post

Влезен Маркетинг – Inbound Marketing

Маркетингот е целосно променет во последниве години. Нешто што беше нормално за привлекување на купувачи пред 3 до 5 години сега веќе не е.

Влезен маркетинг - Inbound Marketing

Претприемачите мора да најде различни начини како да ги привлече потенцијалните потрошувачи за нивниот бизнис. Бизнисите кои нема да го променат начинот на кој го изведуваат маркетингот ќе продолжат да трошат пари на непродуктивни маркетинг кампањи и нормално ќе ја трошат сопствената бизнис потенцијална енергија.

Стилот на маркетингот кој на денешниот мал бизнис и денешниот претприемач му е потребен е влезниот маркетинг, нешто сосема спротивно на оној традиционалниот наречен уште како и излезен маркетинг.

Што претставува влезен маркетинг?

Првин би започнал со нешто за излезен маркетинг и потоа би го споредил со насловот на овој напис – излезен маркетинг.

Излезен маркетинг

Во излезниот маркетинг бизнисот и претприемачот се фокусирани во изнаоѓање на потрошувачи. Се користат техники кои слабо ги таргетираат потенцијалните потрошувачи и кои имаат еден приод кој изгледа како вознемирување на луѓето. Тие користат директна пошта, телемаркетинг, печатени реклами, радио реклами, весници, ТВ реклами, саеми, спамираат, испраќаат несакани mail-ови… Сите овие спаѓаат во еден приод кој Seth Godin го нарекува со кованица вознемирувачки маркетинг бидејќи овие тактики функционираат само во случај кога ќе го вознемират потенцијалниот потрошувач за да му го привлечат вниманието.

Овие приоди се базирани на претпоставка дека доколку ги бомбардираме нашите потенцијални потрошувачи со нашите пораки, тие ќе одвојат неколку секунди да ја примат нашата порака и така ќе го привлечеме нивното внимание врз нашиот бизнис. Но, денес ова вознемирување може да доведе до контраефект на нашата маркетинг кампања.

Не сакам да бидам вознемирен кога гледам интересен филм на ТВ. Не сакам да бидам вознемирен кога во поштенското сандаче ќе најдам еден куп на писма кои не сакам да ги читам. Не сакам да примам е-mail-ови од бизниси кои не ги познавам а не сум побарал да ми праќаат е-mail. Не сакам омилената песна која е хит на неделата да ми ја прекинат со некое ЕПП кога слушам радио.

Дали и вие се чувствувате вознемирено кога ќе ви се случат овие работи?

Од друга страна веќе постои технологија која може да ме спаси од сите овие несакани маркетинг кампањи и која ќе ги направи овие тактики помалку ефективни и поскапи за еден претприемач и неговиот бизнис. Филмот ќе го гледам на DVD, a не на ТВ. на телефон со идентификација на повик можам да ги блокирам сите непознати повици. Spam филтерот си ја врши работата за непосакуваните е-mail пораки. Новата алатка RSS ги прави весниците и магазините помалку ефективни (Иако кај нас некои воопшто не овозможуваат RSS опција, но сепак поголемиот дел овозможуваат).

Дали со ова еден претприемач ќе се запраша што е денес ефективно и ефикасно?

Влезен маркетинг

Влезен маркетинг е целосно спротивен на сето она што го кажавме за излезниот маркетинг:

  • Во излезен маркетинг бизнисите и претприемачите се фокусирани во наоѓање на потрошувачи. Во влезен маркетинг се фокусирани на работите што ќе им помогнат на потенцијалните потрошувачи полесно да го најдат нивниот бизнис.
  • Во излезен маркетинг претприемачот користи маркетинг техники кои слабо ги таргетираат потенцијалните потрошувачи. Влезен маркетинг користи техники кои имаат високо таргетирани потенцијални потрошувачи.
  • Во излезниот маркетинг приоди еден претприемач ги вознемирува луѓето за да го привлече нивното внимание, додека со влезен маркетинг потенцијалните потрошувачи Ве бараат Вас бидејќи сакаат да ве најдат.

Влезниот маркетинг едноставно значи користење на методи кои ќе овозможат Вашите потенцијални потрошувачи лесно да Ве пронајдат кога бараат решение кое Вашиот производ или услуга им го овозможува. Значи со влезен маркетинг ќе имате високо таргетирани потенцијални потрошувачи да дојдат до вашиот бизнис.

Денес потенцијалните потрошувачи имаат целосна контрола на маркетинг медиуми кои ќе ги консумираат. Тие го избираат времето кога и местото каде ќе го консумираат одреден медиум. Вие како претприемач се помалку имате влијание врз оваа.

Поради сето она горенаведено влезниот маркетинг е нешто што е се повеќе и повеќе потребно за еден претприемач и мал бизнис. Но, како да се имплементира?

Одговорете ги следниве прашања поврзани со имплементација на влезен маркетинг:

  • Каде се потенцијалните потрошувачи кои бараат производи и услуги кои што ги нуди и мојот бизнис?
  • Можам ли да бидам таму доколку го бараат она што јас како претприемач го нудам?
  • Како да бидам прв во нивните очи кога тие го бараат она што јас го нудам?

Да го разгледаме влезниот маркетинг со традиционален медиум како флаери. Можете да ги поставите Вашите флаери во поштенски сандучиња во една зграда. Оваа техника е техника на излезен маркетинг. Луѓето од таа зграда секојдневно примаат различни флаери и повеќето од нив завршуваат едноставно непрочитани во ѓубре. Но доколку, на приме Вашиот бизнис нуди услуги од типот на финансиски консалтинг и Вие како претприемач знаете дека локалните банки се одлично место каде се движат Вашите потенцијални клиенти, можете да направите договор со локалните банки за да оставите флаери и доколку некој клиент на банката сака да го прочита ќе го земе флаерот. На ваков начин помала е веројатноста дека флаерот за кој сте дале пари да заврши во ѓубре. Ова е влезен маркетинг.

Интернетот го прави влезниот маркетинг многу едноставен. Денес се повеќе и повеќе луѓе кога имаат некаков проблем одат на Google или различни социјални медиуми да најдат одговори за сопствените проблеми. И ова е одлично место за еден претприемач за да ги искористи техниките на влезен маркетинг. На ваков начин влезниот маркетинг се фокусира на креирање на одлична содржина на веб страната на бизнисот или социјалните медиуми која ќе овозможи потенцијални потрошувачи да разберат за Вашиот бизнис, бренд, производи и услуги.

Доколку Вашите потенцијални потрошувачи се на Facebook мора и вие како претприемач и Вашиот бизнис да бидете присутни таму. Доколку тие се на Twitter бидете таму, доколку се на LinkedIn бидете и Вие. Доколку бараат нешто на Google мора да бидете на првите неколку места на првата страна со резултати.

Зошто влезен маркетинг?

Затоа што работите околу маркетингот во последните години драстично се променети. Пред неколку години повеќето потенцијални потрошувачи единствената информација за некој производ или пак услуга ја добивале гледајќи ТВ, слушајќи радио, читајќи весници и магазини, примајќи директна пошта или пак од луѓето кои се занимаваат со продажба од врата на врата.

Како и да е, денес истите потенцијални потрошувачи имаат многу повеќе опции да бараат и да најдат решенија за сопствените проблеми. Одат на Google и бараат и она што е најважно не сакаат да бидат вознемирувани. Кога се вознемируваат маркетинг напорите предизвикуваат контра ефект кој може да му наштети на Вашиот бизнис.

Резултатите од влезниот маркетинг можат да бидат огромни, но за да се постигнат потребно е да се вожи труд и време. Можеби заради тоа повеќето претприемачи не сакаат да трошат време за градење на целиот процес. А, оваа е уште еден фактор кој треба да Ве мотивира да започнете уште денес.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

  1. […] by Драган Шутевски on 18/03/2010 Здраво! Доколку за првпат сте тука можеби ќе сакате да се регистрирате на RSS feed за ажурирањата на претприемач.Светот на бизнисот и секако светот во кој функционира еден претприемач е целосно променет во последниве 10-тина години. Постојат нови медиуми и нови технологии кои се користат секојдневно како од самите бизниси така и од самите потрошувачи – индивидуалци. Се почесто традиционалните медиуми се заменуваат со нови кои во голем дел егзистираат и функционираат на интернетот. Повеќе за овие промени можете да прочитате во Влезен маркетинг – Inbound Marketing. […]

Speak Your Mind

*