post

Претприемач – Како Кршач На Правила

Претприемачите по непишано правило се кршачи на правила. Едноставно не ги сакаат. Едни од најуспешните претприемачи се луѓето кои се добри во оваа кршење на правила.

Претприемнички правила

Некаде пред извесно време прочитав дека понудувачите на франшизата не сакаат да продаваат франшиза на претприемачот. Зошто? Единствено поради тоа што франшизата бара следење на строго дефинирани правила, а вистинските претприемачи едноставно сакаат да работат по сопствени правила кои постојано ги менуваат. И навистина има логика.

Но, сепак постојат различни типови на правила. Како основни јас ги поделив на две групи и тоа:

 • Правила кои мора да се почитуваат.
 • Правила кои не мора да се почитуваат.

Правила кои мора да се почитуваат

Во оваа група спаѓаат сите законски и подзаконски акти кои го регулираат работењето на еден бизнис и еден претприемач, а донесени од страна на законодавниот дом или владата.

Знам дека се многу ограничувачки, но тое е нешто што се мора бидејќи може да не заболи на крајот.

Еден проблем кој го гледам тука е погрешното толкување на овие правила. Малите бизниси немаат доволно ресурси да имаат посебен правен оддел кој ќе го следи сето онаа што се менува и донесува секојдневно, а што има влијание врз работата на бизнисот. Па затоа нормално е секој мал бизнис да најми компанија која ќе ги води сметководствените и правните работи. Ода оваа компанија се очекуваат вистински правни совети.

Но, токму тука се случуваат одредени проблеми бидејќи не е лесно во денешно време да ги следиш сите закони кои постојано се менуваат. Затоа овие компании во голем дел своите совети ги базираат на она што ќе им го кажат соодветните надлежни инспекциски организа за примена на одредено правило кое мора да се почитува. На ваков начин произлегуваат еден куп на правила кои немаат врска со онаа што законодавецот го мислел.

Оваа натаму продолжува да се шири со еден огромен вирозен елемент. Еден кажува на друг, тој на трет и се така натаму додека едно измислено правило направи огрома збрка.

Еве еден пример. Пред некое време во еден малопродажен објект наминува купувач кој вели дека некој друг бизнис го казниле заради тоа и тоа. Претприемачот и вработените во малопродажниот бизнис ги известуваат останатите малопродажни бизниси во околината. Сите се растрчуваат и го пренесуваат гласот еден на друг додека веста не се прошири како вирус низ целиот град. Сите се прилагодија во работата согласно новите рекла-казала правила. Се додека еден ден еден претприемач не побара низ службените весници да види за што се однесува тоа правило. И знаете што, немаше никаква врска околу едно такво правило кое сите започнаа да го применуваат.

Значи пред да започнеш со примена на одредено правило обиди се да бидеш сигурен за истото.

Правила кои не мора да се почитуваат

Освен оние правила кои мора да се почитуваат постојат и правила со кои сме бомбардирани секој ден, а кои навистина понекогаш треба да се игнорираат. Понекогаш навистина мислам дека треба да се почитува онаа изрека дека правилата постојат за да се кршат. Во оваа група на правила се и оние кои ги опишавме во претходниот поднаслов – измислени правила кои мора да се почитуваат. Кои се овие правила:

 • Измислени правила кои мора да се почитуваат. Ова се правилата кои веќе ги спомнавме погоре.
 • Правила кои го кочат развојот на бизнисот. Често пати претприемачот несвесно за да се спаси од анархија усвојува правила кои не би требало да важат за луѓето задолжени да донесуваат нови идеи, да иновираат и да го развиваат бизнисот.
 • Правила кои не овозможуват мислење со сопствена глава. Многу правила едноставно го запираат мозокот да си ја извршува својата главна функција – мислење. Ова се навистина правила кои не се потребни.

Неколку размислувања за овие правила

 1. Правилата ја намалуваат инвентивноста на еден претприемач.
 2. Правилата може да превладеат и еден претприемач да престане да биде претприемач бидејќи ќе започне да се занимава повеќе со правила наместо со идеи и резултати.
 3. Правилата замараат.
 4. Правилата ја одржуваат status-quo состојбата во еден бизнис.
 5. Правилата создаваат навики кои претставуваат пречки за промени и подобрувања во бизнисот.
 6. Правилата ја прават работата еднолична и здодевна.
 7. Правилата го штитат бизнисот од анархија.

Забележувате дека само последното размислување е ОК, додека сите останати прават штета на бизнисот. Она што сакам да го кажам не треба да се дозволи да се работи без никакви правила, но претприемачот треба да биде внимателен во она што ќе биде вистинското правило за неговиот бизнис.

post

Дали Претприемач Воркохолик е Успешен?

Многу често поставувано прашање е тоа дали успешен претприемач е воркохолик. Се вели ако работиш повеќе ќе заработуваш повеќе и ќе имаш успешен бизнис. Но, дали е тоа точно? Можам слободно да кажам дека овој напис ме испровоцира од една конференција за жени претприемачи која ја гледав на телевизија, а која најверојатно беше по повод на минатогодишната недела на претприемништвото во Република Македонија. Овој напис всушност ми беше во план да оди како дел од анализата на претприемнички фактори за успех која ја спроведуваме во моментов. Но, што е тука е, одиме сега.

Во телевизискиот приказ на таа конференција можеби во едно 40-тина минути колку ја гледав се спомена над 20 пати следнава реченица:

Претприемачот е воркохолик. За да бидете успешен претприемач треба да бидете воркохолик. За да успеете и Вие како претприемач и Вашиот бизнис треба да бидете воркохолик.

Ова се повторуваше постојано од еден универзитетски професор (Европски Универзитет).

На конференцијата имаше и една жена успешен претприемач која пак во спротивност на универзитетскиот професор кажа дека тие не работат на принципот доаѓање на работа во 7:00 или пак 8:00 наутро (бидејќи е спанка) и немаат дефинирано работно време (работат кога имаат работа). Таа како претприемач ги организира своите вработени за да го извлече нивниот максимум.

Па, добро што е сега точно?

Првин, до пред некое време и јас мислев така се додека не започнав да посетувам курсеви и обука надвор од Македонија (нормално преку интернет). Сватив дека живееме во заблуда. Односно, не учат на погрешни чекори. Не учат да бидеме претприемачи кои во развиените земји не ги сметаат за успешни претприемачи.

Две работи се значајни во однос на оваа прашање:

 • Зошто Вие како еден иден претприемач започнувате бизнис?
 • Самиот дизајн на Вашиот иден бизнис.

Прочитајте ги следниве прашања и одговорете ги:

 • Дали започнувате бизнис за да работите повеќе?
 • Дали ја оставате сегашната работа за да работите повеќе и да заработите повеќе?
 • Дали започнувате бизнис за да немате време да поминете со Вашето семејство?
 • Дали цената што ќе ја платите за поголема финансиска сигурност е Вашето сопствено време?

Доколку одговорот на сите овие прашања е НЕ, тогаш Вие нема да бидете претприемач воркохолик туку ќе имате потенцијал на успешен претприемач кој ќе си го живее вистинскиот претприемнички живот.

Како да Бидете Претприемач кој не е Воркохолик?

Како што веќе наведов потребни се два елементи за да не бидете воркохолик.

Првин за да бидете успешен претприемач ќе треба да знаете точно што сакате од Вашиот бизнис. Немојте да се лажете дека не сакате пари, не сакате луксузни одмори и шетање, не сакате скапи автомобили… Доколку кажете дека сакате стабилна работа подобро вработете се за некој друг и не започнувајте со бизнис и претприемничка кариера. Запомнете го следново:

 • Бизнисот треба да работи за Вас, а не Вие да работите за бизнисот. Работите онолку колку што е потребно за да бизнисот функционира како што треба. А, бизнисот треба да работи за Вас да ви го обезбеди животот кој што го сонувате и сакате да го постигнете. Вашиот живот мора да биде дел во дизајнирање на Вашиот бизнис. Ова е и една од најголемите грешки на просечни претприемачи бидејќи не го внесуваат нивниот живот кога го дизајнираат бизнисот кој сакаат да го започнат.
 • Вие како Претприемач го поседувате бизнисот, а не тој Вас. Доколку се направи грешката со невклучување на Вашиот посакуван живот и Вашите соништа во дизајнирање на бизнисот, за бргу време бизнисот ќе започне да ве поседува. Ќе ве поседува доколку немате време за свој сопствен живот кој што го сакате. Да бидеме реални, дали Вие ќе имате живот доколку работите 10, 12 или пак 20 часа дневно. Што значи ова? Значи дека бизнисот ве поседува Вас.

Втората работа која ќе овозможи да не бидете воркохолик е дизајнирање на Вашиот бизнис. Но, при дизајнот потребно е да се вклучи претходниот елемент, односно она што сакате Вашиот бизнис да го прави за Вас. Дизајнирајте го бизнисот едноставно како средство за исполнување на Вашите лични животни цели. Само на ваков начин ќе дизајнирате успешен бизнис, односно бизнис кој ќе Ве исполнува навистина и ќе ви донесе финансиска слобода која не се постигнува на поинаков начин. За моделирање и дизајнирање на бизнисот можете да прочитате во Бизнис модел – нешто што ќе ви помогне.

Потсетете се само на Robert Kyosaki и 4 вида на луѓе во неговиот квадрант на готовински тек и ќе ви стане јасно.

Заклучок:

Успешен претприемач (Rich Schefren го нарекува Founder, а Robert Kyosaki ги нарекува бизнисмени и инвеститори) не се претприемачи кои се воркохолици, тоа се претприемачи кои градат бизнис со инкорпориран систем бизнисот да работи за нив и да работи да ги задоволува постојаните и потенцијалните потрошувачи.

post

Evernote – Ја Зголемува Продуктивноста

Колку пати ви се случило да добиете идеја и по неколку моменти или пак неколку деново воопшто не ја паметите? Колку пати ви се случило да прочитате нешто интересно во некој весник што навистина ви остава силен впечаток но по неколку часа или пак неколку денови тоа нешто воопшто не се наоѓа во Вашиот мозок? Колку пати ви се случило да прочитате некоја одлична книга а по еден месец она што ви се допаѓало да не го паметите? Колку пати Ви се случило да по гледање на некој филм, или пак по слушање нешто на радио што ви остава голем впечаток утре да не го знаете?

Ова се секојдневни прашања кои најчесто одговорот е ДА. Доколку е не ќе биде загрижувачко. Доколку ова ви се случува, а знам дека се случува не значи дека сте неинтелигентни. Не значи дека немате капацитет за примање на информации. Ова само значи дека сте бомбардирани секојдневно со огромен број на информации. Што е нормално за секој претприемач.

Во моментов вршиме една анализа за фактори кои еден претприемач го прават успешен претприемач (Можете да се вклучите во анализата на претприемнички фактори). Не значи дека доколку одговорот на прашањата е ДА дека не ги поседувате тие фактори, туку значењето е само во тоа што не користите алатки за да ја зголемите вашата продуктивност во бележење на она што навистина е Важно за Вашиот живот и за Вашиот бизнис.

Evernote за Полесно Паметење на Важни Работи

Една алатка која навистина може да помогне во зголемување на нашата сопствена продуктивност во однос на нашите идеи или пак случувања кои ни се важни и сакаме да ги запаметиме за да ги користиме во иднината е Evernote. Оваа алатка е синхронизирана за користење преку вашиот компјутер, мобилен телефон и веб. Значи се што бележите од различни места ќе оди во една и единствена база на податоци за Вашиот акаунт. Еве ги основните карактеристики на оваа алатка:

Забележување на се и сешто

На различни места забележуваме различни корисни работи кои сакаме да ги запаметиме и користиме во иднина. Дали се тоа белешки од некој состанок, или пак некое интервју во весник, или пак некој интересен филм имаме потреба од бележење на тие работи. Оваа алатка навистина се наоѓа на секое место. Еве што е наведено на страната на оваа алатка:

Се она што го гледате или пак мислите Evernote може да го забележи и да ви помогне да го запаметите. Да напишете текст. Извадок од веб страна. Фотографија или пак скриншот.Evernote ќе го зачува на безбедно место.

Организирање

Една од предностите на оваа алатка е соодветно организирање на белешките. Можеби ќе кажете зошто ми е потребен Evernote кога едноставно можам да го користам MS Word или пак едноставниот Notepad кои ги имаме на секој компјутер. Да има смисол. Но кога станува збор за продуктивноста нема смисол. На мојот компјутер имам над 30 гигабајти текстуални фајлови. На мојот лаптоп имам над 150 гигабајти документи. Кога барам нешто што сум забележал претставува вистинска ноќна мора. Еве што велат на Evernote за оваа карактеристика:

Се што ќе забележите е автоматски обработено, индексирано и овозможено е да биде пребарувано. Доколку сакате можете да додате обележувачи или пак да ги организирате забелешките во различни бележници.

Обележувачите навистина го олеснуваат животот за пребарување на различни забелешки.

Брзо пронаоѓање

Доброто организирање доведува до друга карактеристика – пронаоѓање. Целта е брзо да го пронајдеме она што го бараме. Со брзо пронаоѓање ја зголемуваме нашата продуктивност. Еве што велат на Evernote за оваа карактеристика:

Пребарувајте ги белешките по клучен збор, наслов и обележувачи. Evernote волшебно овозможува печатен и рачно пишуван текст во Вашите слики да биде пребаруван.

Процес на Инсталација

Инсталацијата е едноставна во неколку чекори:

 • Оди на evernote.com
 • Симни ја верзија за PC
 • Регистрирај се за бесплатна верзија
 • Внеси го кодот што ќе го добиеш по mail
 • И едноставно започни да го користиш.

Верзии на Evernote

Постојат две верзии:

 • Standard – Бесплатна верзија
 • Premium – 5$/месец или 45$ годишно.

Разликата е во следниве карактеристики:

 • Месечен аплоад на податоци до 40 мегабајти за бесплатната и 500 мегбајти за платежната верзија.
 • Ограничени типови на фајлови кои се прифатени од бесплатната верзија.
 • Поддршка.
 • На платежната верзија има SSL енкрипција.
 • Бесплатната верзија е поддржана со реклами.

Во секој случај за старт доволна е и бесплатната верзија за неколкукратно да си ја зголемиме сопствената продуктивност.

Неколку Примери за Корисење

Еве неколку примери кои во моментов и јас самиот запонав да ги корстам со Evernote:

 • Бележење на најважните моменти од состаноците
 • Сликање на визт картички и поставување во Evernote за да не ми го дуваат џебот.
 • Извадоци од книги кои ги читам.
 • Извадоци од весници кои сакам да ги запомнам а да не го притискам мојот мозок.
 • Извадоци од веб страни кои ми се допаѓаат.
 • Истражување и анализа на веб страни од кои сакам да купам нешто
 • Маркетинг идеи
 • Бизнис идеи.

Навистина една алатка која во голем дел го олеснува животот и ја зголемува продуктивноста во исто време, што досега се сметаше за невозможно. И уште еднаш интелигенцијата не значи дека еден претприемач е предодреден да биде успешен. Постојат многу интелигентни луѓе кои едноставно работат за големи бизниси или пак во државна администрација. Но, успешен претприемач е оној кој знае да се организира онака како што треба и да биде продуктивен во однос на остварување на сопствените цели.

Затоа слободно симнете ја алатката и променете го сопствениот живот барем со мало зголемување на Вашата сопствена продуктивност.