post

МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈА – ПРЖЕНО ЈАЈЦЕ

Да разгледаме една интересна маркетинг стратегија која може да има силно влијание врз начинот на практицирање на Вашиот бизнис.

Автор на оваа стратегија е Бошко Тоскиќ кое своето големо професионално искуство стекнато во кампании како ИБМ, Ауди, Ивеко, Алфа Ромео, итн., го преточи во неколку бестселери како „Verbal driver” и „Стратегија на пржено јајце„.

Во овој текст ке ги изложиме основните тези на овој експерт од областа на маркетингот. По него купувачеот не купува, туку купувечот бира. Или се разликуваш или не си одбран. Ти не продаваш!!! Постоат два начини да се издвоиш од конкуренцијата:

  • Попуст и
  • Вредност.

Во секој случај подобро е вредноста да ве разликува од Вашата конкуренција. Паролата како шо е :„Купувај од мене оти ти давам поголем попуст„ во секој случај донесува мал профит! Од друга страна паролата :„Купувај од мене оти ти давам поголема вредност„ – донесува според него поголеми нарачки.

Не го убедувај купувачот да купува! Запали го огинот и гледај…. „Сакам да купувам, ама мразам да ми продаваат„ е парола на скоро секој купувач. Денешниот купувач поседува голем број на информации, станува се повеќе упатен во производите/услугите, и кога ке ја осети потребата, тој поминува низ три фази:

  • Ке одреди одреден број на набавувачи кои можат да ја задоволат неговата потреба
  • Ја проценува секоа алтернатива
  • Ја избира онаа алтернатива која ке ја задоволи неговата потреба

Жолтката од јајцето е производ. Белката е услуга. Купувачот сака цело јајце – и жолтката и белката, поточно купувачот ја сака додадената вредност (Added Value)!

Ако купувачот мисли дека вашиот производ е сличен како производите на конкуренцијата, ќе бара дополнителни попусти, рабати … итн. само за да ви го одбере вашиот производ/услуга.

Диференцирајте ги вашите производи за да ги избегните бесконечните попусти, бонуси, рабати…Вашата жолтка заокружете ја со белката, за да бидете препознати на пазарот, за да ги зголемите можностите и за да се издвоите од конкуренцијата.

**********************************************************

Овој напис е напишан од Предраг Стојковски директор на компанијата INTRO GROUP ДООЕЛ Битола која се занимава со финансиски консалтинг. http://www.introgroup.co.cc

**********************************************************

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*