post

[Видео] Не се откажувај никогаш!

Патот на еден претприемач не е лесен пат! Тоа е факт, и не треба да се лажеме.

Од друга страна еден претприемач не е човек кој лесно се откажува. Претприемач има сон, има визија и ќе направи се за да ја оствари таа визија. И статистички е докажано дека најуспешните претприемачи имале тешки падови во својата кариера. Што би се случило доколку се откажале? Немаше да ги познаваме како успешни претприемачи.

Оваа видео е една вистинска приказна за она што значи да не се откажуваш. Станува збор за Derek Redmond кој доколку ја добиеше трката во нормални услови немаше да го знаеме. Немаше да го споделам оваа видео тука на претприемач. немаше да биде споделувано од илјадници луѓе низ светот. Немаше да добие аплауз од 65000 публика. А, ќе победеше. Но, упорноста да ја заврши трката која ја почнал, да стигне до целта без разлика што не победил сепак претставува вистинска мотивација. Со надчовечки напори да не се откажеш. Вреди поздрав!

Успехот не се мери само со победа. Сите сакаме да победуваме, но мора да бидеме истрајни за да ја реализираме таа победа. Важно е да ги започнуваме и завршуваме “трките” на претприемачкиот пат. И завршување без победа значи успех. Нормално, доколку го видиш.

post

[Видео] Од каде доаѓаат добрите идеи?

Од каде доаѓаат добрите идеи?

Прашање кое не верувам дека нема кој не си го поставил. Дневно сме бомбардирани со милионски информации. Дневно можеме да добиеме стотици идеи, од кои ќе процесираме десетици, а ќе произведеме, односно имплементираме неколку.

Steven Johnson, авторот на книгата со наслов Од каде доаѓаат добрите идеи – природна историја на иновација дава едно сеопфатно гледиште базирано на повеќегодишно истражување дава добар одговор на оваа прашање.

Она што може да се заклучи е дека идеите не се случуваат сами по себе. Тие претставуваат резултат на еден поголем процес на секвенцијални подпроцеси. Од друга страна тие не зависат само од еден човек, креаторот на идејата, туку се потребни и други луѓе кои ќе допринесат за подобрување на добра идеја, од добро кон подобро. А, денешната технологија, интернетот, развојот на социјалните медиуми ги отстрануваат сите граници на една таква комуникациска креативност за добрите идеи. Треба само да се искористат.

post

[Видео] Промени, иновација и претприемачот

Иако видеото е наменето за САД сепак има идеи кои мотивираат, поттикнуваат и може да креираат промени и иновации. Токму она што ни недостасува. Сепак, од нас зависи.

Вреди да се потрошат две минути за да се погледа.

post

[Видео] Успешен претприемач – фактори

Што е она што го карактеризира еден успешен претприемач? Кои фактори се важни за да еден претприемач биде успешен претприемач?

Во 2009 година направивме едно истражување во кое ги анализиравме тие фактори при што дијдовме до 15 фактори кои имаат влијание еден претприемач да биде успешен претприемач. Тоа истражување резултираше во следниве наслови каде ги објаснивме тие фактори:

Тие фактори се презентирани и во следново видео:

post

[Видео] Обратен редослед за промени

Не можев да одолеам на споделување на ова авидео тука. Едноставно видео, кое поттикнува различно размислување. Кое не дозволува помирување со статус кво ситуација и кое мотивира да преземеме чекори да го промениме светот.

Како еден обратен редослед може да го промени изгледот на светот во кој живееме, да не промени нас и да не поттикне да се промениме себеси и нашата потесна околина која со тие промени ќе ја промени и пошироката околина и ќе обезбеди поквалитетно, подобро и помирно место за живеење како за нас така и за идните поколенија.

Има многу работи кои се важни во животот, но некои се поважни од другите. Можеби не ги забележуваме. Можеби ни се чинат како неважни. Но, едно нешто е јасно, нашата енергија ја црпиме од различни извори. Некои се видливи некои невидливи. Некои се опипливи, а некои душевни. Тоа сме ние. Луѓе. Полни со потенцијал да го промениме светот. Само доколку научиме да гледаме поинаку од мнозинството. А, и тоа мнозинство ќе има корист од секој кој гледа поинаку и дејствува поинаку.

post

[Видео] Разговор со Проф.Д-р Тодор Кралев

Пред новата година во просториите на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје каде се наоѓа и факултетот за претприемачки бизнис снимивме разговор со Проф.Д-р Тодор Кралев во кој разговаравме за темите од претприемништвото.

Во овој пост се 4 делови од снимениот материјал.

post

[Вежба] Твоите пораки како склоп на вистински зборови

Секоја недела на претприемач ќе имаме по една главна тема за вежба за таа недела. Користете ги вежбите, а со тоа и ќе ги имплементирате во пракса и секако се надеваме дека ќе го подобрите сопствениот бизнис. Чекор по чекор со ефект на пеперутка до успешноста.

Зборови, зборови, зборови… Многу работи во претприемништвото се базираат токму на зборови.

Зборови како ветување. Зборови како порака. Зборови во комуникација.

Но, дали се кориси вистинскиот склоп на зборови? Се чини дека денес многу работи еден претприемач може да придобие и секако да извлече базирајќи се назборови.

Како една вежба разгледајте ги следниве елементи, а потоа и видеото подолу и седнете направете десетици, ако не и стотици реченици за вашите пораки:

 • Проблем на купувачи;
 • Желби на купувачи;
 • Потреби на купувачи;
 • Бенефит од твојот производ или услуга;
 • Карактеристики на твоите производи или слуги;
 • Твојот досегашен успех;
 • Твоите купувачи.

Мислам дека е доволно за оваа вежба да имате 7 елементи по 10 реченици за пораки. Видеото е само за инспирација и насоката во која треба да се движите.

post

Систематизација на твојот бизнис

Кога зборувам за систематизација не мислам на подготовка на “систематизација” како организациска структура и документ кој ги опишува работните места и работните задачи на твојот бизнис иако и ова е дел од процесот како што ќе видите низ вебинарот. Во овој вебинар станува збор за систематизација како еден процес на градење на системи во твојот бизнис, на кои се останато ќе се потпира.

Ти си претприемач и веднаш по завршување на стартап фазата доаѓаш во позиција во која системите ќе ти бидат попотребни од било кога досега.

Постојат многу практики кои покажуваат дека и тој мал број кога ќе ја преживее стартап фазата и кога започнува одреден видлив раст на бизнисот да се случи да пропаднат. Зошто?

Затоа што во следните фази бизнисот не може да се потпира само на тебе, претприемачот или пак на истите принципи на кои го обезбедил успехот во стартап фазата.

Потребни се сосема нови принципи. Она што функционирало во стартап фазата, нема и не може да функционира во следните фази.

Во третиот вебинар на премиум претприемач стана збор за темата од теорија на системи и практична креација и користење на системите во твојот бизнис. Многу е важно твојот бизнис да се потпира на квалитетно изградени системи, отколку само на тебе – претприемачот.

Тука одговараме на следниве прашања:

 • Што се тоа системи и каква врска имаат со твојот бизнис?
 • Какво е влијанието на системите врз твојот бизнис?
 • Од каде да почнеш си креирање на системи за твојот бизнис?
 • Чекор по чекор систем за креирање на системи во твојот бизнис.
 • Акции кои треба да ги преземете.

Овој вебинар во времетраење од 55 минути е само вовед во она што следува во делот на вебинари, бидејќи уште оваа недела го подготвуваме вебинарот за градење на твојот бизнис блупринт, за во почетокот на новата 2012 година да преминеме со моделирање на твојот бизнис. Во еден таков случај ке имате применето еден системски пристап на градење на бизнисот, со што ќе можеме да одиме со примена на една теорија насловена како теорија на ограничувањата која ќе помогне едноставно да се надминат сите пречки во однос на напредување на бизнисот.

Првите 10 минути од овој вебинар можете да ги погледате во видеото подолу.

post

[Видео] Бизнис план – Нови погледи

Минатата недела пишував за тоа како да напишеш бизнис план, тоа беше малку провокативен пост со цел да се поттикне едно поинакво размислување.

Веќе подолго време не сум голем фан на бизнис планови што може да се види и од повеќето постови за бизнис план, но и од прирачникот за процес на бизнис планирање каде се вметнати многу повеќе нетрадиционални елементи на едне бизнис план.

Имам забележано повеќе цитати, од многу книги, изјави на претприемачи, научни работници од полето на претприемништвото и малите бизниси. Во оваа видео се обидов да презентирам некои. Ова се цитати кои целосно кореспондираат со нашето време во кое живееме.

Што мислите за овие цитати, точни се или неточни? Да напоменам повеќето, ако не и сите се од луѓе кои изградиле успешен бизнис во последниве години.

post

[Видео] Инспиративно за да се постигне нешто повеќе

Одлично видео, инспиративно, поучно… Сите поседуваме моќ и способности да бидеме одлични. Можеби не во се, но во нешто сигурно да. Секогаш можеме нешто повеќе, секогаш можеме нешто подобро, секогаш можеме да бидеме одлични.

Вреди да се погледа, барем за инспиративни цели.