post

7 Причини зошто бизнис идеи се бесплатни

Бизнис идеите претставуваат почеток на претприемачкиот процес, што ќе видите и од утрешната епизода на “претприемачки пат”.

7 причини зошто бизнис идеите се бесплатни

Сепак, да се има бизнис идеја не значи дека се има бизнис или пак потенцијален бизнис.

Сите имаме идеи. Сите имаат идеи. Во изминатите десетина години имам добиено стотици пораки и имам разговарано со стотици претприемачи кои се полни со идеи и едноставно низ шепот ми кажуваат за што станува збор. Или пак кога станува збор за пораки бараат никому да не кажам или пак ми кажуваат дека стравуваат да излезат со бизнис идејата во јавноста поради страв дека некој ќе им ја зеде, “украде”.

Продолжи…

audio

Епизода #32: Ниво на подготвеност за плаќање на купувачите

Сигурно секој од вас се нашол во ситуација во која од повеќе идеи ќе избере една бизнис идеја која ќе ја имплементира. Прашањето е која бизнис идеја треба да има приоритет?

претприемачки пат подкаст 32 - ниво на подготвеност за плаќање

Во оваа епизода дискутирам за една алатка, односно техника која ја имам развиено за да ги рангирам повеќето бизнис идеи кои ги имаат претприемачите со кои што работам кога сакаме да бидеме сигурни дека вредноста на избраната идеја, односно бизнис потенцијалната енергија на истата е најголема.

Продолжи…

post

Тестирање на идеи… Дали ќе успеам?

Да се има многу идеи е само едерн мал дел од постигнувањата кои ќе ги имате како еден претприемач. Сепак, главното не е завршено. Идеите едноставно не се доволни.

тестирање на идеи

Сега доаѓаме во фаза кога треба да ја тестирате вашата „голема идеја”. Дали ќе успеете? Анализите, истражувањата, размислувањата може да покажуваат навистина дека треба да ги имате производите или услугите, процесите или бизнис моделот кои се резултат на тие идеи.

Продолжи…

post

Матрица на понуда и побарувачка

Колкава е понудата и побарувачката на пазарот на специфични производи или услуги кои ќе резултираат од вашата бизнис идеја? За одговор на оваа прашање може да се користи матрица на понуда и побарувачка.

понуда и побарувачка

Матрица на понуда и побарувачка е една алатка која ја имам развиено уште пред повеќе од пет години со цел да можам во определени аспекти да ја мерам бизнис потенцијалната енергија на една бизнис идеја.

Продолжи…

post

Идеи за утрешницата: Како да се подготвите за утрешните „жешки” идеи?

Успешен претприемач мора да има способност да го избере или создаде вистинскиот производ услуга што ќе им ги понуди на купувачите на пазар на кој нормално постоела, постои и ќе постои конкуренција.

идеи за утрешницата

Сигурно и некој пред вас започнал сличен бизнис и нуди некои видови на производи или услуги на пазарот. Сигурно и купувачите во моментов успеваат на некој начин да ги задоволат потребите кои вие сакате да им ги задоволите или пак воопшто не ни знаат дека имаат таква потреба. Но, вистинскиот производ или услуга кој вие ќе го изберете ќе ви го каже почетната анализа на пазарот.

Продолжи…

post

Големи идеи и не мора да бидат големи идеи

Сите ние имаме големи идеи, но сепак само еден мал дел од нив може да се реализираат, се реализираат или пак воопшто ниедна нема да се реализира. Тоа е реалноста.

големи идеи

Еден проблем кој го забележувам е барање и чекање на таа мноооогу мнооогу голема идеја и тогаш бууууум успехот е неминовен. Но, во 99,99999% на случаи таа голема идеја воопшто нема ни да дојде. Секако дека големите идеи имаат и поголема бизнис потенцијална енергија, но сепак мора да ви биде јасно и тоа дека голема потенцијална енергија не значи дека успешно ќе се трансформира во тој износ во кинетичка енергија која носи до успехот.

Продолжи…

post

Зошто некои бизнис идеи не успеваат

На прашањето зошто некои бизнис идеи не успеваат веројатно повеќе пати сум давал одговор тука на претприемач. Но сепак, не можам да кажам дека со 100% сигурност го знаеме ниту пак дека го применуваме онаа што како информација и знаење може да се најде на сајтов.

кога бизнис идеи не успеваат

Зошто повторно едно слично прашање и можеби слични одговори? Затоа што секогаш е актуелно и секогаш се поставува многу повеќе пати од оние кои ја искусиле горчината на неуспех на некоја идеја која изгледала сосема надежна и со неверојатно добра иднина.

Продолжи…

post

Може ли вашиот бизнис да ги поддржи вашите идеи

Како еден претприемач вие можете и треба постојано да имате нови и свежи идеи. Вашиот бизнис го бара тоа од вас. Вашите купувачи го бараат тоа од вас. Успехот го бара тоа од вас.

идеи

Можеме да имаме илјадници идеи, тоа е наша дарба како човечки суштества. Можеме да сонуваме колку што сакаме. Можеме да мечтаеме колку што сакаме. Можеме да планираме колку што сакаме. Сепак, ништо од тоа нема да ви вреди доколку не го имплементирате.

Продолжи…

post

Апликација за бизнис идеи – Elevatr

Една од првите препораки на овој сајт кои ги напишав е да имате, одржувате и ажурирате книга со бизнис идеи. Тоа беше пред повеќе од четири години.

Иако, во премиум претприемач имаме подетална форма за водење на книга со бизнис идеи, сепак во оваа видео е презентирана една апликација која е одлична за оваа намена.

Elevatr е апликација која нуди лесно и едноставно бележење на вашите бизнис идеи, но и нешто што ќе ве натера да размислите уште неколку чекори понапред.

Доколку не можете да го видите видеото кликнете тука.

post

Кога хобито станува бизнис

Сите имаме некаков вид на хоби. Децата имаат хоби. Возрасните имаат хоби.

Хоби наједноставно кажано претставува активност која постојано и постојано ја повторуваме, но не затоа што мораме да ја повторуваме, туку затоа што уживаме додека ја изведуваме таа активност. Некој игра шах, некој изработува рачно некои предмети, некој пишува, некој чита…

Но, интересно е што многу често хобито може да прерасне во вистински бизнис. Оној кој изработува ракотворби може да започне да ги продава на роднини и пријатели, тие да ги покажат на нивни други роднини и пријатели па да ја заголемат побарувачката на производот кој произлегува од обично хоби. И така се повеќе и повеќе да се зголемува побарувачката кога едноставно притисокот нема да дозволи веќе уживање. А, за да биде нешто хоби како што кажав погоре треба да претставува уживање за оној кој го има како хоби.

Продолжи…