post

50 Правила за Бизнис Продуктивност

50 Правила за бизнис продуктивност

50 Правила за бизнис продуктивност

Бизнис продуктивност претставува еден елемент на секојдневна работа на секој претприемач. Таа продуктивност доаѓа директно од членовите на бизнисот и нивните работни активности. Доколку тие се продуктивни и се е дизајнирано перфектно, тогаш севкупната ефикасност на бизнисот ќе биде ОК.

Подолу е една листа на 50 правила поврзани со бизнис продуктивноста, која може да се користи од страна на претприемачите да ги имплементираат и да го подобрат сопствениот бизнис.

 1. Доколку станете порано, Вашата дневна продуктивност ќе биде поголема.
 2. Вашата дневна продуктивност ќе влијае на неделна, што пак ќе влијае на месечна…
 3. Кафето нема да ви помогне во бизнисот.
 4. Продуктивноста претставува завршена работа во единица време.
 5. Повеќе завршена работа во ист временски период со исти ресурси претставува зголемување на продуктивноста.
 6. Организирање претставува мајка на зголемена продуктивност.
 7. Бизнис планот ја зголемува личната и бизнис продуктивност.
 8. Бизнис системите овозможуваат побрзо изведување на иста работа во ист временски период.
 9. Личниот живот влијае на бизнис животот и продуктивноста.
 10. 80/20 правило значи дека 20% од активностите прават 80% бизнис успех.
 11. Продуктивноста варира од ден во ден, од месец во месец и од година во година.
 12. Умно работење значи завршување на повеќе работа.
 13. Повеќе работни часови не значи повеќе завршена работа.
 14. Напорно работење не значи дека повеќе работа ќе биде завршена.
 15. Работа со пасија значи дека ќе биде завршена повеќе работа.
 16. Уживање во она што се работи ќе помогне да се заврши повеќе работа.
 17. Инспирацијата е креатор на продуктивноста.
 18. Негативни индивидуални емоции имаат негативен ефект на бизнис продуктивноста.
 19. Бизнис продуктивноста може да ја зголеми среќата во приватниот живот.
 20. Подготовка ќе ја зголеми веројатноста на квалитетно завршување на работата.
 21. Фокусирање на посакувани резултати ќе ја зголеми веројатноста на квалитетното извршување.
 22. Секогаш ќе постојат можности за подобрување.
 23. Следење на прогресот ја зголемува продуктивноста.
 24. To-Do Листи претставуваат корисни алатки.
 25. Пронаоѓање на препреки и нивно перманентно елиминирање ќе ја зголеми личната и бизнис продуктивност.
 26. Секогаш ќе постојат неважни задачи.
 27. Аутсурсинг на неважни задачи ќе ни помогне.
 28. Првин треба да се завршуваат најважните задачи.
 29. Помошта од други луѓе е секогаш добредојдена и прифатлива.
 30. Проверка на E-mail треба да е последна активност на листата.
 31. Понекогаш завршување на повеќе полесни задачи може да ја зголеми продуктивноста.
 32. Преценувањето на потребно време има негативен ефект.
 33. Одолговлекувањето ја намалува продуктивноста.
 34. Нешто што може да се заврши денес не треба да се остава за утре.
 35. Бизнис продуктивноста се засновува на продуктивноста на вработените.
 36. Бизнис продуктивноста зависи од способноста на претприемачот и менаџерите, а не од способноста на вработените.
 37. Кратка пауза ќе ја подобри личната продуктивност.
 38. Освежување на мозокот ни дава дополнителна енергија.
 39. Прифаќање на критицизмот овозможува подобро завршување на работата во пократок временски период.
 40. Одвлекување на вниманието има негативен ефект на продуктивноста.
 41. Вистинска информација, во вистинско време, кај вистинската личност ќе помогне да се заврши повеќе работа.
 42. Времето може да се раздели на семејно и бизнис време.
 43. Учење од други бизниси ќе ни помогне да ги избегнеме нивните грешки.
 44. Стресот има негативен ефект на продуктивноста.
 45. Прославување на успехот со вработените ќе ни даде дополнителна потенцијална енергија.
 46. Самодовербата е важна.
 47. Проактивност, а не реактивност е основа за успехот.
 48. Дневните рутини ја зголемуваат продуктивноста, но ја намалуваат креативноста.
 49. Бележниците се важни кога нешто важно ни доаѓа во умот.
 50. Нормално е понекогаш да работите да не се движат онака како што треба.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

 1. Tweets that mention Бизнис Продуктивност – 50 Правила — Претприемач -- Topsy.com напиша:

  […] This post was mentioned on Twitter by Dragan Sutevski. Dragan Sutevski said: Pretpriemac Novo: 50 Правила за Бизнис Продуктивност – Бизнис продуктивност претставува еден елемент на секо http://ow.ly/17jX9J […]

 2. […] 13-то правило во 50 Правила за бизнис продуктивност го ставив правилото дека повеќе работни часови не […]

Speak Your Mind

*