post

Што ви треба за да иновирате

Знаеме дека за да останете на врвот на пазарот вашиот бизнис мора постојано да иновира без разлика дали станува збор за иновација во производ/услуга, бизнис модел или пак процеси.

иновирате

Тогаш зошто некои претприемачи, а со тоа и нивните иноватори се беспрекорни иноватори кои постојано го менуваат светот во кој што живееме, а некои едноставно не можат дури ни да фатат приклучок со иноваторите?

Продолжи…

gallery

Уметноста на иновација

Презентација на Guy Kawasaki за уметноста на иновација од која може да се извлечат добри идеи.
post

Екосистем за иновација – 2 вида на членови

За успешна иновација која претставува корисен производ или услуга во рацете на крајниот купувач со кој се решава негов проблем или се задоволува негова потреба потребен е екосистем за иновација.

Екосистем за иновација

Многу пати досега пишивав за екосистеми во поглед на иновацијата, сепак повторно сакам да напоменам дека успешна иновација не зависи само од еден ентитет на пазарот (една компанија или еден индивидуалец) бидејќи креирање на вредноста која всушност е резултат на самата иновација претставува процес кој поминува низ повеќе ентитети, односно чинители на екосистемот како што се снабдувачи директни и индиректни, научни работници, неколку нивоа на посредници, промотори, дистрибутери, големопродажба, малопродажба итн.

Продолжи…

quote

Томас Џеферсон за иднината

Ги сакам соништата за иднината повеќе отколку историјата на минатото.

~ Томас Џеферсон, поранешен претседател на САД

post

Кои прашања ќе треба да ги одговори иновациска стратегија

Како што веќе знаете иновации и иновативност е главната тема на претприемач за оваа година. Затоа и поголемиот дел од видео материјали и постови ќе бидат токму на оваа тема.

иновациска стратегија

Прашање кое често пати се поставува од страна на претприемачите на мали бизниси e дали тие треба да иновираат? Мојот одговор секогаш ќе биде да, затоа што иновацијата е единствениот начин да се разликувате од останатите „играчи на пазарот”, без разлика дали станува збор за мали или големи играчи. А, кога се разликувате, веќе станува многу полесно вашите потенцијални купувачи да ја препознаат разликата во вредноста која ја нудите.

Продолжи…

post

Ја знаете ли вашата оптимална цена

Цена со која ги наплаќате вашите производи или услуги претставува важен фактор во вашиот бизнис. Затоа мора да бидете внимателни во пристапот кој ќе го користите.

висока поварувачка

Во едно неформално истражување помеѓу 30 претприемачи на прашањето како ја определувате цената со која ги продавате вашите производи или услуги резултатите беа вакви:

Продолжи…

post

Поставување на прашања за зголемување на вашиот потенцијал

Прашања, но не било какви туку критични прашања се единствени можности кои го зголемуваат креативниот потенцијал кај секој претприемач.

прашања

Добро, прашањата не даваат резултати и тоа е факт. Но, сепак тука зборувам за бизнис потенцијална енергија која се зголемува со нив, а бизнис потенцијална енергија не е нешто што дава резултати. Резултатите бараат бизнис кинетичка енергија.

Продолжи…

post

Како претприемач треба да знаете, да сакате и да наплатите

Не е доволно како еден претприемач само да знаете добро да го работите онаа што го работите, мора и да сакате да го работите тоа, но и да наплатите за вашата работа.

3 акции за претприемач

Точно така. Веќе пишував за тоа дека вие како еден претприемач сте центар на се што се одвива во и околу бизнисот. Многу работи ќе зависат од вас и само од вас. Никој друг нема да биде виновен за неуспех, единствено ако сакате да се залажувате.

Продолжи…

video

Успешен претприемач

Кои се фактори еден претприемач го прават успешен претприема? Не се потребни сите, понекогаш само неколкуте прави ја прават вистинската разлика.
post

5 Правила за секој претприемач

Можеме слободно многу повеќе правила да презентираме тука, но сепак се одлучив за 5 основни правила кои секој претприемач би требало да ги знае и почитува во секојдневната работа.

правила за секој претприемач

Да, можеме да дефинираме навистина многу правила, многу насоки, многу идеи, многу приоритети, многу активности… Тука сакам да презентирам пет, само пет правила кои можеби ќе го сменат начинот на кој го практицирате претприемништвото во вашиот бизнис.

Продолжи…