Archives for септември 2013

post

Идеи кои можете да ги искористите од Август 2013

Секој месец ги групираме идеите, односно насловите кои можете да ги искористите за вашиот бизнис и вашиот претприемачки пат. Овој наслов се однесува на месецот август 2013 година.

идеи претприемач август

Насловите од овој серијал на постови на претприемач, на крајот на годината по уште една анализа ќе влезат на страната започни тука која служи за полесно следење на онаа што е најкорисно за вас како претприемачи а е резултат од скоро петгодишна работа на овој сајт.

Продолжи…

post

Епизода #14: Стекнување и користење на влијание

Оваа епизода е четиринаесета епизода на подкастот “претприемачки пат” која се однесува на стекнување и користење на влијанието за бизнис цели. Секоја недела имаме нова епизода која можете да ја следите.

Претприемачки пат

Како што веќе кажав во најавата за оваа епизода на „претприемачки пат”, ќе зборувам за ”стекнување и користење на влијанието за вашиот бизнис”.

Продолжи…

post

Дали бизнис идеја ви е потребна само во стартап фаза?

Многу теми имам напишано и отворено во поглед на бизнис идеја или процес на добивање и имплементација на бизнис идеи тука на претприемач. Но, сметам дека сеуште самиот концепт на бизнис идеја не се сфаќа кај нас онака како што треба да се сфати.

успех

Зошто е тоа така?

Продолжи…

post

Учење за бизнис цели во денешни услови

Учењето е важно за вас како претприемач, но истовремено може да претставува и опасност за одолговлекување на онаа што треба да го спроведете, а да бидете претприемач значи да спроведувате, а не само да учите.

претприемачко учење

На пример, не започнувате се додека не научите како да го спроведете тоа што сакате да го спроведете. Затоа и брзината на учење претставува важен фактор кога станува збор за претприемачко учење во услови на вистински бизнис. Од друга страна, една од најдобри стратегии да се научи нешто ново е да се вкуси на сопствена кожа. Да се испроба и да се научи уште нешто од сето тоа.

Продолжи…

post

Дали вие сте иновативен претприемач

Како еден претприемач, вие исто така сте и иноватор, иновативен претприемач. Зошто? Едноставно затоа што вие мора да иновирате доколку сакате да успеете.

иновaтивен претприемач

Вие ги решавате проблемите на подобар или поиновативен начин за вашите купувачи. Вие креирате компанија која значи нешто за вас, вашите вработени и вашите купувачи и тоа од ништо.

Продолжи…

audio

Епизода #13: Преживување на преоптеретување со информации

Оваа е тринаесета епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода. Целта на претприемачки пат е да ви помогне во расветлување на тој ваш пат полн со неизвесности.

Претприемачки пат

Информациите пристигнуваат од секаде околу нас, не можеме да избегаме од нив. Тоа е факт. Но, можеме да бидеме посистематични во менаџирање на истите и користење заради реализација на бизнис цели. Сепак информациите постојат заради некоја цел и вие како претприемач морате да ги искористите во преземање на одредени акции. Темата од оваа епизода на “претприемачки пат” се однесува на тоа како да го преживеете преоптеретувањето со информации и при тоа да ги трансформирате во резултати за вашиот бизнис.

Продолжи…

post

6 прашања за да изградите одличен процес на вработување

Растот на вашиот бизнис ќе се базира на тимот кој вие како еден претприемач ќе го изградите. Градење на победнички тим ќе бара од вас да имате одличен процес на вработување и успехот на овој процес ќе го обликува успехот на вашата цела компанија.

вработување

Но, прашањето е како можете да го создадете најдобриот процес на вработување кој нема да толерира грешки? Ја нагласувам 0 толеранција за грешки бидејќи знам дека грешките во процесот на вработување ќе ве чинат премногу. Доколку ви е дозволено да правите грешки во другите процеси како дел од вашето претприемачко учење, кога вработувате немате некој голем простор за грешки.

Продолжи…

post

12 Најважни состојки за да постигнете се што ќе посакате

Сите ние сакаме многу работи во нашиот живот. Но, едноставно ни станува јасно дека не можеме се што сакаме и да постигнеме со сигурност и на таков начин се откажуваме од нашите напори да постигнеме се што сакаме.

состојки

Во последните 5 години се имам фатено себеси неколку пати како сакам да постигнам нешто и брзо по тој иницијален ентузијазам едноставно се откажувам и продолжувам со нормалните работи околу мене. Навистина погрешно однесување од моја страна. Но, кога започнав да се тренирам себеси да ги гледам работите поинаку, ми стана јасно дека се може да се постигне, секако доколку е реално и остварливо согласно мојот потенцијал.

Продолжи…

post

Како да поттикнете висока побарувачка за вашите производи

Успехот на вашиот бизнис во голем дел ќе се базира на вашиот успех како еден претприемач да креирате доволно висока побарувачка за вашите производи и услуги. Доколку побарувачката е поголема, ќе уживате поголем успех.

висока побарувачка

Па, како можете да креирате навистина висока и предизвикувачка побарувачка за вашите производи и услуги?

Продолжи…

post

5 Важни мерки кои ќе треба секогаш да ги знаете како еден претприемач

Ги знаете ли бројките кои навистина можат да го сменат вашиот претприемачки живот? Нешто што ќе ви каже многу работи за вашиот бизнис? Доколку мерите, ќе ги знаете перформансите на вашата компанија и секако ќе ги донесете важните одлуки кои ќе ве доведат до успех.

важни мерки

Како еден претприемач, ќе треба да знаете и следите повеќе различни важни мерки и бројки во вашиот бизнис. Но, тука сакам да зборувам и да ги објаснам петте најважни мерки кои навистина ќе треба да ги знаете доколку сакате да бидете во позиција за донесување на вистински одлуки за вашата компанија.

Продолжи…