post

Како да успеете со се што ќе започнете?

Успех во се што ќе се започне

Успех во се што ќе се започне

Успехот во наједноставни зборови претставува остварување на целите поставени пред некоја акција која ја превземате. Секој сака да биде успешен. Како и да е, животот понекогаш е непредвидлив. Во она во што сакаме да успееме често не успеваме.

Колку пати сте донеле некоја погрешна одлука? Колку пати сте превзеле погрешни чекори?

Во овој пост ќе презентирам 6 едноставни чекори кои ќе ве водат да успеете во се што вие како претприемач ќе започнете.

1. Јасно дефинирај го успехот за тебе

Што значи успех за тебе? Што претставува успех за тебе? Доколку тоа е повеќе продажба, напиши колкава продажба сакаш да генерира твојот бизнис. Доколку е тоа повеќе лично време, напиши колкаво слободно време сакаш за себеси. Доколку е пак некоја комбинација од нешто, напиши што е тоа.

Доколку точно знаеш што претставува успехот за тебе пред да ги започнеш активностите кои водат кон тој успех, ќе имаш многу појасен пат кој ќе те води тој успех.

2. Дефинирај ги мерките на успехот

Како знаете дека сте успеале во нешто доколку не ги знаете мерките кои ќе ви кажат за вашиот прогрес?

Дефинирај јасни мерки кои ќе претставуваат успех за тебе.

3. Дефинирај го патот кон успехот

Како ќе стигнеш до успехот доколку не го знаеш патот кој води до тој успех?

Мора да го напишете секој чекор кој води до изведување на постигнувањата. За секој чекор, мора да делегирате одговорност и воспоставите временска рамка за реализација. На таков начин ќе имате јасна мапа кој ќе го води вашиот бизнис кон успехот.

4. Мери го прогресот

Четвртиот чекор на патот кон успехот е мерење на прогресот. Имате мерки дефинирани во чекор 2, а сега ќе можете да направите споредба со вашите вистински постигнувања.

5. Сврти се назад за можни подобрувања

Постојано ќе морате да се сврите зад вас, за да видите што може да се подобри. Се што е перфектно, размисли како тоа нешто може да биде подобрено. Се што не е добро, размисли како да го промениш за да стане перфектно. Ова е процес на континуирано подобрување.

6. Секогаш прославувај го успехот

Најверојатно успехот нема да е резултат само заради вас. Сигурно имате и други членови на вашиот бизнис тим. За да ги направите помотивирани за испонување на нивните активности кои ќе водат до успехот на секој проект, секогаш прославете го тој успех.

Ова е еден едноставен чекор во процесот, но често пати забораван.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

  1. […] Зошто тие успеваат а вие не? Вашиот бизнис успех не е нивна одговорност. Вашиот бизнис успех е само […]

Speak Your Mind

*