post

Совет за еден мал бизнис: Познавај ги твоите потрошувачи пред се друго

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Ако планираш да започнеш бизнис знаеш ли точно кои ќе бидат твоите купувачи?

Доколку пак веќе имаш мал бизнис, имаш ли доволно знаење за твоите купувачи?

Ти комуницирај со нив на секојдневна основа. Треба да ги знаеш. Но, дали е тоа доволно за да успееш со твојот мал бизнис?

Понекогаш треба да знаеш за нивните проблеми поврзани со твоите бизнис решенија. Но, понекогаш ќе треба да знаеш нешто за нив што не е во корелација со твојот бизнис.

Треба да знаеш каде се тие за да започнеш разговор со нив. Но, исто така, ќе треба да знаеш што тие сакаат да зборуваат во тој разговор

Денес пазарот е содржан со твои потенцијални купувачи кои имаат многу различни потреби, желби, проблеми, емоции, соништа… Твоите потенцијални купувачи се помоќни отколку што можеш да помислиш дека се. Тие имаат голема слобода да изберат за она што би го правеле и со кого би го правеле тоа што ќе го прават.

Мораш да знаеш колку што е можно повеќе за нив ако сакаш да се обидеш да им продадеш. Ние живееме во свет каде што еден просечен човек е бомбардиран со премногу информации во еден момент. 99% од информациите се игнорирани од твоите потенцијални купувачи. Како можеш да очекуваш да продаваш ако твоите информации не стигнат до нивниот мозок? Доколку знаеш повеќе за нив, имаш многу повеќе потенцијал да ги поминеш чуварите на портите во нивниот мозок.

Основните прашања кои треба да ги одговориш во процесот на стекнување на знаење за твоите клиенти се:

 • Кои се тие навистина?
 • Каде се наоѓаат?
 • Што прават таму каде што се наоѓаат?
 • Што е со нивното семејство?
 • Кои се нивните пријатели?
 • Што тие сакаат?
 • Што е со нивните најголеми проблеми?
 • Што е со нивните најголеми желби?
 • За што сонуваат?
 • Кои се нивните најголеми фрустрации?
 • Кој е јазикот кој тие ги користат во комуникацијата со другите?
 • Кои средства на комуникација ги користат?
 • Колку време тие поминуваат на различни места каде што ти би сакал да се сртетнеш со нив?
 • Како го трошат своето време таму каде што се?

Разгледај ги прашањата и најди ги одговорите. Треба да знаеш дека за различни купувачи, ќе има различни одговори. Тоа ќе те наведе да направиш различни сегменти кои се различни од традиционалната маркетинг сегментација од книгите за маркетинг. Ќе имаш многу повеќе сегменти и многу повеќе начини за комуникација, кои ќе треба да се користат за тие сегменти. Тоа е нашата денешна реалност. Не можеш да избегаш од неа. Доколку се обидеш да избегаш ќе изгубиш.

За оваа недела совет за еден мал бизнис: Почни да ги запознаваш твоите потенцијални купувачи колку што е можно повеќе. Врз основа на стекнатите знаења, групирај ги твоите потенцијални купувачи во различни сегменти и различни бизнис процеси за контакт и комуникација со нив.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*