post

Бизнис блог – ден 7: Анализа на клучни зборови

Враќање во училиште за да станеш одличен Ќе продолжуваме со седмиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Претходниот ден (шести) од предизвикот се однесуваше на одлука за домен и хостинг кој доколку не сте го поминале би било добро да се вратите пред да одите со активности од овој седми ден.

Ден 7: Анализа на клучни зборови

Ова е ден во кој можете и треба да дојдеш до многу интересни информации кои ќе ги применуваш во иднина за твојот бизнис блог. Твојата досегашна анализа беше да видиш што прават другите (можна конкуренција) и што твоите потрошувачи сакаат. Кога ги анализираше потрошувачите размислуваше за можниот одговор на прашањето: Како тие би дошле до мојот блог?

Секако дека вие во 5-тиот ден сте бреинстормирале доволно зборови, но сепак треба да проверите дали тие зборови се барани или пак да до јдете до некои други зборови. Затоа повторно преку Google Keyword Tool проверете ги сите зборови и дојдете до дополнителни. Класифицирајте ги на примарни, секундарни и терцијални зборови како во е-книгата блогирање за бизнис.

Да одиме практично со некои чекори што ќе треба да ги превземеш токму овој ден:

  • Подготви ги сите клучни зборови до кои преку анализите од претходните денови дојдовте. Уште еднаш ставете се во положба на еден ваш потенцијален потрошувач или пак доколку имате повеќе потрошувачки персони обиди се да одговорише на прашањето доколку секоја од тие персони бара решение на проблем кој твојот бизнис го решава кои зборови би ги впишал во пребарувачите.
  • Сите тие зборови стави ги во Google Keyword Tool кој ќе ти даде една анализа на самите тие зборови како и дополнителни зборови како сугестија на она што е поврзано со вашите и што е барано преку пребарувачот.
  • Рангирајте ги зборовите по бројот на пребарувања на месечно ниво, за да видите што е она што е барано и колку е барано.
  • Врз основа на рангирањето обидете се да ги класифицирате клучните зборови на примарни, секундарни и терцијални клучни зборови како во е-книгата блогирање за бизнис. Тоа ќе бидат зборови на кои ќе се насочите преку вашиот бизнис блог во идниот период.

Следува: Бизнис блог – ден 8: Категории и основни страни

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*