post

Домен Име – Маркетинг Средство 56

Можеби ова маркетинг средство требаше да биде пред веб страна или блог затоа што има директно влијание и на двете. Како што името на Вашиот бизнис е уникатно, така и името на доменот на Вашата веб страна или блог ќе биде уникатно и нешто по што може да го препознаваат Вашиот бизнис.

Ова е уште еден елемент од бизнисот кој полека, но сигурно станува градител на Вашиот бренд.

Што претставува домен име?

Не сакам да навлегувам во формални или технички дефиниции на домен името бидејќи само ќе доведе до забуна на нетехнички лица. Она што еден претприемач треба да го знае е следново:

 • Тоа е она што се прикажува во Вашиот интернет прелистувач најгоре.
 • Тоа е она што во очите на посетителите ја разликува една веб страна од друга.
 • Тоа е она за што плаќате на годишно ниво за да го користите.
 • Тоа е она преку кое што еден потенцијален купувач ќе ве најде доколку го знае и без пребарувачи едноставно со впишување на URL-то.

Препораки за домен името

Многу размислував и анализирав за тоа што да се избере да биде дел од домен името. Наједоноставно е да се избере името на компанијата и да завршите работа, но тоа не е едно подолгорочно решение кое ќе ви донесе други предности, особено во однос на SEO. Домен името има силно влијание на оптимизација за пребарувачите и едноставно не треба да се остави како еден едноставен елемент при севкупната онлајн презентација на Вашиот бизнис. Како за илустрација еве еден пример кога пребарувам на Google за зборот Business:

Забележувате во резултатите дека зборот кој го пребарувам е болдиран и тоа во:

 • Насловот,
 • Описот и
 • Домен името.

Тоа значи дека и домен името има влијание кај пребарувачите, односно влијание врз основа на тоа кој збор е содржан во него. Така да доколку името на Вашиот бизнис го содржи и клучниот збор за кој сакате да бидете најдени, тогаш е ок да го изберете тоа име. Но, доколку, на пример името на Вашиот бизнис е НМД (Најдобри Македонски Домати) не би било препорачливо домен името да биде nmd.com бидејќи ќе изгубите една дополнителна придобивка која се зема во предвид од страна на пребарувачите.

Затоа како едни препораки какво треба да биде домен името ги издвоив следниве:

 1. Описно
 2. Лесно запомливо
 3. Да го содржи клучниот збор
 4. Да не е предолго
 5. Да го отсликува брендот

Во секој случај задачата не е баш толку едноставна за да се искомбинираат овие препораки.

Процес на избор на името на доменот

Врз основа на сето она што погоре го напоменав би го издвоил следниов процес во поедноставени чекори кои ќе треба да ги спроведете:

 • Анализа на клучни зборови
 • Избор на клучен збор
 • Комбинација со името на Вашиот бизнис
 • Комбинација со Вашиот бренд
 • Проверка на тоа дали е едноставно, дали може лесно да се запомни и дали лесно се изговара.
 • Проверка на достапност на најдобрите.
 • Регистрација на најдоброто достапно домен име.

Доколку не можете да се снајдете во овој процес, препорачливо е да најмите професионалец кој ќе ја спроведе целосната анализа за Вас.

post

Setster – Алатка за Онлајн Закажување на Состаноци

Пред извесен период наидов на една навистина едноставна но, алатка која ми остави силен впечаток кога станува збор за полека но сигурно пренесување на дел од нашите секојдневни бизнис активности онлајн.

Времето во бизнисот значи и пари, а пари значат можност за раст на бизнисот. Затоа и оваа алатка (релативно нова, од септември 2009) може навистина да биде корисна за претприемачите.

Setster алатка за закажување на состаноци

Само едно копче кое може да измени се!

Што претставува Setster?

Setster претставува веб базирана апликација која едноставно може да ја замени Вашата секретарка за закажување на состаноци. Целната група на корисници може да бидат сите бизниси кои сопствента работа ја базираат на давање на услуга преку одреден вид на состаноци, како на пример консултанти, адвокати, матични лекари, забари, професори…

Замислете едноставно дека веќе нема да имате потреба од роковници во кои ќе ги заведувате сите ваши бизнис состаноци со клиенти. Ова едноставно се изведува преку Вашата веб страна каде клиентот самиот си закажува во слободен термин. Вашата работа е само да го прегледате календарот и да постапувате согласно закажаното.

Карактеристики на Setster

Како едни од најважните карактеристики за претприемачите би ги издвоил следниве:

 • Онлајн календар за следење на закажување и откажување на состаноци.

Онлајн календар за закажување на состаноци

Ажурирање на Вашиот календар

 • На веќе закажаните термини не може друг клиент да закаже состанок.
 • Можност за додавање на различни услуги.
 • Едноставно инсталирање на Вашата бизнис веб страна или блог.
 • Можност да се изврши закажување до една година однапред (Дај боже да имате толку работа.).
 • Можност за автоматско генерирање на фактура преку интеграција со FreshBooks (бесплатна верзија до 3 клиенти).
 • Можност за делумна или целосна наплата преку PayPal (што за нас сеуште е недостапно).
 • Можност за градење на листа преку интеграција со SalesForce.

Наплата, фактура и генерирање на листа

 • Дефинирање на период во кој може да се откаже некој состанок.

Ова се само дел од карактеристиките на оваа веб апликација. За нас од Македонија единствен недостаток е што сеуште не можеме да ги користиме услугите на PayPal.

Сите гореспоменати претприемачи ќе имаат потреба од една ваква алатка, бидејќи продуктивноста мора да биде на прво место за успешен бизнис.

post

10 Google Апликации кои може да се користат од бизнисите

Google има безброј алатки, апликации и веб страни кои навистина можат да го олеснат животот на еден претприемач. Понекогаш не сме ни свесни колку можеме да си ја зголемиме продуктивноста со соодветен микс на овие алатки и соодветно користење во склоп на бизнис активностите на еден бизнис.

Овие алатки кои ќе ги набројам во овој напис скоро секојдневно ги користам за различни причини. Некои започнав уште пред 4 години и сеуште ми се наоѓаат во секојдневната работа.

1. Google Docs

Пред 4 години целосно бев зависен од MS Office за било кој документ кој го работев на мојот компјутер. Денес веќе не е така. Се повеќе го користам Google Docs за изработка на текст документ, или пак обработка на некоја табела. Ова особено ми ја зголемува продуктивноста кога работам на ист документ со моите колеги. Едноставно со споделување на документот со различни акаунти на Google можеме да го ажурираме документот без да го праќаме по mail и да се чудиме која беше последната верзија.

Од друга страна оваа алатка има можност и за креирање на форми кои едноставно можат да се постават на веб во вид на анкети или некои мини апликации за соработка помеѓу учесниците.

2. Gmail

Gmail од самата појава навистина го измени начинот на користење на некој mail клиент. Бидејќи е веб базиран едноставно од било каде каде имаме пристап можеме да пристапиме кон истиот. Огромниот простор (во моментов 7437 MB) кој го овозможува претпоставува дека никогаш нема да имаме потреба да ги бришеме старите mail-ови. Ова особено ми помага кога барам нешто што сум испратил или пак примил пред неколку години.

(Овој додаток е тргнат од страна на авторот) Од друга страна со помош на еден додаток за Firefox – Gspace го користам и како простор за складирање на моите фајлови кој изнесува скоро 7 гигабајти. А од друга страна сето она што е складирано на тој простор ми е достапно од секаде каде што имам пристап на интернет, а тоа е секаде и секогаш.

3. Google Calendar

Едно време користевме тефтери, оние популарно наречени роковници каде ги забележувавме нашите активности или состаноци кои треба да ги спроведеме. Денес популарните роковници освен што се делат како маркетинг средство, и што служи како обична тетратка се повеќе се намалуваат во користење за нивната вистинска намена. Мобилните телефони, интернетот и веб календарите како овој Google Calendar си го направија своето во модерниот начин на живеење и работење. Како имаме се помалку време оваа алатка е навистина корисна.

Кога започнав да го користам овој календар она што ми беше најпотребно тогаш беше што бесплатно го подесив да ме известува во определен временски период за активности кои треба да ги завршам преку SMS на мојот мобилен.

4. Google Analytics

Доколку имате веб страна за бизнисот оваа алатка претставува стандард за следење на аналитиката за она што се случува на Вашата веб страна. Едноставно со оваа алатка можам да следам од каде доаѓаат посетители, да ја споредувам AdWords кампањата во однос на успешноста, да следам различни графици кои јас ќе ги поставам во однос на перформансите на веб страната…

5. Google Site

Оваа алатка претставува еден вид на алатка за едноставна подготовка на веб презентација за Вашиот бизнис. Но, јас повеќе ја користам во вид на интранет решение заради квалитетна комуникација со сите со кои соработувам на одреден проект. Повеќе детали за користење на Google Site како интранет бизнис решение можете да прочитате во Како до бесплатно интранет решение за малите бизниси?

6. Google Talk

Google Talk е една мала апликација која се инсталира на компјутерот и која праќа известувања за примените mail-ови на вашиот Gmail акаунт и која има можност за чет како и за праќање и примање на поголеми фајлови. Оваа алатка започнав да ја користам пред едно 15 месеци и сеуште ја користам за повремен чет со сите со кои соработувам онлајн. Освен текст чет има и опција за видео чет како и праќање на гласовни пораки.

Може да се користи и како замена на телефонски повици со лица кои ја имаат инсталирано оваа апликација при што претставува достојна замена на Skype.

7. Google Reader

Без Google Reader не би можел да си го замислам животот денес. Го користам веќе 4-5 години и ми има решено навистина големи проблеми во работата. Првото користење ми беше за прибирање на информации по клучни зборови од странските весници кои ми беа потребни за работа. Денес едноставно при пиење на првото утринско кафе ги читам сите наслови кои ми се подесени и класифицирани во оваа алатка.

8. Google Wave

Беше бомбастично најавен и колку што гледам се повеќе и повеќе луѓе го користат. Оваа алатка е особено корисна за зголемување на комуникација и продуктивноста при работа на повеќе проекти со повеќе луѓе во исто време. Повеќе за начинот на кој може да се користи Google wave можете да прочитате тука.

9. Google Groups

Оваа алатка претставува еден вид на јавен форум кој служи за комуникација помеѓу луѓе од различни страни на светот за различни теми. Кога станува збор за бизнисот може да се користи навистина на многу начини. На пример, јас првпат ја искористив оваа алатка за да направам затворена група преку која ќе споделувам различни информации во Секторот во кој работев во царина. Ова го направив по неколку обиди за креирање на алатка од страна на ИТ Секторот кои завршуваа неуспешно. Може да се користи и како алатка за е-mail маркетинг.

10. Google Webmaster Tools

И како последна во овој напис ј издвојувам алатката Google Webmaster Tools која се однесува за сите оние бизниси кои имаат сопствена веб страна која не им ја одржуваат технички лица. Преку оваа алатка едноставно следите како функционира вашата веб страна, што треба да направите за да ги подобрите перформансите, кои грешки се откриени итн.

Ова се 10 алатки, кои не се единствени. Овој напис ќе продолжи со останатите алатки за кои сметам дека може да помогнат на еден претприемач и еден бизнис.

post

Комуникација и Продуктивност – Google Wave

Google Wave беше бомбастично најавен од страна на Google како нешто што во целост ќе ја замени комуникацијата која што денес ја познаваме. Од пред 5-6 месеци ги следев случувањата и си замислував какво ќе биде тоа ново чудо. кога станува збор за Google и нивната иновативност немам зборови, а не можам и да не верувам дека навистина ќе се изроди едно ново чудовиште кое ќе ги смени нашите животи. Од друга страна американците полудеа со ова ново чудо.

Прв вистински интерес за Google Wave пројавив кога една колешка од Канада (блогер за жени претприемачи со која контактирав бидејќи го препорачав нејзиниот блог), страствено бараше покана за Google Wave вториот ден откако Google го пушти онлајн.

Пред едно месец дена конечно и јас добив покана за оваа чудовиште од комуникациска алатка кое не е само за комуникација туку и за соработка преку веб на повеќе лица одеднаш. Со многумина со кои контактирав велат дека не можат сеуште да ги воочат придобивките од користење на Google Wave. Но, сметам дека реалноста е сосема друга.

Затоа во овој напис би споделил неколку работи за кои сметам дека Google Wave навистина може да ја зголеми Вашата лична продуктивност како претприемач, како и продуктивноста на Вашиот тим.

1. Real Time комуникација и соработка

комуникација во вистинско време преку Google Wave

Ова е една од главните придобивки на Google Wave. Во real time ќе можете да комуницирате со Вашиот партнер од другата страна без разлика каде се наоѓа. Можеби ќе кажете дека и e-mail ќе ви го овозможи тоа. Да, и e-mail-от овозможува комуникација но не ваква во real time. Всушност на секој нов wave како што пишува вашиот соговорник така и излегува на Вашиот екран. Оваа е во стилот на Wiki пишување, што значи дека ќе можете да го едитирате, да додадете или пак да го измените секој сегмент од еден wave. Од друга страна имате можност и да ја видите целата комуникација како се одвива од почеток до крај во вид на еден филм преку Playback копчето.

Оваа можност може да се користи за размена на идеи, преговори, договарање, планирање на активности, истовремено работење на еден проект или за било што што ќе има примена за Вас лично или пак Вашиот бизнис.

2. Да/Не/Можеби Анкета

Прашалници и анкети преку Google Wave

Со едноставно поставување на прашање и избирање на луѓе од контакт листата можам да спроведам анкета чии одговори се Да, Не или пак можеби. Овој додаток е достапен со самиот пристап на Google Wave и едноставно по вашето прашање можете да го додадете овој Gadget. Автоматски ќе се собираат одговорите и ќе можете да видите што мислат вашите соговорници или Вашиот тим за некои од активностите што ги планирате.

3. Brainstorming преку Mind Mapping

Brainstorming сесија преку Google Wave

Ставање на идеите на хартија е доста продуктивен начин на соработка. Но, доколку во исто време на иста хартија одеднаш ставаат организирани идеи повеќе луѓе продуктивноста расте со светлосна брзина. А, пак доколку тоа го додадеме да биде графички прикажано во вид на Mind Map веќе неможете ни да замислите колку Вие како претприемач и Вашиот тим ќе бидете попродуктивни и ќе генерирате квалитетни идеи.

4. Организираност

Организација преку фолдери во Google Wave Кога станува збор за организираност го користам Google Wave како место каде што ги сместувам моите идеи (на пример идеи за написи на претприемач). Втората работа за организираноста е тоа што направив посебни Wave-ови како активности кои треба да ги спроведам. Ова не е целосно автоматизирано како на пример во Google Calendar но, она што го сакам е се да имам на едно место, односно да не корстам 5-10 различни алатки, а со тоа да си ја зголемам сопствената продуктивност.

За ова користам различни фолдери кои се наоѓаат од левата страна на кои им додадов различна боја. Секој Wave е означен во некој од фолдерите и се појавува во различна боја согласно бојата на фолдерот. На ваков начин можам да ги приоритизирам работите (Wave-овите) и кога го користам како алатка за комуникација и соработка.

Можностите се навистина големи. Ова е еден начин на користење кој го стекнав за помалку од еден месец и секако на една preview верзија бидејќи Google Wave не е сеуште во својата фул официјална верзија. Од вашата креативност ќе зависи и користењето на истиот за да се организирате подобро. Се надевам дека набргу ќе има и некоја можност за интеграција на останатите алатки на Google како што е Google Calendar за да оваа организираност биде на повисоко ниво.

5. Видео и теле конференциска врска

Ова се навистина кул можности кои можат да се користат со посебни додатоци, но за жал не можат да се користат за телефонски броеви од Македонија.

6. Пробивање на јазични граници во комуникација и соработка

Автоматски превод при комуницирање со Google Wave

Ова е едно чудо кое е најавено од Google и кое се нарекува Rosy а всушност претставува робот кој автоматски ги преведува на посакуваниот јазик вашите пораки или пишувања. Замислете ваш соговорник од другата страна да е Кинез. Вие не знаете кинески а сакате да комуницирате со него за да го прашате нешто за нивната понуда до Вашиот бизнис. Со овој робот едноставно Вие ќе си пишувате на македонски, а Вашиот соговорник Кинез ќе го гледа поставеното прашање на кинески. Дали ова не е вредна и неприменлива алатка?

Овој робот наречен Rosy сеуште е во тест фаза и не е пуштен официјално од Google, но пронајдов привремена алатка која ја заменува официјалната и која е изработена од друга компанија (види слика погоре).

7. Рекреација

Рекреација со Google Wave

За крај она што еден претприемач често го заборава е рекреација. Најдов една игра Sudoku која може да се игра со повеќе соговорници од другата страна. едноставно малку да го оладиме мозокот од бизнисот.

Ова е се за што најдов одредена примена во мојот секојдневен живот на ова ново чудо наречено Wave. Мислам дека ова е само почетокот. Но, едно нешто е важно: Wave е корисно доколку имате некого од друга страна да го користите, доколку не тогаш навистина е непотребен. Би сакал да напоменам дека Wave не е замена за е-mail туку замена на досегашниот начин на комуникација со е-mail.

Google Wave сеуште работи на база на покана. Значи секој нов корисник има можност да прати 10 покани на други корисници. Јас имам уште 3 отворени покани.

Доколку сте заинтересирани би бил задоволен да ви пратам покана. Затоа оставете коментар за овој напис во врска со некои Ваши идеи за кои би можеле да го користите Wave и на тројца од Вас ќе ви пратам покана за Google Wave.

post

Бизнис Разузнавање – Indicee Една Нова Алатка

Бизнис разузнавање или деловно разузнавање е една од моите омилени теми кога станува збор за бизнис и претприемачи. Дури и докторска дисертација подготвувам од оваа проблематика, а работев и како главен инспектор за разузнавање во нашата царина одреден период каде ги воспоставуваме темелите на разузнавањето.

Бизнис разузнавање – Дефиниции

Во Wikipedia бизнис разузнавањето се дефинира како:

…вештики, технологии, апликации и практики кои се користат за да се помогне на бизнисот да го разбере сопствениот комерцијален контекст. Исто така бизнис разузнавање може да претставува и собирање на самите информации.

Технологиите за бизнис разузнавање прикажуваат историски, тековни и предиктивни погледи на работењето на бизнисот…

Бизнис разузнавањето често пати има за цел да го поддржи донесувањето на одлуки во бизнисот.

Ако во Wikipedia е наведено вака ова не мора да значи и дека деловното разузнавање е единствено тоа што е наведено. Можете да забележите дека повеќе се однесува за технологија наместо за процес на деловното разузнавање. Но, за ова во некој друг напис на претприемач.

Наједноставно кажано разузнавање е кога имате еден куп на различни информации, ги обработувате и влечете заклучоци. Значи валкани информации стануваат основа за добри одлуки.

Целта на деловно разузнавање е да имате вистинска информација во вистинско време на вистинско место за да се донесе вистинкса одлука.

Indicee Како Алатка Која Може да им Помогне на Бизнисите

Заедно со Проф.Д-р Радмил Поленаковиќ од Машинскиот Факултет во Скопје, Директор на Бизнис Стартап Центарот извршивме едно истражување во однос на примена и користење на деловното разузнавање како процес во малите и средните претпријатија во Република Македонија.Еден од заклучоците од тоа истражување беше дека малите и средните претпријатија во Република Македонија користат некаков вид на процес на деловно рзузнавање во форма на MS Excell табели. Но, ова е и кај големите претпријатија и кај државните институции (оние бирократските).

Проблемот е кога имаме повеќе информации во една Excel табела (Excel овозможува 65536 реда на информации). Втор проблем е кога имаме повеќе Excel табели и треба да ги споиме во една. Третиот проблем е самата анализа која е ограничувачка (Pivot табелите се едно решение на анализа во Excel). За Pivot табелите веќе пишувавме во Што претставуваат Pivot табели и објавивме видео за изработка на Pivot табели.

Едно решение за овие проблеми е Indicee онлајн веб апликација која може сето ова да го заврши место Вас.

Првин погледнете го видеото за Indicee:

Што е Indicee?

На самата страна на Indicee е наведено следново:

Indicee им помага на просечните бизнис корисници да комбинираат податоци од скоро сите извори на податоци во едноставен податочен центар наречен Data Mart така да корисниците можат да поставуваат прашања, креираат различни репорти (извештаи) и споделуваат податоци…

Во само неколку минути Вашите податоци излегуваат во саканата форма така да можете да донесувате поумни и побрзи одлуки. Наједноставен онлајн софтвер за извештаи за кој не е потребно ИТ знаење. Тоа е деловно разузнавање.

Како што можете да забележите оваа онлајн алатка ќе ви помогне да ги анализирате и изготвите различните извештаи од Вашите податоци.

Процес во 3 Чекори

Како функционираа оваа веб апликација? Првин треба да се регистрирате за акаунт. Има 3 опции:

 • Free (бесплатна) – 10 МB простор
 • Solo – 100 MB простор + една лиценца за споделување – 69$/месец
 • Workgroup (Работна група) – 250 МB простор + 5 лиценци за споделување – 149$/месец.

За првите 30 дена ја добивата фул верзија на оваа алатка за потоа да изберете некоја од опциите кои ги наведовме погоре.

Процесот на користење е во 3 чекори:

 1. Закачување на податоци. Ги аплоадирате вашите податоци во форма на Excel, RPT фајлови или CSV фајлови. При ова аплоадирање енџинот на Indicee ве води низ процесот на креирање на податочен центар во кој ќе се чуваат сите Ваши информации. Подоцна можете да аплоадирате нови податоци кога сакате и во вид на неделни или пак месечни податоци.
 2. Креирање на извештаи. Креирањето на извештаите е толку едноставно да изгледа како поставување на прашања. Првин поставувате прашање Што да биде покажано во извештајот? Следното прашање е Како да ги покаже податоците? Ова се однесува на тоа како да бидат групирани истите на пример по производ, по продавач, по година, месец итн. Третата опција е филтрирање, односно податоците да бидат исфилтрирани по некој ентитет во истите. На пример, само за оваа година.
 3. Споделување на извештаи. Оваа опција во бесплатната верзија ја нема. Секој извештај може да биде споделен со јавна или пак приватна група на луѓе.

Во секој случај доста корисна алатка за малите бизниси, дури и бесплатната верзија е доволна да го подобри процесот на донесување на одлуки многукратно. Јас за еден од моите бизниси имам изработено во MS Access ваква можност, но во моментов се регистрирав за бесплатната верзија и ги испитувам можностите за префрлување на анализата преку оваа веб решение.

post

Како до Бесплатно Интранет Решение за Малите Бизниси?

Овој напис е напишан од претприемач за EntrepreneurshipInaBox и во целост е претставена македонската верзија на истиот.

Зголемување на продуктивноста на бизнисите е една од најважните работи на претриемачите. Многу често бизнисите функционираат на различни локации како различни градови, земји, а одредени големи бизниси работат и на различни континенти. Внатрешната бизнис комуникација и размена на информации во самиот бизнис помеѓу луѓето е нешто што има големо влијание на бизнис продуктивноста. Брзо донесување на одлуки, брза размена на информации, брза контрола, увид во реализација на активностите од проектот , алокација на проектни задачи… Сите овие активнисти може да бидат имплементирани преку еден систем – интранет.

Дефиницијата за интранет во Wikipedia’s (intranet) е:

приватна мрежа која користи интернет протоколи за безбедна размена на било какви информации во организацијата. Терминот има спротивно значење од интернет – мрежа помеѓу организации додека интранетот е мрежа во организацијата. Понекогаш терминот се користи за приказ на внатрешна веб страна на организацијата, но може да биде поширок дел од ИТ инфраструктура на организацијата.

Во овој напис ќе прикажам еден туториал како да се користи Google’s sites како интранет решение за малите бизниси.

1. Доколку немате Google Account сега е време да креирате еден.

2. Регистрирајте се на Google Sites со Вашиот Google Account.

3. Креирајте страна – Кликнете на копчето Create Sit

4. Пополнете ги податоците на страната и кликнете на копчето Create Site.

Бидејќи сакаме нашата страна да ја користиме како бизнис интранет решение ја избираме опцијата: Only people I specify can view this site (Само луѓето кои јас ќе ги изберам можат да ја гледаат оваа страна). Сега страната за нашата бизнис интранет платформа е креирана и следното што треба да избереме е што сакаме да има како опции на нашиот интранет. Да кажеме дека ги сакаме следните опции за нашиот интранет:

 • Блог со последни бизнис информации.
 • Место каде ќе се складираат документите.
 • Проектни активности и реализација на истите.

Постојат повеќе можности за користење на Google’s sites како интранет решение за бизнисите, но јас ги избрав овие три за целите на овој туториал.

5. Креирање на страна за Блог со последни бизнис информации

Првин кликнете на копчето Create Page:

и внесете го името (Name) на страната и изберете ја опцијата Announcements бидејќи ние сакаме да креираме блог со последни информации. Кликнете на копчето Create Page откако ќе ги пополните информациите.

Сега имаме нова страна именувана како Blog with Latest Business Information (Блог со последни бизнис информации) која се појавува во левата странична лента. Кога сакаме да додадеме некои бизнис информации треба да кликнеме на копчето New Post за да креираме нов напис со последни информации.

6. Креирање на место за размена на документи

Повторно одиме со креирање на нова страна како во претходниот случај и ја избираме опцијата File Cabinet наместо Announcement.

Сегата на левата странична лента имаме срана именувана како Files и со едноставно кликнување на копчето Add File, ќе можеме да закачиме рзлични фајлови во вид на документи. (Напомена: Бесплатната верзија има простор од 100МB па затоа не е пожелно ова да се користи за видео материјали или големи слики.)

7. Креирање на страна со Проектни активности и реализација

Исто како и во првиот и вториот случај започнуваме со креирање на страна кликнувајќи на копчето Create Page и ја избираме опцијата List.

Кога ќе кликнеме на Create Page следниот прозорец ќе изгледа слично како на сликата подолу:

Тука имаме неколку опции како темплејти и една опција за креирање на наша сопствена листа. Ќе ја изберам опцијата Issue List која ќе ги бележи отворените активности на проектот. Откако ќе кликнеме на копчето Use this template на левата странична лента ќе имаме страна именувана како Projects (Проекти) која ќе ја користиме за следење на реализацијата на проектните активности. Кликнете на Customize the list и ќе се појави следниот прозорец:

Со оваа опција ќе можеме да ги прилагодуваме податоците кои ќе сакаме да бидат вклучени во нашиот проект.

8. Детали за пристап

Сега кога го внесовме сето она што сакаме да го има нашиот бизнис интранет време е да ги избереме луѓето кои ќе имаат пристап. Сите кои ќе имаат пристап мора да имаат Google account. Вообичаено ова се вработените. Одете на десното мени и кликнете на More Actions и изберете Share This Site.

Преку следниот прозорец можете да ги поканите луѓето од Вашиот бизнис да имаат пристап како сопственици, соработници или само прегледувачи.

Тоа е се народе! Сега имате интранет за Вашиот бизнис.

Препорака: Обидувајте се со различни опции имате можност и да го интегрирате Google Documents со оваа интранет решение.

post

Социјална Бизнис Апликација – PeopleMaps

Случајно налетав на една навистина добра и вредна апликација за претприемачите. Едно е јасно. Работата на претприемачите се базира на постојано барање на нови купувачи и постојано одржување на релации со постоечките. Денес постојат голем број на веб апликации кои ги поврзуваат луѓето и бизнисите едни со други како на личен план така и на професионален план.

Станува збор за една нова и штотуку лансирана апликација наречена PeopleMaps. Оваа апликација овозможува луѓето автоматски да ги пребаруваат личните контакти од Outlook, Facebook, LinkedIn, Yahoo и Gmail и во исто време автоматски бара податоци од јавни извори на интернетот за тие контакти. За графичка презентација апликацијата користи Java, но доколку немате инсталирано автоматски ќе ве одведе до страната за симнување. Секој контакт е анализиран од апликацијата и ја дава патеката на конекција со тоа лице или пак компанија.

Има две алтернативи за користење на апликацијата:

 • Бесплатна верзија
 • Професионална верзија која чини 49,95$ месечно.

Бесплатна верзија

Во бесплатната верзија ќе ги имате следниве опции на располагање:

 • Патеки на конекција со лица и компании – Можност за Ваше претставување на некое лице или компанија
 • Мапа на лица и компании – Покажува графичка презентација на мрежи на лица и компании и претставуваат одлична алатка за истражување и анализа на продажбата.
 • Контакт менаџер – Менаџирање на Вашите лични контакти од Outlook, Facebook, LinkedIn, Yahoo и Gmail вклучувајќи целосна биографија на истите и силина на конекцијата со Вас.
 • Визуелен пребарувач на мапа на луѓе – Графичко пребарување за брзо и едноставно да научите за луѓето и компаниите во конекција со Вас.

Професионална верзија

Професионалната верзија за која се плаќа на месечно ниво 49,95$ ги има истите опции како и бесплатната верзија плус следниве:

 • Рангирање на мапи со потенцијални потрошувачи – Автоматско приближување со потенцијалните потрошувачи базирано на силината на конекцијата на секој потенцијален потрошувач.
 • Со еден клик претставување – Обезбедува топло претставување на Вашите клиенти со едноставно еден клик.
 • Интеграција со Salesforce.com – Овозможува целосна интеграција со Salesforce.com еден веб CRM (Customer Relationship Management) систем.
 • Импортирање од други CRM системи
 • Експортирање во други CRM системи
post

Онлајн Софтвер за Дијаграми – Gliffy

Дијаграми и графици се секојдневна потреба во бизнисите. Се користат од страна на донесувачи на одлуки за донесување на поквалитетни одлуки. Се вели дека една слика менува илјадници зборови. Значи многу е поедноставно кога ќе погледнете во еден график или пак дијаграм за да видите што се случува во бизнисот. Претприемачи, менаџери и вработени секојдневно донесуваат одлуки па затоа и секојдневно гледаат и споредуваат различни графици и дијаграми.

Во овој напис ќе претставам една бесплатна алатка (се разбира со одредени ограничувања) која може да се користи од страна на бизнисите за оваа намена. Оваа алатка е Gliffy.

За што може да се користи оваа алатка?

Оваа алатка може да се искористи за основните бизнис графици и дијаграми кои се користат во секојдневната работа на претприемачите:

 • Дијаграм на текот (Flowchart)
 • Мрежни дијаграми (Network diagram)
 • План на погонот на фабриката (Floor plan)
 • Организациски дијаграм – Органограм
 • SWOT анализа
 • Wireframe дијаграми – Визуелна презентација на тридимензионални или физички објекти користени во 3D компјутерска графика.
 • UML – Unified Modeling Language – стандардизиран јазик за моделирање во полето на софтверски инженеринг.
 • Деловни (бизнис) процеси
 • Моделирање

Користење

Отидете на почетната страна на Gliffy и кликнете го копчето за регистрација.

Потоа внесете ги основните податоци за регистрација.

Потоа ќе можете да го користите софтверот за изработка на различни дијаграми.

Верзии на софтверот

Постојат само две верзии на софтверот едната е основна верзија која е бесплатна и втората е премиум верзија која за една лиценца чин 5$ месечно.

Разликата е во количината на дијаграми кои можете да ги направите (5 за основната верзија и неограничен број за премиум верзијата). Втората разлика е што бесплатната верзија е со реклами. Бесплатната верзија на експортираните дијаграми го печати логото на Gliffy. Уште една разлика е што нема подршка на e-mail и безбедно SSL логирање.

Кога првпат ќе се регистрирате ќе имате 30 дена пробен премиум акаунт кој по истек на 30 дена доколку не нарачате ќе ве префрли автоматски на основната верзија која е бесплатна.

Во секој случај искористете и испробајте ја фул верзијата во првите 30 дена бидејќи има навистина има многу можности.

post

еСаем за Бизниси – MakExpo – Виртуелен Бизнис Саем

Некако во последните недели како да стана пракса по еден корисен портал неделно да презентираме на претприемач. Кога ставив насловот на овој напис излезе многу голем па се одлучив за ваков пократок. Но, насловот кој првпат го стави беше: „Бизнис портал кој има потенцијал да го смени начинот на презентирање на бизнисите и кој ќе ги направи рамноправни во светот“.

MakExpo е интернет портал кој претставува виртуелен бизнис саем за бизниси од сите големини. Порталот е изграден врз една основна намена – можност за виртуелно учество на саем на сите компании во Македонија! Од оваа појдовна точка, развена е платформа во која било која компанија од Македонија (или од странство!) ќе може да „закупи“ виртуелен простор на еСаемот и да се рекламираат себеси или своите производи! Секоја компанија може БЕСПЛАТНО да се регистрира на порталот и со тоа добива едногодишна (да, едногодишна!!!) бесплатна промоција, како и БЕСПЛАТНА промоција на еден свој производ! Со самото регистрирање – таа станува член на МакЕкспо саемот. За да се регистрирате кликнете на:


И бидејќи регистрацијата не чини ништо, достапна е за сите претпријатија, било да се тоа микро, мали, средни или големи! Дополнително на ова постојат и 3 „пакети“ на услуги коишто МакЕкспо ги наплатува и тоа:

 • Основен Пакет – вклучува до 10 дополнителни производи/услуги по компанија и чини 3.499 денари;
 • Стандард пакет – вклучува до 100 дополнителни производи/услуги по компанија, + 1 т.н. „спонзориран производ“ (се појавува прв при пребарување на истиот или при под-саемот на дејноста на компанијата), каталог на производи/услуги и чини 7.499 денари;
 • V.I.B. (Very Important Business) пакет – вклучува до 500 дополнителни производи/услуги по компанија, + 3 т.н. „спонзорирани производи“ (се појавуват први при пребарување на истите или при под-саемот на дејноста на компанијата), каталог на производи/услуги, гарантирани вкупни 500.000 прикажувања за сите спонзорирани производи на Интернет мрежата и чини 28.499 денари;

Дополнителна алатка е тоа што еСаемот можат да го посетуваат и индивидуи и разни бизниси! Па така, преку алатката за пребарување може да пребарувате по: компании (од регион, од Вашиот град, од целата држава), по производи/услуги, или пак по каталози од одредена индустрија! Индивидуите можат да пребаруваат производи или услуги од нивен моментален интерес, додека компаниите можат да пребаруваат други компании од било каде, и нивните продукти или продукти кои им се потребни. Пребарувањето вклучува: вид на продукт, цена, слика од продуктот, компанија-производител, начин на доставување, адреса, контакти…

Дополнително, секоја од вкупно 30-те индустрии е поделена во повеќе категории на под-индустрии, а истите се менуваат на секои 2 недели, со што практично се добива еСаем на секои 2 недели (на пр. Саем за мебел, Саем за градежништво), а алатките за пребарување можат да се користат 24/7, 365 дена во годината!

Целиот еСаем е замислен да функционира тотално електронски, со минимално можно учество на човечкиот фактор, така да одбирањето на пакети и плаќањата се вршат по пат на автоматски генерирана фактура која ја добивате по е-пошта веднаш по регистрирањето на Вашата компанија и одбирање на соодветниот пакет. Воедно, од моментот на плаќање на истата, добивате и Договор за соработка, по чиешто потпишување и се официјализираат правата и обврските на МекЕкспо и клиентот.
Овој портал има неколку поволности за претприемачите:

 • Прва е достапноста на сопствените производи на една глобална интернет мрежа.
 • Втората е можност за лесно пронаоѓање на идни бизнис партнери преку една голема база на податоци.
 • И за бизнис со бизнис бизнисите можност за лесно пронаоѓање на потенцијални клиенти.

Интензивната промоција на порталот е најавена за почетокот на 2010, но бета-верзијата е веќе пуштена и сите заинтересирани може слободно уште сега да ја посетат страната и да се вклучат во МакЕкспо – Саем за сите! Затоа регистрирајте се и презентирајте ја Вашата компанија ништо нема да загубите.

post

ЕДНОШАЛТЕРСКИ СИСТЕМ ЗА ДОЗВОЛИ ЗА УВОЗ, ИЗВОЗ, ТРАНЗИТ И ТАРИФНИ КВОТИ

Како што веќе наведов ќе гледам што попрактични информации и блог написи да објавувам на претприемач. Инспирацијата за овој напис е една алатка која навистина го олеснува животот на увозниците и извозниците а многу малку врева се крена за неа иако веќе функционира одредено време. Првин знам дека голем труд беше вложен од страна на царинската управа на Република Македонија за да се спроведе еден ваков проект. Луѓето што работеа на проектот остануваат до доцните вечерни часови за да профункционира системот. Проверив дека само една веб страна има линк до овој сервис за едношалтерски систем и тоа само официјалната страна на царинска управа. Затоа си зедов за право да напишам нешто за овој сервис.
Првин нешто за историја. Едно време сите увозници и извозници мораа да одат од една институција до друга за да соберат еден куп на докоменти за непречено работење во надворешно-трговскиот промет. Да не споменувам моето искуство какво беше кога 4 години работев како виш цариник и виш цариник контролор кога еден куп на увозници или пак извозници со пристигнат камион за царинење не ни знаеа дека им треба некое документче за да нормално си ја завршат работата. Што се губи:

 1. Време. Камионот со производите за увоз или извоз стојат на царински терминал. А, времето е пари.
 2. Клиенти. Ако е за извоз производите ќе доцнат. Никој не сака да доцни нешто што е договорено. Зборовите на основачот на Toyota кога поминувал низ погонот биле Just-In-Time, Just-In-Time. А, знаеме што претставува Toyota денес. Aко е за увоз ќе доцни продажба за веќе платени производи или пак доколку се работи за репроматеријал ќе доцни производството.
 3. Пари. Се плаќа царински терминал за поминато време. Се плаќа транспортерот зошто превозното средство му е заробено. Се плаќаат пенали за доцнење.

Дали е сето ова потребно. Секако не! Овој сервис можете да го најдете на http://www.exim.gov.mk.

Што е Exim?

EXIM e електронски систем кој го користат 16 институции кои имаат надлежности во областа на надворешно-трговското работење.

Претприемачите треба и мора да го користат системот за:

 • Добивање на информации. Можете да пребарувате тарифни ознаки. Тарифна ознака е нешто што ја кажува царинската стапка и износ на ДДВ како и потребата од некои дозволи согласно формите на увоз и на извоз пропишани со Уредба. Можете едноставно доколку го знеате производот кој треба да го извезете или увезете да се информирате за потребна дозвола и кое министерство ја издава. Можете да се информирате за тоа кои тарифни квоти и од кои земји се достапни за распределба. Квоти претставуваат ослободување од царински давачки согласно одредени договори за слободна трговија.
 • Електронско поднесување на барања. Ова се барањата за дозволи за увоз, извоз и транзит од страна на бизнисите, како и електронско издавање на дозволите од страна на надлежните институции. Значи електронски од Вашата канцеларија можете да аплицирате за дозволи распределба на квоти и електронски да ја добиете.

Предностите кои претприемачите можат да ги добијат се наведени на самата страна:

 • Достапност на услугата 24 часа, 7 дена во неделата
 • Заштеда на време и трошоци за компаниите поради електронското поднесување на барањата
 • Зголемување на ефикасноста на процесот за издавање на дозволите
 • Стандардизирани и хармонизирани податоци во барањата кои во иднина ќе овозможат посеопфатна размена на податоците
 • Електронско следење на искористеноста на дозволите
 • Електронско поднесување на барања и транспарентна електронска распределба на тарифните квоти

Јас би додал и дека ќе се избегне корупција да некој надлежен инспектор ви го одолговлекува издавањето на документот. Системот бележи се и нема играчки.
Мој совет е сите претприемачи кои се занимаваат со увоз и извоз да ги корстат услугите на овој сервис бидејќи истите се за претприемачите.
Пред било која зделка проверете дали ви треба некоја дозвола:


Пред да нарачате производи на квота проверете дали има преостаната количина:


Пополнете барање и аплицирајте за потребните документи.