post

Совет за еден мал бизнис: Елиминирај ги сите препреки до успехот

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Ова е уште еден пост од неделниот серијал совет за еден мал бизнис. Секој четврток по еден совет.

Дали сметаш дека немаш никакви препреки кон твојот личен и бизнис успех?

Како еден претприемач, особено како стартап претприемач секогаш ќе започнеш со некои скриени различни препреки кои едноставно ќе те влечат наназад.

Тука ќе наведам неколку можни препреки кои можеби се и најчестите кога станува збор за претприемничката кариера:

  • Недостаток на вештини и знаење. Неможеш да очекуваш дека кога ќе започнеш со бизнисот ќе ги имаш сите неопходни вештини како и знаење за водење на бизнисот. Можеби имаш вештини и знаење да направиш најдобри во светот рачно изработени свеќи. Но, дали имаш вештини за маркетинг, продажба или онаа бизнис административна работа? Ќе ти требаат многу повеќе вештини отколку што можеш да си замислиш дека ќе ти се потребни кога започнуваш со твојот бизнис.
  • Недостаток на пари. Можеби имаш бизнис план и финансиски проекции кои се во согласност со парите кои ги поседуваш за да го заппчнеш бизнисот. Како и да е, практиката покажува дела скоро секогаш проекциите се базирани на лажни претпоставки.  Тоа значи дека можеби нема да имаш доволно пари за преживување во првите најтешки години на твојата нова компанија.
  • Премногу информации за цели на анализа. Постои онаа старата дека од многу глава не боли. Но, кога станува збор за информации ова е неприменливо. Една од поголемите можни пречки до твојот успех може да биде кога имаш премногу информации кои доведуваат до т.н. парализа на анализа.  Не можеш да одиш понатаму бидејќи едноставно си заглавен со твојата анализа која се чини дека нема крај.
  • Можни одложувања. Како човечки суштества сакаме да ги одложуваме обврските и работите. Како и да е, кога станува збор за твојот бизнис, тој не трпи одложувања. Доколку одложуваш во бизнисот, тоа ќе биде една од најголемите пречки кон патот на успехот. Она што можеш да го завршиш денес, заврши го. Не одложувај, бидејќи за утре ќе имаш друго.

Затоа за оваа недела совет за еден мал бизнис е: Пронајди ги сите можни препреки кои те враќаат наназад. Анализирај ги и пронајди можни начини за да ги елиминираш. Доколку имаш недостаток на вештини или знаење, пронајди лица кои ги имаат и вработи ги. Доколку имаш недостаток на пари, најди ги преку позајмици, кредити, партнерства… Доколку имаш премногу информации, застани за еден момент, очисти се што нема вредност за твојот бизнис и потоа доврши ја анализата. Доколку одложуваш, пронајди систем кој ќе ќе ги менаџира твоите дневни задачи и активности и елиминира одложувањето.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*