post

Продажба – Учење од неуспех

Продажба

Продажба - но како?

Ученик без единица е исто како и војник без пушка!

Претприемач без загубена продажба е исто како и војник без пушка!

Точно така, не може да постои претприемач кој не ја загубил битката за победа во продажбата. Место за очајување не постои, животот продолжува понатаму, и бизнисот продолжува да опстојува понтаму. „нема шта би било кад би било“. Не биднало. Но, може да се извлече наравоучение, може да се извлече поука и може да се излезе како посилен за идните продажби бидејќи подобрувањето е последица на грешки.

Како да научиме од загубена продажба и што да правиме по една таква „катастрофа“?

Едноставно по една таква случка поставете и одговорете си ги следниве прашања:

 • Дали мојата понуда ги решава проблемите на тој потенцијален потрошувач?
 • Дали ја понудив вистинската вредност на тој потенцијален потрошувач?
 • Му ги објаснив ли целосно вредностите и корисностите кои би ги добил со нашиот бизнис?
 • Ги разбрал ли нашите вредности?
 • Зошто неговата одлука е да нема бизнис со мојот бизнис? Како можеме да го дознаеме тоа?
 • Кои техники се обидовме да ги примениме?
 • Зошто кај тој потенцијален купувач тие техники не дадоа резултати?
 • Од каде дојде тој потенцијален купувач до нашата продажна инка?
 • Дали погрешно е сватен од негова страна нашиот процес за генерирање на потенцијални купувачи?
 • Какви се демографските карактеристики на тој потенцијален купувач?
 • Сме имале ли слични промашувања со други потенцијални купувачи со слични демографски карактеристики?
 • Имаше ли нешто во текот на продажниот процес за што се согласуваше со нас, или нешто што можеби му оставило впечаток?
 • Можеме ли нешто да подобриме во продажниот процес, вредноста, потребите на тие сегменти?
 • Што ќе правиме понатаму со тој потенцијален потрошувач?
 • Можеме ли да направиме план со подобрен продажен процес да се обидеме да го разубедиме во сегашната одлука?
 • Колку време би требало да помине за да го повториме подобрениот процес?

Одговори ги прашањата и ќе започнат да струјат идеите низ твојот мозок. Секој одговор, секоја идеја и секоја постапка која ќе следува само ќе го подобри твојот бизнис.

 

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*