post

Нов серијал на видео материјали на претприемач

Новите 10 видео материјали за тоа како до веб презентација се подготвени и пуштени на сите регистрирани за билтени на претприемач. Можеби тој трансфер од стари до нови видео материјали доведе до тоа некој да ги добие не од почетното прво видео, но на секое наредно видео ги има линковите до претходните.

Сите видео материјали од претходната верзија се отворени и се наоѓаат во категоријата видео на претприемач.

Следниве презентации се дел од оној презентациски дел на овој видео серијал.

1. Регистрација на домен име и хостинг акаунт

2. cPanel – Контрол панел

3. Инсталација на WordPress

4. Инсталација на WordPress тема

5. Објавување на постови на WordPress

6. Инсталирање на WordPress додатоци

7. Изработка на статичен веб сајт – Темплејти

8. Персонализација на темплејтот

9. Поставување на видео

10. Креирање на поддомени

post

Интересни вести 30.08 – 05.09.2010

Неделни вести

Неделни вести

Избор на интересни вести за минатата недела:

УЈП – Нова услуга – ЕЛЕКТРОНСКИ УВИД ВО ДАНОЧНА КАРТИЦА

Oд 1 септември 2010 година, Управата за јавни приходи воведе нова услуга за даночните обврзници – Електронски увид во даночна картица.

Услугата e достапна за сите правни субјекти и вршители на дејност кои се корисници на електронските услуги на УЈП, односно за секој даночен обврзник кој ќе се регистрира за користење на системот е-Даноци (http://etax.ujp.gov.mk/)

Електронскиот увид во даночна картица  би требало да овозможи, во секој момент преку вашиот компјутер, да вршите проверка и да бидете во тек со состојбата на вашите даночни побарувања и обврски кои ги води УЈП, без притоа да морате да одите лично во даночните канцеларии.

За сите дополнителни прашања во врска со новата услуга, постапката за регистрација за е-Даноци, како и пријавување за претстојните обуки кои ќе ги организира УЈП на оваа тема, УЈП ги посочува следниве контакти :

Инфо центар 0800 33 000
е-пошта: info@ujp.gov.mk

Дали ќе се издава домашна обврзница ?

Во претходните недели пишувавме дека државата има проблеми со полнење на буџетската каса, а Владата дефицитот го финансира со задолжување кај банките. Ваквата состојба придонесува за намалување на ликивидноста на стопанството од едноставна причина што банките наместо слободните средства да ги пласираат по поволни услови во стопанството, посигурно им е да откупуваат благајнички записи зад кои стои државата како гарант. Често се размислува за пуштање во оптек на еврообврзница, со што државата би се задолжила во странство. Експертската јавност е со спротиставени мислења и сугерира да се издаде домашна обврзница.
Универзитетскиот професор Томе Неновски, вели дека овој потег би имал позитивни ефекти, а каматата би била пониска од евентуално издавање на еврообврзница. Би ги извлекло домашните девизни резерви на граѓаните, би се добил нов прилив на средства во девизи и би се зголемиле девизните резерви на државата. Со тоа би се заштитил девизниот курс на денарот и платно-билансната состојба и би се надополнил буџетот .

Од друга страна поранешниот министер за финансии Никола Поповски, сугерира дека не е добор државата повторно да се задолжува и дека треба да се применат мерки за намалување на задолжувањата.
Без разлика на мислењата на експертите, за Вторник веќе е најавено ново задолжување на државата преку издавање државни записи.

Македонија дел од Железничката Алијанса?

На 1-ви октомври треба да почне да функционира новото претпријатие за железнички сообраќај кое е резултат на проект започнат од 3 земји: Србија, Хрватска и Словенија. Седиштето на компанијата ќе биде во Словенија, како земја членка на ЕУ, а проектот има за цел да го направи поефикасен и побрз железничкиот сообраќај долж коридорот 10.

Претставници на Македонски Железници беа на разговори во Словенија и укажуваат дека подготовките за приклучување на Македонија кон овој проетк наскоро ќе почнат. Ова е проект од кој Македонија не би требало да остане исклучена и што би ни овозможило да ја модернизираме нашата железница, но и да се приклучиме кон трговските и патнички рути кои овој проект ќе ги овозможи.

Нашата Влада цени дека ова е интересна иницијатива, но за својот став ќе ја известат јавноста откако ќе ги разгледаат сите факти.

Се проценува дека трите земји, инволвирани во проектот, на годишно ниво од новиот концепт ќе имаат по околу 50 милиони евра добивка.

Камионџии бараат поевтин зелен картон !

На 02.09.2010 камионџиите упатија ултиматум до премиерот за намалување на цената на зелениот картон. Ако во рок од 5 дена не им се исполни барањето, најавуваат блокада на главниот град.
Освен за транспортерите, цената е висока и за другите учесници во сообраќајот. Осугурувањето се наплаќа 2 пати, еднаш при регистрација на возилата и вторпат при излез на возилата од државата. Надлежните служби најавуваат одоговор во втората полвина на месецот.

За компарација, годишен зелен картон во Македонија чини 160 евра, плус осигурување од оклоу 100 евра, додека во Бугарија истото чини 104 евра, во Србија 117 евра.

20% повеќе боледувања во 2009 во однос на 2008

Од Фондот за здравствено осигурување дека постои позитивен тренд во однос исплати за боледување на македонските граѓани. Тоа делумно се должи на владината политика за зголемување на наталитетот и исплати за породилно отсуство. Но, од друга страна постои и негативна појава на драстичен пораст на боледување кај работниците. Во 2005 год биле доделени 6.325 боледувања, а минатата година оваа бројка пораснала 16.527 што е пораст од 265 отсто. Се најавуваат засилени контроли во постапката за доделување на боледувања.
Се ствара слика дека македонските граѓани повеќе сакаат да боледуваат отколку да работат, но во суштина голема улога игра огромниот пораст на нововработените административци, на кои им е полесно да земат боледување кое го добиваат без проблем, отколку да да одат на работа, каде што немаат доделено работни задачи, ниту место за седење. На ова се надоврзува непрофесионализмот во македонските компании и се поактуелниот мобинг, кој прави на работниците да им е непходно да земат ден плус надвор од предвидените одмори, како би го издржале секојдневниот стрес.

Хром во подем!

Интернет гигантот „Гугл“ ја претстави шестата верзија на „Хром“, точно на вториот роденден на овој се попопуларен Интернет пребарувач

Главниот акцент е ставен на брзината и едноставноста, но „Хром 6“ има и голем број на други подобрувања. Овој модерен Интернет пребарувач има вградено нова верзија на познатиот „Адобе флеш“, а најзначајно е тоа што користи ХТМЛ-5.
Според истражувањара „Хром“ веќе има удел од 7,5 проценти од пазарот на Интернет пребарувачи. Првите две места и натаму ги држат „Мајкрософт Интернет Експлорер“ со 60,4 проценти и „Мозила фајарфокс“ со 22,9 проценти од пазарот. Успехот на „Хром“ е многу позначаен доколку се земе предвид дека „Опера“ по десет години постоење има само 2,4 проценти од корисниците.

post

Интересни вести 23.08 – 29.08.2010

Неделни вести

Неделни вести

Избор на интересни вести за минатата недела:

Кина бележи економски пораст

Кина рапидно расте на економски план и моментално е на 2. место после САД и пред Јапонија и Германија која се на  3.и 4. место. Стапката на годишен раст  за 2010 е 10% и се очекува дека до крајот на годината дека ќе го задржи ова темпо. На 5. место на оваа листа се наоѓа Франција, по неа следуваат В. Британија, Италија и Бразил.
На овој начин Кина ја зацврстува својата политичка моќ и позиција и се повеќе и се слуша гласот. Моментално Кина е најголем светски извозник, најголем потрошувач на енергија, најголем произведувач на челик и најголем пазар за автомобили. Од друга страна пак е и најголем загадувач на животната средина. Со вакви перформанси претставува еден од клучните фактори за надминување на светската економска криза. Има мало задолжување и огромни девизни резерви. Многу инвестира во образованието на идните генерации. Секоја година од универзитетите излегуваат 700.000 инжинери, со тренд на пораст.

Ниво на услуги во Македонија

Сите сме сведоци на нивото на услугата што ја добиваме од услужните и продажните дејности кај нас. Далеку сме од професионализам и од она што би требало да го добиеме за парите кои сме спремни да ги потрошиме. За ова добивме и официјална потврда од тајното истражување спроведено во продажни и услужни објекти во 24 земји од Европа. Македонија се наоѓа на ниското 21. место според љубезност на вработените и малку повисоко 17. место за квалитет на услугата. Најлоши резултати покажале вработените во банките и поштите, а најљубезен бил персоналот вработен во бутиците, аптеките и продавниците за алкохол.
Прво место на оваа листа го завзема Белгија со највисоко ниво на услуга, а на последно место се наоѓа Русија.
Услугата зависи од вработениот, но и од неговата мотивираност и услови за работа, за која најголема одговорност сепак ја сноси работодавачот.

Иран ги повлекува парите од Европските банки

Иранската Централна банка најави повлекување на државните средства кои ги чуваа во европските банки како резултат на претпазливост и страв од ново финансиско ембарго насочено кон нивната земја. Не се соопштува сумата која ќе се повлече, ниту каде би се насочиле слободните средства.

Банките претпазливи, економијата стагнира

Во Македонија банките се уште се затворени и не доволно го финансираат приватниот сектор. Оправдување им е дека стопанството не покажува знаци на закрепнување, па затоа банките се претпазливи и пред се ги ставаат интересите на сопствениците за заштита на акционерскиот капитал. Благајничките записи се посигурни за вложување, но и висината на задолжителната резерва пропишана од НБРМ дополнително става притисок врз ликвидноста на стопанството. Моментално околу 800 мил. евра се заробени во Централната банка, пари што значително би го поттикнале економското движење во државата.

Од друга страна висината на сметката на државата е на најниско ниво во последните 8 години. Контото во јули е околу 100 мил. евра, што е слабо споредбено со 391 мил. евра на крајот на 2005 год., 563 мил. во 2006 ( тука е вклучена и продажба на ЕСМ) и 200 мил. во 2008.
Двете политички партии имаат различен пристап во однос на државните пари, но некако и двете одат во крајности. Едните штедат, другите прекумерно трошат. Трошењето во јавниот сектор е потребно во време на криза, но единствено ако е насочено во продуктивни цели, а не на споменици и музеи. Проценка на Виенскиот институт за економски развој е дека растот годинава ќе е 0,6%, за разлика од 2% проектирани од владата.

Google – новина за бесплатни разговори

Од 25.08.2010 Google стартуваше со нов сервис која на корисниците ќе им овозможи разговор преку телефон и и компјутер во целиот свет, што уште повеќе ќе ги наведе луѓето да се откажат од фиксната телефонија.
За користење на услугата потребно е да имате g-mail акаунт. Разговорите кон САД и Канада се бесплатни до крајот на годината ( ние се обидовме – фунцкионира! ), а за останатиот дел од светот потребно е да имате кредит, слично како во при—пејд телефонијата. Минимален износ кој треба да го поседувате е 10$, може да го платите и надополнувате со платежна картичка. Достапен е и тарифник во кој се прикажани цените за телфонски повик по минута. За илустрација повик кон фиксна телефонија во Србија преку овој сервис е 0,09$ или 4,3 ден, за Грција 0,02$ или скоро 1 денар, што е далеку поевтино од цените на македонските оператори за фиксна телфонија кои изнесуваат 13,9 и 10,6 ден респективно.

post

Интересни вести 16.08 – 22.08.2010

Неделни вести

Неделни вести

Наш избор на вести од мината недела:

Препорака да се соработува со Турција

Македонија мора да соработува регионално со земјите од екс-Југославија поради економски напредок, но пред се треба да се насочиме кон соработка со регионалната велесила- Турција. Ова е препорака од Берт ван дер Варт, основач и главен извршен претставник на СЕАФ, глобална инвестициска фирма со седиште во Вашингтон, која се занимава со вложување со мали бизниси со висок потенцијал за раст во повеќе од 30 земји низ целиот свет.

Иако целиот регион е во фаза на реинтеграција од 1990-та па навака, тој сепак верува во пазарот на регионот иако економски и територијално е целосно поделен. Балканот е премал да го привлече и задржи вниманието на Западноевропските земји и Русија, но затоа треба да се насочиме кон Турција. Претприемачите не треба да се засегнати од историското минато на Турција во регионот и комплетно да се водат од бизнис логиката.

Берт ван дер Варт изјавува дека се  во преговори со Турската инвестициона компанија за формирање на заеднички фонд за инвестирање на балканот, но и во Турција и Кавкаскиот регион.

Овие фондови функционираат на база на изработка на бизнис план и заедничко вложување со сопственикот и иницијаторот на бизнисот. Освен пари вложуваат и дел од својот know-how, што им помага на претпримачите полесно да го водат својот бизнис.

Голема е предноста во однос на банкарско задолжување, а имајќи во предвид дека и во Македонија има повеќе претпријатија кои започнале со работа и сеуште успешно работат благодарејќи на подршката добиена од СЕАФ,  совет е да се почне да се размислува во правец Исток и да се искористи подемот на Турција но и средствата кои ќе влегуваат преку СЕАФ. Па сепак, Шехеразада не се појави тукутака.

Доделени уште 11 милиони евра од ЕИБ

Доделени се уште 11 милиони евра средства за подршка на малите и средните компании, како дел од владините антикризни мерки. Средствата се дел кредитот кој Македонија го доби од Европската Инвестициона Банка, се пласираат преку македонските еловни банки, а медијатор е Македонска Банка за подршка на развојот.

Со оваа транша, поделени се  40 милиони евра од вкупно 100 милиони евра кои се на располагање. Финансирани се 115 проекти. Каматнатаа стапка изнесува 6%, но и покрај тоа интересот кај компниите е слаб, пред се поради нивната слаба ликвидност. Постои страв за идно сервисирање на долговите, па компаниите тешко се одлучуваат да влегуваат во инвестициони проекти во овој период.

Најголем дел од компаниите кои аплицираа и ги добија овие средства се од градежната, текстилната и прехрамбената идустрија.

Остатокот од средставата треба да се искористат до половината на следната година.

Големите компании уште од почетокот реагира затоа што во време кога се најпогодени од светската економска криза, тие се исклучени од можноста да аплицираат за овие средства.

Продадени 20% акции од Стопанска Банка

Минатата недела беа продадени 20% од акциите на Стопанска банка. Купец на акциите е Национална банка на Грција, со што сега располага со 94% акциите на банката. Продавачи се ИФЦ и ЕБОР (Европска банка за обнова и развој) кои во 2000 година беа стратешки партнер со НБГ при купување на СТБ. Акциите се продадоа по цена од 574 ден. Од банкат изјавуваат дека со ова се потврдува долгогодишниот интерес на матичната компнија за присуство на пазарот.

Инаку Стопанска банка бележи работа со загуба во првиот семестар од оваа година. За првите 6 месеци има добивка од 1,7 мил. Евра, што е 5 пати помалку во однос на истиот период мината година ког остварија добивка од 9 мил.евра.

Почна бран на поскапувања!

Природните катастрофи во светот, неминовно водат до недостиг на количеството храна на располагање, со самото тоа и цените бележат пораст на глобално ниво, па и кај нас. Од она што минатата недела производителите и дистрибутерите на храна изјавуваа, како заклучок може да го издвоиме следново:

Маслото се продава по повисока цена. Се очекува да достигне цена и до 100 денари за литар. Цената на какаото исто така расне, па производителите на слатки највуваат покачување на цените на финалните производи. Некои скопски пекарници веќе го поскапеа лебот и бурекот. Маслото сигурно дека ќе го поскапи и традиционалното спремање на есенската зимница кај нас.

Се бележи пораст на цените и кај млекото и млечните производи, посебно на млекото, кашкавалот и сирењето кои се увезуваат од Србија. Имено кај нив е присутна млечна криза поради недостиг на свежо млеко.

Ќе поскапуваат и паштетите, а увозниците на месо од Бразил и Аргентина исто така најавуваат поскапување поради пораст на вредноста на доларот во однос на еврото.

Имајќи го ова во предвид, сигурно ќе треба да се ревидира предвидената стапка на

инфлација од 1% за Македонија за оваа година.

Нова платорма на Facebook – Facebook places!

Facebook претстави нова платформа наречена Facebook places, наменета за тие што имаат GPS. Платформата ќе се користи да се известуваат пријателите каде се наоѓате, да се наоѓате со пријателите во реално време, да коментирате за местата што ги посетувате или да ги читате коментарите на вашите пријатели за местата кои што планирате да ги посетите. Моментално е достапна само во САД, но набргу се најавува можност за користење низ цел свет.

Подолу е промо линк за платформата :

post

Интересни неделни информации 26.07.2010 – 01.08.2010

Неделни информации на претприемач

Тимот на Претприемач Ви го честита денешниот празник. Од денеска, па во наредните 10 дена, Крушево ќе биде домаќин на сите што сакаат да бидат дел од празничната атмосфера која ќе владее во Крушево по повод одбележувањето на 107 години од Илинденското востание. Градот е среден во духот на тој настан, обновени се фасадите на локалните куќи, локалното население е облечено во костуми карактеристични за тој период. Убава можност да се искористи овој ден да се посети градот и да се почуствува таа атмосфера. Честитки до инцијаторите и организаторите на овој настан и пожртвуваноста ова мало гратче да се издигне од заспиеноста и пак да се врати во живот. Убав пример за доследност и упорност во остварувањето на зацртаните цели, со што се исполнува лична желба на претприемачот кој ова го овозможил, но и пошироко на луѓето кои таму живеат и туристите кои доаѓаат. Да се надеваме дека Крушево ќе продолжи да живее со истиот жар и по изминувањето на овие 10 дена, а воедно претставува и убав пример за развој и афирмација на другите градови од нашата земја.

За тие пак што планираат да патуваат надвор од земјата, посебно кај јужниот сосед, од корист ќе биде следната информација:

Заврши штрајкот на превозниците на гориво во Грција

По седумдневен штрајк за возачите на цистерни во Грција, состојбата со снабдување на гориво се нормализира. Се укинува мерката  мобилизација на грчката армија превземена во последните 2 дена за пренос на горивото до бензиските пумпи како би се овозможил нормален тек на работите во екот на туристичката сезона. Синдикатот на превозници се договори со грчката влада. Многу туристи имаа проблеми со патувањето поради недостиг на гориво, па беа принудени да бараат помош од преку граница да им се достави 1-2 канти гориво, за да издржат да ја преминат границата и да ги наполнат резервоарите. Бензиските пумпи од Македонија близу грчката граница, работеа со полна пареа и верувам ги имаат надминато очекувањата за неделни приходи во текот на изминатата недела. Се ми се чини дека од ембаргото за Србија во ’90-тите години, се уште живееме по принципот „Додека на еден не му се стемни, на друг на може да му се раздени“

Железница на Србија, Хрватска и Словенија, без Македонија

Србија, Хрватска и Словенија договорија и најавија основање на заедничка компанија за железнички сообраќај во рамки на коридорот 10. Довчерашните лути непријатели, препознаа економски интерес и си подадоа рака за бизнис вреден 50-60 милиони евра годишно поединечно за секоја од земјите. Ако профункционира оваа линија реалниот пат за Истанбул би требало да се намали од 60 на 35 часа патување. Претпријатието би требало да профункционира од 1 септември. Учеството во овој проект било од отворен карактер, имало покана и за Македонија, но без реакција од наша страна.

Личните податоци на македонски граѓани се достапни и надвор од нашите граници

Од почетокот на оваа година врз на основ на законот против перење на пари, граѓаните при склучување на договор со некоја од деловните банки се должни да ги достават своите лични податоци кои дури опфаќаат и брачна, имотна состојба, политичка активност , позиција итн. Новина е што законот овозможува и доставување на тие податоци и надвор од границите, па дури 5 банки побарале согласност за пренос на податоците до своите матични куќи. Истите изјавуваат дека тие податоци се дел од нивните деловни банкарски тајни, но сепак, се отвора дилема дали постои опасност од злоупотреба.

Од 2011 еден полнач за сите мобилни телефони

Производителите на мобилни телефони што сакаат да ги продаваат своите производи во Европа мора да имаат унифициран полнач, кој ќе одоговара и на други брендови  на телефони. Ова е одговор на ултиматумот од 2008 год. што Европската Унија им го достави на произведувачите на мобилни телефони  да се договорат околу типот на полнач кои би го користеле за своите модели. Најголем дел од компаниите  го прифатија овој услов преку понуда на УСБ полнач кој почнаа да го применуваат на моделите кои излегоа на крајот на 2009 и почетокот на 2010 година. Се очекува сите производители да почнат да го применуваат ова од почетокот на 2011 година. Ова ќе биде многу поедноставно за потрошувачите, но ќе биде значајно и за заштита на околината, нема да се фрлаат непотребните полначи.

post

Интересни неделни информации 19.07-25.07.2010

Неделни информации на претприемач

Неделни информации на претприемач

Карактеристично за овој период од годината е намалена бизнис активност и се е насочено кон размислување за годишните одмори. И тие што не планираат одмор, мора да се прилагодат на потребите на своите клиенти и соработници кои веќе се или го планираат својот заслужен одмор. Неделата што помина не изобилуваше со премногу вести поврзани со економијата и бизнисот, претпоставувам претходната констатација е и причината за тоа.

Наш избор за денешниот пост е:

Многу често се спомнува за нова глобална криза, како продолжување на последната, но и како продолжеток поради несоодветните антикризни мерки кои беа превземени од најголемите и најсилните светски економии. Последиците од тоа на големо се чувствуваат и кај нас и не верувам дека има некој што се чувствува тотално комотен и релаксиран во моменталното бизнис опкружување. Големо внимание треба да се посвети да се постави црта под која не би требало да одиме надолу, да се превенира состојба во која светот западна пред 2 години. Македонија нема голем удел во глобалната светска економија, но случувањата од таму длабоко не засегаат.

СЕДУМ ЕВРОПСКИ БАНКИ НЕ ГО ПОМИНАА СТРЕС ТЕСТОТ

Комитетот на европски банкарски супервизори тестираше 91 банка за издржливост на уште една финасиска криза. Само седум банки не го издржаа стрес-тестот, меѓу кои грчката ,, АТЕ банк’’, германската ,, Хипо Риал Естејт” и пет шпански банки. Тестирани беа и банки кои со својот бренд се присутни и во Македонија : Нациоанална банка на Грција, НЛБ Словенија, грчката Алфа Банка и Сосиете Женерал. Сите се покажале успешни во справување со евентуална појава на нова финансиска криза, падот на вредноста на државните обврзници или рецесија. Со оглед на фактот дека ова се најголеми финансиски институции кај нас, заклучок е дека банкарскиот систем кај нас е стабилен. Освен ова банките кај нас се предмет на тест и од страна на Народна Банка на Македонија, кои како што известуваат, го тестираат банкарскиот сектор на секои 3 месеци и дека банките учествуваат во финансирањето со над 10% сопствен капитал.

МАКЕДОНИЈА СО ЛОША ПРОГНОЗА ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ

Европска Банка прогнозира раст за макекодонската економија за 0,5% што е втора најлоша прогноза по Романија споредбено со 7 земји од регионот. Владата прогнозираше раст од 2 %, но првите 3 месеци од годинава имаше многу поголем пад на економијата од планираното. Индустријата највува пад во периодот што следи, што може да ја доведе Македонија до повторна рецесија. Буџетскиот дефицит е над планираното, владата има поголеми расходи од приходи, само за првите 6 месеци е 100 милиони евра од вкупно планираните 170 милиони до крајот на годината. Потфрлаат планираните буџетски приходи што заедно со прокциите од Европска банка водат до заклучок дека ребалансот е нереален. Мора да се најдат нови извори на приход:

БЛОКАДА НА ФИРМИ ОД СТРАНА НА ПЕНЗИСКИОТ ФОНД

Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Макединија вршеше контрола  на 20.000 фирми за неплатени придонеси во вкупен износ од 20 милиони евра. Блокирани се сметки на 4.000 компании. Загрижува фактот што постојат фирми чии сметки се блокирани, а кај кои не постоел долг. По добивање на решението на наплата на долгот, без информација по која основа и за која сума станува збор и по упатена жалба на решенито за непостоење на таков долг, сепак сметките на поголем број компании се блокирани. Можеби е административна грешка, но сепак државниот апарат треба попретпазливо да ја спроведува својата функција и да биде подржувач, а не да го кочи процесот на функционирање на приватниот бизнис сектор.

САД ПРОГНОЗИРААТ ДЕФИЦИТ ОД 1,47 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ

Иако помал од предвиденото на почетокот на годината, ова е рекорден буџетски дефицит во САД. Се должи на намалени приходи и пад на економската активност. Економијата заздравува побавно од планираното, стапката на невработеност се искачи на 9%. Дури 41 цент од секој долар поотрошени пари од страна на Американската влада се од кредити.

Кризата е глобална главоболка, некој полесно се снаоѓа, некој потешко, некој е помоќен да го издржи периодот, некој не, факт е дека сите превземаат мерки за превенција и справување со последиците од овој удар. Она што треба да се размислува е када да се бара излезот, како да почнат инвестициите, да се креираат нови бизниси, нови работни места.

АФРИКА ЌЕ ГО ПРИДВИЖИ РАСТОТ НА СВЕТСКАТА ЕКОНОМИЈА

Поранешниот премиер на Британија, Гордон Браун истакна дека идниот раст на светската економија ќе зависи од Афика. Сиот светски продуктивен потенцијал треба да се насочи кон општото корисничко побарување на овој континент.

Можеби е во право, таму кај што има огромна популација на која и е неопходно инфраструктура која ќе го поплоча патот за да го стигне остатокот од светот е местото кај што тие што ги чуваат парите (ММФ, Светска Банка…), треба да ги вложат за имплементација на проекти во кои би се вклучиле компании кои би вработиле и обезбедиле милиони нови работни места. Се отвора патот  за индустријата ширум светот. Ако Англија, заедно со САД и другите Западноевропски земји во изминатиот и овој век ја креираа глобалната политика, ваква изјава на до неодамна нејзин челен човек не е за потценување. Можеби треба да размислуваме како да се пробиеме и да го фатиме возот по кој ќе се движат финансиите во наредниот период. Зборувам за стратегија како индивидуалци, но и на државно ниво. Кои ни се предностите, потенцијалот и можностите ?

post

Интересни неделни информации – 28.06-04.07.2010

Неделни информации на претприемач

Неделни информации на претприемач

Претприемач во духот на создавање и надградба на знаењето и техниките за водење бизнис досега објавуваше текстови поврзани со алатки и вештини кои што треба да ги познава секој што сака да започне, но и тие што веќе имаат бизнис. Овој тренд ќе продолжи и понатаму, но како секој претприемач, постојано размислуваме како и со што да го надградиме нашиот портал, за да биде интересен и прифатлив за поголем број на читатели. Тие што не пратат од почеток, се сведоци дека почнавме од минимални перформанси и порталот неколку пати  претрпе измени и денеска располагаме со над 600 комплетно авторски и секјдневно ажурирани текстови.

Пишувавме дека за започнување на бизнис, потребна е идеја! Имавме опис на помошна алатка за генерирање на нови идеи, но заклучок е дека мора постојано да прибираме информации за се што е околу нас и никогаш не сме свесни што е тоа што би можело да не поттикне да размислуваме за некој нов бизнис, за што порано не ни паднало на памет. Сигурни сме дека голем број од нашите читатели искористија и го оценија за полезно тоа што го објавуваме, за што имаме и повратен фидбек, во облик на коментари и директни e-mail пораки и сме благодарни за тоа.  Но, решивме да го надградиме блогот како извор на информации кои се репрезент не само на нашето искуство и знаење туку и дополнително со вести и кратки извадоци од настани од Македонија и светот кои што ја одбележале изминатата недела. Ќе бидат одбрани вести за кои ние сметаме дека се битни од економски и бизнис аспект и кои би му биле од значење на еден претприемач.

Ќе цитирам еден наш познат бизнис и политички неделник „Само идејата е капитал, се друго е пари“,  јас би додал за да се дојде до идеја мора да се располага со информации !

Ќе почнам со настанот (или веста) од мината недела која и ме наведе да размислуваме за да почнеме со ваков серијал на неделно ниво.

Многумина од вас кои не следат имаат бизниси кои се поврзани со надворешно трговско работење, т.е со извоз-увоз од земјите на Европската Унија. Сигурно ќе ве засега дека од 01.07

Македонските компании ќе треба да обезбедат идентификационен (EORI) број

Тие што имаат извоз или вршат некакви други економски операции во земјите на Европската унија од 01.07.2010 ќе можат да ги поминуваат границите единствено ако поседуваат ЕОРИ. Идентификациониот број се обезбедува од надлежните служби на соодветната земја. Овој број веќе една година се користи во транзитниот сообраќај со ТИР-карнети и се обезбедува на самата граница, се претпоставува дека истата пракса ќе продолжи и со другите економски операции на македонските фирми.

За подетални информации го препорачуваме линкот на страната на Царинска управа на РМ. http://www.customs.gov.mk/eori/main.html

Инвестиција на Бугарската Софика Груп во Македонија

Софика Груп – компанија од Бугарија која се занимава со доставување на оутсорсинг услуги на бизнисот во доменот на финансиите, информатичка технологија и други сектори, планира да инвестира во Македонија помеѓу пет и седум милиони евра.

Услугите се однесуваат на надворешна и внатрешна комуникација и консултативни услуги – информативни услуги, социолошки проучувања, телемаркетинг, услужување на клиенти, ХР оутсорсинг, изработка на индивидуални решенија за подобрување на услужувањето на клиенти и проширување на клиентската база. За почеток се планирани 100 нови работни места, а во наредните 5 години се очекува таа бројка да достигне меѓу 400 и 500.

Поевтинуваат кредитите

По подолг период на скапи кредити и високи каматни стапки, од мината недела највисоката каматна стапка на банкарските кредити за население треба да изнесува 13%, а за претпријатијата до 15%. Ова го налага Законот за облигациони односи по падот на референтната каматна стапка. Најголемите банки веќе најавија пад на каматите кај најбараните кредити во овој период: краткорочните потрошувачки и туристички, но намалување ќе има и кај станбените и автомобилските кредити. Сепак во Комерцијална банка се категорични дека во она група на кредити за правните лица нема да има намалување поради висока неликвидност и висок ризик при сервисирање на долговите од фирмите. Ќе има намалување и на каматните стапки на депозитите – орочени и по видување.

Од август поевтини сметки за мобилен?

Дали еден бизнис, претприемач или вработените во бизнисот може да се замислат онака „немобилизирани“?

Од Агенцијата за електронски комуникации се најавува дека од август годинава им се дава можност на мобилните оператори постепено да ги намалат малопродажните цени за своите телефонски услуги. Ова се должи на фактот што им е упатен налог на трите мобилни оператори до мај 2013 година сукцесивно да ги намалат големопродажните цени за завршување на повик од една мобилна мрежа во друга. Сепак иако цените за интерконекција помеѓу операторите ќе се намалат,  препораката на АЕК не е обврзувачка и не значи дека ние како крајни корисници во кус рок ќе забележиме намалување на сметките кои ни ги праќаат операторите.

Сепак останува како претприемачи да се надеваме дека ќе има скусување на трошоците на ова ставка која сметам дека се доста високи.

Преполовена продажба на нови возила

Авто салоните се жалат на драстично опаѓање на продажбата на нови моторни  возила, што достигнува и пад до 35% во однос на истиот период минатата година. Како главни причини се наведуваат законските измени за увоз на стари половни возила со понизок еко стандард, но и високите каматни стапки од банките и лизинг компаниите. Увозниците прават се за да се одржат на пазарот и да ги задоволат купувачите. Една од мерките е и бескаматно купување на рати кое ќе се обидат да го спроведат до крајот на годината. Моја лична сугестија е, ако размислувате за продажба на кола, сепак да се обидете во салоните каде што моментално се даваат попусти какви што немало порано, а ви препорачувам и дополнително “ценкање“ со продажниот персонал. Сепак Ново си е ново.

Тојота повторно има проблеми со фабричка грешка

Јапонскиот производител на автомобили, Тојота или попозната како фабрика со најперфектниот производствен систем во светот, соопшти дека кај околу 270.000 продадени возила може да има има фабричка грешка во моторите. Портпарол на Тојота изјави дека компанијата ги разгледува мерките за справување со овој проблем. Тојота се труди да ја обнови својата репутација откако повлече над 8 милиона возила поради фабрички грешки.

Зачудува фактот што и покрај сите овие проблеми со Тојота, продажбата кај нив бележи нагорна линија. Иако е човечки да се греши, не секој е спремен да ја признае својата грешка. Тојота ја призна, но имаше и план за прифаќање на возилата за замена на проблематичните возила. Ова мислам дека ја зголеми довербата кај потрошувачите и ги наведе уште полесно да се одлучат за Тојота да биде нивното ново возило. Многумина кај нас ќе се сложат дека, постпродажниот процес – сервисот не е на високо ниво, а токму тоа е она што ќе ме натера по втор пат да купам кола од  истиот бренд.