post

Совет за еден мал бизнис: Познавај ги емоциите на твоите потрошувачи

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Ова е уште еден пост од неделниот серијал на совети за малите бизниси – секој четврток по еден совет.

Веројатно знаеш дека во денешниов бизнис свет, емоциите се единственото нешто што гарантира успех на продажбата. Едноставно, емоциите продаваат.

Вистинското прашање за тебе како еден претприемач е дали ги знаеш емоциите на твоите тековни и потенцијални потрошувачи.

Што значи ова за тебе?

Мора јасно да разбереш како твоите тековни и потенцијални купувачи го гледаат животот. Мора да погледнеш со нивните очи и од нивната перспектива.

Како очекуваш да ги знаеш нивните потреби без да погледнеш во нивната перспектива на гледање, нивниот живот, нивните надежи, нивните сонови и нивните ставови? Кога ќе ги разбереш сите овие елементи ќе ги знаеш и нивните емоции при што ќе можеш да започнеш да комуницираш со нивните емоции.

Ова значи дека ти треба и мора да знаеш колку што може повеќе за твоите тековни и идни потрошувачи доколку сакаш етички да ги користиш нивните емоции за целите на продажба или било оја акција која сакаш тие да ја превземат.

Една од грешките која ја прават претприемачите е кога тие се премногу фокусирани на се освен на потрошувачите кои се движечката сила на неговиот бизнис. Тие може да имаат најдобри производи, да користат најдобра технологија и најдобри маркетинг и продажни тактики, но доколку сето тоа не е во корелација со емоциите на потрошувачите базирани на нивните потреби, надежи, проблеми, живот, сонови и ставови се ќе биде за џабе.

За оваа недела совет за еден мал бизнис е: Без одложување започни со проучување на твоите тековни и потенцијални потрошувачи. Обиди се да влезеш во нивната кожа, да гледаш со нивните очи во животот. Како тие го гледаат животот? За што тие се надеваат? Кои се нивните потреби? Коис е нивните желби? Какви се нивните ставови? Кои емоции ги поттикнуваат најмногу? Започни да комуницираш со нив вклучувајќи ги тие емоции и анализирај што функционира а што не.

Некои ресурси каде можеш да прочиташ за емоции:

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*