post

За да иновирате не ви треба…

Што е иновација? На секој бизнис му е потребна. Секој претприемач е директно поврзан со иновација. Но, постои проблем кога станува збор за претприемачи. Проблемот е што просечните претприемачи сметаат дека иновацијата мора да тргне од нешто големо, нешто спектакуларно, нешто невидено и сеуште незамисливо. Од друга страна, тоа мислење наметнува уште “пострашно” размислување кое едноставно влијае на појава на блокада кај претприемачот и лесно откажување од намерата да се иновира. Тоа размислување е дека за да бидете добар иноватор треба да имате докторат. Иновација значи иновирање во однос на:

  • Нов производ,
  • Подобрен производ и
  • Подобрен процес (производствен, организациски, маркетинг, продажен процес…)

Можеби ќе мислите дека сопственик на бутик не може да иновира бидејќи се е веќе познато. Се набавуваат произвдите, се ставаат во продажниот објект и се продаваат по повисока цена. Но, нели е иновација следново:

  • Соодветна комбинација за презентација на разни производи заради поттикнување на продажба.
  • Додавање на една алка, ремен или било што друго што ќе додаде вредност на основниот набавен производ за бутикот.
  • Комбинација на неколку маркетинг алатки за привлекување на повеќе купувачи.
  • Продажен процес во кој се поттикнува вирозен маркетинг

Ова се само дел од можните иновации во еден традиционален бизнис како што е овој од примеров кој го потенцирам. Се што ќе додаде вредност за купувачот, се што ќе го разубави и подобри животот на купувачот, се што ќе ги намали фрустрациите на купувачот од десегашниот начин на функционирање на истиот ќе претставува иновација и можност еден бизнис да профитира од тоа. Разгледајте ги основачите на најголемите компании (освен Google) на глобално ниво и видете колку од нив се доктори на науки. Ова не значи дека образованието е непотребно, туку значи дека не мора да се гледа како пречка за да започнете да го промените светот во кој што живеете. Мора да иновирате без разлика во која фаза на животниот циклус на вашиот бизнис се наоѓате. Тоа е факт. Бидете креативни и започнете да го менувате светот.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*