post

50 Препораки за Долгорочни Односи со Потрошувачи

Долгорочни односи со потрошувачите едноставно знaчи да се изгради лојалност за Вашиот бизнис. Тоа е најдоброто нешто што може да го постигне некој бизнис на својот пат кон успехот. Долгорочни односи со потрошувачите ја билдаат продажбата, го зголемуваат бројот на потрошувачите и секако ја подобрува севкупната бизнис потенцијална енергија.

Среќни потрошувачи - Долгорочни односи

Долгорочни односи - Среќни потрошувачи

Многу е полесно и поевтино да се продава на постоечки потрошувачи отколку на нови. Доколку Вашиот бизнис има повеќе потрошувачи, и успеете да ги задржите, тогаш истиот ќе биде се попрофитабилен.

Ова се 50 мои препораки кои ќе ви помогнат да изградите долгорочни односи со Вашите потрошувачи:

 1. Првин ставете се во нивна позиција.
 2. Направете долгорочен план и стратегија за градење на лојалност.
 3. Имплементирајте ги тие планови и стратегии.
 4. Постојано подобрувај ги тие планови и стратегии.
 5. Не очекувај продажба од прв пат.
 6. Понудата нека не ви биде статична, дајте им опција да избираат.
 7. Бидете трпелив.
 8. Бидете доверливи со нив.
 9. Бидете пријател со нив.
 10. Информирајте ги за најважните работи веднаш.
 11. Имплементирајте двонасочна комуникација во сите Ваши алатки за комуникација.
 12. Користете социјални медиуми за да разговарате со потрошувачите.
 13. Прашајте ги за идеи за можни подобрувања на Вашиот производ или услуга.
 14. Користете анкети.
 15. Користете контакт и фидбек форма на Вашата веб страна.
 16. Користете база на податоци за да следите што Вашите потрошувачи Ви кажуваaт за Вашиот бизнис.
 17. Кажете им за Вашите подобрувања кои се изведени по нивни препораки.
 18. Кажете им за се што е подобрено и побарајте фидбек.
 19. Бидете еден од нив.
 20. Градете бизнис околу силна доверба.
 21. Контактирајте ги редовно.
 22. Користете човечки јазик во тие контакти.
 23. Бидете човек, а не бизнис барем за момент.
 24. Бидете самиот Вие.
 25. Побарајте помош кога имате потреба од помош.
 26. Бидете фокусирани на најпрофитабилни потрошувачи.
 27. Користете 80/20 правило за да ги идентификувате најважните потрошувачи.
 28. Покажете почит кон тие најважни потрошувачи.
 29. Наградете ги тие најважни потрошувачи.
 30. Не кажувајте им, туку едуцирајте ги за разликите помеѓу Ваш бизнис и конкуренцијата.
 31. Слушањето е мајка на градење на долгорочни односи.
 32. Почитувајте ги.
 33. Разберете ги.
 34. Нека Вашиот бизнис биде вистинскиот решавач на проблеми.
 35. Решавајте вистински проблеми, а не симптоми.
 36. Едуцирајте ги вработените за различните односи со потрошувачите.
 37. Инвестирајте само во луѓе кои се најдобри.
 38. Адекватно екипирајте ги Вашите вработени за да можат да си ја вршат работата.
 39. Во конверзација со потрошувачите започнувајте со Да, а потоа објаснување. Никогаш не започнувај со НЕ како одговор.
 40. Користете политика за задоволување на потрошувачи за да дојдете до брзо решавање на нивните проблеми.
 41. Прашајте ги да партиципираат во развојот на производот или услугата.
 42. Додајте вредност во сите контакти со нив.
 43. Редизајнирајте ги сите ваши маркетинг кампањи за да бидат попријателски за потрошувачите.
 44. Бидете конзистентни во се што Вие или Вашиот бизнис работите.
 45. Продолжете да учите се за нив.
 46. Кога ќе ветите нешто испорачајте го ветеното.
 47. Секогаш заблагодарете им за нивното купување.
 48. Споделете го Вашето знаење со нив.
 49. Секогаш размислувајте како да бидете покорисен.
 50. Секогаш размислувај стратешки за да изградите долгорочни односи со потрошувачите.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

 1. […] квалитетна алатка во процесот на менаџирање на Вашите потрошувачи и секако соодветна алокација на Вашите ресурси кон […]

 2. […] некој како твој потенцијален потрошувач ќе знае дека Вие и Вашиот бизнис сте вистински избор […]

 3. […] тогаш неговата егзистенција веројатно се базира на потрошувачи и секако продажбата на тие потрошувачи. Како и да е, […]

 4. […] Доколку сте сопственик на мал бизнис веројатно размислувате или веќе користите содржина како маркетинг средство за да привлечете нови потрошувачи или да ја зголемите комуникацијата со тековните потрошувачи. […]

Speak Your Mind

*