post

SEO: Дали дојдовни линкови може да ми наштетат?

Во овој пост како дел од серијалот за оптимизација за пребарувачи (SEO) ќе навлеземе во малку реални, но и нереални ситуации кога станува збор за дојдовни линкови.

Дојдовни линкови

Дојдовни линкови

Постои прашање дали дојдовни линкови од “конкуренција” (ова конкуренција го ставив во загради бидејќи и не мора да значи дека тие може да бидат само од конкуренција, имам забележано едноставно некој сака да наштети или пак од незнаење а добронамерно линкување) може да ми наштетат со тоа што доколку јас продавам мобилни телефони, конкуренцијата преку некој нивен веб сајт со слаба репутација прати линк кон нас со анчор текст кој се однесува на бели пецива. Ова е премногу теоретски и слаба е веројатноста дека ќе се случи во реалноста. Но, сепак таков случај може да служи како пример за штетни линкови. Штетно, бидејќи вие како претприемач се обидувате да успеете во една сосема друга насока.

Вобичаено кога некој ќе има линк кон вашиот веб сајт како анчор текст го става домен името на Вашиот веб сајт, името на Вашиот бизнис или пак нешто поврзано со она што го има на Вашиот веб сајт.

Но, она што тука е важно да се напомене е следново:

  • Google нема да го казни Вашиот веб сајт заради тоа што некој „лош“ веб сајт има линк кон Вашиот. Вие за тоа не сте виновни, бидејќи немате контрола над тоа кој линкува кон вас.
  • Google ќе го казни Вашиот веб сајт доколку Вие пратите линк до некој „лош“ веб сајт. Ова е многу поштетна варијанта за вашиот веб сајт.

Пример со Џорџ Буш

Иако овој пример е постар, но добро се сеќавам каква врева беше кренал во светски рамки. Па дури и Google реагираше за да се измени состојбата.

Поранешниот претседател Џорџ Буш кога сеуште беше претседател на САД, на резултатите на Google се појавуваше официјалната веб страна на Белата Куќа. Но, и кога пребарувате за зборот “measurable failure” повторно се појавуваше истата официјална претседателска веб страна. Дури по две години Google реагираше и обезбеди при едно такво пребарување да не се појавува официјалната страна на тогашниот претседател.

Зошто се случило такво нешто?

Сигурно официјалната веб страна на Белата Куќа не го користела зборот “measurable failure”. Но, многу други веб сајтови пратиле линк кон тој веб сајт со анчор текст “measurable failure”. Од ова можете да забележите колкаво е значењето на анчор текст за дојдовните линкови.

Но, исто така може да се забележи дека понекогаш и најмоќниот човек на светот (Претседател на САД) нема влијание за кои зборови при пребарување ќе се појават на првите места на страната со резултатите.

Едноставно можам да кажам дека ваквиот начин нема да му наштети директно на вашиот веб сајт, но во секој случај може да наштети на репутацијата на вашиот бизнис.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*