audio

Епизода #09- Убедување на потенцијалните купувачи дека токму вашето решение е вистинско решение

Оваа е девета епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода со цел да помогнеме во градењето на вашиот пат.

Претприемачки пат

Претходната епизода од подкасот претприемачки пат се однесуваше на билдање на свесност кај купувачите дека имаат проблем кој вие, односно вашиот бизнис го решава како би успеале поиновативните производи или услуги да ги направите поприфатливи за купувачите. Во таа епизода зборував за седум тактики кои можете да ги имплементирате за да изградите свесност за постоење на проблемот. Значи сега веројатно постои свесност за проблем, но купувачот не е свесен за вас, односно вашиот бизнис како некој кој го решава токму тој проблем и не само тоа туку и не е свесен дека токму вашето решение е идеално за нив.

Продолжи…

post

Како вашиот купувач да не ве замени?

Никој не сака да биде заменет, но сепак честопати тоа е реалност во еден претприемачки свет. Еден од поголемите императиви на сите претприемачи е да ги избегнат можностите да бидат заменети од нивниот купувач.

купувач

Зошто?

Затоа што доколку продолжите да го искусувате заменувањето, тоа е знак дека вашиот бизнис ќе страда од губење на купувачи, намалување на продажба, приходи и профитабилност.

Продолжи…

audio

Епизода #08 – Билдање на свесност кај купувачите дека имаат проблем кој вие го решавате

Оваа е осма епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода со цел да помогнеме во градењето на вашиот пат.

Претприемачки пат

Веќе најавив во шестата епизода од “претприемачки пат” која се однесуваше на купувачите и нивната моќ која го содржи интересот за себеси, ќе имаме повеќе епизоди во овој почетен циклус со главен фокус на купувачите. Сепак, нели тие се најважните за секој бизнис. Во оваа епизода ќе се обидам да ви помогнам да го направите вистинскиот спој помеѓу производот и купувачите без разлика дали станува збор за идни купувачи за стартап бизниси, или пак за идни и постоечки купувачи кај тековен бизнис.

Продолжи…

post

Три видови на купувачки проблеми на кои треба да се фокусирате

Иако главниот фокус на секој веќе постоечки бизнис или пак стартап при дизајнирање на бизнис моделот е проблемот кој го имаат купувачите и чие решение е директно интегрирано во производот или услугата, сепак не е доволно целиот фокус да биде само на овој проблем.

Во видеото кое што следува презентиран е еден график кој е специфично дизајниран за најновата екнига на претприемач насловена како “Бизнис блог предизвик за 30 денови” која со задоцнување ќе биде достапна овој месец (јули 2013). Основата на оваа екнига е бизнис блог предизвикот кој го објавивме пред скоро две години, со тоа што ќе бидат интегрирани доста нови елементи за новото време кое го живееме. Затоа следете не и нема да ја испуштите.

А, сега клучните проблеми!

Не е доволно само да се фокусирате на примарниот проблем, без разлика дали станува збор за блогирање за бизнис, или пак за маркетинг активности, или пак за развој на вашиот производ или услуга. Купувачите секогаш ќе имаат потреба од нешто плус, а за да постигнете успех со примарниот проблем ќе мора да ги интегрирате во вашите процеси и останатите два проблеми.

post

Моќта на физичкиот контакт…

Иако живееме во свет во кој алатките кои ги поседуваме го поедноставуваат социјалниот живот на луѓето, сепак се чини дека физичкиот контакт останува моќно средство за подобрување на бизнисите.

Многу пати пишував за стартапи и проверка на бизнис идеите и хипотезите за бизнис моделот. Иако алатките дозволуваат без физички контакт да прибереме доста информации, сепак мора да ни биде јасно дека без директно гледање очи во очи нема да знаеме дали решението кое што го нудиме е навистина извонредно и дали тоа решение ќе биде нешто што ќе помине на пазарот.

Физичкиот контакт со вашиот купувач и натаму останува најмоќно средство за стекнување на информации кои не само што ќе бидат најблиски до вистината, туку и ќе ви помогнат да го прилагодите вашиот бизнис токму онака како што купувачите сакаат тој да изгледа.

Продолжи…

post

Епизода #06: Купувачот и неговата моќ која го содржи интересот за себеси [Подкаст]

Оваа е шеста епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода.

Многу пати пишував на претприемач за купувачот и моќта која ја поседува во своите раце. Таа моќ едноставно постојано се зголемува се повеќе и повеќе. Постојат повеќе видови на моќ кои ги поседува еден купувач, не е само оваа моќ за која зборуваме денес во оваа епизода на “претприемачки пат”.

Продолжи…

post

Како вашите купувачи да бидат свесни дека имаат проблем?

Што доколку вашето решение, односно производ или услуга се толку иновативни, да вашите потенцијални купувачи воопшто не се свесни дека имаат таков проблем за решавање?

Постојат две сценарија како одговори на оваа прашање.

Првото сценарио е да ги вложите сите напори во развој на решението и пуштање на пазарот, а при тоа никој да не го купува вашиот производ или услуга. Оваа сценарион не го сакаме, нормално. Доколку ја погледнеме статистиката на многу иновативни производи ќе забележиме дека и големите компании имаат повеќе промашувања отколку успеси кога станува збор за “премногу” иновативни решенија кои се наменети на проблеми за кои сеуште не постои свесност за потреба од нивно решавање.

Продолжи…

post

Што да содржи профилот на вашиот купувач?

Знаеме дека зборуваме за целни купувачи, оние вистинските од кои што ќе зависи вашиот бизнис. Тие се живот или смрт за вашата компанија и нивното правилно дизајнирање, односно препознавање со прецизен опис претставува важна основа за многу ваши претприемачки активности.

На пример, целните купувачи или оние “вистинските” купувачи за вашиот бизнис ќе бидат основа за вашето истражување на пазарот бидејќи ќе ви обезбедат фокус на високо ниво во однос на насоките кои треба да ги изберете во самото истражување како што се на пример, извори на информации, валидноста на информациите, квалитетот на добиените информации и начинот на нивна анализа за да се извлече знаењето кое ќе ви биде потребно. Потоа, вашите маркетинг активности во целост ќе се базираат на профитло на вашите купувачи, односно профилот на вашиот целен купувач.

Профилот на вашите купувачи претставува лична карта на вашиот купувач, но и мапа за иднината на вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Купувачот како извршен директор во вашиот бизнис

Овој месец добив дури 4 книги од страна на разни издаавчки куќи за кои ме замолуваат да ги прочитам и напишам преглед за нивната вредност во однос на содржината на истите. Секако тоа се однесува за Entrepreneurship in a Box сајтот како и за оценка на книгите на Amazon, но и тука на претприемач ќе извлечам некои интересни размислувања до кои што дојдов во нив.

Добро, секоја книга е добра на свој начин и сигурно содржи некои информации кои се корисни барем да се размислат, а доколку се утврди нивната вредност и да се имплементираат новите начини во работата. Во секој случај станува збор за книги издадени во април 2013 година.

Ќе започнам со книгата насловена како Customer CEO – How to Profit from the Power of Your Customer од Chuck Wall, експерт за разбирање на потребите на купувачите при што има интервјуирано повеќе од 100.000 купувачи во скоро секоја индустрија и категорија на бизниси.

Интересно е што авторот ја базира книгата на формула од три елементи:

Продолжи…

post

Што треба да знаете за вашите купувачи?

Купувачите како најважните личности за вашиот бизнис треба доволно добро да се знаат и познаваат, а врз основа на тоа знаење да се носат одлуки кои се директно поврзани со маркетинг активности но и со продажни активности на вашиот бизнис.

купувачи за бизнис

Имам доста пишувано за купувачите, за тоа како да ги спознаете подобро, како да им пристапите, што значат тие за вашиот бизнис… Доволно е само да пребарате на сајтов и ќе дојдете до голем број на идеи.

Тука би сакал да презентирам еден систематски пристап за спознавање на вашите купувачи преку пет прашања или пет најважни работи кои треба да ги знаете за нив.

Па, да започнеме без губење на време…

Продолжи…