post

8 Чекори за да го избегнете “направи се сам” синдромот

Се имате ли најдено во ситуација кога едноставно сте „пренатрупани” од вашата секојдневна работа затоа што се чувствувате дека вие мора да завршите се сам? Ако оваа е точно, тогаш вие страдате од синдромот „направи се сам”.

направи се сам

Имам искуство пред пет до шест години кое навистина скоро да ме уништи, а резултатот беше паднат имунитет, премореност, обична настаинка која дотогаш ја поминував стоечки ме бутна во кревет… И се заради пренатрупаност со работата и мојата слабост да се ослонам на мојот тим. Тоа беше огромна грешка но во исто време и огромно искуство за мене.

Продолжи…

post

Маркетинг и зголемување на продуктивноста на маркетингот

Да имате навистина продуктивен маркетинг систем во вашиот бизнис е нешто што ќе донесе позитивни резултати за целата ваша компанија. Што претставува маркетинг продуктивност?

Продуктивност на маркетингот

Дали маркетинг продуктивност претставува користење на помалку маркетинг тактики како дел од вашите маркетинг напори? Или пак тоа значи користење на повеќе маркетинг тактики? Дали е нешто што ќе значи трошење на помалку пари во однос на маркетингот?

Продолжи…

post

10 Причини зошто не успевате да постигнете што сакате да постигнете

Сте се нашле ли во ситуација кога едноставно не успевате да постигнете нешто што сте планирале да постигнете? Ако веќе сте се нашле во една таква ситуација, веројатно веќе сте си го поставиле прашањето зошто тоа ви се случува вам.

постигнете

Во овој наслов на претприемач, сакам да споделам десет најголеми причини за непостигнување на планираното (или посакуваното) кои што успеав да ги групирам преку едно истражување спроведено на дваесетина претприемачи, но и мое лично искуство.

Продолжи…

chat

26 Хакнувања во однос на менаџирање со времето

Одлична презентација за зголемување на вашата продуктивност. Вреди да се погледа.
post

Организирајте ефективни состаноци во 27 минути

Како претприемач ќе треба да организирате ефективни состаноци, едноставно не можете да ги избегнете. Состаноци со купувачи, вработени и партнери ќе бидат секојдневни во вашиот бизнис.

Состаноци за 27 минути

Но, понекогаш состаноците може да се гледаат како непродуктивни активности за вас и останатите луѓе кои ќе партиципираат на тие состаноци.

Продолжи…

post

7 Совети за да ја зголемите продуктивноста кај вашите вработени

Зголемување на продуктивноста во вашиот мал бизнис е еден од најголемите императиви за вас како еден претприемач. Попродуктивен бизнис значи подобар бизнис за вас, но и за вашите купувачи.

Продуктивност на вработени

Продуктивноста на вашиот бизнис во целина ќе зависи од продуктивноста на вас како еден претприемач, продуктивноста на вашите вработени и продуктивноста на вашите системи кои вие ги креирате и на кои ќе се базира нормалното функционирање на бизнисот. Затоа и секое подобрување во едно од овие три подрачја ќе доведе до подобрување на севкупната продуктивност на вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Како да си обезбедите навистина продуктивен ден?

Сите сакаме да бидеме попродуктивни, но колку и да ни се чини едноставно постигнување на оваа цел, сепак не така во пракса. И најдобро испланираниот ден лесно може да се претвори во најнепродуктивен ден.

Колку пати ви се случило да го завршите денот крајно непродуктивно, но сепак со мисла дека утре ќе биде нешто сосема друго. Но, повторно неуспех и така ден за ден. Мене ми се случувало.

Ќе се обидам во овој наслов да презентирам некои тактики кои ги имам тестирано, како на самиот себеси, така и при работа со клиенти и за кои сум сигурен дека даваат резултати.

Продолжи…

post

Изградете повеќе дисциплина во се што ќе започнете

Градење на дисциплина во вашата претприемачка работа е важна работа за вас како претприемач. За жал, забележителни се многу претприемачи кои навистина се трудат да изградат дисциплина во онаа што го работат, но сепак залудно.

Доколку сакате да завршите се што ќе започнете, ќе мора да бидете подисциплинирана личност особено кога работите на различни задачи кои треба да ве доведат до посакуваните остварувања за вас и вашиот мал бизнис.

Како да станете подисциплиниран претприемач, или личност која ќе интегрира подисциплинирано однесување во себе?

Продолжи…

post

Одложување како сопирачка за вас и вашиот бизнис

Како тема за следната подкаст епизода која ќе биде објавена во понеделник (03.06.2013) на подкастот насловен како “претприемачки пат” се одлучив да биде “oдложување како сопирачка за вас и вашиот бизнис”.

Оваа тема е е интересна тема од подрачјето на продуктивноста, но и особено поради фактот што сите го имаме овој проблем. Разликата е што некој успева да го изменаџира, додека другите едноставно продолжуваат да си живеат на ист начин.

Доколку сакате да бидете дел од оваа епизода, слободно можете да поставите прашање преку гласовна порака која ќе биде вметната во епизодата или пак преку контакт форма кое ќе биде прочитано и одговорено во текот на епизодата. Прашањата можете да ги поставите преку страната за прашања за подкастот.

Во оваа подкаст епизода ќе зборуваме за одложувањето но и за најголемите причини зошто одложуваме, зошто го чекаме последниот момент за да се зафатиме за некоја работа или пак зошто понекогаш одложувањето за некоја работа оди до бесконечност што значи дека никогаш нема да ја завршиме работата. Еве некои од причините за кои што ќе разговараме:

Продолжи…

post

Последици од правење или неправење нешто

Вашата продуктивност се базира на вашата способност да ја процесирате секоја задача која сметате дека треба да ја спроведете трошејќи што е можно помалку време и напор од ваша страна.

Задачите кои треба да ги спроведете ќе донесат различни видови на последици за вас и вашиот мал бизнис во иднина, нормално откако ќе ги компелтирате тие задачи. Доколку не ги комплетирате, не можете да очекувате некакви последици од нив, без разлика дали станува збор за позитивни или негативни последици.

Кои би биле потенцијалните последици од правење на нешто или неправење на ништо во вашиот претприемачки живот?

Оваа прашање е важно за вас како претприемач. Зо што е важно? Еве некои причини.

Продолжи…