post

Совет за еден мал бизнис: Слушај, учи и превземај акции

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Една од најважните бизнис функции денес е слушањето. Како и да е, слушањето само заради слушање нема да ги реши твоите бизнис проблеми. Мора да го трансферираш слушањето во учење, доколку сакаш да знаеш што следно треба да направиш.

Дали ги слушаш твоите потрошувачи?

Дали ја слушаш твојата поширока заедница каде функционира твојот бизнис?

Една стара поговорка вели: Господ ни дал две уши и една уста, и треба да ги користиме во директна пропорција.

Ова значи дека ти како еден претприемач мора да слушаш два пати повеќе отколку што зборуваш. А дали е така? Кога слушаш, тогаш учи од тоа слушање за да знаеш што точно треба да кажеш.

Мора да ги слушаш твоите купувачи, твоите потенцијални купувачи, твоите конкуренти, се за твоите и конкурентските производи или услуги, се за твоите тековни или пак потенцијални потрошувачи…

Ти треба тоа знаење доколку ги сакаш да ги донесеш најдобрите одлуки за твојот бизнис.

Ти треба тоа знаење доколку сакаш да ги имаш најдобрите производи и услуги кои ќе ги задоволат потребите на потрошувачите.

Ти треба тоа знаење доколку сакаш да се позиционираш себеси и твојот бизнис еден чекор пред конкуренцијата.

Започни со користење на Google Alerts за соодветните зборови и фрази што ќе ти овозможи секогаш кога некој ќе зборува за тебе, за твојот бизнис, за твоите производи или услуги, конкурентите и нивните производи или услуги или било што на некој начин поврзано со твојата индустрија, ќе знаеш за тоа колку што може побрзо.

Голем дел од конверзијата денес се одвива на Facebook или Twitter. Не заборавај ги. Направи систем кој ќе ти ги дава истите информации за се се што следиш и преку Google Alerts.

Со слушање, го зголемуваш твоето знаење кое пак од друга страна ја зголемува твојата бизнис потенцијална енергија.

За оваа недела совет за еден мал бизнис: Започни со слушање. Изгради ефективен систем кој ќе ти овозможи да слушаш се околу тебе и твојот бизнис. Трансформирај го слушањето во знаење и превземи ги идните чекори базираќи се на тоа знаење.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*