post

Клучни зборови – Маркетинг средство 66

Клучни зборови

Клучни зборови

Стигнавме до 66-тото маркетинг средство на претприемач – клучни зборови. Во серијалот на постови за SEO веќе пишував за клучни зборови како прв столб на еден SEO процес. Во голем дел она што претставуваат клучни зборови е објаснето во тие постови. Но, освен за SEO оптимизација што претставува бесплатно рангирање на страната со резултати на пребарувачите клучните зборови може да се користат во однос на секое Ваше или пак Ваш бизнис присуство на интернетот.

На пример, едни ќе бидат клучните зборови за Вашата веб страна, други ќе бидат за Вашите социјални мрежи (Facebook, Twitter, Youtube…), трети ќе бидат за PPC (Pay Per Click) кампањи… Некои ќе се повторуваат, но некои едноставно не може. На пример, клучни зборови за Google Adwords кампања ќе треба да бидат прилагодени за одредени услови кои се однесуваат само за тие кампањи. На нашиот веб сајт или блог можеме да користиме различни информативни текстови поврзани со нашиот бизнис, но на Google Adwords ќе мора добро да ги анализираме клучните зборови бидејќи грешката ќе не чини многу пари. Сепак, сакам секој вложен денар во една таква кампања да ми се врати. Подетално ќе стане збор за ова кога ќе го обрабутуваме тоа маркетинг средство.

Да не должам многу, она што треба да го направите пред да започнете со било каков маркетинг базиран на интернетот е следново:

1. Подговти онлајн стратегија за присуство на твојот бизнис

Онлајн стратегија ќе претставува основа на сето она што понатаму ќе го работите за онлајн претставување на Вашиот бизнис. Таа ќе даде одговор на тоа што сакате да постигнете со веб страна, блог, социјални мрежи…? Што ќе користите? Како ќе ги користите различните маркетинг средства? Што треба да се постигне со секое од маркетинг средствата кои ќе ги користите? Сетоа ова се прашања чии одговори во понатамошниот дел ќе ги дадат насоките за подесувања.

2. Дефинирај неколку клучни зборови поврзани со твојот бизнис

Многу е важно да ги знаеме неколкуте основни клучни зборови на што ќе се базира нашето онлајн присуство. На пример, доколку произведувам здрава храна, можам да ги користам користам следниве клучни зборови: здрава храна, прехрана, здрав живот, нискокалорична храна… Забележувате дека тука има и премногу општи зборови кои опфаќаат поголема ниша од нашата (на пример, прехрана). Но, зборот прехрана нема да се користи секаде подеднакво во нашите маркетинг средства.

3. Размисли за тоа кога некој би барал нешто на интернет кога би сакал да те пронајде тебе

Надополни ги тие основни зборови со зборови кои сметаш дека некој кога би барал нешто на интернет би сакал да го пронајде твојот бизнис. Добро, некој ќе каже подобро ќе искористам Google Keyword Tool и ќе видам што се бара. Но, сепак многу е подобро кога Вашиот мозок ќе се стави во позиција на еден потенцијален купувач кој бара нешто на интернет.

4. Анализирај го начинот на барање на нешто на интернет од страна на потенцијалните купувачи

Е сега може да се користат алатки за да видиме каква е навиката на пребарување на интернетот. Но, веќе имаме доволно зборови врз основа на кои ќе се спроведе оваа анализа.

5. Анализирај ги клучните зборови

Сите тие клучни зборови до кои дојдовме досега треба да се анализираат согласно квалитетот на истите. Колку пати се пребарува тој збор? Кога се прабарува? Зошто се пребарува? Дали е купувачко пребарување или не? Одговорите на овие прашања веќе ќе ни даваат слика за тоа кој збор во кое маркетинг средство да го користиме.

6. Дефинирај групи на клучни зборови за посебни маркетинг средства

Во овој чекор веќе ќе можете да ги групирате клуните зборови за различните маркетинг средства кои ќе ги користите за Вашата онлајн присустност.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*