post

WORD PRESS НАПАДНАТ ОД ХАКЕРИ!

Пред да излезе последната верзија на популарната платформа за блогирање WordPress 2.8.4 пробиена е безбедноста на претходните верзии. Доколку Вашата веб страна работи на WordPress верзија која не е последна (2.8.4) препорачливо е веднаш да ја ажурирате со најновата за да го избегнете тековниот напад кој веќе наштети на голем број на блогови во светот. Корисниците на WordPress.com хостиран блог не се опфатени со ова безбедносно предупредување. Ова значи дека доколку Вашата веб стрна е www.vasastrana.wordpress.com немате никаква опасност. Но доколку Вашата веб страна е www.vasastrana.com и користите WP плтформа веднаш преминете на автоматското ажурирање на истата.
Предупредувањето дојде од Lorelle on WordPress oткако откриле дека се пробиени безбедносните дупки во претходните верзии на WordPress при што се креира „скриен“ администраторски акаунт кој има целосни привилегии се до базата на податоци каде се складирани сите податоци за Вашата веб страна како што се корисници, привилегии, блог написи итн.
Lorelle истакнува дека постојат два знака за да препознаете дали Вашиот сајт е нападнат:

Прво постојат чудни додатоци на permalinks, како vasastrana.com/kategorii/naziv-na-napisot/%&(%7B$%7Beval(base64_decode($_SERVER%5BHTTP_REFERER%5D))%7D%7D|.+)&%/. Зборовите се “eval” и “base64_decode.
Вториот знак е доколку имате скриен администратор. Проверете ги корисниците за администратори и побарајте име кое не го препознавате.

За да се заштитите од нападот веднаш ажурирајте ја верзијата.
Но доколку открите по горенаведени знаци дека веќе сте нападнати ќе имате повеќе работа. Првин ќе треба да ја експортирате целата Ваша содржина со вградениот XML WordPress export и целосно да ја избришете инсталација та на WP. Но, немојте да ја експортирате Вашата база на податоци бидејќи напаѓачот е длабоко навлезен во истата. Потоа инсталирајте го повторно WP но, последната верзија и додадете ја темата и импортирајте го XML експортот што го направивте претходно. Експортот ќе ги содржи Вашите написи, страни и коментари.

Како да се одговори на нападот
Како мерки на одговор на целата заедница на WP Lorelle предлага:

 • Пишувајте блогови и пренесете ја пораката преку социјалните мрежи како би биле запознаени сите интересенти и би реагирале навремено. На пример, јас кога наидов на написoт веднаш го споделив со Retwееt на Twitter. Во моментот кога кликнав на Retwееt написот веќе беше препратен преку Twitter 300 пати по еден час веќе беше препратен 2000 пати. Во моментов сите пишуваат за ова зло.
 • Доколку имате некоја информација која ќе му помогне на WordPress тимот да го запре нападот испратете ја на security@wordpress.org.
 • Секогаш имајте ја последната верзија на WP.
post

ИНТЕРНЕТ БИЗНИСИ 8: WORDPRESS VS JOOMLA

Како што најавивме во овој наслов ќе се обидам да помогнам колку што можам според моето искуство кога треба да избирате помеѓу две платформи за менаџирање на содржина на вашата веб страна. Кога започнав со претприемач започнав со Joomla. Ова што сега го читате е на Joomla платформа. Потоа сакав да започнам блог и го изведов преку WordPress платформата за менаџирање на содржина на веб страните. Значи ова што го опишам во овој наслов не е рекла казала туку само едно мое искуство кое и ден денес трае во однос на овие две платформи.

Едно од најпоставуваните прашања е што да се избере Joomla или WorPress. Ако ме прашате сега по 9 месеци искуство со двете платформи би Ви кажал без да размислувам WordPress. Бидејќи најголемата грешка што ја направив во почеток на претприемач беше Joomla. Да се разбереме, немојте да ме сватите погрешно дека Joomla e безвредна. И таа си има свои предности. Но мојот совет за Joomla ќе го претставам преку следниве разлики:

 1. Joomla е пример на доста слабо менаџиран open source проект додека  WordPress има навистина импресивно и успешно менаџиран тим. Но понекогаш дури стануваат и досадни со постојано нови верзии на WordPress. Сепак, оправдано. Се работи за безбедност и функционалност.
 2. Со Joomla, најверојатно ќе треба да потрошиш уште два до три часа за да ги реорганизираш различните модули за да ги прилагодиш со темплејтот кој сакаш да го користиш.
 3. Една друга карактеристика на WordPress која сметам дека дава голема предност е KISS принципот (Keep It Short and Simple – Нека бидне кратко и едноставно). Joomla пак од друга страна се чини дека е развиена за да реши секакви проблеми особено инженерски кои не се доволно разбирани од обичниот човек кој едноставно сака обичен систем за менаџирање на содржина на интернетот. Кога првпат ја симнав Joomla се чудев едно 3-4 дена што да правам со неа. Откако успеав да ја инсталирам налетв на еден куп нелогични работи. Затоа и еден мој пријател пред некое време ја симнал Joomla и ја чува на сопствениот хард диск не знае што понатаму иако е инженер и работи со продажба и поправк на компјутери.
 4. Eдна предност на Joomla во однос на WordPress е можноста за подршка на eCommerce и повеќе нивоа на дозволи за работа. Иако имам видено и испробано неколку додатоци (едниот за eCommerce го купив) кои го решават токму овој проблем на WordPress.
 5. На едно место прочитав за споредба на лини во програмскиот код на двете платформи. Joomla има над 350.000 линии додека WordPress има околу 160.000 што бидејќи WordPress нуди 70% од карактеристиките на Joomla  претставува многу поефективен програмски код.
 6. Интерфејсот на WordPress е многу поедноставен и е лесен за снаоѓање. Секогаш кога сакам да направам некоја промена во Joomla ми треба многу повеќе време, додека преку WordPress се е многу поедноставно.
 7. Во последниве години WordPres стана навистина стандард за веб и навистина доста посакувана платформа од страна на Google. Јас ги користам и двете платформи на кои имам Google analytics код и навистина Google ми праќа повеќе посетители на WordPress.
 8. Во секој случај WordPress е многу подобра во однос на SEO (Оптимизација на пребарување).
 9. Уште една предност која би ја напоменал е поедноставна инсталација на WordPress во однос на Јоомла.
 10. Многу поедноставно е администрирањето на артиклите и блог написите на WordPress во однос на Јооmla.
 11. И на крај сите најголеми интернет маркетари во светот ја препорачуваат и работат на WordPress платформата.
post

РЕГИСТРАЦИЈА НА ДОМЕИН И ХОСТИНГ – ВИДЕО 1

Ова е првото видео од ветените 10 за бесплатна изработка на веб страна заради презентација на Вашиот бизнис или било која друга потреба. Во оваа прво видео опфатени се регистрација на домеин име и регистрација на бесплатен хостинг.

Кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото.

Чекори кои треба да ги преземете:

 • Регистрирајте домеин име како што е прикажано во видеото;
 • Регистрирајте хостинг;
 • Внесете ги податоците за хостинг на страната за подесување на домеин името;
 • Чекајте го следното видео наредната недела.