post

Бизнис поимник – Ажурирање за Email Маркетинг

Email Маркетинг - Ажурирање на бизнис поимник

Email Маркетинг - Ажурирање на бизнис поимник

По еден подолг период извршив ажурирање на бизнис поимник на претприемач. Додадени се 6 нови термини, кои најмногу се однесуваат на email маркетинг.

Би сакал тука во еден пост да ги претставам бидејќи се поврзани еден со друг и од нивно читање може да се извлечат некои грешки кои Вие како претприемач не би требало да ги правите.

Нови термини

Овие термини не се толку нови колку што во пракса кај нас не се употребуваат многу често.

Следниве термини се додадени во најновото ажурирање на бизнис поимникот на претприемач:

 1. Bounce Rate – Ова е термин кој спаѓа во терминологијата на email маркетинг. Претставува стапка на вратени email-ови до испраќачот кои се карактеризираат со порака од mail системот дека е вратена заради причини како што се непостоечко домен име, преполни инбокс на примателот, непостоечка еmail адреса.
 2. BlackList – BlackList (црна листа) е термин кој спаѓа во терминологијата на email маркетинг. Овој збор означува листа која содржи група на IP адреси, кои се осомничени за испраќање на несакани email пораки (спам). Доколку IP адресата од која ги испраќате вашите email пораки како дел од една email маркетинг кампања имаат висока стапка на жалби до интернет сервис провајдери, висока bounce стапка, или голем број на испраќања на стари и непостоечки адреси ќе постои поголема шанса да влезе во оваа несакана листа.
 3. Deliverability – Термин од еmail маркетинг терминологија кој го означува бројот на испратени email-ови намалени за бројот на email-ови класифицирани како bounce.
 4. Permission Based Email Marketing – Email маркетинг базиран на дозвола од страна на примачот претставува процес во кој се бара дополнителен чекор (во вид на чекирање на поле, или кликнување на на линк за потврда) од страна на примателот за да имате дозвола да испраќате email-ови на тоа лице.
 5. Whitelist – Бела листа е термин кој спаѓа во терминологијата на email маркетинг. Овој збор означува листа која содржи група на одобрени IP адреси како испраќачи. Доколку IP адресата од која ги испраќате вашите email пораки како дел од една email маркетинг кампања е означена како whitelist постои поголема веројатност да тој email сервис провајдер ќе ги прифаќа дојдовните email-ови (иако не постои 100% гаранција – постојат и други фактори).
 6. Conversion Rate Optimization (CRO) – Оптимизација стапка на конверзија е термин кој станува се попопуларен кај интернет маркетарите и претставува процес на оптимизација на конверзија на одредена кампања. Доколку тоа е email маркетинг кампања CRO има за цел зголемување на продажби од еден испратен еmail. Доколку тоа е страна преку која се продава нешто, претставува процес кој треба да доведе до подобрување (зголемување) на бројот на купувачи во однос на бројот на посетители.

Неколку заклучоци и препораки

 • Не треба да дозволите Вашата IP адреса од која ги праќате email-овите да влезе во црната листа.
 • Потребно е да имате чиста email листа што значи редовно ажурирана со постоечки email адреси за да имате колку што може поголем bounce rate.
 • Би требало, ќе повторам уште еднаш, би требало секоја email маркетинг кампања да ја базирате на дозвола (одобрение од страна на примачот).
 • Постојано работете на оптимизација на конверзијата која секој испратен email ја остварува. Мери, подобрувај, проверувај, оптимизирај…
 • Користи провајдери на email маркетинг услуга кои имаат висока репутација и кои ќе обезбедат максимална стапка на испраќање на секој email. На пример професионални сервиси како Aweber секогаш кога ќе испрати email на email адреса која заради било која причина е класифицирана како bounce автоматски ja брише таа email адреса од листата.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*