post

Предизвици на претпреимач

Бизнис блог за 30 дена Како што можеше д забележиш од минатите 30-тина дена секојдневно одеше по еден пост за секој ден со активности за тој ден за блогирање за бизнис. Ова е предизвикот за блогирање за бизнис.

30 дена за градење на блог за твојот бизнис. 30 дена за одлична можност за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Но, тука не застануваме.

Овие 30 денови ќе бидат обработени во детали и ќе служат за ажурирање на книгата насловена како блогирање за бизнис. Работата е започната.

Иако оваа недела завршивме со предизвик за блогирање за бизнис на претприемач, од понеделник започнуваме со нов предизвик, кој е уште попредизвикувачки и ќе трае 77 денови.

Тоа можноство наредните 77 дена да работиш интензивно на подобрување на твојот бизнис.

Основата на овој предизвик е 77 бизнис подобрувања за 77 дена. Ова ќе биде еден систематски пристап кој секојдневно ќе нвлегува во по еден ден од тие 77 дена и кој ќе ти помогне со мали подобрувања и размислувања за подобрувања да успееш на крајот од 77 ден да имаш бизнис кој драстично ќе се разликува од она што претставува и како изгледа денес.

Често пати ме прашуват зошто токму 77 подобрувања и 77 денови. Кога работев на насловот едноставно одлучив да ги напишам можните подобрувања за кои сметам дека се најмоќни за еден мал бизнис и на крајот да го прилагодам насловот во однос на бројот на подобрувања и во однос на бројот на денови. Така да бројката е само случајна.

Но, и ова нема да биде се. По завршување на овој предизвик за пдообрување ќе одиме со следен. Веќе имаме неколку во план, но доколку сакаш нешто посебно да се разработи во еден ваков предизвик на претприемач слободно коментирај подолу. И врз основа на тоа ќе ги направиме приоритетите во иднина.

Тоа би било се за оваа најава. Уште во текот на денов ќе одиме со првиот оној нјавен пост за 77 подобрувања за 77 дена во кој ќе биде презентиран редоследот на деновите за кои од утре ќе стане збор секојдневно во наредните 77 денови.

post

Бизнис блог – ден 30: Следи, анализирај, бреинстормирај, пишувај…

Бизнис блог за 30 дена Ќе го завршиме овој предизвик со триесетиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот ден од предизвикот се однесуваше на споделување на социјални медиуми кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој триесети ден.

Ден 30: Следи, анализирај, бреинстормирај, пишувај

Досега имаш завршено голема работа доколку редовно стигна до овој последен ден од предизвикот. Имаш стотина блог постови, добро осмислени и оптимизирани и подесени за објавување во нареден период. Но, процесот не застанува тука. Блогирање за бизнис е активен процес кој никогаш не треба да заврши, бидејќи ако застанеш на оваа ниво за брзо време ќе дојде денот кога повторно твојот бизнис блог ќе застане (ќе нема што да објави).

Затоа мора постојано да размислуваш за насловот од овој ден од предизвикот за бизнис блог.

Ова последниот ден од овој предизвик кој всушност ќе претставува и почеток на следниот циклус на ваков предизвик. Следете ја аналитиката, особено во однос на она што е почитано. И обидете се сите тие анализи да ги искористите за бреинстормирање на нови идеи за наслови и еден нов циклус за вашиот блог.

 • Следи се што се случува во однос на твојот бизнис блог. Поставувај прашања, поставувај многу прашања. Секогаш нека следи уште едно прашање: Зошто?
 • Следи што се случува во индустријата. Мора да бидеш информиран и полн со знаење.
 • Анализирај ги податоците од аналитиката, од индустријата, од внатрешноста и од надворешноста на твојот бизнис. Сето ова ќе ти даде една слика за понатамошните насоки кои ќе треба да ги користиш.
 • Идеи за блог постови се насекаде околу тебе како во внатрешноста така и во надворешноста на твојот бизнис. Постојано обидувај се во се да гледаш како можност да напишеш нешто за твојот блог.
 • Не запирај во пишување. Бизнисите денес имаат уште една функција, а тоа е издавачката функција.
post

Бизнис блог – Ден 29: Споделувај на социјални медиуми

Како да станеш претприемач Продолжуваме со дваесетидеветиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот ден од предизвикот се однесуваше на SEO елементи, распоредување и објавување кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесетидевети ден.

Ден 29: Споделувај на социјални медиуми

Овој ден е нешто што ќе се изведува континуирано. Но, проблемот не е во објавување или споделување, туку дали твојата аудиенција е онаму каде што си ти присутен или пак мислиш да бидеш присутен. Можеби најважното нешто што би требало да го направите денес е да одговорите на следниве прашања:

 • Каде да споделувате.
 • Што да споделувате.
 • Кога да споделувате.
 • Како да споделувате.

Ова е ден кој ќе трае повеќе од еден ден бидејќи се однесува на време кога постот ќе биде жив онлајн. Доколку имате бизнис страни на социјални медиуми споделете го објавениот пост за тој ден.

 • Направи една анализа за тоа каде може да биде твојата аудиенција (потенцијални купувачи или лица кои ќе имаат интерес за твојата работа).
 • Направи стратегија која ќе одговори на прашањата каде, што, кога и како.
 • Направи план кој ќе ги прецизира активностите, времето на извршување и одговорностите.
 • Започни со спроведување.

Следува: Бизнис блог – Ден 30: Следи, анализирај, бреинстормирај и пишувај

post

Бизнис блог – Ден 28: Внеси SEO елементи, објави и распореди

SEO елементи Ова е дваесетиосмиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот ден од предизвикот се однесуваше на вметнување на слики кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесетиосми ден.

Ден 28: Внеси SEO елементи, објави и распореди

Овој ден за секој пост внесете ги оние SEO елементи како наслов, опис и клучни зборови. Клучни зборови и не се важни и можете слободно да не ги внесувате бидејќи за најголемите пребарувачи (Bing и Google) воопшто немаат некакво влијание.

Ова го правите или преку самата тема која ја користите или преку некој додаток како All in One SEO (побарајте на Google и ќе го најдете). Откако ќе завршите можете да одите со фазата на објавување на првиот и распоредување за објавување за наредните. Ова ќе значи дека вашиот блог ќе биде жив во наредниот период барем 6-12 месеци доколку сте подготвиле толку постови колку што опфативме од овој предизвик.

 • Внимавај на насловот (Title Tag) кој ќе го внесеш да го содржи клучниот збор.
 • Внеси опис (елементот кој се покажува на страната со резулатите на пребарувачите). Внимавај да не биде преголемо и да содржи клучен збор.
 • Внимавај кога станува збор за насловот и описот и користењето на клучните зборови да биде усогласено со самиот текст. Ти можеби мислиш дека одреден клучен збор е примарен збор во твојот текст, но пребарувачите може да мислат поинаку. Така за постигнување на најдобри резултати потребна е соодветна усогласеност на овие елементи.
 • Објави го првиотпост кој ти е согласно Уредувачки календар (Editorial Calendar) од денот 23 од овој предизик за блогирање за бизнис.
 • Останатите распореди ги за објавување согласно уредувачкиот клендар.

Следува: Бизнис блог – Ден 29: Споделувај на социјални медиуми

post

Бизнис блог – ден 27: Вметни слики

Бизнис 101: идеи Продолжуваме со дваесетиседмиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот ден од предизвикот се однесуваа на надворешно линкување на постовите кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесетиседми ден.

Ден 27: Вметни слики

Досега главните крупни работи за постовите се завршени. Тие се напишани и поставени се линкови кон внатрешноста така и кон надворешноста од вашиот бизнис блог. Денес вашата задача е да внесете одреден визуелен ефект на секој од постовите. Можеби веќе имате внесено на некои постови слики доколку сте пишувале за некој ваш производ или услуга, но сигурно има останато и некои кои се само текстуални без никаква слика да биде содржана во нив.

За овој ден обидете се да најдете соодветни слики и истите да ги вметнете во соодветните постови. Потребно е да внимавате кои слики ќе ставите и од каде ќе ги превземете доколку не користите ваши сопствени слики. При трансферот на овој предизвик во е-книга ќе обрнеме посебно внимание на неколку различни извори на слики како и авторските права за истите, односно дали и како можете да ги користите.

Во секој случај ако едни активности за овој ден би можеле да бидат:

 • Разгледај ги постовите ои останаа без слики.
 • Размисли за тоа каква слика би одговарала.
 • Провери дали имш таква слика кај тебе. Доколку имаш внеси ја во постот.
 • Доколку немаш побарај на сервисите за слики, но внимавај на авторските права и начинот на користење на тие слики.
 • Не заборавај насловот (името) на сликата да биде описно (намесото 123456.jpg во tvoja-tema.jpg).
 • Не заборавај на alt елементот на сликата кој кажува на пребарувачите за што се однесува таа слика.

Следува: Бизнис блог – Ден 28: Внеси SEO елементи, објави и распореди

post

Бизнис блог – ден 26: Надворешно линкување

Бизнис 101: Маркетинг Ќе продолжиме со дваесетишестиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходните, три дена од предизвикот се однесуваа на внатрешно линкување во постовите кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесетитрети до дваесетишести ден.

Ден 26: Надворешно линкување

Претходните 3 дена беа распоредени за да додавање на линкови кон некоја друга страна на твојот сајт или блог во секој од подготвените постови. Денес е истата задача, со тоа што линковите ќе бидат кон некој надворешен извор.

Освен внарешни линкови добро е во одредени постови да имате и линкови кон некој надворешен сајт доколку содржината бара такво нешто. Овој ден проверете ги сите постови и каде треба да додате линк до сајт на некој ваш купувач, некој ваш снабдувач или пак до некој трет сајт кој претставува субјект во вашиот пост.

 • Размисли за можни надворешни линкови. Тоа може да бидат вести од индустријата, статистика, сајт на ваши купувачи, некој интересен блог…
 • Разгледај ги сите подготвени постови и размисли каде би можел да ставиш некој надворешен линк.
 • Поставете ги линковите во постовите кои сте ги избрале.

Следува: Бизнис блог – Ден 27: Вметни слики

post

Бизнис блог – Ден 23-25: Интерно линкување

Претприемништво: Дали си вистинската личност? Ќе продолжиме со дваесетитретиот до дваесетипетиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот, дваесетивтори ден од предизвикот се однесуваше на подготовка на уредувачки календар кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесетитрети до дваесетипети ден.

Ден 23-25: Интерно линкување

Сега кога го имате редоследот и датумите на објавување потребно е да направите внатрешно линкување меѓу постовите.

Овие три дена ќе треба да ги разгледате ги сите постови преку календарот и размислете во кој пост што да линкувате. Внимавајте линкувањето да биде од понови постови кон постари за да не се случи да поставите линк во некој пост до пост кој сеуште не е објавен. Освен тоа размислете и каде ќе поставите линк до некој ваш производ или понуда (но, не претерувајте со ова, не мора секој пост да содржи линкови до вашите производи). Ова е многу значајно како за добивање на соодветен тек на вашите блог постови преку актуелизација на постарите во поновите како и за SEO. Обезбете барем 2-3 линкови во еден пост.

 • Започнете од првиот кој ќе се објавува одејќи кон оние кои ќе се објавуваат во иднина.
 • Внимавај да не поставиш линк до пост кој согласно календарот сеуште нема да биде објавен.
 • Внимавај на текстот кој ќе претставува линк до друг пост (anchor text) тој има важна улога.
 • Може да поставиш и линк до производ или услуга доколку текстот се однесува на нешто што твој производ или услуга го обезбедува.
 • Обезбеди барем по 2-3 линкови до внатрешни локации во секој пост. Ова ќе зависи од големината на самиот пост во кој ќе ставаш линкови. Повеќе постови, повеќе линкови. Некои анализи покажуваат дека бројката треба да биде од еден линк на од 100 до 150 зборови.

Следува: Бизнис блог – Ден 26: Надворешно линкување

post

Бизнис блог – Ден 22: Уредувачки календар (Editorial Calendar)

Бизнис блог за 30 дена Да продолжиме со дваесетивториот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот, дваесетипрви ден од предизвикот се однесуваше на ставање на сервер на постовите преку платформа за блогирање кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесетивтори ден.

Ден 22: Уредувачки календар (Editorial Calendar)

Досега ги имате напишано постовите и ги поставивте како драфт на сервер. Иако можеби сте размислувале за редоследот, сепак целта е преку овој предизвик да имате покриеност барем за една година, а во меѓувреме нормално со нови идеи (кои ќе ги имате) да надополнувате.

Но, со она што во моментов го имате би било добро да размислите за еден логичен редослед на објавување. Освен тој редослед мора да размислите и за приоритетот на објавување (некој пост е поважен од друг). Од друга страна ќе се појави пореба некои понови постови да се повикуваат на претходно објавени, што исто така треба да го имате во предвид при реорганизација на овие постови.

За да си ја олесните работата во организација на време на објавување како и редоследот на објавување добро е да имате еден уредувачки календар. Една алатка која може да ви помогне е додатокот Editorial Calendar кој би требало да го инсталирате и во еден поглед во вид на календар ќе можете со едноставно влечење на насловите да ги подредите во најдобар редослед за објавување.

 • Определете го приоритетот на постовите. Некои ќе бидат промотивни за одреден период во година. Некои ќе бидат важни заради содржината на информациите. Сето тоа мора да го означите со соодветен приоритет за објавување.
 • Размислете и одлучете за логичен распоред на објавување. Гледајте ги насловите како една голема функционална целина. Што треба да биде прво, а што потоа?
 • Инсталирајте го додатокот Editorial Calendar и врз основа н претходните две точки подредете ги постовите.

Следува: Бизнис блог – ден 23: Интерно линкување

post

Бизнис блог – ден 21: Ставање на сервер преку платформата за блогирање

WordPress лого Ќе продолжиме со дваесетипрвиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот, дваесети ден од предизвикот се однесуваше на оптимизација на постовите кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесетипрви ден.

Ден 21: Ставање на сервер преку платформата за блогирање

Ова можеби е и наједноставната работа, затоа што ти во претходните десетина дена веќе работеше на подготовката на постовите кои сега се целосно комплетни и спремни за објавување. Затоа денес сето она што го имате завршено едноставно едноставно го пренесувате да биде на сервер во драфт верзија.

Веќе имате 100-тина наслови напишано и оптимизирано во однос на клучните зборови кои ќе ги користе. Сега е време сите тие постови да ги поставите на сервер преку платформата за блогирање која ја користите (во Блогирање за бизнис ја препорачав WordPress). Сите тие сеуште се драфт верзии, не брзајте со објавување, важно е денеска да ги имате подготвено на сервер заради објавување.

Следува: Бизнис блог – ден 22: Уредувачки календар

post

Бизнис блог – ден 20: Оптимизација на постовите

SEO Да продолжиме со дваесетиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот, деветнаесети ден од предизвикот се однесуваше на пишување на додавање на повик за акција во твоите постови кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесети ден.

Ден 20: Оптимизација на постовите

Задачите од овој ден се едни од поважните кои што ќе треба да ги спроведеш за твојто бизнис блог. Она што сакам да го напоменам е дека оптимизација не значи „превара“ туку едноставно да им помогнете на пребарувачите полесно да дојдат до секој блог пост и полесно да сватат за што станува збор. Доколку започнеш со еден ваков пристап се друго е полесно и секако ќе ти се исплати.

Овој ден твојата задача ќе биде да ги оптимизираш постовите за пребарувачи. Како добро почетно место за она што ќе треба да го правиш го предлагам серијалот на постови на претприемач за SEO кои сеуште се актуелни и можат да ти помогнат секој твој пост да биде одлично оптимизиран.

Но, да презентираме една листа на активности за овој ден:

 • Секој пост на кој работевте во претходните неколку дена проверете го во однос на клучните зборови. Дали ги има доволни и дали случајно некаде си претерал?
 • Дали содржината е структурирана така да биде лесно разбирлива за потенцијалниот читател? Оваа прашање мора да го одговорите бидејќи интеракцијата на читателот со вашиот блог пост може да влијае и врз пребарувачите (подетално за ова ќе стане збор во книгата која ќе произлезе од овој предизвик).
 • Провери дали содржината содржи корисни линкови до твоите останати постови.
 • Провери дали URL-ата на постовите ги содржат клучните зборови.
 • Напиши го насловот на постот кој ќе биде читан и прикажан од пребарувачите.
 • Напиши го описот кој ќе биде читан и прикажан на страната со резултатите на пребарувачите.

Следува: Бизнис блог – ден 21: Ставање на сервер преку платформата за блогирање