post

Колкав ризик можеш да толерираш?

Дали сметаш дека претприемништвото како професија не носи ризик за тебе?

Дали ти си претприемач кој не превзел никаков ризик кога си одлучил да се занимаваш со оваа професија?  Мислам дека не.

Претприемништвото е во блиска релација со ризикот и превземање на ризик од страна на претприемачот. Не можеш да станеш претприемач без да превземеш одреден вид на ризик.

Зошто ризик во претприемничките потфати?

Прво, ти ги инвестираш твоите сопствени пари кои ги поседуваш во моментов во нешто за што со 100% сигурност не знаеш дали ќе донесе пари во иднина. Ова е првиот иницијален ризик кој го превземаш на себе па дури и натвоето потесно семејство (мораш да им ги скратиш нивните потреби во замена за финансирање на бизнис потфатите) како еден претприемач.

Никогаш не можеш да бидеш 100% сигурен за иднината на твојот бизнис. Не можеш со 100% сигурност да знаеш колку успешен ќе биде твојот бизнис или пак колку пари ќе заработиш во првата, втората или третата година. Затоа секогаш ќе постои ризик во претприемничките потфати кои сакаш да ги превземеш.

 

Прашањето што секој потенцијален или иден претприемач треба да го одговори пред да одлучи дали да ја напушти тековната работа и да стане претприемач е: Вредно ли е да се започне бизнис во споредба со иднината доколку не се превземе таков чекор?

Дали твојот тековен потенцијал може да обезбеди преживување?

Секој бизнис во голем дел во раните фази на постоење е базиран на потенцијалот на претприемачот да го доведе тој бизнис во живот. Ќе мора да го инвестираш твоето време, твоите пари, твоето знаење и вештини во иднината на твојот бизнис.

Не можеш да започнеш бизнис без да се посветиш на него, а тоа посветување бара време. Не можеш да започнеш бизнис без пари, бидејќи мора да ги обезбедиш основните потреби за нормално функционирање на бизнисот во иднината како што се канцеларии, опрема, суровини… Не можеш да започнеш бизнис доколку немаш доволно знаење за индустријата, пазарот и производите или услугите кои ќе ги нуди тој бизнис. Исто така ти ребаат различни вештини кои се повеќе од вештините доколку работиш за некој друг. Мора да имаш преговарачки вештини, аналитички вештини, продажни вештини, вештини на вмрежување…

Колку повеќе имаш да инвестирап, толку е и поголем ризикот за тебе како претприемач.

Прво мора да ги одговориш прашањата во однос на самиот себеси:

  • Колку пари имаш, или до колку пари ќе можеш да стигнеш за да го финансираш бизнисот?
  • Колку време можеш да инвестираш во бизнисот?
  • Имаш ли доволно вештини и знаење за да започнеш таков бизнис?

Колку ќе заработиш со твојот бизнис?

Мора да имаш предвидувања за следните 5 до 10 години во однос на тоа колку можеш да заработиш од твојот бизнис. Ова не е приходот на компанијата, туку колку ќе ти останат откако сите трошоци ќе бидат покриени и сите даноци бидат платени.

На пример, твојата продажба во првата година ќе биде 3.000.000 денари, а на крајот откако ќе ги одбиете трошоците и даноците ви остануваат само 375.000 денари. Вашите предвидувања се дека продажбата ќе расте за 10% годишно. Со ист процент на трошоци и даноци (само како пример) по 10 години ќе имате заработено скоро 6.000.000 денари.

Колку би заработиле доколку останете на тековното работно место?

Сега кога знаете колку можете да заработите за 10 години доколку започнете бизнис (оваа бројка не е со 100% сигурност, сепак постои ризик да не се оствари), мора да ја споредите таа сума со сумата која би ја оствариле доколку останете на тековното работно место.

На пример доколку имате годишна плата од 400.000 денари (што за наши услови е малку преголема но не и неостварлива за одредени компании и државни институции) за 10 години (не земајќи ги во предви можни покачувања и напредувања во кариерата) ќе имате заработено 4.000.000 денари.

Сега, што мислите, вредни ли да се започне сопствен бизнис и да се остави тековното работно место за да се заработат 2.000.000 денари повеќе за 10 години?

Логично е да се избере бизнисот. Но, сепак оваа е првиот дел за анлиза на твојата толеранција на ризик кога размислуваш да започнеш компанија. Во следниот дел (Колкав ризик можеш да толерираш: Има повеќе…) ќе продолжиме со анализата.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*