post

Бизнис план и маневри на еден претприемач

Бизнис план

Бизнис план

Значењето на еден бизнис план за еден претприемач без разлика дали неговата компанија е стартап бизнис кој штотуку започнува или пак е веќе компанија застаната на нозе, никогаш не го доведувам во прашање.

Бизнис план е потребен, па дури и повеќе од потребен. Но, она што ме загрижува е што честопати ги усложнуваме работите или пак одиме еден чекор понапред и претеруваме со цврсто врзување за еден таков план.

На пример, стартап бизнис има потреба од бизнис план бидејќи по дефиниција и по сите логики еден стартап функционира во една огромна неизвесност. Ќе потенцирам повторно неизвеснот.

Дали за веќе формиран бизнис кој излегол од стартап нивото не постои неизвесност? Иако, таа неизвесност е намалена, сепак постои.

Значи клучен збор карактеристичен за бизниси, и ова особено се однесува за мали бизниси е НЕИЗВЕСНОСТ.

Од друга страна, еден бизнис план го правиме денес, а се однесува за утре. И нормално, целта е колку што можеме повеќе да влијаеме на таа неизвесност за да ја предвидиме. Но, мора да бидеме реални затоа што кога работиме во една огромна неизвесност тешко може да ја предвидиме во целост. Всушност, тоа е невозможно.

Па зошто тогаш мора да се врземе за бизнис планот кога не гарантира дека условите кои сме ги предвиделе ќе бидат исти кога ќе ги применуваме чекорите дефинирани во тој план?

Не мора. Кој вели дека мора? Твојот бизнис план е твој патоказ за патот кој води до целта заради реализација на твојата визија. Но, не значи дека тоа е единстевниот пат и дека на патоказот не треба да се додаде некоја дополнителна насока.

Можеби и најважните делови во твојот бизнис план се деловите каде ги дефинираш мисијата и визијата за твојот бизнис како и целите кои сакаш да ги постигнеш во тој период. Тој е единствениот точен во целост дел од твојот бизнис план. Тој е делот на кој најчесто ќе треба да се навраќаш за да видиш дали си на вистинскиот пат.

Но, доколку не започнеш со имплементацијата на планот, никогаш не можеш да знаеш дека си на правиот пат и дека одиш кон исполнување на твоите цели. Ова е исто како кога планираш едно патување.

Знаеш каде треба да стигнеш. Си го испланирал патот. Но, кога поаѓаш на пат се може да се случи. Може да има застој, може да има работа на пат, може да има сообраќајка, може да има одрон, може да има блокада… Тоа се неизвесности на кои немаш влијание и кои бараат одреден маневар од твоја страна кој значи скршнување од твојот зацртан пат од планот. Што правиш во тој момент? Твојот мозок веднаш размислува за друг алтернативен пат кој ќе те одведе до целта. И доколку си упорен наоѓаш начин да се извлечеш од моменталната status quo ситуација.

Истото е и со еден бизнис план. Си испланирал се супер. Си ставил одлични колор графици, табели… Но, сепак реалноста станува поинаква од она што си го испланирал. Хипотезите и претпоставките може да бидат погрешни (а еден план во голем дел се базира на тие хипотези и претпоставки). Но, како еден успешен претприемач не велиш што да правам виша сила, туку правиш маневар, бараш друг пат, други хипотези и други претпоставки за да дојдеш до воспоставените цели.

Овие маневри може да се потребни по еден месец, можеби три или пак по една година. Сепак се реалност и мора да се направат. Инаку светот на бизнисот би бил премногу лесен доколку се она што го ставиме на хартија во вид на план е така како што сме го замислиле.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*