post

10 Книги за менаџмент кои мора да се прочитаат од секој претприемач

Работиш ли со луѓе во твојата компанија?

Менаџираш ли различни проекти во твојот бизнис?

Сакаш ли твојот бизнис да успее?

Доколку одговориш со да на овие прашања тогаш ќе ти бидат потребни менаџерски вештини. А, ќе ти требаат и лидерски вештини.

Еден начин за да ја зголемиш твојата бизнис потенцијална енергија во твоите менаџерски вештини е да најдеш, прочиташ и научиш од различни книги за темата. Тука сакам да споделам листа од најважните книги за кои јас сметам дека ти како еден претприемач мора да ги прочиташ доколку сакаш да ја менаџираш твојата компанија кон успехот.

Листата не е согласно некое рангирање по важност.

1. The Lean Startup

The Lean Startup The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses претставува книга која навистина може да ја зголеми твојата бизнис потенцијална енергија преку имплементирање на lean принципи во твојот мал бизнис. Книгата ги користи основите на lean производство за да ти помогне во креирање на една навистина иновативна компанија преку континуирано учење, експериментирање и тестирање на твојата визија како еден претприемач.

2. Linchpin

Linchpin Linchpin – Are You Indispensable? Книга, која ќе го промени твоето размислување за се околу твојот бизнис. Книга која ќе ги отвори твоите очи за да гледаат на работите во твојот бизнис многу поразлично и во корелација со денешната реалност. Seth Godin зборува за тоа како менаџерските и лидерските стилови можат да те направат тебе, твоите партнери, твоите соработници и твоите вработени неопходни (indispensable). Оваа е книга која мора да се прочита од секој претприемач.

3. StrengthsFinder 2.0

StrengthsFinder 2.0 Знам дека ти како еден претприемач знаеш многу работи кои ги работиш. Но, знаеш ли што е она што го знаеш најдобро, нешто во што навистина си најдобар? Дали го работиш токму она што го знаеш најдобро и во што си најсилен? Дали си се нашол себеси во средување на твоите недостатоци или слабости, наместо да ги развиваш твоите силни страни? Strengths Finder 2.0 е книга која ќе ти помогне да ги пронајдеш твоите јаки страни, да ги развиеш и да започнеш да го градиш се останатото врз нив.

4. Good to Great

Good To Great Good to Great од Jim Collins е нешто што исто така мора да биде прочитано од секој претприемач. Никој не е совршен. Но, како твојот бизнис може да постигне трајна одличност од нешто што се нарекува добар бизнис, просечен бизнис или пак лош бизнис. Книгата ќе ти покаже зошто некои компании стануваат одлични компании додека останатите остануваат само добри.

5. Thinking Fast and Slow

Thinking Fast and Slow Thinking Fast and Slow од Daniel Kahneman се однесува на нашето размислување, или на нашиот мозок и начинот на кој го користиме при размислување. Книгата опишува два системи кои ги користиме во процесот на размислување: првиот е системот на брзо размислување кој се базира на интуиција и емоции, додека вториор е систем на споро размислување базиран на логиката. Важно е за тебе како еден претприемач да знаеш кога можеш, а кога не можеш да и веруваш на твојата интуиција.

6. The Tipping Point

The Tipping Point The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference од Malcolm Gladwell претставува книга за промени, кои можат да започнат од нешто навистина мало и да го промени целиот твој живот или целиот твој бизнис. Овој феномен авторот го нарекува како tipping point кој во целост е опишан во книгата. И оваа е едно задолжително четиво за претприемачите.

7. Start With Why

Start With Why Размисли за тоа колку пати како еден претприемач си дошол до идеи за подобрување на твојот бизнис едноставно преку одговор на едно прашање кое едноставно започнува со зошто, или пак целото прашање е само зошто. Во книгата Start With Why, Simon Sinek обезбедува една рамка околу идејата која тој ја нарекува “The Golden Circle”. Таа идеја може да ти помогне да изградиш одличен бизнис, и таа идеја започнува токму со тоа “зошто”.

8. The E-Myth Revisited

The E-Myth Revisited The E-Myth Revisited: Why Most Small Businesses Don’t Work and What to Do About It од Michael E. Gerber ќе те води низ процесот кој треба да го имплементираш доколку сакаш да успееш преку сите нивоа на животни циклуси на твојот бизнис. Друг важен аспект кој ќе го научиш преку читање на оваа книга е разликата помеѓу тоа да работиш на твојот бизнис и да работиш во твојот бизнис.

9. The Speed of Trust

The Speed Of Trust Како еден претприемач секогаш ќе бидеш во потрага по довербата околу тебе. Сакаш твоите потрошувачи да ти веруваат. Сакаш твоите вработени да ти веруваат. Сакаш твоите партнери да ти веруваат. Довербата е најважниот елемент за секој мал бизнис. Колку побргу ја изградиш, побргу твојот бизнис ќе стане успешен. The Speed of Trust: The One Thing That Changes Everything од Stephen M.R. Covey е книга која ќе те води низ процесот на креирање на силна доверба околу тебе и твојот бизнис.

10. Blue Ocean Strategy

Blue Ocean Strategy Blue Ocean Strategy: How to Create Uncontested Market Space and Make Competition Irrelevant е книга која може да ти даде многу идеи како да пристапиш на пазарот со нешто навистина различно, нешто што ќе креира нов пазар и нова потреба за твоите производи и услуги. Авторите оваа различно и ново го нарекуваат како “плав океан”, кој ти треба да го креираш на пазарот.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*