post

Совет за еден мал бизнис: Претвори ги твоите слаби страни во силни

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Ова е уште еден посt од неделниот серијал на совети за малите бизниси за претприемачи.

Во моето минато сеуште немам видено претприемач без слабости. Можам да кажам дека имам сретнато успешни и неуспешни претприемачи врз основа на тоа како тие ги трансферираат нивните слабости во јаки страни.

Не постојат супермен претприемачи кој ќе го управува сопствениот бизнис со ниту една слаба страна.

Што мислиш за себеси? Дали имаш некој вид на претприемнички слабости? Или пак ти си единствениот кој ги немаш?

Ти си претприемач и мора да бидеш искрен со себеси за твоите лични и на твојот бизнис слабости. Што ќе добиеш доколку се мамиш себеси? Што ќе добиеш доколку ги мамиш твоите потрошувачи или пак потенцијални потрошувачи? Ништо, ја губиш сопствената игра на свој терен кога се мамиш себеси и твоите потрошувачи.

Ги губиш можностите да се подобриш себеси и твојот бизнис. Ова значи дека ги губиш можностите да го направиш твојот бизнис многу посилен отколку што е сега.

Затоа како прв чекор што треба да го превземеш е да бидеш искрен со самиот себеси. Доколку знаеш за твоите слабости, не игнорирај ги. Обиди се да ги поправиш и претвориш во твои јаки страни. Доколку не знаеш за некои слабости, анализирај се себеси и обиди се да ги најдеш твоите скриени слабости и слабостите кои може да се појават во иднина. Елиминирај ги сите скриени слабости и подготви се за они идни.

Едно можно решение за твојата целосна посветеност кон решавање на твоите слабости е доколку одиш еден чекор понапред и јавно покажеш каде си слаб и што планираш да направиш во однос на тие слабости. На таков начин освен твојата целосна посветеност, ќе усееш да изградиш и доверба во очите на потрошувачите како еден претприемач.

Прашањата кои ќе треба да ги одговориш се следниве:

  • Кои се моите познати слабости?
  • Кои се моите скриени слабости?
  • Кои ќе бидат моите слаби страни во иднина?
  • Како можам да ги претворам моите слабости во мои најсилни страни?
  • Како можам да се подготвам за идните можнис лабости?
  • Како можам да го покажам мојот прогрес на моите сегашни и идни купувачи?

За оваа недела совет за еден мал бизнис: Започни со самоанализа и откриј ги сите твои слабости како еден претприемач. Пронајди ги можните начини за да ги претвориш тие слабости во твои најголеми силни страни и цврсто обврзи се дека ќе го постигнеш тоа. Подготви се себеси за идните слабости, слабости кои сеуште ги немаш, но постои голема веројатност дека ќе се појават во иднина. Покажи го прогресот и твоите нови силни страни.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*