post

Бизнис блог – ден 27: Вметни слики

Бизнис 101: идеи Продолжуваме со дваесетиседмиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот ден од предизвикот се однесуваа на надворешно линкување на постовите кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој дваесетиседми ден.

Ден 27: Вметни слики

Досега главните крупни работи за постовите се завршени. Тие се напишани и поставени се линкови кон внатрешноста така и кон надворешноста од вашиот бизнис блог. Денес вашата задача е да внесете одреден визуелен ефект на секој од постовите. Можеби веќе имате внесено на некои постови слики доколку сте пишувале за некој ваш производ или услуга, но сигурно има останато и некои кои се само текстуални без никаква слика да биде содржана во нив.

За овој ден обидете се да најдете соодветни слики и истите да ги вметнете во соодветните постови. Потребно е да внимавате кои слики ќе ставите и од каде ќе ги превземете доколку не користите ваши сопствени слики. При трансферот на овој предизвик во е-книга ќе обрнеме посебно внимание на неколку различни извори на слики како и авторските права за истите, односно дали и како можете да ги користите.

Во секој случај ако едни активности за овој ден би можеле да бидат:

  • Разгледај ги постовите ои останаа без слики.
  • Размисли за тоа каква слика би одговарала.
  • Провери дали имш таква слика кај тебе. Доколку имаш внеси ја во постот.
  • Доколку немаш побарај на сервисите за слики, но внимавај на авторските права и начинот на користење на тие слики.
  • Не заборавај насловот (името) на сликата да биде описно (намесото 123456.jpg во tvoja-tema.jpg).
  • Не заборавај на alt елементот на сликата кој кажува на пребарувачите за што се однесува таа слика.

Следува: Бизнис блог – Ден 28: Внеси SEO елементи, објави и распореди

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*