post

10 изговори од страна на купувачите за да не купат од вас

Кога нешто не сакаме да направиме, секогаш можеме да изнајдеме стотици, па дури и илјадници изговори. И кога купуваме и ни се нафрла упорно здодевен продавач кој едноставно само гледа да ни „натрапи” нешто исто така бараме изговори за да не купиме бидејќи едноставно не сакаме да купиме.

промени чекори

Повторно, нешто што најдов во архивите на старите хард дискови префрлајќи ги од тие стари хард дискови на Time Capsule и повторно документ кој е резултат на работа со еден од моите клиенти уште во 2009 година. Една од моите задачи беше да дојдам до листа на можни приговори кои ќе претставуваат препрека за неговите купувачи да донесат одлука за купување во било која фаза од продажната инка.

Продолжи…

post

Маркетинг тестови како основа за подобрување

Маркетинг како маркетинг станува се повеќе и повеќе специфична наука која во себе интегрира различни науки како математика, психологија, кибернетика… Тоа значи дека веќе не се гледа на маркетинг како коцкање туку како еден систематски пристап и процес во развој на еден бизнис.

маркетинг тестови

Можеби секое маркетинг средство започнува во вид на коцкање, но сепак без систематски пристап кој обезбедува тестирање и итерација, односно подобрување останува да се нарекува како коцка.

Продолжи…

post

Купувачот и неговата себичност

Купувачот е старо новиот газда на вашиот бизнис. Едноставно играте по правилата кои купувачите ќе ви ги наметнат и се што правите во вашиот бизнис правите за да купувачите се чувствуваат подобро.

купувач

Моќта која ја поседуваме како купувачи не е загарантирана само со алатките со кои баратеме денес, туку и цел закон постои за заштита на потрошувачки права. Интересот на мене и мојата сопруга е да не не прави некој да бидеме “идитоти” и да си ги заштитиме 600 денари кои иако не се некоја сума, но комбинирано со обид да ни се наметне идиотизам претставуваат навистина големи.

Продолжи…

post

5 Клучни работи за да обезбедите успех во маркетинг

Маркетинг е нешто што во многу случаи ќе значи живот или смрт за една компанија. Но, сепак и нешто што лесно се забележува како несоодветно практицирање од страна на претприемачите.

маркетинг

Промашување значи губење на време, пари и ресурси кои би можеле да се искористат многу пооптимално доколку не се промашува. Но, кога зборуваме за маркетинг понекогаш промашување значи и учење доколку не станува збор за катастрофално промашување кое се случува во стилот на „упорно одење со глава во ѕид”.

Продолжи…

gallery

Замислете вашите купувачи да бидат ваши пријатели

Лојалноста на купувачите станува клучна за успех на секој бизнис. Потребни се коренити промени во однос на градење на односи со купувачите. Еве една интересна презентација на оваа тема.
post

Како да поттикнете висока побарувачка за вашите производи

Успехот на вашиот бизнис во голем дел ќе се базира на вашиот успех како еден претприемач да креирате доволно висока побарувачка за вашите производи и услуги. Доколку побарувачката е поголема, ќе уживате поголем успех.

висока побарувачка

Па, како можете да креирате навистина висока и предизвикувачка побарувачка за вашите производи и услуги?

Продолжи…

post

5 Важни мерки кои ќе треба секогаш да ги знаете како еден претприемач

Ги знаете ли бројките кои навистина можат да го сменат вашиот претприемачки живот? Нешто што ќе ви каже многу работи за вашиот бизнис? Доколку мерите, ќе ги знаете перформансите на вашата компанија и секако ќе ги донесете важните одлуки кои ќе ве доведат до успех.

важни мерки

Како еден претприемач, ќе треба да знаете и следите повеќе различни важни мерки и бројки во вашиот бизнис. Но, тука сакам да зборувам и да ги објаснам петте најважни мерки кои навистина ќе треба да ги знаете доколку сакате да бидете во позиција за донесување на вистински одлуки за вашата компанија.

Продолжи…

post

6 прашања за да го направите вашиот бизнис поразличен од останатите

Зошто вашите купувачи би го избрале вашиот бизнис во однос на останатите бизниси кои го нудат истото или сличното? Ова е клучното прашање, и доколку го најдете најдобриот одговор, гарантирано ќе успеете.

купувач

Вашиот бизнис треба да биде поразличен од вашите конкуренти. Затоа и треба да работите постојано за да го направите вашиот бизнис секогаш да биде поразличен од останатите на пазарот. Но, оваа задача не претставува задача која се спроведува и завршува еднаш и само еднаш. Правње на вашиот бизнис поразличен од конкурентите ќе бара од вас постојано откривање и подобрување на секој можен аспект на работата на вашата компанија.

Продолжи…

post

Маркетинг и зголемување на продуктивноста на маркетингот

Да имате навистина продуктивен маркетинг систем во вашиот бизнис е нешто што ќе донесе позитивни резултати за целата ваша компанија. Што претставува маркетинг продуктивност?

Продуктивност на маркетингот

Дали маркетинг продуктивност претставува користење на помалку маркетинг тактики како дел од вашите маркетинг напори? Или пак тоа значи користење на повеќе маркетинг тактики? Дали е нешто што ќе значи трошење на помалку пари во однос на маркетингот?

Продолжи…

post

Изградете навистина препознатливо севкупно доживување на купувачите

Вашиот бизнис ќе преживее само доколку има доволно купувачи кои ќе купуваат производи и услуги од вас. Тоа е факт. Но, како можете да го осигурате преживувањето на вашата компанија кога моќта се наоѓа во рацете на вашите купувачи? Еден начин е да испорачате навистина препознатливо севкупно доживување на купувачите.

севкупно доживување на купувачите

Во овој наслов сакам да зборувам малку за градење на препознатливо севкупно доживување на купувачите во вашиот бизнис. Но, пред да продолжам со специфични чекори кои треба да ги преземете сакам да зборувам малку за едно мое искуство.

Продолжи…