите потрошувачи? Доколку не го одговориш прашањето или пак не откриеш што сакаат твоите потрошувачи, тогаш ти си тој кој ја убива сопствената компанија.

Доколку твоите вработени се нешто фатално за твојот бизнис, ти ќе можеш да ги едуцираш, да ги обучиш или пак во краен случај да ги смениш со други. Можеш да го подобриш процесот на регрутација за да ги најдеш најдобрите за твојата компанија. Ти си шефот. Ти носиш одлуки, и ти си одговорен за убивање на бизнисот, а не твоите вработени.

Што мислиш сега, кој е оној кој го убива твојот бизнис? Ти, твоите конкуренти, твоите потрошувачи, твоите вработени…?

Секој од овие гореспоменати елементи можат да допринесат во убивање на твојот бизнис, но ти си личноста која може да ги спречи.

 

post

Кој проект да има приоритет?

Како еден претприемач вие веројатно веќе имате забележано дека твојот бизнис е изграден на различни проекти кои ги превземаш и имплементираш.

Некои проекти успеваат, но некои пропаѓаат. Некои ќе донесат можности и пари, но некои едноставно го трошат твоето време и пари. Со некои од нив си среќен, но некои од нив те доведуваат во навистина фрустрирачка положба.

Знам колку фрустрирачки можат да бидат проектите кои едноставно пропаѓаат. Го имам почувствувано на сопствена кожа. Но, искуството и знаењето стекнато од проектите кои пропаднале ме прават посилен за да издржам на планираната траекторија до посакуваните цели.

Мојот мозок секојдневно, дури и на часови и моменти продуцира идеи за различни проекти кои може да се стартуваат. Сепак тие прво треба да завршат во фолдерот за идна анализа. Процесот на анализа кој го користам едноставно претставува оценување во однос на различни карактеристики на можниот проект за да се донесе конечна одлука, дали проектот заслужува да се имплементира или не.

Карактеристиките кои вообичаено ги користам се следниве:

Тестирање на проект 1. Потенцијал

Каков е потенцијалот на проектот? Дали е нешто што ќе придонесе добра состојба на мојот бизнис во иднина? Дали е нешто што ќе ја зголеми бизнис потенцијалната енергија? Дали е нешто што ќе донесе поголем профит на бизнисот?

2. Време за завршување

Колкаво време е потребно за да се имплементира проектот? Колку време е потребно за да се дојде до првите резултати? Колку време е потребно да се почувствуваат бенефитите од имплементацијата?

3. Ургентност

Дали проектот е ургентен за имплементација? Дали ќе има разлика доколку го започнам денес или во некој период во иднина?

4. Лесен за имплементација

Дали е лесен за имплементација или е нешто што ќе бара повеќе напори?

5. Трошоци

Колку ќе чини процесот на имплементација? Дали вреди да се имплементира?

Овие 5 карактеристики едноставно даваат доволно информации за да се донесе одлука за тоа што ќе следува со соодветниот проект од фолдерот за идна анализа. Доколку го помине тестот, проектот е спремен за имплементација. Но, доколку не го помине тестот, проектот оди во друг фолдер за нешто што не треба да се имплементира или најмалку не треба да се имплементира денес.

post

3 Состојки на вирозност – Презентација

Пред неколку дена објавивме пост со видео презентација за трите најважни (или основни) состојки на вирозност. Велам основни бидејќи тие се состојките кои се наоѓаат во еден потесен круг на објектот и кои ќе овозможат ако ништо друго обид да се вирозира една маркетинг кампања со што во стартот потенцијалност за вирозноста ќе биде многу поголем.

Во овој пост сакам само да ја споделам и презентацијата од видеото кое можете и да си ја симнете.

post

26 Начини твојата понуда да биде неодолива

Маркетинг пред започнување

Неодолива понуда

Твојата понуда е многу повеќе од твојот производ или услуга што е во корелација со борбата меѓу екосистеми за што пишувавме во што е она што го продаваш на твоите потрошувачи.

Неодолива понуда е нешто што тешко се одбива, нешто што обезбедува долгорочна успешност на твојот бизнис. Затоа обиди се да ги примениш овие начини кои ќе ги споменеме тука за твојата понуда да биде навистина неодолива.

Следниве 26 начини кои едноставно ќе ги подобрат вашите понуди за да станат неодоливи и да бидат дел на кој вашиот бизнис во целост ќе може да се потпре не се однесуваат само за една понуда преку еден медиум или механизам. Вие имате една понуда која уникатно се презентира преку твојот веб сајт. Од страна на продажниот тим се користи сосема поинаков приод, кој се разликува и од состаноци каде се презентира понудата.

 1. Твојата понуда нека биде составена од твоите производи или услуги + дополнителни вредности
 2. За да ја избереш вистинската понуда за твојот бизнис прашај ги твоите купувачи и инкорпорирај ги нивните желби во самата понуда
 3. Прашај ги и твоите потенцијални купувачи и инкорпорирај ги нивните желби во самата понуда
 4. Инсталирај убедливост во твојот продажен тим при презентација на понудата
 5. Секогаш инкорпорирај социјален доказ при презентирање на понудата
 6. Користи го законот на реципроцитет кој секогаш има влијание при избор на понуди
 7. Направи ја понудата транспарентна
 8. Не заборавај на прецизноста во самата содржина
 9. Обезбеди дека самата понуда не отвора дополнителни прашања во однос на вредноста и цената
 10. Цената прилагоди ја во согласност со вистинската вредност што купувачот ќе ја добие со понудата
 11. Анализирај ги вистинските потреби на купувачите и потенцијалните купувачи и осигурај се дека твојата понуда ги содржи истите
 12. Инкорпорирај повик за акција во самата понуда
 13. Доколку е можно и доколку вашата понуда е поголема обезбеди повеќе повици за акција
 14. Секогаш имај неколку верзии на понуди и тестирај ги нивните конверзии. Резултатите инкорпорирај ги во подобрување
 15. Секогаш на почетокот на вашата понуда обидете се најкратко што можете да опишете што има во таа понуда за потенцијалниот купувач
 16. Осигурајте се дека понудата едноставно ги опишува придобивките кои потенцијалниот купувач ќе ги добие, а не карактеристиките
 17. Во самата понуда инкорпорирај ги проблемите кои потенцијалните клиенти ќе ги решат со помош на твојот бизнис
 18. Објаснете како животот на потенцијалниот купувач ќе биде подобар или поедноставен.
 19. Користете приказни од постоечки купувачи за нивното задоволство од работата со вашиот бизнис
 20. Инкорпорирај ургентност во самата понуда
 21. Додај дополнителна вредност во понудата
 22. Не заборавај на уникатност. Луѓето сакаат да се чувствуваат уникатни кога ќе купат нешто.
 23. Понудата направи ја едноставна и разбирлива. Нека биде колку што може пократка. Понекогаш само секунди се доволни за донесување на одлука.
 24. Прикажи ја вредноста и тековното позиционирање на твојот бренд.
 25. Не забровај да вметнеш секаде каде што можеш препораки од задоволни купувачи.
 26. Создади механизам за репликација и распространување на твоите понуди.
post

Совет за еден мал бизнис: Создади неодолива понуда

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Уште еден пост од неделниот серијал совет за еден мал бизнис: создади неодолива понуда.

Што е она што ќе донесе долгорочна конкурентска предност и благосостојба за твојот бизнис?

Одговорот е понуда, но не било каква понуда, туку неодолива понуда.

Како еден претприемач, ти секогаш ќе сакаш твојот бизнис да има неодоливи понуди кои ќе конвертираат повеќе потенцијални купувачи во купувачи. Ова значи дека ќе имаш повеќе купувачи за твојот бизнис, поголем приход и секако поголема профитабилност. Тоа е твојата долгорочна конкурентска предност.

Како и да е вие ќе имате различни понуди кои користат различни медиуми и канали за презентација. Сите тие понуди мора да содржат компоненти кои ќе обезбедат неодоливост во очите на потенцијалните купувачи. Така на пример, ќе имате една понуда:

 • која ќе обезбедува влез во вашата email листа преку вашиот веб сајт или блог,
 • која ќе ја користите на состаноци во живо,
 • која ќе ја користите на различни настани на кои ќе присуствувате,
 • која твојот продажен тим ќе ја користи во самиот продажен процес,
 • за вашата листа на потенцијални купувачи,
 • за вашите купувачи…

Како што можете да забележите сите овие се различни понуди со различни цели зад нив. Доколку сакаш да ги постигнеш најдобрите резултати за твојот бизнис, ќе мора сите од нив да ги направите да бидат колку што може повеќе неодоливи.

Клучните компоненти кои што една понуда ја прават да биде неодолива се следниве:

 • Корисност. Понудата треба да ги содржи корисностите кои купувачот ќе ги добие доколку ја прифати твојата понуда. Во реалноста луѓето не ги е гајле за она што ти и твојот бизнис го правите или како го правите. Единствената работа за која им е гајле е што ти можеш да направиш за нив. Корисностите се едноставно одговорите кои потрошувачот ќе ги добие на прашањето: Што има тука за мене?
 • Проблеми. Таа треба да решава специфични проблеми на твојот целен пазар. Твојот целен пазар секогаш ќе има одредени видови на проблеми. За да ги најдеш вистинските проблеми на пазарот, ќе мора да ја анализираш сегашната состојба на твојот целен пазар и да ги откриеш нивните вистински проблеми кои ќе ги вклучиш во самата понуда.
 • Желба. Не е доволно да ги објасните само проблемите на твоите потенцијални купувачи. Мора да постои и доволна желба за решавање на тие видови на проблеми. Мора да ги подготвите вашите понуди на таков начин за да инспирираат моментална желба за вашите решенија.
 • Повик за акција. Дали имате потреба од понуда доколку немате повик за акција? Што сакаш твојот потенцијален купувач да направи во однос со твојата понуда? Целта секако ќе биде одреден вид на акции од кои некои напоменавме погоре. Затоа, вметни јасен повик за акција во твојата понуда.
 • Социјален доказ. Луѓето сакаат да го следат мнозинството. Затоа, важно е да имате социјален доказ во вид на приказни, препораки, искуства… Вашите потенцијални купувачи треба да знаат дека тие не се сами во пронаоѓање на решенија за нивните проблеми и дека токму вие сте вистинската личност за тоа.
post

SEO Оптимизација за пребарувачи: 5 Најчести грешки

 

Дојдовни линкови

Дојдовни линкови

Грешките се составен дел од нашиот живот. Но, понекогаш може да бидат кобни, и особено кога станува збор за оптимизација за пребарувачи (SEO).

Тука сакам да потенцирам 5 грешки, кои спаѓаат во групата на ненамерни или несвесни грешки кои што може и во најголем број на случаи се прават. Првин ги забележав во анализите на повеќе веб сајтови, но ги забележав дека и јас лично ги правам доколку не издвојам половина час пред да се објави нешто и да се елиминираат истите.

Па, предлагам да започнеме.

1. Густина на зборови

Ова е една од најчестите ненамерни грешки, особено кога станува збор за примарен клучен збор содржан во текстот наменет за објавување на интернет. Нормално е доколку темата е за тој примарен збор истиот да биде повеќепати повторуван. Но, премногу повторување (или голема густина) е штетно за оптимизираноста на тој текст.

На пример, она што го забележав при пишување за Entrepreneurship in a Box (во најголем дел моите откритија се од анализите преку тој сајт за што дури и изградив еден scoring систем кој пред објавување треба да ми даде процентуална оптимизираност на постот) е дека скоро 80% зборот business ми излегува со преголема густина и тоа ненамерно или несвесно. Па затоа, за да ја зголемам процентуалната оптимизираност вршам измена на првичниот текст за тие зборови така што на одредени места каде е тоа соодветно користам company наместо бизнис. Со што доаѓам до посакуваното ниво за да не направам грешка.

2. Недостаток на примарен збор

Моите анализи за кои во некои постови пишував (последната анализа е SEO – оптимизација за пребарувачи – анализа 2, набргу ќе следува уште една која е многу поголема) покажуваат дека постои силна корелациска врска помеѓу насловот, содржината на текстот и описот. Ова значи дека овие три елементи треба да се поддржат еден со друг кога станува збор за примарен збор.

Што се случува кога грешиме? Насловот или описот ни се оптимизирани за еден примарен збор, додека текстот за кој се однесува тој наслов или опис не го истакнува тој збор како примарен збор. Во една таква ситуација и немаме примарен збор.

Како друг пример може да биде несоодветноста помеѓу описот и насловот така што во насловот е еден примарен збор додока во описот го нема.

3. Должина на наслов

Ова грешка исто така е ненамерна грешка и произлегува од фактот што насловот од една страна треба да биде описен, што бара поголема должина. Од друга страна пребарувачите можат да прочитаат само извесен број на знаци од него, така да преголемиот наслов веќе е грешка.

4. Должина на описот

И оваа е уште една грешка која често и ја забележувам и ја правам кога од прва ставам опис. Исто како и со должина на насловот и тука поголема должина претставува грешка.

5. Користење на зборови кои не се содржани во текстот

Не дека оние клучни зборови кои ги ставаш имаат некакво големо влијание за пребарувачите, но сепак кога веќе ги ставаш и тие можат да бидат прочитани од пребарувачите би требало и да ги имаш во текстот. Зошто?

Едноставно за да не бидеш класифициран како “измамник”, а ништо да не добиеш со она што го правиш.

post

Видео: 3 Состојки на вирозност

Секој претприемач бара или барем би требало да бара начини како да ја зголеми вирозноста на своите маркетинг кампањи. Тоа е цел на сите мали бизниси.

Во оваа видео презентација ќе зборуваме за 3 основни (централни) состојки на еден вирозен објект кои треба да постојат за да се обезбеди што поголема вирозност на маркетинг кампањата.

post

Обука – Создавање на успешни и ефикасни кадри

Екипирање како менаџерска функција

Обука на кадар

Под обука се подразбира усовршување на вработените. Постојат големи разлики во способностите, искуството и карактерот на кандидатите, па квалитетот на обуката се зголемува во зависност од инивидуалните способности на кандидатот.

Со образовните програми најчесто не е можно да се опфатат сите практични знаења кои ги бара една компанијата, па се јавува потреба за обучување на нововработениот кадар.

Тоа е скап процес, бара да се одвои време и финансиски средства за да се ангажираат други вработени, кои наместо да бидат ангажирани со исполнување на своите работни задачи, работат на обучување на нововработените. Секоја компанија одделно одлучува дали и во која мерка ќе обучува свои нововработени. Точно е дека така обучените вработени подоцна, со своето работење ги надоместуваат вложените средства, но компанијата секогаш мора да дозира одредено ниво на обука, бидејќи е можно да се јави нелојалност на вработениот, па тој со стекнатите знаења да прејде во друга компанија. Затоа секоја компанија одделно одлучува за должината и интензитетот на обуката, најчесто во зависност од сложеноста на работните задачи кои стојат пред нововработените.

Обука може да се смета еднодневна подготовка за извршување на работните задачи, но како обука може да се смета и повеќемесечното високософистицирано подучување. Но, во секој случај овој процес е насочен кон зголемување на способностите на поединците или групите. Програмите за обука се директно задолжени за одржување и унапредување на тековните работни способности на нововработените, а програмите за развој се грижаат за идните потреби на компанијата.

Развојните програми се така дизајнирани што на вработените ќе им дадат знаење кое ги надминува рамките на нивната моментна позиција. Вака оспособени, тие се подготвени да одговораат на задачите што ги носи времето пред нив. Во поголемите компании, кадровското одделение е должно да изготви соодветни програми за обука на целокупниот нововработен персонал. Во наши услови, особено во малите бизниси, по правило нема време и средства за обука на вработени или се работи со програми кои се со скратена содржина. Неменаџерскиот кадар обично се обучува за мануелно технички вештини, додека менаџерите се обучуваат за развивање на менаџерски знаења и вештини. Без оглед на различните знаења и вештини, кои се потребни за менаџерскиот и за неменаџерскиот кадар, принципите на обуката се слични и ние ќе ги прикажеме унифицирано. Овој кадар е доста мотивиран, па обуката оди брзо и лесно, бидејќи непосредно по завршената обука следи вистинско вработување. Резултатите од обуката се евидентираат, па кандидатите кои во текот на обуката покажале поголемо знаење, вештина или иницијатива, се назначуваат како потенцијално унапредлив кадар. Теоретски постои можност, на кандидатите кои не ја завршиле со успех обуката, истата да им се повтори, но во пракса тоа ретко се случува. Кандидатите кои не ја задоволиле обуката, најчесто се отстрануваат од компанијата.

Обука надвор од работното место

Предноста на овој метод е што ги одалечува нововработените од стресот, кој може да го предизвика работното место, па можат непречено да обрнат внимание на самата обука.

Но има и голем недостаток, бидејќи бара големи финансиски средства за да се симулираат вистински работни услови. Обуката се врши со индентични задачи и опрема, како и вистинската, но во различна просторија со цел да се избегне негативното влијание на просторот врз обуката.

Самата обука се изведува преку класична настава, преку практична настава, преку семинари, со компјутерска симулација и слично, а главно е наменета за совладување на пософистицирани работни задачи. Покрај обуката, се зголемуваат контактите помеѓу вработените од различни служби на компанијата, што претставува дополнителен позитивен ефект. Менаџерите ги разменуваат своите знаења и искуства со нововработените, што ќе им биде добродојдено во нивната понатамошна работа. Секоја програма за развој вклучува и теоретска настава која ја извршуваат специјалисти од разни области, но тука е и практичната настава. Овие методи, најчесто се развиени од страна на универзитети и институти, кои можат да бидат независни или во состав на компанијата. Можат да се применуваат и симулации, па и истражувања во разни области.

Некои компании, испраќаат одбрани кандидати на специјална настава на универзитетите. Најчесто, овие кандидати компанијата ги припрема за идни врвни менаџери или технички стручњаци.

Методи за обука низ работа

Овие методи се најраспространети бидејќи обезбедуваат одлични резултати, не се скапи и се погодни за голем број на компании.

Подучување. Оваа е обука на нововработените од непосредните раководители или поискусни работници. Во согласност со покажаниот успех, на нововработените треба да им се дозволи да работат и да ги решаваат проблемите на свој начин, но под супервизија на искусен инструктор или ментор. Нововработените можат да се задолжат да водат одредени програми или да учествуваат на важни состаноци. На тој начин тие ги зголемуваат знаењата и искуствата, потребни за извршување на работните задачи. Овие програми за обука мора да бидат цврсто контролирани, бидејќи поискусните вработени можат да се чуствуваат загрозени од новодојдените, затоа што на тој начин создаваат сопствена конкуренција и да не сакаат да го пренесуваат свое знаење и искуство. Заради тоа е добро програмите за обука, да ги водат инструктори чии позиции не се загрозени од новодојдените или пак обука да ја водат самоуверени луѓе кои не се плашат од конкуренцијата. Всушност, секој инструктор спремајќи се за предавање и обука ги зголемува и сопствените знаења. Инструкторите се задолжени да водат комплетни забелешки за знаењето и напредокот во обуката, но и за слабостите и грешките. Врз основа на овие досијеа, кадровскиот менаџер прави планови за понатамошна обука и унапредување.

Ротација на работни места. Нововработените се преместуваат од едно на друго работно место, со цел да ги прошират своите знаења и се стекнуваат со зголемено искуство. Престојот на едно место зависи од времето кое е планирано за обуката, но доколку времето не е проблем, тогаш престојот на едно работно место зависи од покажаните знаења и способноста на нововработениот да ги совлада работните задачи.

Обука на искусните работници. Покрај обука на нововработените, за развој на компанијата потребно е и искусните работници да се испраќаат на дополнителни обуки. Работата на менаџерскиот или неменаџерскиот кадар е специфична и бара постојано усовршување и следење на развојот на новите техники и средства, како и нови менаџмент методи со цел да се остане во тек со светскиот развој. Сите вработени, и менаџери и неменаџери, особено вработени на клучните позиции, мора да ги надоградуваат своите знаења за да можат да ја водат компанијата напред и да се справат со новите ситуации, кои можат да ја затекнат компанијата неподготвена да реагира правилно во дадениот момент. Најчесто, тоа е обука која ги надминува капацитетите на компанијата, па се упатуваат вработените на обука во некоја партнерска компанија која има поголеми капацитети или се праќаат на универзитети, институти, семинари, курсеви и слично каде ќе се стекнат со дополнителни знаења. Некогаш се оди со однапред поставени цели кои треба да се постигнат во тек на обуката, а некогаш се оди врз база на добиените информации за одредени проекти или предавања, бидејќи се смета дека тоа знаење ќе биде полезно за компанијата. Потоа се одбираат кандидатите кои ќе бидат испратени на обука. Одбраните кандидати мора да имаат желба за учење, да имаат веќе постигнати резултати во работењето, но мора да бидат способни и да го совладаат новото знаење. Ако вработените мислат за себе дека доволно знаат за својата работа и дека во иднина ќе може да се потпрат само врз досегашните знаења и вештини, ќе направат голема грешка. Многу е поволно за вработените, од сите хиерархиски нивоа, да посетуваат повремено некои од специјализираните курсеви, за да се запознаат со новите техники и достигнувања во одредени области.

Уште треба да се нагласи дека компанијата, покрај специфична обука за извршување на работните задачи, е должна да изврши обука на нововработените од областа на заштитата при работата.

post

Алатки за креирање на вашиот буџет

 

Продажба

Продажба

Планирање на иднината на вашиот бизнис во многу сегменти е поврзано со пари и секако достапноста на тие пари. Без пари не може да се финансираат бизнис потфатите кои ќе ги планирате.

Токму затоа за се нешто се користи буџет, кој обезбедува дека имате доволно пари за идните потфати и секако обезбедува контролирано трошење на тие пари.

Висиата на буџетот (пари на располагање за определен временски период) кога станува збор за еден бизнис зависи од следниве елементи:

 • Планирани проекти за временскиот период за кој се однесува
 • Моменталната состојба на сетка (Колку пари имате сега?) и
 • Приходите во периодот за кој ќе се однесува буџетот.

Износот на парите ќе го знаете и имате секогаш. Но, треба да се засукаат ракавите во однос на приходите кои сеуште не се случиле, туку ќе се случат во иднина.

1. Предвидување на продажба

Предвидување на продажба - график

Предвидување на продажба - график

Предвидување на продажба е дел од процес на бизнис планирање во кој се интегрираат повеќе анализи и планирања на другите елементи. Оваа предвидување треба да ви даде една слика по месеци за тоа колку пари во вид на приходи ќе имате како влез во вашиот бизнис.

Повеќе за предвидување како менаџерска алатка можете да прочитате и во:

2. Графикон на рентабилност

Графикон на рентабилност

Графикон на рентабилност

Сега знаеме како ќе се движат приходите, односно каков влез ќе имаме во износ на пари во нашиот бизнис. Но, сите пари не се за трошење и не можат веднаш да се искористат целосно за буџет за идно трошење. Затоа како една алатка која можете да ја користите е графиконот на рентабилност кој ќе ви даде една слика за тоа кога сте рентабилни, а кога имате помалку пари на располагање за трошење.

Повеќе за графиконот на рентабилност можете да најдете и во:

3. Анализа на готовински тек

Готовински тек - график

Готовински тек - график

Анализа на готовински тек е уште една алатка која ќе ви даде слика за тоа како се движи готовината низ вашиот бизнис и која ќе ви помогне во процесот на креирање на буџетото. Готовински тек претставува движење на парите во и надвор од бизнисот, односно циклус на прилив и излив на готовина што всушност ја определува платежната способност.

Едноставно со еден поглед во графикот ќе видите како оди вашето трошење и како ќе оди тоа трошење истовремено гледајќи дали предвидениот прилив ќе дозволува такво трошење, со што едноставно ќе можете да извршите прилагодување на вашиот буџет.