post

Биди перспективен, започни свој бизнис

Една кратка информација за сите заинтересирани за започнување на бизнис кои се на возраст од 18 до 30 години.

Министерство за економија објави јавен повик за избор на најдобри бизнис планови за започнување на бизнис под мотото “Биди перспективен, започни свој бизнис”.

Јавниот повик каде можете да ги прочитате условите и критериумите за оценување можете да го преземете тука, додека краткото упатство за подготовка на бизнис планот тука.

Па, со среќа.

post

Натпревар во претприемништво

Подобрување на севкупните економски состојби во земјава во голем процент зависи од развојот на претприемништвото.

За таа цел Британскиот совет во Македонија организира натпревар по претприемништво за средношколци од 15 до 18 години.

Во петок, 16 ноември 2012 год, Британски совет во Македонија организира натпревар во претприемништво за средношколци на возраст од 15 – 18 години од 20 училишта од Македонија. Натпреварот ќе се одржи во Управната зграда на Скопски саем.

Истиот има за цел да го поттикне претприемачкиот дух кај средношколците, да им овозможи да ги искористат своите креативни вештини, таленти и знаења во деловен контекст.

Натпреварот во претприемништво во Македонија се одржува по петти пат. Британски совет ќе ја даде задачата на која учениците ќе треба тимски да работат и да одговорат во ограничен временски период, а потоа нивното решение да го претстават пред стручно жири. За трите победнички тимови ќе се доделуваат награди.

За повеќе информации контактирајте со Светлана Нефтенова на 070/38 79 56 (svetlana.neftenova@britishcouncil.org.mk) или Жарко Конески на 070/38 77 60 (zarko.koneski@britishcouncil.org.mk).

Агендата можете да ја преземете тука.

post

Идеја во успешен бизнис за еден викенд – Startup Weekend

Startup Weekend Skopje

Startup Weekend Skopje

Од идеја до успешен бизнис за 54 часа. Дали е можно тоа?

Може доколку процесот во однос на креативноста, знаењето и комерцијализација биде воден на вистински начин.

Викендот 24-26.06.2011 во Скопје се организира Startup Weekend за првпат кој веќе е организиран во повеќе од 110 градови низ светот и кој даде одлични резултати во креирање на нови компании од страна на млади луѓе.

Настанот ќе биде организиран викендов 24-26.06.2011 на ФОН Универзитетот.

Што претставува Startup Weekend?

Startup Weekend е 54 часовен процес на креирање на мобилни или интернет базирани решенија со потенцијал да се трансформираат во успешен бизнис.

Додека трае процесот се собираат експерти од различни полиња: ИТ експерти, графички дизајнери, бизнис експерти… Целта е да се креираат апликации во кои ќе биде содржана и комерцијална сратегија за нивна имплементација на пазарот.

Сите оние кои ќе аплицираат ќе имаат 60 секунди време за воведна презентација на идеите, по што ќе се формираат тимови за идеите кои треба да изработат прототип на производот. На крај од настанот проектите се презентираат пред комисија и потенцијални инвеститори за проектот. За најдобрите тимови следуваат награди за поттик и финализирање на проектот.

Повеќе детали на официјалниот сајт на Startup Weekend Skopje.

post

Писмо на CEO на Nokia Stephen Elop до вработените

Nokia - Connecting People

Nokia - Connecting People

Пред некој ден CEO на NokiaStephen Elop до вработените испрати писмо кое се толкува како искрена оценка за позициите во која се наоѓа компанијата. Ова писмо во целост го објави Engadget.

Како еден од корисници на производите на оваа компанија до пред една година (користев само Nokia повеќе од 10 години при што ги купував сите најнови телефони кои ќе ги лансираа) се најдов и самиот себеси во приказната. Она што ме заинтересира е не толку проблемите со кои се сочува Nokia туку повеќе еден глас на еден врвен менаџер со кој се обраќа до компанијата и секако причините зошто една толкава искреност од страна на еден врвен менаџер кон сопствените вработени.

Тука ќе презентирам само неколку извaдоци од писмото и ќе ги оставам на англиски јазик заради тоа да не се изгуби автентичноста со некој мој обид за превод. Да погледнеме во некои делови од писмото, кое инаку вреди да се прочита целото.

While competitors poured flames on our market share, what happened at Nokia? We fell behind, we missed big trends, and we lost time. At that time, we thought we were making the right decisions; but, with the benefit of hindsight, we now find ourselves years behind.

The first iPhone shipped in 2007, and we still don’t have a product that is close to their experience. Android came on the scene just over 2 years ago, and this week they took our leadership position in smartphone volumes. Unbelievable.

We have some brilliant sources of innovation inside Nokia, but we are not bringing it to market fast enough. We thought MeeGo would be a platform for winning high-end smartphones. However, at this rate, by the end of 2011, we might have only one MeeGo product in the market.

The battle of devices has now become a war of ecosystems, where ecosystems include not only the hardware and software of the device, but developers, applications, ecommerce, advertising, search, social applications, location-based services, unified communications and many other things. Our competitors aren’t taking our market share with devices; they are taking our market share with an entire ecosystem. This means we’re going to have to decide how we either build, catalyse or join an ecosystem.

This is one of the decisions we need to make. In the meantime, we’ve lost market share, we’ve lost mind share and we’ve lost time.

Nokia, our platform is burning.

Забележувате дека Stephen Elop се обидува да даде една јасна слика за тоа каде се наоѓа компанијата која тој ја води, како и за тоа каде се наоѓа клучната конкуренција. Во писмото се забележуваат и елементи на промена на вредноста која потрошувачите ја бараат од еден производител на мобилни телефони и дека тие се само еден дел од еден посеопфатен екосистем.

Но, она што може да се заклучи е следново:

 • Ќе има крупни промени кај Nokia. Веќе кружат гласини за партнерство помеѓу Microsoft и Nokia. Ова партнерство доколку би се остварило ќе бара крупни промени кај Nokia. Овие промени ќе го опфатат севкупниот бизнис модел на компанијата.
 • Без вработените сите промени кои врвниот менаџмент ќе ги зацрта нема да можат да се остварат за што е свесен и менаџментот на компанијата. Од друга страна свесни се и за тоа дека компанијата сеуште има одредени предности во други сегменти на пазарот што може да го зголеми нивото на отпорот кон промени од страна на вработените. Затоа е логична една ваква реакција.
 • Ова писмо најверојатно претставува одмрзнување на status quo ситуација, оној прв циклус од Levin-Schein-ов модел на организациски промени. Ова е и она што John P. Kotter во неговите книги за промени го нарекува подигање на чувство на ургентност што треба да ги поттикне сите вработени да разговараат дека нешто треба да превземат за проблемите со кои се соочува компанијата.

Ажурирање (11.02.2011)

Сите гласини за партнерство помеѓу Microsoft и Nokia се потврдија денес со објавување на блогот на Nokia.

  post

  Желби на малите бизниси за 2011 – Google

  Google желби на малите бизниси

  Google желби на малите бизниси

  Во декември Small Business Marketing тимот на Google спроведе иницијатива во која ги праша малите бизниси кои им се желбите за 2011 година. Тоа беше еден вид на „желботека“ на Google.

  Различните желби тимот на Google ги групира во 3 категории и подкатегории. Еве некои желби што малите бизниси ги имаат и бараат во 2011 од Google:

  • Повеќе можности и дополнителни карактеристики на онлајн алатките.
  • Повеќе онлајн ресурси кои ќе им помогнат во растот на малите бизниси.
  • Помош за тоа како да се користат социјалните медиуми.
  • Да извлечат максимум од веб сајтот.
  • Повеќе онлајн алатки за водење на бизнисот поефикасно за да можат да имаат повеќе време за концентрација на потрошувачите.
  • Повеќе маркетинг алатки за големување на видливоста на бизнисот.
  • Повеќе едукација.
  • Помош за започнување на бизнисот.

  Повеќе за желбите на малите бизниси можете да прочитате на официјалниот блог за малите бизнис на Google.

  post

  Нов дизајн на претприемач за 2011

  Оваа година ја започнавме со еден сосема нов дизајн на претприемач. Кога велам дизајн не мислам само на визуелниот дел од истиот туку и на некои дополнителни карактеристики кои ги воведовме, а кои на некој начин во претходните постови беше најавено.

  Првин, ја сменив целосно работната околина во која функционира новата тема на претприемач. Досега ја користев Thesis темата од која сеуште не се откажувам и сеуште некои тековни и некои идни проекти ќе бидат градени на истата. Сега во позадина на овој веб сајт е Genesis Framework со Church Child Theme. Многу се пишуваше за оваа теме во последните неколку месеци и едноставно одлучив да скокнам и да ја пробам (никогаш не пишувам за нешто што не сум искусил лично). Техничкта функционалност во основа е слична со Thesis, но единствена предност е што има повеќе готови теми кои функционират на Genesis и кои се лесно прилагодливи. Тоа е околу техничките детали, но да наведам нешто за функционалноста.

  Достапност на содржината на претприемач

  До содржината на претприемач можете да пристапите на неколку начини:

  1. Категории на постови
  2. Ознаки
  3. Последни постови
  4. Пребарување

  Како до содржините на претприемач

  Нови функционалности на претприемач

  Со овој дизајн има воведено две новини. Првата е што за првпт официјално ќе прифаќаме гостински постови. За таа цел направив посебна страна – Сподели знаење. Доколку имате нешто вредно да споделите со нас и читателите на претприемач слободно напишете и испратете ни го преку формата на таа страна каде што се дадени и условите и деталите за користење на истата. Секој гостински пост ќе содржи кртка биографија за авторот како и линк до веб сајтот доколку има.

  Втората функционалност е за сите нови посетители на претприемач. Извлечени се најдобрите постови во форма на еден прирачник за претприемачите од:

  • Општо за претприемач и претприемништво
  • Бизнис идеи
  • Бизнис план
  • Маркетинг
  • Интернет маркетинг и
  • Менаџмент.

  Страната е наречена како Започни тука.

  Билтени на претприемач

  Целосно е редизајниран системот за билтени на претприемач кој сега изгледа вака:

  • Добредојде e-mail. Ова е првиот e-mail откако некој ќе се регистрира за билтени. Во него ќе има кратко објаснување за тоа што ги очекува луѓето како и линкови за симнување на бизнис темплејти, калкулатор за анализа на готовинскиот тек и 10 видео материјали за изработка на веб презентација за Вашиот бизнис.
  • 2-неделни ажурирања. Секои две недели ќе оди еден е-мail за последните 12 написи на претприемач. Целта е секој оној кој нема можност секојдневно да не следи да има можност да ги види насловите и ако нешто смета дека треба да прочита да прочита.
  • Едукативни теми. Ова е сосема нов концепт на претприемач. Ќе има 8 едукативни теми од областа на претприемништвото и за секој месец по една. Што значи дека од овој елемент на аутореспондер во наредните 8 месеци ќе се испраќа по еден е-mail со едукативни теми преку линкови до најдобрите постови до претприемач и совети за водење на Вашиот бизнис. Овие теми претставуваат еден вид на прирачник за претприемачите и активности за спроведување во 30 дена.
  • Разно. Овој елемент нема подесена секвенца туку ќе се користи за испраќање на информации или линк до одредени анкети кои ќе ги спроведуваме. Секако и попусти на сите наши идни услуги.

  Тоа би било накратко се за овој, последниов редизајн. Сега е време да се сконцентрираме на содржината, не чека навистина интересна година.

  post

  Најдоброто на претприемач во 2010 година

  Претприемач - Најдоброто во 2010

  Претприемач - Најдоброто во 2010

  За некој ден завршува и оваа 2010 година која ќе ја паметиме по добри работи, а ќе се обидеме да ја заборавиме по сите лоши работи. Како и минатата година, така и оваа би сакал да ја завршам со серијал на постови за најдоброто на претприемач и воедно да ги презентирам некои досегашни постигнувања и секако планови за развој на овој блог за 2011 година.

  Оваа година има вкупно 307 постови на претприемач од различни теми кои ја опфаќаат оваа проблематика. Некои се информативни, но поголемиот дел, поточно над 90% се од делот на извор на знаење за претприемачи – целта за која е и направен овој сајт.

  И оваа година над 90% од насловите се моја сопствена креација, а за сите гостински постови им се заблагодарувам на сите кои дадоа придонес во збогатување на оваа содржина.

  Кога станува збор за овој веб сајт сепак би сакал да се пофалам дека е избран како еден од 10 најдобри веб сајтови за 2010 во категоријата „најдобри веб од Ex U” на VIDI Top 100 награди (Националните хрватски награди кои се одржуваат веќе 12-тата година, а се доделуваат на најдоброто од информатичката технологија во претходната година. Ова година за првпат е вклучена категоријата за веб проекти од поранешните југословенски републики. Интересно е што во оваа категорија се номинирани 51 веб сајтови при што избрани се 10 најдобри меѓу кои 4 се од Македонија како и победникот – IT.com.mk. Браво за Македонија и честитки за победникот, мислам дека е заслужено.

  Претприемач меѓу 10 најдобри EXU

  Претприемач меѓу 10 најдобри EXU

  Со задоцнување, но сепак го пуштивме и премиум материјалот на претприемач кој е причина зошто имав малку видео материјали на блогот. Премиум претприемач е 54 неделен програм за започнување или развивање на бизнис од страна на еден потенцијален или иден претприемач.

  При крај сме со подготовките на SEOLabs на претприемач кој всушност ќе биде еден спој на блог и онлајн консултант за секој кој на некој начин сака да го промовира сопствениот бизнис пред глобалната публика користејќи го интернетот. Овој материјал е дизајниран во повеќе нивоа на членства од Free до Premium.

  Во делот на премиум обуки за 2011 подготвуваме и неколку кратки неделни обуки за специфични проблематики од областа на претприемништвото.

  И секако 2011 ќе биде година со неколку крупни промени на овој блог. Првин дизајнот кој во целост ќе биде сменет и на кој во моментов се работи, па затоа првите денови од новата 2011 година ќе бидеме Under Construction. Потоа содржината на билтените ќе биде целосно променета со неколку нови публикации и ориентираност повеќе на теми за претприемништво. За секој месец ќе се обработува по една тема. И уште некои функционалности кои ги имам замислено, а кои се надевам дека ќе ги остварам и практично со цел за збогатување на содржината и взаемната соработка.

  Во следните неколку денови ќе имате можност да видите серија на постови, избор на најдоброто на претприемач. Постовите ќе бидат групирани по теми и тоа:

  Како што ќе ги објавувам постовите, така и ќе ги ажурирам линковите во оваа листа од овој серијал.

  post

  Интересни неделни информации 20.09-26.09.2010

  Неделни вести на претприемач

  Неделни информации на претприемач

  Избор на вести од претходната недела на претприемач

  Либерализација на .мк доменот

  Се најавува либерализација на .мк доменот. Ќе се овозможи регистрирање на правни и физички лица. За полесна регистрација МИО најавува мрежа на компании кои ќе го претставуваат МАРНет  и ќе обезбедат полесна регистрација на домените. МАРНет ќе се регистрира како јавна установа и се очекува да отпочне со работа од 1 јануари 2011 год.
  Компаниите кои ќе ги продаваат домените, заедно со МАРНет ќе ја утврдуваат провизијата по домените. Се најавува и домен со кириличен фонт, но тоа ќе се утврдува откако МАРнет ќе се реализира, т.е. да се заврши регистрацијата како јавна установа и откако ќе се дефинира и вработи потребниот кадар со телекомуникациско искуство.
  Со овој чекор ќе се овозможи регистрација на домен во секој град од Македонија без потреба да се оди во просториите на МАРНет или документите да се праќаат по пошта. Физичко лице што ќе регистирира домен ќе биде внесено во регистарот на домени со име и презиме, а не преку фирма која ја направена регистрацијата за него. Останува и да се дефинира дали регистрацијата ќе може да се реализира on-line.

  Обука Обука за фирми во Општина Аеродром

  Општина Аеродром најавува презентација на програмите “Пристап до финансии” и “Моја кариера”, наменети за мали и средни претпријатија. Презентацијата е планирана за петок.
  Првата програма ја објаснува методологијата со која може полесно да се финансира одреден бизнис, додека втората служи за подетално запознавање на пазарот на трудот и можностите за ангажирање волонтери. Презентацијата ќе се одржи во соработка со општините Кисела Вода и Сопиште.

  no internet Дваесет проценти од фирмите немаат интернет

  Годинава 84,1 проценти од претпријатијата од финансискиот и од нефинансискиот сектор со 10 или повеќе вработени имале пристап на интернет, соопшти Државниот завод за статистика.
  Пристапот на интернет 73,6 проценти од компаниите најчесто го употребувале за банкарски и за финансиски услуги, а само 5,3 проценти реализирале продажба преку интернет во 2009 година. Во јануари 2010 година, 13,8 проценти од деловните субјекти имале дефинирана безбедносна политика во информатичко-комуникациските технологии .

  Соларната енергија ги привлекува инвеститорите

  Од Агенцијата за енергетика изјавуваат дека постои голем интерес за изградба на соларни електроцентрали. Поднесени се околу 57 барања, а од 8-те започнати, 6 се со македонски капитал, а 2 се странски инвестиции. Единствен проблем е загарантираната цена за мегават час електрична енергија добиена од овие централи. Од советот за евроинтеграции велат дека иако декларативно се заложуваат за привлекување на странски инвестиции, на вложувачите не им се дозволува да градат таму кај што се заинтересирани. Првично загарантираната цена беше 460 евра за мегават час за следните 20 години со што инвестицијата би се вратила за 5-7 години. Сега гарантираната цена е намалена на 260 евра за мегават час за следните 15 години, со што периодот за враќање на инвестицијата дупло се зголемува и би можела да ја направи инвестицијата неатрактивна.

  Сименс договори доживотно вработување на своите работници

  Во Германија каде што вообичаено има добри односи помеѓу вработените и управувачките структури, за прв пат се случува договор со кој на 128.000 работници им е ветено дека нема да има принудни отпуштања. Договорот го склучил Сименс со работничкото собрание и синдикатот на работниците. Ова ја ограничува компанијата да им се закани на вработените со отпуштање во случај на штрајк, па дури и кога бараат поголеми плати. Воедно, компанијата е обврзана да ги извести вработените доколу планира да продаде дел од компанијата и работниците имаат право да одлучат за најдобриот купувач.
  Единствена дупка е што било која од договорните страни може да одлучи да го раскине договорот кога сака.

  пари Финансиски друштва дополнително ќе го кредитираат стопанството и населението

  Владата најави можност за регистрација на финансиски друштва кои со основачки капитал од мин. 100.000 евра ќе можат да кредитираат фирми и физички лица. Со оглед на висината на основачкиот капитал, нема да претставуваат сериозна конкуренција на деловните банки, но малиот број на вработени и не постоење на потреба за доставување на извештаи до Народната Банка значително ќе го намали времето потребно за пласирање на парите. Успехот на бизнисот многу често зависи од брзината и пристапот кон ликвидни средства. Се очекува овие друштва да финансираат од 10 до 15.000 евра по клиент, а воедно ќе може да издаваат кредитни картички, гаранции, а ќе ги контролира единствено Министерсвото за финансии.
  Од Народна банка и деловните банки нема коментари, единствено велат дека не биле консултирани при носење на оваа одлука.

  post

  Интересни неделни информации 13.09-19.09.2010

  Неделни вести на претприемач

  Неделни вести на претприемач

  Избор на интересни вести за минатата недела 13-19.09.2010

  ВИП оператор, подршка за млади програмери и иноватори

  ВИП

  ВИП  се покажува како компанија со општествена одговорност која дава подршка за иновативноста и креативноста кај младите програмери. ВИП веќе имаше конкурс на кој конкурираа околу 300 апликанти со свои проекти. Победниците на конкурсот добија чек од 500.000 ден. и телефон htc desire. Проектот кој што беше награден е софтверска апликација  ”Поправи МК“  која работи на андроид платформата.

  Апликацијата овозможува брзо откривање на проблеми и истите бргу да се пренесат до надлежната институција со точна локација и опис на проблемот.

  При неодамнешна посета на салонот на ВИП, ни беше презентирана апликацијата за плаќање на паркинг во Скопје. Помага при лоцирање во која паркинг зона се наоѓате и колку би требало да се плати за 1 час паркинг, без дополнително да ја барате таблата на која се истакнати тие податоци.

  Дополнително ВИП најавува намалување на цените за мобилната телефонија и вели дека не планираат да се вклучат во фиксната телефонија и телевизијата додека не се исцрпат сите можни услуги во мобилната телефонија. Нивната промотивна понуда за потпишување на договор за користење на нивните услуги за 2 годишен период во кој се плаќа само 50% од претплатата беше одлична можност за сите нас што сакаме да си ги намалиме месечните сметки за телефонски разговори. Најдобра понуда беше за 1500 ден. месечна претплата за која нудат 1000 мин разговор во мрежата на ВИП и 1000 мин разговор кон сите останати мрежи. Со нетрпение ја чекаме следната промотивна понуда на ВИП операторот.

  Рокот за регистрација на возилата со бугарски регистарски таблички до 30-ти септември

  bg tabla

  Минатата недела сопствениците на коли со бугарски регистарски таблички протестираа бидејќи не сакат да ги платат увозните давачки туку само регистрација и осигурување. Владата соопшти дека останува на својот став дека нема да има законски измени и рокот за регистрација останува до 30-ти септември. Доколку некое возило не е пререгистрирано и по потврда од царина дека престојувало во државата повеќе од 6 месеци, следува казна од 100 евра до одземање на возилото. Истите проблеми ги имаат и сопствениците на коли со странски таблички во Хрватска. Но таму за ослободување од царина се бара лицето сопственик да нема никакви приходи во државата, да нема здравствено осигурување или право на пензија. За разлика од Хрватска кај нас единствено се бара возилата да се пререгистрираат при што треба да се плати царина, акциза, ДДВ и хомологација.

  Македонија конечно во “Карго 10“

  По неколку најави и дилеми дали да се приклучи или не, Македонија конечно влезе во проектот “Карго 10“ за формирање на заедничко претпријатие за железнички сообраќај по иницијатива на Словенија, Хрватска и Србија. Проектот ќе овозможи скратување на времетраењето на патувањето преку кратење на царинските и граничните формалности, но и преку кратење на пругите. Со приклучување на Македонија се очекува патувањето од Солуна до Љубљана да се скрати за 7 часа. Заинтересираност за приклучување кон овој проект постои и кај Грција, Босна и Херцеговина и Црна Гора. Крајна цел е стоката што се превезува кон Блискот исток да минува низ овој коридор со што патувањето на возовите од Истанбул до Љубљана би се скусило од 57 на 35 часа а и ефектите за “ Македонски железници“  и железниците на земјите вклучени во овој проект би биле големи.

  За 20 години 3 пати повеќе пилоти

  Моментално во подршка на глобалниот авионски превоз се вклучени околу 223 илјади пилоти и 100 илјади механичари и инженери. Американскиот произведувач на авиони “Боинг“, тврди дека за 20 години на авионскиот сектор ќе му бидат потребни дополнителни половина милион нови пилоти. Како втор најголем произведувач по “Ербас“,  “ Боинг“ предвидува дека ќе треба и половина милион  работници кои ќе работат на одржување. Проценките се темелат на пораст на обемот на патничкиот сообраќај, посебно во азиско-пацифичкиот регион, каде што и ќе се појави потреба за  40% од горе споменатиот потребен кадар.

  Извоз на 30.000 тони бостан од Македонија

  Ако не може да се пофалиме со друго, тогаш треба да се истакне фактот дека земјоделските култури и производи чинат голем дел од македонскиот извоз. Имено до сега се извезени околу 30.000 тони бостан и диња, главно во Србија, Босна и Херцеговина, Косово, Чешка, Полска, Украина но и други земји од Европската Унија. Вкупната берба беше планирана во обем од 50.000 тони, но лошите временски услови ги спречија македонските извнозници целосно да ги исполнат договорите за извоз. Земјоделците изјавуваат дека цените за откуп ретко били добри како што беа годинава 7-10 ден за кг лубеница. Лошите временски услови во другите земји наметнаа цените да се движат нагоре и трговците да бараат поголеми количини, но слабите реколти не дозволија да се задоволат нивните барања. Во секој случај ова е позитивно за Македонија, за платниот биланс на земјата, но и за транспортните компании чии капацитети беа  до максимум искористени за извоз на земјоделските производи.

  Историски максимална цена на златото.

  злато

  Минатата недела златото го постигна историскиот максимум во однос на цената. Унца злато се продаваше за 1280,5 долари за фина унца (31,5 грама). Се очекува во текот на оваа недела цената да се покачи дополнително. При нестабилност на финансиските пазари и флуктуација на валутите, инвеститорите се свртуваат кон она што е најстабилно, а тоа е златото и уметничките творби. Паѓањето на каматните стапки на федералните резерви, дополнително ги насочува инвеститорите кон вложување на средствата кон овој скапоцен метал.

  Тужби за Стопанска и Тутунска банка

  Со тужби од вкупен износ од 275 милиони евра се здобија двете најголеми банки во Македонија “Стопанска“ и “ Тутунска“  банка, пишува неделниот весник „ Форум“. Тужбите се од компании кои ги користеле услугите на двете банки. Компанијата која ја тужи „Стопанска банка“ е  „Капитал консерватор сејвинг енд лоун лимитед“ од Нов Зеланд која пред три месеца почна судска постапка во која од „Стопанска банка“ побарува отштета од 250 милиони евра, што е еднакво на целокупната вредност на капиталот на друштвото.

  Во другиот случај тетовската фирма „Плаза“ бара отштета од „Тутунска банка“ од речиси 27 милиони евра, што е 38% од капиталот на банката.

  Двете банки не се произнесуваат  за природата на тужбата, но имаа барање до Агенцијата за приватизација да не ги објавуваат информациите што не е можно поради фактот што тужениот износ е поголем од 5% од вредноста на банките.

  post

  Интересни неделни информации 06.09-12.09.2010

  Неделни вести на претприемач

  Неделни вести на претприемач

  Наш избор на вести за минатата недела:

  Резерви на нафта уште 10 години?

  Изворите на нафта не се непресушни и се резултат на процес на фосилизација која траела со илјадници години. Научниците од службите за геологија и природни богатства проценуваат дека за 10 години ќе се исцрпат резервите на конвенционалната нафта. Решение е во нови извори на енергија кои полека би го замениле традиционалото гориво на 20-тиот век – нафтата. Новите биолошки горива ќе покриваат 12% од потребите до 2020 год. Проблемот е во цената на растителните продукти од кои се добиваат биолошките горива и нафтата. Засега цената на нафтата е доста поефтина, за илустрација 1 тон жито достигна цена и од 100 долари, што прави земјоделците да садат жито, а не шеќерна репка за производство на био горива. Ако би се правела пресметка од енергијата добиена од 1 тон жито, заклучок е дека е многу повеќе од енергијата добиена од нафта, што ја прави ситуацијата нелогична, но тука се инвестициите во нови погони за производство на нов тип на гориво, како и опасност од недостиг на храна на светсиот пазар, кога земјоделците целосно би се насочиле кон производство на суровина за био горива. Со оглед на фактот дека се предвидува цената на барел нафта да порасне на 100 долари а до 2030 год. и на 190 долари за барел, сигурно е дека полека ќе почнеме да се префрлуваме на поновите горива. Дополнително во корист на биогоривата е и фактот што им се зголемува ефективноста поради можноста за повеќекратна употреба, т.е. повторна термичка обработка за добивање на дополнителна енергија. Единствено ќе мора плански да се распоредуваат обработливите површини, за да не се ограничи прахранбената и добиточната продукција.

  Работа на празник – поголема дневница

  Минатата недела Македонија славеше 2 празника, денот на Уставноста и Бајрам Рамазан. Верувам дека многу сопственици, претприемачи не беа многу задоволни од 2 неработни дена во среднината на неделата, бидејќи ја прави неефикасна и непродуктивна целата работна недела. Од аспект на бизнис тоа значеше една седмица неработење – резултат на нашиот менталитет. Користа е на страната на работниците кои добиваат дополнителен одмор од напорните работни места. Државните институции, јавните претпријатија и големите комапнии се придржуваа на законот, но помалите фирми често ги кратеа празниците или воопшто немаа прекин на работата. Од Министерството за труд и социјала велат дека се свесни за оваа појава и затоа во текот на двата празнични дена беа излезени на терен и контролираа дали сопствениците се придржуваат на законските директиви. Законот јасно укажува дека работодавачот треба да направи реорганизација и дека на работникот му следува дневница и пол и две и пол дневници за работа на државен празник. Секако дека пак треба да се запази да не се надмине неделно предвидениот број на работни часови на работникот. Не постои можност работникот да добие дополнителен слободен ден или некаков друг надомест. Трудовата инспекција направила записници за фирмите кои ги има прочешлано во двата празнични денови. До 15-ти Октомври ќе се направи уште контрола за да се види дали работодавачите нависитна имаат исплатено две и пол дневници. Во спротивно казните се 15 илјади евра за правно лице и 7500 евра за директорот.

  Банките спасени од Мафијата

  Банките како најпогодени од светската економска криза, за спас посегнале по парите на Мафијата – изјавува британскиот весник „Гардијан“. Водечките светски банки во очај посегнале по овие средства кои по некоја проценки изнесуваат 352 милијарди – профит од трговија со дрога, оружје и луѓе. Ова го признал и шефот на агенцијата на Обединетите нации за борба со дрога и организиран криминал. Околу една петтина од глобалната економија отпаѓа на организираниот криминал.

  Крадци пикирале куќа – плен на база на Фејсбук статус.

  Кога објавувате статус на Фејсбук дека се спремате или заминувате на одмор, можеби е паметно да највите и дека имате добар алармен систем, чувар, ротвајлер или сл. Или подобро воопшто не објавувајте таква информација. Од Њу Хемпшир, САД, доаѓаат информации за крадци кои влегувале во куќи за кои претходно знаеле дека се празни благодарејќи на Фејсбук статусот на сопствениците. Успеале да ограбат 18 куќи и да се стекнат со вредност до 200.000 долари. Фатени се, но Фејсбук има огромен број корисници, никогаш не знаете кој ве следи и која му е намерата.

  Инвестирање во ново растечки економии

  Минатата недела претседателот на САД – Обама, се обрати пред нацијата и меѓу другото најави трошење на 50 билиони долари за подобрување на патиштата, железницата, аеродромите и другите инфраструктурни потреби. Но инвеститорите би требало своето внимание да го насочат кон пазарите и економиите во пораст.
  Се очекува земјите во развој во наредните 3 години да потрошат повеќе од 100 пати од она што САД планираат да го потрошат во наредните 6 години. Околу 4 трилиони од вкупно проценетите  6,3 трилиони долари се поврзуваат со проекти во Кина, додека останатите обврски и проекти се планирани од приватниот и државниот сектор во Бразил, Русија, Мексико, Јужна Африка и блискиот Исток.
  Компаниите кои градат или одржуваат инфраструктура, патишта, мостови и др. во Кина, Бразил и другите пазари во подем, во своите проекции имаат зацртано добивка.

  За тоа постои и логично објаснение. Во земјите во развој, во урбаните средини, секоја недела се раѓаат или доселуваат повеќе од милион луѓе. До 2025 година 21 од 25-те најголеми градови ќе бидат во земјите во развој – според извештај на Обединетите нации.За да се ораганизира толкава маса на луѓе и за да се спречи хаос, овие земји немаат друг избор освен да трошат и да да градат се од пристаништа до електрични централи. Мора да изградат инфраструктура со што би обезбедиле стабилен економски развој. Градовите со најдобра инфраструктура ќе привлечат највеќе домашни и странски инвестиции, како и човечки капитал.
  Проектите нема да се спроведуваат само со цел изградба на инфраструктура. Постојат и политички мотиви. Луѓето ширум светот сакаат чиста вода, санитарни услови и постојан транспортен и енергетски систем. Владите што ќе успеат да ги обезбедат овие услови имаат поголеми шанси за придобивање на гласачкото тело.

  Бразил е домаќин на Светското првенство во фудбал во 2014 и Олимпијадата во 2016. Кина е насочена кон историскиот стремеж за поврзување на западниот дел на земјата со развиениот источен приморски дел. За разлика од порано инвеститорите и банките се многу поотворени кон овие земји отколку кон САД, Европа и Јапан кои имаат огромни долгови.

  Овие инвестиции се поврзани со политички ризик, т.е. нивното спроведување зависи од одлука на владите на овие земји. Во Индија владее законот но бирократијата е спора, во Кина владее поредок. Кога еднопаертискиот систем ќе рече тргаме, тоа и се случува.

  Големите компании од развиените земји ја гледаат својата шанса бидејќи располагаат со технологија и know-how. Следната деценија ќе биде деценија на градење, доградување и реконструктуирање на постојното. За инфраструктурата сфаќате дека е недакватна кога е многу доцна!

  Единствено инвеститорите во овие капитал-интензивни проекти, ќе мора да почекаат подолг период за наплата на вложените средства.