post

Обука на Тема Интернет Маркетинг

Светот на бизнисот и секако светот во кој функционира еден претприемач е целосно променет во последниве 10-тина години. Постојат нови медиуми и нови технологии кои се користат секојдневно како од самите бизниси така и од самите потрошувачи – индивидуалци. Се почесто традиционалните медиуми се заменуваат со нови кои во голем дел егзистираат и функционираат на интернетот. Повеќе за овие промени можете да прочитате во Влезен маркетинг – Inbound Marketing.

Штотуку прочитав дека во организација на Центар за нови медиуми ќе се одржи обука на тема за интернет маркетингот насловена како: Интернет маркетинг. Не е мистерија!

Како што е наведено на веб страната на Центарот за нови медиуми оваа обука е наменета за:

 • Сопственици и менаџери на мали и средни компании
 • Директори на продажба и маркетинг
 • Маркетинг специјалисти
 • Специјалисти за односи со јавност
 • Специјалисти за електронска трговија
 • Ентузијасти кои имаат потреба да научат како Интернет маркетингот треба да се вклучи во постоечката маркетинг стратегија.

На истата веб страна можете да ја погледнете и агендата која опфаќа извонредни теми од областа на интернет маркетингот како и да се пријавите за учество на обуката. Бројот на учесниците е ограничен. Краен рок за пријавување е до 29.03.2010 додека обуката ќе се одржи на 30.03.2010.

post

Интернет Маркетинг Грешки

Како и во секоја друга област така и во интернет маркетингот, се појавуваат грешки на кои се склони токму оние кои го работат тоа. Најчести грешки со кои се соочуваат компаниите се следните:

Интернет маркетинг грешки

 1. Немате назначено почетна страна на сајтот! Страната достигнува глобална публика, а не само на луѓето од нашиот град и со тоа би требало да има назначена почетна страна.
 2. Бавен Loading! Кога народот сурфа од дома на интернет, ако е слаба конекцијата, го напушта трпението.  Не е важно колку е интересна и импресивна веб страната, со сите тие модерни графики, ако на страницата и се потребни повеќе од 10 секунди за да се вчита тогаш се губи трпението на посетителот и се напушта сајтот, и тогаш посетителот оди во посета на друг побрз сајт.
 3. Gee Whiz Технологија!  Само затоа што тоа може да се направи, не значи дека така треба и да биде. Многу од популацијата која сурфа на интернет се нови или пак сурфери на кои им е потребна информација, а не ги засега многу до каде е стигната технологијата.  Еден пример за тоа е линкот кој не е обележан дека  е линк, и тогаш до него одма стои порака која вели: “овој сајт е дизајниран да биде отворен со Browser xxxxxx, Преземете го тука!„ Ако на некој му е потребна некоја информација, а не сака да ја инсталира таа нова програма за отворање на апликации, тогаш веднаш би се откажал од таа веб страна и нормално би посетил нова, помалку комплицирана од оваа.
 4. Тешка навигација!  Ако некој троши време за пребарување на нешто важно и случајно пребарувачот го одведе до вашата страна, тогаш тој не е на почетната страна на сајтот, туку негде во внатрешноста. Треба да се потрудите да постојат линкови кои ќе му овозможат на посетителот полесно да се движи на вашата веб страна со тоа што ќе има врска која секогаш ќе може да го врати “назад„ или да го одведе на почетната страна.
 5. Многу застарени информации!  Не смеете да дозволите вашиот веб сајт да биде преполн со застарени информации. Тој сепак служи за информирање и привлекување на купувачи и како поинаку би ја одиграл својата улога, ако не со секогаш свежи информации.
 6. Немате насоки за движење по сајтот! Посетителите “бараат мапи„ за движење по сајтот, тогаш тие се позадоволни и секогаш би се вратиле пак на истото место.
 7. Не собирате е-маил адреси! Е-пошта, билтени, веб надградби или известувања за претстојните настани на вашиот сајт, посетители кои се регистрирани/претплатени и сл, со нив се добива најквалитетниот маркетинг. Искористете ја секоја прилика да соберете имејл адреси од вашите посетители и притоа со нивна согласност да им праќате рекламни пораки во иднина.  Со тоа ќе ги насочите луѓето кон вашите производи и услуги.
 8. Барање на премногу информации! Не им поставувајте претерано многу прашања на вашите потрошувачи ако сакате да ги заинтересирате да се регистрираат на вашиот сајт за да добиваат редовни информации или да извршуваат купување од вашиот сајт.  Тоа може да произведе само контра ефект. Доволно е да им побарате само имејл адреса и име.

Дополнувања ДШ:

Gee Whiz технологија претставува технологија која ќе овозможи изненадување, воздишување или пак ентузијазам од страна на посетителот на веб страната. Погледенет ја страната на најголемиот продавач на интернетот – Amazon. Дали има премногу графики, флеш анимација или било што друго што има за цел да извлече воздишка од страна на посетителот. Проверете и ќе видите дека воопшто нема да најдете такво нешто. На Amazon има се и сешто, но само не она што тука се нарекува Gee Whiz технологија. Често пати она што предизвикува воздивнување од страна на Вашиот посетител може да доведе и доведува до голем број на негативни ефекти. Ќе наведам два примери:

 • Лоша SEO (Оптимизација за пребарувачи). Иако можете да најдете информација од страна на Google дека тие започнуваат да ги пронаоѓаат овие флеш анимации на веб сраната сепак се далеку од она што треба да биде. Може да биде прочитано само името на таа анимација и она што е ставено како замена (alt). Текст во самиот флеш не! Имам видено многу докази за оваа, а и препораки од страна на едни од најголемите интернет маркетари на чии курсеви сум бил да се избегнуваат при користење.
 • Премногу воздишки на нешто такво го одвлекуваат вниманието на потенцијалниот купувач од она најважното Вашиот производ или Вашата продажна инка.

Како надополнување на некои грешки е и немање на обид да се извлече нешто и од оние посетители кои ја напуштаат Вашата веб страна. Од поновите Browser-и оние скокачки прозорци се оневозможени. Но има технологија која не е во вид на скокачки прозорци и која едноставно при обидот на посетителот со глувчето да одат кон излез од страната се појавува некој вид на One-Time Offer (понуда која важи само доколку нешто превземете во тој момент). Имам прочитано за статистички информации дека просечно околу 40% од продажбата е врз основа на One-Time Offer. Тоа е изгубена продажба претворена во продажба.

Понатаму немање на Upsale е уште една интернет маркетинг грешка. Да му се понуди на купувачот веднаш по купување на еден производ дополнителен производ по поевтина цена доколку го изврши купувањето на дополнителниот производ веднаш. Повторно пример може да ви биде Amazon со другите кои ја купиле таа книга ја купиле и таа, вие можете да ги добиете и двете за специјална цена од толку и толку. Таа цена е поевтина во однос на посебн купување на двете книги. Но, едноставно електронскиот продавач (автомат во вашата веб страна) нуди и повеќето од продажбите на книги на Amazon се извршени на еден таков начин.

Има уште многу можни грешки но навистина овој напис би отишол до бесконечност во должината. Па затоа би прекинал тука, а во некој иден напис малку би продолжил на оваа тема.

*****************************************************************

Овој напис е напишан од Кристина Алексоска – Постдипломец на Економски Институт- Скопје, отсек претприемнишво, при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј„-Скопје; Користена литература:

Katherine Khalife, Internet Marketing – Nine Common Marketing Mistakes Museum Websites Make, 2001

*****************************************************************

post

Интернет маркетинг микс

Во овој дел, би ја опишала рамката на маркетинг миксот, која се применува во маркетингот, во својата стратегија за Интернет маркетинг. Маркетинг миксот често се применува во дискусијата за маркетинг стратегија, затоа што обезбедува едноставна стратегиска рамка, за различни елементи на организацијата.  На пример, ако целта е да се зголеми продажбата на производите, тогаш во опција влегува намалувањето на цената и промена на типот на промоција, или пак комбинација од тие елементи.

Интернет маркетинг микс

Е-трговијата дава многу нови можности за интернет маркетингот, како би се разликувал од маркетинг миксот. Е-трговијата има далекусежни импликации за релативна важност на различните елементи на миксот за многу пазари, без обзир на тоа дали е организацијата вклучена директно или индиректно во е-трговијата. Со оглед на тоа, маркетинг миксот е корисна рамка за формирање на стратегијата и развојот на организацијата. Прво, дава информации за постоечките услуги на организацијата со конкурентите, а може да се користи и како алатка за вреднување на идеи, како механизам за генерирање на алтернативи на стратегискиот пристап.

Клучни прашања поврзани за различните елементи на маркетинг миксот:

 • Производ – дали постои можност за менување на сржта или само на дел од производот (услугата) која се нуди.
 • Цена – импликации на интернетот за цени или усвојување на нови цени, модели и стратегии.
 • Место-импликации за дистрибуција.
 • Промоција – нови промотивни алтки кои можат полесно да се применуваат.

Вовед во маркетинг миксот

Како поим најпрво се појавува во 1960 година, како симптоматска потреба на купувачите.  Како последица на тоа, маркетиншкиот микс тежнее кон тоа да го доведе производот до очите на купувачот.  Лаутенборн (1990) ги предложил 4P во една малку поинаква варијанта и тоа:

 • потреба на потошувачот и желба за купување (на производот)
 • трошоци на потрошувачот (цената)
 • погодност (во однос на местото – дистрибуција)
 • комуникација (промоција)

Производ

Производот како елемент на маркетинг миксот се однесува на карактеристиките на услугата или на неговиот бренд. Одлуките за производот се донесени врз основа на истражување на пазарот, каде што потребите на купувачите се проценуваат и се добиваат повратни информации кои служат за менување на постоечките производи со нови и подобри.

Постојат многу алтернативи за различни производи во контекст на мрежата, кога претпријатието развива своја стратегија. Интернетот во врска со одлуките за производот може да биде корисно поделен на одлуките кои се однесуваат на основните производи и производниот асортиман. Сржта на производот се однесува на главниот производ купен од страна на потрошувачот, да ги исполни своите потреби додека производниот асортиман се однесува на дополнителните услуги и погодности кои се изградени од сржта на главниот производ.

Цена

Цената се однесува на политиката на цени која ја води едно претпријатие, кои се користат за дефинирање на моделот на цени, и нормално да се постават цени за производи и услуги кои се нудат на интернет. Постојат различни гледишта за тоа како треба да се води таа политика на дефинирање на цената.  Start-up компаниите имаат тенденција да користат ниски цени за да добијат база на клиенти. Други компании пак имаат корист ако стават диференцијални цени за одредени производи на нивниот сајт.

Дистрибуција

Овој елемент се однесува на тоа како производот е дистрибуиран на корисниците. Типично, за онлајн каналите, местото е целта за да се максимизира најголем домет на дистрибуција за да постигне поширока достапност на производите, со што се намалуваат трошоците за залихи, складишта и транспорт.  Успешни продавачи на своите производи или услуги се оние кои ја максимизират нивната застапеност и видливост на сајтовите од третата страна кои ги користи нивната целна публика. Третата страна се всушност сајтови кои се вклучуват при пребарување на онлајн порталите.

Главни импликации на Интернет маркетингот се:

 • Место на купување
 • Нови структурни канали
 • Виртуелна организација

Промоција

Промоцијата како еден од основните инструменти на маркетингот се дефинира во теоријата на маркетингот. Тоа произлегува веројатно од широката лепеза на облиците на промоција кои опфаќаат, од една страна, информирање и убедување на потрошувачите, а од друга, и вкупниот систем и процес на комуницирање меѓу производителите и потрошувачите чија цел е, пред се, да се создаде поволно мислење за производите (услугите) за да истите се прифатат од потрошувачите.

Промоцијата е, исто така, незаменлив инструмент со кој најнапред се запознаваат потрошувачите со карактерстиките на производот и другите инструменти на маркетингот, за да потоа се создадат нужните предуслови за зголемување на обемот на продажбата.

Луѓе, процес и физички доказ

Елементот на марктинг миксот – луѓето, се однесува на организација на вработените во интеракција со клиентите и другите заинтересирани страни во текот на продажбата и пред и после-продажната комуникација.

Главно треба да се интересираме на тоа како луѓето влијаат во однос на купувањето, било преку новите улоги, како што се одговарање на е-маил или преку чет информации кои се заменуваат во автоматизирани сервиси.

Процесот како елемент на маркетинг миксот се однесува на методите и постапките кои ги користи бизнисот, како би можело сите функции на маркетингот, како што е воведувањето на нов производ, промоција, продажбата и корисничкиот сервис максимално да бидат инволвирани во самиот маркетинг.

Физичкиот доказ како елемент на маркетинг миксот се однесува на видливиот израз на производот и како го купил и користи потрошувачот. Во мрежата, на интернет мерктингот во овој контекст „физички докази“ се однесува всушност на искуството на клиентите на комапнијата по пат на веб сајтот. Тоа вклучува прашања како што се полесна употреба или ориентација, достапност и перформанси.

Заблешка ДШ:

Забележувате дека маркетинг микс за кој во овој напис станува збор е 7P маркетинг микс. Додадени се луѓе – People, процеси – Process и физички доказ -Physical Prove. Особено последното е интересно кога станува збор за интернет маркетинг миксот. Зошто? Кога продавате нешто преку интернет вашиот потенцијален купувач не може да го опипа физички производот кој го продавате. Затоа главна улога при донесување на одлуката може да има физичкиот доказ во вид на препораки или пак лично искуство. Погледнете го само функционирањето на најголемиот продавач на интернетот Amazon. Скоро за секој производ имате можност да прочитате што велат купуавчите. Сигурно дека оваа опција Amazon не ја има ставено за џабе.

*****************************************************************

Овој напис е напишан од Кристина Алексоска – Постдипломец на Економски Институт- Скопје, отсек претприемнишво, при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј„-Скопје; Користена литература:

Dave Chaffey, Fiona Ellis-Chadwick, Kevin Johnston, Richard Mayer, Internet Marketing – Strategy, Implementation and Practice, Prentice Hall, Third Edition

*****************************************************************

post

Дефинирање на Е-трговија и Е-бизнис

е-бизнис и интернет маркетинг Поимот е-трговија и е-бизнис често се користи во сличен контекст со терминот интернет маркетинг, но нивниот опсег е сосема различен. Важно е за секоја организиција и нејзиното внатрешно управување со дигиталната технологија да постигне јасно дефинирање во смисла на е-маркетингот, е-трговијата и е-бизнисот, како би ја дефинирала и целта која сака да ја постигне.

Електронската трговија често се мисли дека се однесува само на купување и продавање на производи, со користење на интернет, меѓутоа електронската продажба се однесува на финансиските и информативните електронски патишта со посредство на трансакција помеѓу организацијата и било која трета страна. Од тоа следи дека не-финансиските трансакции како што се влезните е-маил клиенти и прашањата од странство преку е-маил порака, изгледа дека и купувачите се аспекти на е-трговијата кои и помагаат на организацијата во процесот на истражување на маркетингот.

Кога се разгледува влијанието на е-трговијата на маркетиншките организации, тоа е идентификувано во улогата во која од една страна се продава а од друга се купува производ преку е-трансакција. Продажбата се однесува на трансакција која ја обавуваат клиентите со интернет плаќањето.

Е-трговијата се однесува на трансакцијата со која се бави организацијата за продажбата на производите. Интернет маркетигнот користи директна поддршка за продажба на производите. Таа одговорност ја имаат оперативните функции за набавки во организацијата.

Забелешка ДШ

Кога имаме е-трговија или пак е-бизнис? На претприемач веќе пишував за интернет бизниси и имам започнато еден серијал на написи за интернет бизниси. За да еден бизнис влезе во категорија на интернет бизнис во написот основа на интернет бизниси го напишав следново:

За да може да влезе во категорија на интернет бизниси бизнисот треба примарно да функционира на интернетот. Важно е пазарот на кој функционира тој бизнис да биде на интернет.

Ова е едноставна категоризација која ја искористив од моите ментори за интернет бизнис и нивните вебинари кои ги посетувам. Од друга страна, понекогаш наместо интернет бизнис или пак е-бизнис или е-трговија се користи терминот интернет маркетинг како некој поширок термин. Иако состојбата реално е обратна (поширок е терминот интернет бизнис). Најпознатите претприемачи од полето на интернет бизнисите велат дека се интернет маркетари, а не интернет бизнисмени. Зошто е тоа така?

Прво и основно, тоа е така бидејќи скоро 90% од работата на еден интернет бизнис е интернет маркетингот. Интернет маркетинг е ваш продажен тим, ваш промотивен тим, ваш тим за набавка и се што е поврзано за функционирање на еден интернет бизнис. Ако успеете во интернет маркетинг ќе успее и Вашиот интернет бизнис. Тоа е основното правило. И затоа честопати еден интернет бизнис се поистоветува со терминот интернет маркетинг.

*****************************************************************

Овој напис е напишан од Кристина Алексоска – Постдипломец на Економски Институт- Скопје, отсек претприемништво, при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј„-Скопје; Користена литература:

Dave Chaffey, Fiona Ellis-Chadwick, Kevin Johnston, Richard Mayer, Internet Marketing – Strategy, Implementation and Practice, Prentice Hall, Third Edition

*****************************************************************

post

Интернет бизниси – Информациски производи 3

Како дел од серијалот за интернет бизниси на претприемач стигнавме до третиот дел од интернет бизнис за информациски производи. Претходно имавте можност да прочитате за основите на информациски производи во Интернет бизниси – информациски производи 1 и процесот на креација на информациски производ во Интернет бизниси – информациски производ 2.

Интернет бизниси - информациски производи

Во овој трет дел концентрацијата ќе бидне на технологијата која ќе ни е потребна за имплементација на овој тип на интернет бизнисот.

1. Аутореспондер

За аутореспондерот во неколку наврати на претприемач пишувавме. Во бизнис поимникот за аутореспондер напишав:

Аутореспондер или во буквален превод автоматски одговарач претставува компјутерски програм кој се користи автоматски да одговара на e-mail-ови пратени на него. Големо користење најдоа во интернет маркетингот или поточно е-маил маркетингот за праќање на меилови до потенцијални потрошувачи.

Едноставно кажано аутореспондерот може да се искористи на повеќе начини во бизнис со информациски производи. Еве неколку можности како пример:

 • Промоција на Вашиот информациски производ.
 • Испорака на Вашиот информациски производ.
 • Додавање на дополнителна вредност на основниот информациски производ.
 • Градење на листа за Вашиот следен производ.

Аутореспондерот е нешто што мора да го имате.

Постојат бесплатни начини за користење на аутореспондер во вид на скрипта која ја инсталирате на Вашиот веб сервер и го подесувате. Главниот недостаток на овој начин е што повеќето од Вашите mail-ови ќе бидат класифицирани како spam и голема е веројатноста дека нема да стигнат до посакуваната дестинација. Затоа постојат специјализирани компании кои ја нудат оваа услуга која во зависност од големината на листата цената е 20$ месечно. Како едни од најреномирани аутореспондери во светски рамки се Aweber и Getresponse кои сите професионалци од област на интернет бизниси ги препорачуваат.

2. Алатки за изработка на производот

Adobe Acrobat Professional е на прво место за изработка е-книга како информациски производ. Можностите се навистина огромни на оваа алатка, но од друга страна навистина е скап и изнесува околу 450$.

Како втора опција може да се користи MS Word за изработка на е-книгата и со разни додатоци во вид на export in pdf (побарајте на Google) и ќе дојдете до повеќе бесплатни алатки. Оваа опција има недостатоци што одредени елементи од MS Word нема да можат да се префрлат во pdf форма.

Една од најдобрите опции и нормално најевтина (бесплатна) е користење на Open Office за изработка на е-книгата. Во Open Office постои интегрирана опција за export in pdf при што ексортираниот документ ќебиде со сите нишани.

За изработка на видео, односно видео во вид на Screen Capture најоптимална алатка е CamStudio, кое има бесплатна верзија. Од друга страна професионалната верзија не е скапа (изнесува околу 30$).

Кога станува збор за аудио материјал стандард за испорака претставува mp3 формат. За манипулација со аудио материјалите како информациски производ можете да го користите софтверот наречен Audacity кој е бесплатен аудио едитор и рекордер.

3. Хардвер

Кога станува збор за хардверските алатки кои ќе ви бидат потребни би ги издвоил веб камера и микрофон. Во зависност колку пари сакате да потрошите таков ќе биде и квалитетот на информациските производи. Не трошете пари на оние евтини микрофони бидејќи јас купив 10-тина и квалитетот е за никаде. Имате опција и да набавите поквалитетна камера со ознака Pro во која ќе биде интегриран и поквалитетен микрофон.

4. Систем за наплата

Најдобриот систем за наплата при продажба на информациски производи е Click Bank кој е специјализиран само за овие производи. Потребно е да отворите акаунт со еднократно плаќање од 50-тина долари и потоа системот ви наплаќа процент од продажба. Недостаток е што производот мора да биде на еден од јазиците кои ги подржува ClickBank. Ова значи дека доколку сакате да продавате производ на македонски јазик нема да можете да го користите.

Добар систем за наплата е PayPal кој за жал ние од Македониај сеуште не можеме да го користиме.

Втората опција која Ви стои на располагање е Casys. Ова е македонски онлајн процесор на кредитни картички. Недостаток е што целиот процес на интеграција на Вашиот производ со нивниот систем останува на Вас. Па ќе имате потреба и од програмерски вештини.

Ова се основните алатки кои ќе ви бидат потребни. Во зависност од типот на информацискиот производ ќе зависат и алатките кои ќе ги користите.

post

Интернет бизниси – Информациски производи 2

Ќе продолжиме вториот напис од серијалот за интернет бизниси на претприемач за информациски производи. Претходниот дел можете го прочитате на Интернет бизниси – информациски производи 1.

Информациски производ креирање

Во претходниот дел опфативме некои елементи за тоа што претставува информациски производ и вредноста на истиот во очите на различни луѓе која зависи од проблемот кој го решава то производ.

Затоа и секој информациски производ тргнува од проблем кој постои на пазарот. Но, пред да го претставиме секвенцијалниот процес на креирање на интернет бизнис со информациски производ би сакал да претставам еден поглед кон содржината тие информациски производи.

Содржина на информациски производ

Секој информациски производ содржи информација. Должината на информацијата зависи од проблемот кој се решава со таа информација.

Не треба да бидете премногу засегнати со должината на информацијата, едноставно таа треба да биде доволно долга за да го реши проблемот. Сум видел информациски производ во pdf формат на 6 страни кој имал одлична продажба на интернетот, а продажната цена на тој производ била доста висока (мислам над 50$). Тоа за 6 странички навистина претставува огромна сума на пари. Но, сигурно информацијата која била содржана во таа е-книга била вредна за тие пари. Оваа книга давала информација како да дојдеш до кредитна картичка иако си на црна листа од банките. Многу луѓе доаѓале до таков проблем и не поради нивна вина. Претприемачот кој го доживеал истиот проблем и кој нашол решение на тој проблем направил информациски производ во вид на е-Книга која ја продавал за солидна сума на пари.

Целта со овој пример ми беше дека не мора да значи дека треба да напишете е-Книга од 200 страни за да можете да ја продавате. Едноставно доколку сакате да започнете со еден ваков бизнис треба да знаете дека не треба да пишувате книга – учебник, ѕуку едноставно пренесете ја информацијата која ја знаете и која решава проблем на потенцијалните купувачи.

Еве една структура која би можеле да ја следите при изработка на информациски производ (е-Книга, аудио или пак видео):

 1. Вовед во проблемот. Едноставно опишете гопроблемот кој овој производ го решава.
 2. Ваше лично искуство во врска со проблемот. Опишете го Вашето искуство со тој проблем и накратко како сте го решиле.
 3. Решение на проблемот. Чекор по чекор како сте го решиле проблемот и како Вашите купувачи би можеле да го решат тој проблем.

Процес на креирање на информациски производ

Како и секој бизнис и овој бизнис има сопствен процес на креирање на информациски производ. Не можам да навлезам во детали на сите овие процеси и подпроцеси бидејќи навистина има многу за пишување како и различни погледи. Затоа ќе презентирам еден концептуален приод од два чекори за креација на информациски производи како интернет бизнис.

1. Избор на проблем кој постои на пазарот

Овој чекор е најважниот чекор во креација на информациски производ. Доколку промашите во овој дел, целиот производ ќе биде промашен. Значи, потребно е да имате проблем за кој потенцијалните купувачи се гладни да најдат решение. На пример, доколку знаете како да ослабите 10 килограми за 15 дена и знаете дека се повеќе и повеќе луѓе се среќаваат со еден таков проблем тоа би било добра шанса за вас. Но, сепак првин анализирајте го пазарот, и тоа веб пазарот. Бидејќи Вие ќе продавате информациски производ преку интернет.

2. Концепирајте го производот

Постојат различни можности за концептот на информацискиот производ кој сакате да го продавате. Можете да направите е-Книга со структурата која ја наведовме претходно. Можете како дополнение да интервјурате некој експерт во подрачјето на проблемот кој ќе го решава таа информација. Можете да направите транскрип во вид на pdf е-Книга на аудио материјалот од интервјуто. Можете интервјуто да го направите во видео материјал или пак да го презентирате решението на проблемот преку Вашиот компјутер.

Слободно пријдете му на овој чекор со отворен ум бидејќи можностите и варијациите и комбинациите на концептот на производот се безбројни. Само внимавајте информацијата во која и да е форма да биде вредна, применлива и разбирлива за купувачот – оној кој сака да го реши проблемот.

3. Креирајте го производот

Во овој чекор едноставно она што го знаете го ставате на хартија. Можете директно да пишувате во MS Word и потоа напишаното да го екпортирате во pdf формат кој претставува стандард кога станува збор за е-Книга како информациски производ. За технологија и алатки за креирање ќе стане збор во следниот дел од овој серијал за интернет бизниси за информациски производи.

Доколку сакате Вашиот производ да биде аудио снимка едноставно направете го првин концептот на хартија, подоцна ставете го на компјутер во MS Word и за сите точки од концептот напишете што ќе зборувате. Откако ќе завршите со тоа едноставно вклучете го микрофонот на Вашиот компјутер и читајте го сето она што сте го напишале.

Доколку сакате Вашиот информациски производ да биде видео направете презентација во MS Power Point и искористете ги алатките кои ги наведовме во премиум видео материјали за изработка на веб презентација и за креирање на видео.

4. Одлучете за она што ќе го продавате

Не мора да се врзете само за е-Книга или пак само за аудио. Можете да направите 3 производи: е-Книга, аудио и видео и да ги продавате во состав на истата веб страна. На пример, е-Книгата да биде најевтина и да одите со upsale плус аудио за поскапа цена и како уште еден upsale за плус аудио + видео за најскапата опција.

На ваков начин веќе ќе имате креирано одреден производ следува разработка на маркетинг стратегијата и техничкото поставување на веб серверот на сето она што сте го направиле.

Tретиот дел од овој серијал за информациски производи како дел од серијалот за интернет бизнис на претприемач е насочен на техничката страна од овој тип на бизнис.

post

Интернет бизниси – Серијал на претприемач

Во последниве месец дена навистина бев бомбардиран со прашања од читателите на претприемач дали ќе продолжам со серија на написи за интернет бизниси која ја започнав на артиклите на претприемач што веќе не ги ажурирам туку сите нови написи ги објавувам тука на претприемач.

Па затоа овој напис ќе биде најава на еден серијал на написи за интернет бизниси кој ќе продолжи и низ целата 2010 година.

Тука би искористил накратко да сублимирам за се она што досега го опфативме за интернет бизниси на претприемач и она како почетен парвец за она што следува

Како оваа слика подолу можете да видите милион слики на интернетот и на различните веб страни кои продаваат еден вид на информациски производ. Но, уште во стартот би напоменал дека не е толку едноставно за да можете од утре да заработувате пари на интернетот. Оваа ќе биде попрактично разработено во овој серијал.

Што беше опфатено за интернет бизниси на пертприемач?

Во изминатиот период започнав еден серијал за интернет бизниси кој е на артиклите на претприемач (веќе не ги ажурирам). Овие артикли можете да ги најдете на интернет бизниси на претприемач.

Како поважни би ги издвоил следниве:

1. Интернет бизниси основа

Во овој напис е даден одговор на некои прашања како што се:

 • Што е тоа интернет бизнис?
 • Зошто интернет бизнис како опција?
 • Потребно знаење за интернет бизниси?

2. Интернет бизниси – можност за заработка

Во овој напис се издвоени 10 можности за зарабтка или 10 вида на интернет бизниси:

 1. Информациски производи
 2. Физички производи
 3. Affiliate маркетинг
 4. Работа од дома
 5. AdSense
 6. Консалтинг
 7. Услуги
 8. Веб страници за кои се плаќа членарина
 9. Препродажба на хостинг услуги
 10. E-bay

3. Интернет бизниси – потребна технологија

Во овој напис е опфатена технологијата која е потребна за нормално функционирање на еден интернет бизнис:

 • Основна опрема
 • Технологија за поставување на веб страна
 • Технологија за функционирање на бизнисот.

4. Интернет бизниси – автоматизација

Во овој напис се дадени некои од можностите кои се достапни за автоматизација на интернет бизнисот:

 • Што е она што може да се автоматизира?
 • Што е она што ќе го добиете со автоматизацијата?

Овие би ги издвоил како најважните кои доколку не сте ги прочитале би било пожелно да ги прочитате пред да започнеме со овој нов серијал за интернет бизниси на претприемач.

Што е она на што ќе се концентрираме во овој серијал?

Првин овој серијал би го поделил на два дела:

 • Концепциски дел кој ќе се занимава со еден поширок и посеопфатен поглед кон еден интернет бизнис. Зошто еден ваков концепт? Првин, треба да се сфати дека не е толку едноставно да се води успешен интернет бизнис. Многу е лесно да се започне, но не е лесно да се биде успешен. Затоа и еден поглобален и поширок пристап кон интернет бизнисите ќе биде опфатен во овој серијал на претприемач.
 • Технички дел кој ќе се занимава со специфичните видови на интерент бизниси како што ги набројавме погоре во интернет бизниси – можност за заработка како и со некои посебни технологии кои се користат во интернет бизнисите.

Овој серијал на интернет бизниси на претприемач нема да биде како серијалот за маркетинг средства вокој секоја недела објавуваме по едно маркетинг средтсво, туку ќе одат нераспределено во однос на временски рок. На пример, една недела може да одат 5 написи, па некоја недела ниеден. Но, во секој случај ќе се обидам барем еднаш неделно да имаме нешто во однос на интернет бизниси.

Па да започнеме!

Информациски производи

Кога станува збор за информациски производи како еден вид на интернет бизнис можете да прочитате на:

Физички производи

Следува…

post

еСаем за Бизниси – MakExpo – Виртуелен Бизнис Саем

Некако во последните недели како да стана пракса по еден корисен портал неделно да презентираме на претприемач. Кога ставив насловот на овој напис излезе многу голем па се одлучив за ваков пократок. Но, насловот кој првпат го стави беше: „Бизнис портал кој има потенцијал да го смени начинот на презентирање на бизнисите и кој ќе ги направи рамноправни во светот“.

MakExpo е интернет портал кој претставува виртуелен бизнис саем за бизниси од сите големини. Порталот е изграден врз една основна намена – можност за виртуелно учество на саем на сите компании во Македонија! Од оваа појдовна точка, развена е платформа во која било која компанија од Македонија (или од странство!) ќе може да „закупи“ виртуелен простор на еСаемот и да се рекламираат себеси или своите производи! Секоја компанија може БЕСПЛАТНО да се регистрира на порталот и со тоа добива едногодишна (да, едногодишна!!!) бесплатна промоција, како и БЕСПЛАТНА промоција на еден свој производ! Со самото регистрирање – таа станува член на МакЕкспо саемот. За да се регистрирате кликнете на:


И бидејќи регистрацијата не чини ништо, достапна е за сите претпријатија, било да се тоа микро, мали, средни или големи! Дополнително на ова постојат и 3 „пакети“ на услуги коишто МакЕкспо ги наплатува и тоа:

 • Основен Пакет – вклучува до 10 дополнителни производи/услуги по компанија и чини 3.499 денари;
 • Стандард пакет – вклучува до 100 дополнителни производи/услуги по компанија, + 1 т.н. „спонзориран производ“ (се појавува прв при пребарување на истиот или при под-саемот на дејноста на компанијата), каталог на производи/услуги и чини 7.499 денари;
 • V.I.B. (Very Important Business) пакет – вклучува до 500 дополнителни производи/услуги по компанија, + 3 т.н. „спонзорирани производи“ (се појавуват први при пребарување на истите или при под-саемот на дејноста на компанијата), каталог на производи/услуги, гарантирани вкупни 500.000 прикажувања за сите спонзорирани производи на Интернет мрежата и чини 28.499 денари;

Дополнителна алатка е тоа што еСаемот можат да го посетуваат и индивидуи и разни бизниси! Па така, преку алатката за пребарување може да пребарувате по: компании (од регион, од Вашиот град, од целата држава), по производи/услуги, или пак по каталози од одредена индустрија! Индивидуите можат да пребаруваат производи или услуги од нивен моментален интерес, додека компаниите можат да пребаруваат други компании од било каде, и нивните продукти или продукти кои им се потребни. Пребарувањето вклучува: вид на продукт, цена, слика од продуктот, компанија-производител, начин на доставување, адреса, контакти…

Дополнително, секоја од вкупно 30-те индустрии е поделена во повеќе категории на под-индустрии, а истите се менуваат на секои 2 недели, со што практично се добива еСаем на секои 2 недели (на пр. Саем за мебел, Саем за градежништво), а алатките за пребарување можат да се користат 24/7, 365 дена во годината!

Целиот еСаем е замислен да функционира тотално електронски, со минимално можно учество на човечкиот фактор, така да одбирањето на пакети и плаќањата се вршат по пат на автоматски генерирана фактура која ја добивате по е-пошта веднаш по регистрирањето на Вашата компанија и одбирање на соодветниот пакет. Воедно, од моментот на плаќање на истата, добивате и Договор за соработка, по чиешто потпишување и се официјализираат правата и обврските на МекЕкспо и клиентот.
Овој портал има неколку поволности за претприемачите:

 • Прва е достапноста на сопствените производи на една глобална интернет мрежа.
 • Втората е можност за лесно пронаоѓање на идни бизнис партнери преку една голема база на податоци.
 • И за бизнис со бизнис бизнисите можност за лесно пронаоѓање на потенцијални клиенти.

Интензивната промоција на порталот е најавена за почетокот на 2010, но бета-верзијата е веќе пуштена и сите заинтересирани може слободно уште сега да ја посетат страната и да се вклучат во МакЕкспо – Саем за сите! Затоа регистрирајте се и презентирајте ја Вашата компанија ништо нема да загубите.