post

Процес од 6 чекори за да завршите се

Дали целта на зголемување на продуктивноста е секогаш, ама баш секогаш се што е на листата за завршување за денес биде завршено?

промени чекори

Оваа прашање ме мачи долго време. Долго време сметав дека еден од факторите за анализа на продуктивноста е завршување на се онаа што е планирано. Но, сепак како се повеќе се играм во мерење на мојата лична продуктивност и како се повеќе им помагам на претприемачите за нивната лична и компаниска продуктивност сфаќам дека топа не е точно.

Продолжи…

audio

Епизода #24: „Да направам” листа која ќе гарантира успешност

Се наоѓаме во дваесет и четвртата епизода на “претприемачки пат” во која станува збор за една тема поврзана со продуктивноста, односно алатката за обезбедување на продуктивност – “да направам” листа.

Претприемачки пат

Со оваа епизода на “претприемачки пат” малку ќе се тргнеме од темата на годината, иновациите и ќе се префрлиме на продуктивноста. Не верувам дека постои некој кој не користел, користи или пак нема да користи во иднина одреден вид на „да направам” листа со цел да ја зголеми сопствената продуктивност, да остане фокусиран на онаа што го прави и да обезбеди дека се што е планирано ќе биде и завршено. Проблемот не е со самата алатка без разлика дали станува збор за ливче со цртички за се онаа што треба да направите или пак за некоја мобилна апликација или веб сервис за истата намена. Проблемот е со содржината на тоа ливче или било која друга алатка која ја користите. Бидејќи содржината е проблематична, тогаш проблемот е кај вас, затоа што едноставно вие ја креирате содржината, а не некој друг или самата апликација.

Продолжи…

post

Зошто “да направам” листи може да бидат безвредни

Времето во кое што живееме „да направам” листите ги направи толку популарни да насекаде се забележуваат алатки во вид на софтвери, веб, мобилни апликации…

Продуктивност на вработени

Сепак, мора да напоменам дека лоша „да направам” листа е многу поопасна отколку и воопшто да се нема таква листа.

Продолжи…

quote

Приоритизација: работи кои навистина значат за вас

Работите кои значат најмногу никогаш не смеат да бидат на милост и немилост на работите кои имаат најмало значење.

~ Johann Wolfgang von Goethe

post

Прoцес на дисквалификација на купувачи

Клучот за неуспех е вашиот постојан обид да ги задоволите сите. Иако знаеме дека е невозможно сепак нешто од внатрешностa не тера да се притискаме и себеси и нашиот бизнис да правиме нешто невозможно.

диквалификација на купувачи

Кога станува збор за претприемачи и бизниси, најголемата причина за вакво нешто е стравот дека нешто ќе се изгуби или пак нешто ќе се испушти. И едноставно поради тој таков страв започнуваме да се распространуваме на сите страни, да работиме се и сешто, да задоволуваме секого, да се обидуваме да задоволиме секого… И наместо да бидеме некој кој најоптимално и најпродуктивно ќе поентира на нашите најсилни компетенции стануваме просечен како и секој друг.

Продолжи…

post

Можете ли да постигнете повеќе со помал вложен труд

Продуктивноста значи да имате поголемо постигнување во пократко време со помал вложен труд. Дали може да се постигне оваа ниво кога станува збор за претприемачите?

помал вложен труд

Уште од најраниот период на теорија на менаџментот било проучувано постигнувањето на индивидуата (поединецот) и неговата улога во организациска смисла врз основа на различни променливи. Различни фактори влијаат на различен начин на индивидуалното постигнување, и тоа е факт, веќе докажано. Но, поголемиот дел од тие истражувања се од период кога промените не биле ниту брзи ниту големи како денес.

Продолжи…

post

Сакате ли да ја подобрите вашата продуктивност

Сакате ли да ја подобрите вашата лична продуктивност започнувајќи уште денес? Тогаш следете ги шесте чекори кои ќе ги објаснам во овој наслов.

Продуктивност на вработени

Многу е важно за вас како еден претприемач да бидете попродуктивно лице бидејќи само на таков начин ќе започнете да завршувате многу поважни работи во пократок временски период и тоа поквалитетно. На ваков начин ќе постигнете повеќе резултати како на личен така и на професионален план.

Продолжи…

post

Премногу цели, добро или лошо?

Понекогаш навистина знаеме да претераме поставувајќи премногу цели кои сакаме да ги постигнеме без воопшто да се запрашаме дали можеме да ги постигнеме.

премногу цели

Да, премногу цели за постигнување, понекогаш, ако не и секогаш ќе биде многу полошо отколку воопшто да се нема цел. Зошто? Затоа што е подобро ништо да не преземаме отколку да се загубиме во џунглата на активности кои треба, а не можеме да ги спроведеме за да ги постигнеме поставените цели.

Еве некои факти кога станува збор за цели и нивната количина.

Продолжи…

post

Што можете да не правите денес

Премногу акцент ставаме на онаа што треба да правиме, како да го правиме и кога да го правиме, со што едноставно се натрупуваме со задачи и активности за секој ден. Од друга страна се наоѓаат работите кои што можете да не ги правите денес.

што да не правите

Што станува со работите кои ги правиме секојдневно, а не мора да ги правиме или едноставно можеме да одлучиме да не ги правиме денес и тоа секогаш?

Продолжи…

video

Интересни размислувања за начинот на изведување на работата

Интересни размислувања, но и факти за начинот на изведување на работата, постигнувањата, продуктивноста… Вредат 10 минути од вашето време.