post

Вие не се борите со Google се борите со Вашата конкуренција

Овој пост првенствено е напишан за SEO Labs – нов проект на претпримач кој за одреден период ќе биде официјално пуштен. Додока да го лансираме (ќе има над 100 стартни постови со видео материјали и анализи) овој проект ќе објавиме некои делови од постовите за него.

Прво нешто што треба да ви биде јасно пред да започнете да размислувате за подобрување на Вашата веб присутност и особено зголемување на достапноста на Вашиот веб сајт на пребарувачите претставува јасно разграничување на следново:

Вие не се борите против Google, Вие се борите против Вашата конкуренција на веб просторот.

Погрешен чекор во оптимизација за пребарувачите претставува тоа дека Вие треба да се борите против Google за да бидете меѓу првите на страната со резултатите на пребарувачите.

Google не ми е конкурент!

Google не ми е конкурент!

Точно така, Google само си ја врши својата работа и може да претставува Вашиот најголем пријател за Вашиот бизнис.

Постојат многу мали бизниси кои тргнуваат со претпоставка дека тие треба да се борат со Google за да бидат рангирани повисоко. И така веднаш почнуваат да размислуваат како да го измамат, како да зголемуваат линкови за да имаат поголем Page Rank…

Но, целта не е да го победите Google. Целта е да ја победите конкуренцијата и доколку играте во играта поумно од нив резултатите ќе бидат бргу видливи.

Кога велам конкуренти не мислам само на Вистински конкурентски бизниси, туку и на сите веб страни кои не мора директно да претставуваат Ваша конкуренција, но сепак на веб просторот за посакуван клучен збор се конкуренција.

Затоа и секоја оптимизација на Вашиот веб сајт треба да започне со конкуренцијата.

Да бидеме јасни, Вие не можете да го победите алгоритмот на Google, на него работат илјадници доктори на науки и кандидати за доктори на науки. Затоа и нивниот алгоритам е така дизајниран за да не може да се победи, или пак во краен случај доколку некој се приближи доволно блиску тимот на Google едноставно го пресекуваат или ја пополнуваат дупката. Но, затоа можете да ја победите конкуренцијата за да бидете успешни.

Затоа и целта на оваа SEO лабораторија на претприемач е постојано да ве надополнува со нови идеи и можности како да се борите со конкуренцијата а не со Google.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

  1. Tweets that mention Вие не се борите со Google се борите со Вашата конкуренција — Претприемач -- Topsy.com напиша:

    […] This post was mentioned on Twitter by darko buldioski, MKhost, Aleksandar Atanasov, Dimitar, Dragan Sutevski and others. Dragan Sutevski said: Pretpriemac Novo: Вие не се борите со Google се борите со Вашата конкуренција http://ow.ly/19jjTS […]

Speak Your Mind

*