post

Процес на вработување на успешен стартап

Како стартап претприемач ќе имате потреба да најмите луѓе кои ќе бидат дел од вашиот стартап тим. Успехот на вашиот стартап во голем дел ќе зависи и од успехот на вашиот стартап тим.

Погледајте одлично видео кое опишува процеси на најмување на вработени на успешнис тратапи изработено до OnlineMBA. Вреди да потрошите помалку од две минути.

post

Некои индикатори за состојбата на стартапот

Кога станува збор за стартапи веќе повеќе пати нагласив дека тие претставуваа привремени организации кои едноставно ја тестираат својата способност да опстојат како главен бизнис.

Во лин стартап модулот кој во текот на овој месец најверојатно ќе биде испорачан за Премиум претприемач 2.0 основата на која најмногу се базираме е токму тестирање. Таму, составив еден цел процес од А до Ш низ кој треба да помине еден стартап.

Тука би сакал малку да нагласам некои индикатори за состојбата на стартапот.

Знаеме дека самиот процес бара пивотирање. Знаеме и дека во соодветно време ќе треба да пивотираме. Но, што треба да следиме за да донесеме вистинска одлука дека е потребно пивотирање и особено таа одлука да биде навремена одлука. Оваа е потребно затоа што секоја ненавремена одлука ја зголемува веројатноста на смртност на еден стартап.

Најгенеролно гледано индикациите можат да се поделат на две главни групи.

Продолжи…

post

Како оваа година да биде поразлична?

Би ја започнал и оваа нова 2013 година со концептот што го започнав на крајот на 2011 и првата четвртина на 2012 година, пред на светско ниво да се зборува за истиот тој концепт.

Всушност, мојот концепт кој го нареков како теорија на бизнис идеи беше за првпат тука споменат уште во 2009 година кога пишував за трите чекори при развој на една бизнис идеја:

Основната идеја на овие наслови од веќе далечната 2009 година е дека секоја бизнис идеја треба перфектно да се смести во сите овие подрачја за да гарантира успех во започнување на бизнисот. Тогаш, а во повеќе случаи и денес бизнис идејата ја мериме преку бизнис потенцијална енергија, енергија која е складирана во бизнисот и има потенцијал да донесе успех на истиот.

Во 2011 и 2012 година теоријата, подоцна пренесена во многу практични компании исфрли еден сосема нов термин наречен лин стартап.

Продолжи…

post

Успешни стартапи и она што кретивни претприемачи го прават

Претприемачите се креативни луѓе, тоа е факт. Но, што е онаа што тие го прават на вистинскиот начин за нивните стартап бизниси?

Секое општество има потреба од претприемачи. Зошто? Едноставно затоа што тие се личности кои креираат вредност за целото општество. Тие прават нешто од ништо. Ги подобруваат животите на луѓето.

Можете ли да бидете еден од тие успешни претприемачи, но во вистинска смисла на зборот? Да, можете. Но, да ги разгледаме најкреативните работи кои претприемачите ги прават во нивните стартапи.

Продолжи…

post

5 Чекори до стартап идеја

Идеите се најлесниот дел од секој претприемачки процес. Туе се тука, насекаде околу нас.

Но, многу поважно прашање е дали тие се вредни за започнување на бизнис.

Прашањето е уште потешко, особено поради фактот што претприемачите не се тие кои ги евалуираат идеите, туку пазарот, поточно купувачите се оние кои ја вршат таа работа. Доколку поминат, ќе бидат прифатени како производи и услуги.

Да разгледаме еден процес за наоѓање и евалуација на стартап бизнис идеи.

Продолжи…

post

5 Состојки кои постојано ќе бидат потребни на вашиот бизнис

Што е онаа што постојано ќе му треба на вашиот бизнис?

Дали се тоа повеќе купувачи? Или пак подобри производи и услуги? Или пак подобри бизнис процеси?

Доколку продолжиме со бреинстормирање на потребите на еден мал бизнис кои ќе го направат успешен бизнис, лесно ќе дојдеме до стотици или пак илјадници посебни потреби.

Но, сите тие не се изолирани. Една потреба (состојка) ќе помогне на друга.

Сега, кои се најважните состојки кои постојано ќе му бидат потребни на вашиот бизнис?

Да погледнеме некои од нив.

Продолжи…

post

[Видео] Иновација во стилот на “Вруќ ветар”


Не, не, не… Воопшто не ни е потребен таков луксуз.

Мало видое во кое едноставно сакам да го нагласам погрешниот процес во самата иновација. Се однесува на иновација во алкохолни пијалоци кои не опиваат во една од најпопуларните серии во поранешна Југославија.

Но, иновацијата пазарот не ја сака. Сепак, оној кој консумира алкохол сака да се опие. Доколку не сака ќе си пие сок.

post

Прво зошто, потоа како

Како еден претприемач вие сте градите. постојано градите нешто. Градите бизнис. Градите процеси, нови производи, услуги…

И тоа е во ред, тоа е вашата задача. Но, дали начинот на кој започнувате со градењето е оној вистинскиот?

Често пати кога градиме нешто (бизнис, процеси, нов производ или услуга) започнуваме со барање на одговор на прашањето како да го направиме тоа и тоа.

Во ваква ситуација многу ни е поважно што треба да направиме и кои се чекорите кои треба да ги спроведеме, заборавајќи на суштината – зошто треба да направиме нешто и која е целта или што треба да се постигне со тие наши активности.

Затоа наместо како да направиме нешто треба да започнеме со зошто треба да направиме нешто.

Продолжи…

post

[Презентација] Кога може да го лансирате бизнисот?


Минатата недела објавив едно видео за тајмингот и условите кои треба да се исполнат пред да се одлучите, односно да донесете одлука да го лансирате вашиот бизнис. Видеото можете да го погледнете тука.

Презентацијата на која се базира тоа видео можете да ја прегледате преку овој пост.

post

Маркетинг стратегии за лин стартап

Маркетинг стартегии за стартапи не се и не треба да бидат исти со веќе посточеките бизниси.

Постоечките бизниси веќе имаат искуство со маркетингот. Веќе ги имаат купувачите и знаат што сакаат или не сакаат.

Лин стартап значи со најоптимални ресурси маркетингс стратегиите да обезбедат континуиран раст на стартапот, или барем знаење за тоа што треба да се преземе понатаму.

Па, да разгледаме што би можеле да направите за вашиот стартап.

Продолжи…