post

Справување со лутите купувачи

Како претприемач, веројатно имате искуство во справување со лути купувачи. Понекогаш вашите лути купувачи се во право поради направените грешки од ваша страна, или грешки направени од страна на вашата компанија, но понекогаш нивната лутина е затоа што тие постојано се лутат или поради други проблеми кои што ги имаат.

Како можете да се справите со различни разлутени купувачи?

Вие веројатно знаете дека купувачите се секогаш во право. Но, во многу случаи тоа може да биде погрешен пристап. Велам погрешно, заради вас и вашето време кое ќе ви треба за да се справите со таа лутина.

Еве еден процес кој би можеле да го користите.

1. Слушајте ги

Без оглед на видот на купувачот кој е лут на вашата компанија, вие треба да бидете добар слушател пред сè друго. Ќе треба да знаете зошто тој е лут и кои се грешките што тие мислат дека вашиот бизнис ги прави.

2. Прво анализирајте пред да одлучите било што

Не одлучувајте пред да направите добра анализа на тоа зошто се лути купувачот.

Ќе треба да поставувате прашања како што се како тој купувач придонесува за вашиот бизнис, колку приход генерираат за вас, што е со фреквенцијата на нивните купувачки навики, можете ли да подобрите нешто во врска со тоа …

Врз основа на одговорите на овие прашања можете да се одлучите за вредноста да го трошите вашето време за да се справите со таков купувач.

3. Нема ништо лично

Понекогаш јазикот на лутиот купувач може да изгледа многу лично за вас. Но, ништо не е лично. Без оглед на тоа што вашиот купувач го вели или прави, не сваќајте го тоа лично.

Вие сте претприемач со купувачи кои во повеќето случаи се разочарани од вашите бизнис процеси, а не од вас или вашите вработени.

4. Ако е вредно за вашето време, запрашајте го како можете да го направите среќен

Вие не сакате само да го задоволите лутиот купувач туку сакате да ги најдете вистинските проблеми и да се обидете да ги подобрите вашите бизнис процеси за во иднина. Најдобрите информации можат да дојдат токму од овие видови на купувачи.

Но, морате да бидете внимателни, особено за купувач кој не е некој што придонесува многу за вашата компанија. Понекогаш тие можат да бидат обични минувачи кои доаѓаат еднаш и никогаш повеќе не прават бизнис со вас. Запрашајте се дали е достоен за вашето време, за да најдете начин како да го направите среќен.

5. Ставете го тој купувач на вашата листа на чекање

Кога ги знаете причините за нивната лутина, ќе ти треба дополнителна анализа за да донесете правилна одлука. Заблагодарете им се за информациите и кажете им дека ќе им се јавите подоцна.

Но, не заборавајте да им се јавите.

6. Вреди ли да се занимавате со нив?

Веќе ја знаете вредноста за тој купувач, веќе ги проверивте и изворите на проблемот, па сега лесно можете да одлучите даоли вреди да се занимавате со нив.

7. Повикајте го да се врати и разговарајте за проблемот

Кога ќе се одлучите што е потребно да направите, повикајте го да се врати и разговарајте со него за проблемот. Сега, веројатно не е толку нервозен и разговорот може да биде поинформативен и поквалитетен за вас.

Имате две можности: да се извините или да престанете да работите во иднина со нив.

8. Се извинувам и ветувам

Ако тие се вредни за вас и откривте дека вашите бизнис процеси се вистинската причина зошто тие се лути, можете да им каже дека такво нешто никогаш нема да се случи повторно. Извинете им се и кажете им што веќе сте преземале за да се справите со проблемот.

Ако тие не вредат за вас, и нивната лутина не е поради ваша бизнис грешка, или вашата анализа значи дека вие едноставно ќе изгубите повеќе одколку што ќе добиете во однос на вашето време, можете да ги “откачите”. На таков начин, можете да ја зголемите вашата продуктивност фокусирајќи се на вашите најважни купувачи, или на некој кој навистина придонесува за вашиот бизнис.

 

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*