post

Бизнис блог – ден 30: Следи, анализирај, бреинстормирај, пишувај…

Бизнис блог за 30 дена Ќе го завршиме овој предизвик со триесетиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот ден од предизвикот се однесуваше на споделување на социјални медиуми кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој триесети ден.

Ден 30: Следи, анализирај, бреинстормирај, пишувај

Досега имаш завршено голема работа доколку редовно стигна до овој последен ден од предизвикот. Имаш стотина блог постови, добро осмислени и оптимизирани и подесени за објавување во нареден период. Но, процесот не застанува тука. Блогирање за бизнис е активен процес кој никогаш не треба да заврши, бидејќи ако застанеш на оваа ниво за брзо време ќе дојде денот кога повторно твојот бизнис блог ќе застане (ќе нема што да објави).

Затоа мора постојано да размислуваш за насловот од овој ден од предизвикот за бизнис блог.

Ова последниот ден од овој предизвик кој всушност ќе претставува и почеток на следниот циклус на ваков предизвик. Следете ја аналитиката, особено во однос на она што е почитано. И обидете се сите тие анализи да ги искористите за бреинстормирање на нови идеи за наслови и еден нов циклус за вашиот блог.

  • Следи се што се случува во однос на твојот бизнис блог. Поставувај прашања, поставувај многу прашања. Секогаш нека следи уште едно прашање: Зошто?
  • Следи што се случува во индустријата. Мора да бидеш информиран и полн со знаење.
  • Анализирај ги податоците од аналитиката, од индустријата, од внатрешноста и од надворешноста на твојот бизнис. Сето ова ќе ти даде една слика за понатамошните насоки кои ќе треба да ги користиш.
  • Идеи за блог постови се насекаде околу тебе како во внатрешноста така и во надворешноста на твојот бизнис. Постојано обидувај се во се да гледаш како можност да напишеш нешто за твојот блог.
  • Не запирај во пишување. Бизнисите денес имаат уште една функција, а тоа е издавачката функција.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*