post

Digg – Маркетинг средство 87

Digg - Маркетинг средство

Digg - Маркетинг средство

Ќе продолжиме со серијалот маркетинг средства на претприемач. Како 87-мо маркетинг ќе биде уште еден онлајн агрегатор на содржина со социјален карактер во себе – Digg.

Што претставува Digg?

Согласно сервисот во однос на тоа што тие претставуваат може да се прочита дека Digg e место каде луѓето може да откриваат и споделуваат содржина од било каде на интернетот.

Всушност, целта на Digg e неговите корисници да испраќаат веб сајтови и различни содржини кои ќе бидат од интерес на останатите корисници на сервисот.

Доколку доволен број на Digg корисници гласаат за веќе испратена веб содржина во системот таа содржина ќе котира повисоко и ќе се појави на насловната страна на Digg за да можат да ја забележат други корисници. На ваков начин се поттикнува поквалитетна содржина да биде забележана од повеќе корсници.

Од друга страна како и останатите социјални медиуми и Digg овозможува поблиско споделување на квалитетна содржина преку креирање и ширење на мрежа од пријатели – корисници на сервисот.

Освен споделување, следење или следење на веб содржина, креирање на нови мрежи на пријателства врз база на заеднички интерес преку споделената содржина, Digg обезбедува и алатки за конверзација помеѓу корисниците околу содржината споделена преку сервисот преку гласање, коментирање и споделување на други социјални мрежи како Facebook и Twitter.

Како да го користите?

Digg претставува корисен сервис за малите бизниси и особено претприемачите. Освен за да останете информирани за веб содржина од Ваш интерес ќе можете и:

  • Да споделите линк од ваш блог пост. Внимавајте на квалитетот доколку сакате резултати.
  • Можете да споделите линк од содржина која навистина ви оставила впечаток.
  • Да гласате и директно да учествувате во рангирање на квалитетна содржина.
  • Можете да изградите мрежа на истомисленици, односно луѓе кои имаат ист или сличен интерес со Вашиот.
  • Можете да коментирате разни линкови како еден експерт во Вашата индустрија и да бидете забележани.
  • Едноставно да се забавувате и бидете информирани.

Како и другите социјални медиуми и овој овозможува платени реклами, односно спонзорирани линкови. Овие реклами се појавуваат во листата со останатите содржини само е означена како спонзорирана. Секоја реклама се прикажува врз база на систем на аукција при што прикажувањето зависи од висината на CPC и секако број на гласови кои ќе ги добие таа содржина.

На овој сервис можете да забележите и лични и бизнис профили. Големите компании како Microsoft и Apple исто така се присутни и го користат сервисот.

Дали треба да го користите?

Секогаш интересно прашање кога станува збор за социјални медиуми и нивно користење во бизнис цели. Но, доколку сакате да останете во тек со најновите и најинтересните стории во светот и приота да градите мрежа од пријатели, да споделувате и учествувате во креирање на тие стории при што би имале и бизнис корист сепак ништо нема да загубите од користење.

Сепак Вие сте претприемач, експерт во својата индустрија и затоа е корисно да бидете присутни и пред една поширока аудиенција покажувајќи се дека знаете што се случува и следите трендови на глобално ниво.

Сепак при користење и потпирање на таа содржина поребна е внимателност. Прочитав за случаи кога невистинити приказни кои набрзина корисниците на Digg ги направиле популарни довеле и до зголемување на акции на компании.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

  1. […] – Ping.mk. Како 87-мо маркетинг средство го претставувме Digg еден вид на агрегатор на онлајн содржина каде […]

Speak Your Mind

*