post

Со помош на 5S направете го вашето работно место попродуктивно

Сакате да бидете попродуктивни, да завршите повеќе работа побрзо, но истовремено со подобар квалитет на работа. Во голем дел, нашата продуктивност ќе се базира на самото работното место каде што обично ја изведуваме нашата работа.

Како можете да ја организирате вашата канцеларија за да стане попродуктивна?

Да, можете да ја зголемите вашата продуктивност, едноставно со организирање на работите околу вас за да ви бидат подобро достапни.

Сте се нашле ли во ситуација кога губите дел од вашето време за да најдете некој физички предмет околу вас во вашата канцеларија? Сте се нашле ли во ситуација кога троште премногу време за да најдете документ во вашиот компјутер?

Ако вашиот одговор е ДА, тогаш навистина ќе сакате да ја реорганизирате вашата работна средина.

Во овој пост, сакам да зборувам за методологија која може да ви помогне во организирање на работите во вашата канцеларија, а која корените ги влече од производството и Lean филозофијата.

Што претставува 5S?

5S е методологија за организација на работното место, развиена во Јапонија и главно се користи во производство. Името доаѓа од пет јапонски зборови кои започнуваат со буквата “S”.

 • Seiri – сортирање.
 • Seiton – подредување.
 • Seisi – чистење.
 • Seiketsu – стандардизирање.
 • Shitsuke – одржување.

Како можете со помош на 5S да ја зголемите продуктивноста?

5S е процес составен од 5 различни фази кои треба да се спроведат на работното место.

Првите нешта треба да бидат во прв план. Вам не ви треба да подобрувате нешто што не е потребено во вашата дневна работа рутина. Како прво треба да започнете со Seiri, сортирање на сè околу вас, во вашето работно место. Сортирањето значи да најдете сè околу вас и да го елиминирате сето она што не ви е потребно во работата. Користете ги следниве прашање кои ќе ви помогнат да започнете со сортирање:

 • Што се се наоѓа во мојата работното просторија?
 • Дали ми е потребно?
 • Кои работи треба да се елиминираат?

Кога ќе го елиминирате се она што не ви е потребно, а вие знаете колку е важен е специфичниот елемент кој ви треба, можете да започнете со подредување (Seiton). Направете место за сè и се треба да биде на своето место. Ова ќе ви обезбеди лесна достапност на она што ќе ви биде потребно во даден момент. Одговорете на следниве прашања во оваа фаза:

 • Колку е важен специфичниот предмет за мојата работа?
 • Колку пати сте го користиле специфичниот предмет на дневна, неделена и месечна основа?
 • Дали предметот е на вистинското место?
 • Што треба да сторите кога ќе ви треба специфичниот предмет?
 • Дали движењето кое што го правите кога ви треба специфичниот предмет е оптимално?
 • Дали местото каде што секој специфичен предмет е ставен е вистинското место за твојата работа рутина?
 • Каде секоја специфичен предмет ќе биде сместен?
 • Како ќе бидат означени тие места?

Сега, кога ќе се елиминира се што не ви е потребано, се си има своето место, и се е на своето место имате многу подобро работно опкружување околу себе. Следното нешто што ќе ви треба е рутинското чистење (Seisi). Чиста работна средина е многу попродуктивна од неорганизирано и валкано работното место.

На крајот на секој работен ден ќе треба да го исчистите вашето работно место на таков начин сè да си биде на своето место, подготвено за вашата утрешна употреба.

Клучна работа е дека чистењето и враќањето на своето место треба да биде дел од вашата секојдневна работна рутина. Ако ја користите оваа фаза само повремено, вашето работно место наскоро ќе стане повторно неуредно, неорганизирано и валкано.

Кога знаете што ви треба, каде треба да стои, како да ги подредите и очистите работите, сето тоа ќе треба да се стандардизира како посебна работна практика (Seiketsu). Оваа методологија не претставува еднократнно имплементирање и не значи дека ќе се спроведува без да се заборави. Треба да се стандардизираат практиките од првите три S во ваша дневна работна рутина. На таков начин, можете лесно и брзо да го подобрите вашето работно место со што истото ќе биде попродуктивно.

Кога првите четири S се воспоставени и имплементирани како нешто нормално во вашата дневна работа, ќе треба да го проверите и прегледате процесот за да најдете подобри начини да ги организирате нештата околу вас (Shitsuke). Пронајди го најдоброто време за да ги ревидираш твоите стандардни процедури за одржување и подобрување на работното место.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*