post

Планирање на 2012 – Време е да се започне

SEO елементи Како што сме се поблиску и поблиску до 2012 година, треба да го почнеш планирањето на твоите идни бизнис чекори, или што се ќе треба твојата компанија да направи во 2012 година. Не ми се допаѓаат класичните бизнис планови со многу делови извлечени од книгите. Не ми се допаѓаат бизнис планови тешки за следење и имплементирање. Тоа е затоа што имам лошо искуство со таков бизнис план кој е многу непродуктивен.

Мојот идеален бизнис план е план кој што е целосно имплементиран, кој мерлив и лесно може да се анализира. Овој бизнис план може да ми донесе повеќе знаење и идни подобрувања за мене и за мојот бизнис.

Сепак, прашањето е што можеме да направиме во овој период на годината што може да го направи нашиот бизнис план поефикасен за следната година? Треба да ги започнеме подготовките затоа што времето не не чека нас.

Ајде да зборуваме за некои можни подготовки кои можат да се превземат од денес.

1. Проекции на продажба

До денес, веќе имаш солидна количина на податоци за продажбата кои можат да се споредат со планираните. Исто така, овие податоци можат да ти дадат некои можни трендови кои можеш да ги практикуваш во проекциите за наредната година. Треба да одовориш на следните прашања:

 • Дали планираните продажни бројки, се поголеми или помали од реализираните оваа година?
 • Зошто тие се поголеми или помали? Кои се причините за разликите?
 • Има ли нешто што може да се види како шило (големи натфрлувања)? Зошто се појавуваат такви шила? Што е она што твојата компанија ја имплементирала и резултирало со таков скок? Дали шилата се само за време на празниците или тие се исто така и во некои од останатите денови?
 • Дали има некои фактори во околината кои влијаеле на твојата продажбата за оваа година? Кои се тие? Како реагираше на нив? Дали твоите акции во справувањето со нив донеле резултати или не?
 • Дали има некои потенцијални фактори од околината кои ќе можат да влијаат на продажбата следната година? Што би можело тоа да биде? Како може да се справиш со нив? Што треба да направиш за да се справиш со нив?
 • Што мислиш за побарувачката за следната година? Може ли да се зголеми и што можеш да направиш за да ја зголемиш побарувачката на твоите производи и услуги за следната година?
 • Колкава продажба може да се очекува следната година врз основа на твоите бизнис цели и претходно одговарените прашања? Дали треба да се направи нешто повеќе за да се остварат продажните бројки во следната година?

2. Буџетот за 2012 година

Сега кога ги знаеш продажните бројки, и знаеш што може да влијае на нив и што е она што треба да го знаеш, сега може да започнеш со подготовка на твојот буџет за следната година.

3. Потреби на купувачи

Треба да ги знаеш твоите потрошувачи. Тоа значи дека треба да знаеш што сакаат, кои им се потреби, желби, сонувања, емоции … Кога зборуваме за бизнис план тебе ти треба ова знаење за да гоимплементираш во твојот план. Користи ги следниве прашања за да го прошириш знаењето за твоите купувачи:

 • Кои се прашањата што тие ги поставувале оваа година?
 • Има ли нешто дополнително што тие имаат потреба од твојата компанија? Што е тоа? Може ли да се спроведе тоа?
 • Дали има некои потрошувачи кои не купиле нешто од твојата компанија годинава? Зошто? Можеш ли да ги прашаш нив?
 • Дали има некои купувачи кои рапидно го зголемиле нивното купување од кај тебе оваа година? Зошто? Дали си направил нешто поради тоа? Можеш ли да ги прашаш за тоа?

Можеш да подготвиш едноставен прашалник за да ги прашаш за нивните потреби, проблеми, желби, најголемите фрустрации, соништа … Ова е најдобар начин да се соберат информации за потребите на потрошувачите.

4. Најголемите проблеми од 2011

Не постојат мали бизниси без проблеми. Ако не постојат проблеми веројатно не постои ни бизнисот во целина. Твојот бизнис план е нешто со што сакаш да ја подобриш твојата компанија. Зошто да не запреш еден момент и да размислиш за најголемите проблеми кои си ги имал оваа година и да најдеш начини да ги избегнеш истите следната година.

5. Најголеми пречки од 2011 година

Освен проблемите, исто така има и пречки кои го уназадуваат твојот бизнис успех. Кои се најголемите пречки? Што треба да направиш за да ги избегнеш следната година?

6. Маркетинг план

Ги имаш проценетите бројки за твојот буџет. Знаеш што ти треба за да ги исполниш очекуваните продажни бројки во следната година. Сега треба да направиш едноставен маркетинг план. Користи ги 5-те прашања и една табела за да го направиш твојот маркетинг план:

 • Кој е твојот целен пазар за следната година? Дали е истиот како и оваа година? Кои се промените на пазарот?
 • Кои се твоите маркетинг цели за следната година?
 • Кои ќе бидат твоите маркетинг стратегии за да се исполнат маркетинг целите?
 • Кои ќе бидат твоите маркетинг тактики (средства, канали)?
 • Кои ќе ти бидат активности и одговорности за спроведување на твојот маркетинг план?
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*