post

RSS – Маркетинг Средство 61

RSS како маркетинг средство

RSS како маркетинг средство

RSS навистина може да претставува моќно маркетинг средство за еден бизнис и еден претприемач. Ова е 61-вото маркетинг средство на претприемач по еден турбо серијал за SEO. Досега бевме сконцентрирани околу креирање на содржина на интернетот преку Вашата бизнис веб страна и блог. Ова маркетинг средство е повеќе за распространување на таа содржина.

Постојат многу дилеми дали ова маркетинг средство треба да се применува. Па така има некои кои мислат дека доколку овозможите RSS потенцијалните купувачи нема да стигнат до Вашата веб страна каде може да ја забележат Вашата понуда туку само ќе ја прочитаат информацијата преку RSS читачот. Но, сепак сметам дека не треба да се размислува на ваков начин. Со овозможена RSS технологија Вие само ја правите широко подостапна Вашата содржина, а со тоа и маркетинг елементите во неа. Сепак за да го искористите максимумот ќе треба таа содржина да биде изработена доста професионално со што ќе се намали ефектот на стравот од губење на посетители кон веб страната.

Што е RSS?

Наједноставно кажано RSS претставува технологија со која се овозможува автоматско превземање на содржините од веб страните кои ве интересираат.

Читателот користи некој RSS читач преку кој секогаш кога веб страните чии RSS фидови ги има поставено во тој читач ќе добие информација дека има нешто ново објавено и ќе може едноставно да го прочита преку тој читач или пак ако е само делумен текст да кликне на прочитај повеќе и преку веб да ја дочита содржината.

Еден ваков читач претставува и Google Reader во кој едноставно ги поставувате RSS URL-ата до различните веб страни од Ваш интерес и следите и читате што излегува како новитет.

Google Reader како еден RSS читач

Google Reader како еден RSS читач

Една веб страна преку RSS URL изгледа на ваков начин:

RSS Feed

Како изгледа RSS Feed

RSS како маркетинг средство

Што Вие како претприемач и Вашиот бизнис добивате со воспоставување на RSS како маркетинг средство преку Вашата бизнис веб страна или блог? ќе се обидам да дадам една мала листа на бенефициите што еден бизнис може да ги добие со ова маркетинг средство:

 1. RSS маркетинг е едноставно и секако без трошоци при што можете да го воспоставите системот уште денес и да започне да функционира под услов да имате свежа содржина на Вашиот бизнис блог.
 2. Целата Ваша онлајн содржина и маркетинг пораки ќе биде лесно достапна за оној кој сака да биде достапна. Се сеќавате за влезен маркетинг и маркетинг базиран на одобрение.
 3. Намалена веројатност дека некоја од RSS пораките во вид на Ваша онлајн содржина нема да стигне онаму каде што треба заради spаm филтрите.
 4. Можност за споделување на квалитетната содржина помеѓу потенцијалните купувачи при што ќе се зголеми на Вашата веб страна а со тоа и видливоста на Вашиот бизнис.
 5. Можност Вашата содржина да биде објавена на некоја друга веб страна и доколку тие што реобјавуваат содржини постапат онака како што треба да достават линк до Вашата веб страна ќе ја зголемите Вашата видливост како и онлајн репутацијата во очите на пребарувачите за што зборувавме во Off Page фактори на еден SEO процес.
 6. RSS маркетинг ќе овозможи градење на долгорочни односи со потенцијалните купувачи притоа воопшто не изгледа како една нападна маркетинг стратегија со која се создава притисок.

Но, треба да бидеме реални, дека започнување со ова маркетинг средство бара неколку предуслови:

 • Да имате бизнис веб страна.
 • Да имате бизнис блог која всушност ќе ги генерира тие RSS содржини.
 • Да имате квалитетни содржини. Ова се однесува на тоа да не продавате, туку да давате информации, а продажбaта сама по себе после квалитетни информации ќе си дојде.
 • Да понудите различни поедноставувања за пристап до вашите RSS содржини. Постојат повеќе опции за користење. Едната беше преку посебен читач што ја споменав погоре, може директно преку интернет прелистувач, може да се обезбедува претплата и преку e-mail…

Доколку немате онлајн содржина која што редовно ќе ја ажурирате воопшто и не го разгледувајте како опција.

post

SEO – Дали размена на линкови вреди?

Дали вреди размена на линкови

Дали вреди размена на линкови

Продолжуваме со серијалот за SEO како дел од маркетинг средства на претприемач. Во овој пост ќе навлезам малку во една табу тема кога станува збор за SEO. Во овој серијал поминавме нешто општо за SEO, потоа навлеговме во тоа што претставува SEO, го претставивме првиот основен столб на еден ваков процес – истражување и анализа на клучни зборови, вториот столб – On-Page оптимизација или неколку најважни фактори за оптимизација кои се наоѓаат на самата страна, третиот SEO столб – Off-Page фактори за оптимизација и Блогирање како дел од SEO стратегија.

Досега веќе напоменав во овој серијал (па и во самото видео во делот за блогирање) дека не е важен број на дојдовни линкови. Многу е поважен квалитетот на тие дојдовни линкови.

Што претставува размена на линкови?

На светско ниво постојат огромен број на маркетинг агенции кои се занимаваат со SEO и чија основна задача е да бараат на интернет веб страни кои ќе бидат интересни за нивните клиенти за добивање на линк преку размена на линкови.

Размена на линкови претставува едноставно еден процес во кој администратор на една веб страна ве контактира Вие да поставите линк до нивната веб страна и за возврат тие ќе постават линк до Вашата веб страна.

Класичниот приод е веб страна А дава линк кон веб страна Б која возвраќа линк кон веб страна А.

Размена на линкови 1-1

Размена на линкови 1-1

Овој начин кој претставува размена на линкови 1 на 1 нема да донесе некои резултати. Затоа што корисноста што А ја дава на Б, Б ја губи со враќање на линк кон А. Набргу и сите оние кои се занимаваат со интернет маркетингот го сфаќаат сето ова и нормално бараат начини да може да се надмине преку внесување на трети страни во процесот на размена. Ова би изгледало нешто вака:

Размена на линкови 1-2-3

Размена на линкови 1-2-3

Затоа и се раѓаат огромен број на сервиси или интернет маркетинг агенции кои се вклучуваат во оваа математика со цел да бидат рангирани подобро од страна на пребарувачите. Потсетете се на видеото во Блогирање како дел од SEO оптимизација.

Но, можам да кажам уште нешто повеќето од „најдобрите“ или „најпрепорачуваните“ вакви сервиси денес не постојат. Значи дека се откриени и нормално нема глас плус во очите на пребарувачите.

Зошто мислам дека не треба да сте преокупирани со размената?

Кога започнав да се занимавам со оваа проблематика прочитав многу материјали од многу SEO експерти. Некои беа квази експерти но, некои се навистина докажани експерти. Кога зборувам за она што сум прочитал не станува збор за читање на блогови, туку различни купени книги, е-курсеви, прирачници, софтвери… Она што не смеам да го изоставам како важен елемент во градењето на знаењето е што успеав да споредам квази експерти со вистински експерти. Разликата е што едни учат за брзо – краткорочно остварување на резултати и едноставно потоа од високото краткорочно летање брзо спуштање на земјата – тоа се квази експертите. Вторите или оние вистинските експерти пропагираат стратешки долгорочен приод за градење на релевантноста и кредибилитетот во очите на пребарувачите што на некој начин и јас преку овој серијал се обидувам да го презентирам.

Купив и еден софтвер специјализиран за SEO кој едноставно служеше за автоматизација на овој процес на размена и анализа да најдеш кои веб страни се добри со кои можеш да се вклучиш во процес на реализација. Извршив тестирање и воспоставив контакти со неколку веб администратори на страни кои согласно анализата беа добри за да разменам линкови. И разменив линкови. Но, знаете што се случи? И по неколку месеци иако PR на мојата веб срана се искачи јас сепак немав ни 10% од вкупниот сообраќај од страна на Google. Значи нешто не беше ОК. Веднаш потоа го откажав софтверот бидејќи плаќав (мислам 47$ месечно за негово користење).

Во исто време како што ја зголемував содржината и секако на некои подолги зборови почнував да бидам рангиран повисоко почнат сами веб администратори или тие интернет маркетинг агенции да ме контактираат за да разменуваме линкови. Понудите навистина ми беа невообичаени. Тогаш јас имав PR 2, а тие ми нудеа линк од страна со PR 4. Еве еден пример како изгледа тоа едно барање:

Предлог за размена на линкови

Ги избришав личните податоци заради заштита на приватноста за имиња, веб страни и компании. Забележувате ми нуди два линка за замена на мојот еден со PR 2. Ова е изведено од една интернет маркетинг агенција за некој нивен клиент. Но, изгледа премногу добро за да биде вистинито.

Што се случува по извесен период откако направивме размена. Тие на понудените страни ставаат илјадници линкови кон други страни при што нормално биле забележани од Google и нивниот PR веќе е за никаде и секако биваат казнети. Мојата веб страна има линк од лоши дечки, па така дел од последиците ги сносам и јас и секако илјадниците веб страни кои учествуваат во оваа трансакција со линкови.

Затоа сметам дека еден ваков систем на размена на линкови не вреди за Вашето рангирање на резултатите на Google. Оваа размена на линкови може да ја направите само во еден ограничен круг на веб страни (на пријатели, блиски или оние на кои им верувате дека нема да претеруваат).

Неколку збора за линкови и нивното значење

На крајот од овој пост сакам да дадам коментар преку неколку зборови за линковите и нивното значење. Линковите се важни, и нивната важност можевте да ја видите во постот за Off-Page фактори за оптимизација. Но, она што е забележително е премногу насочување кон линкување и заборавање на содржината и самата оптимизација на веб страната. Две најважни работи кои се ценети од пребарувачите се следниве:

 • Релевантност. Релевантна содржина за клучниот збор (или зборови) за кои што сакате да бидете високо рангирани.
 • Кредибилитет. Каков кредибилитет има Вашата веб страна. Дали користите валкани техники, кој се се линкува до Вас, до кого се линкувате вие…

Но, она што е интересно тука е што релевантноста може да доведе до зголемент кредибилитет. Колку повеќе имате релевантна содржина и колку повеќе веб страни природно се повикуваат на Вашата содржина, толку подобро ќе бидете рангирани на пребарувачите.

И уште нешто би сакал да додадам како дел од мои анализи и истражувања. Веќе неколку пати напоменав дека различните податоци ги собирам во една база на податоци преку која можам едноставно да се играм и да спроведувам различни анализи. Иако сеуште податоците не се доволно многу (6 месеци) сепак добив интересни резултати по спроведување на корелациона анализа со Пирсонов коефициент на корелација. Имаше периоди кога оваа веб страна имаше PR 3. Сега е повторно на PR 0. Анализата на податоци се однесуваше на тоа движење на сообраќај од страна на Google при PR 3 накај сегашните PR 0. Од таа корелациона анализа се доби силна негативна корелација што значи следново:

 • Поголем PR помал сообраќај од страна на Google.
 • Помал PR зголемен сообраќај од страна на Google.

Овој резултат не мора да биде сосема точен бидејќи се случи тоа што се случи со размена на линкови, а во исто време обрнав поголемо внимание на релевантноста на содржината и соодветната оптимизација согласно клучни зборови. Но, мораме да бидеме реални, овие резултати укажуваат дека она што сите сакаме да го имаме како основа PR нема некое приоритетно или врвно влијание врз резултатите од пребарувањето доколку релевантноста не е на прво место.

Затоа, SEO претставува процес а не едноставна размена на линкови што повеќето интернет маркетинг агенции сметаат. И уште нешто, овој процес ни малку не спаѓа во група на лесни процеси. Ова е само еден дел од она што можам да го опишам во еден блог пост за оваа проблематика.

Прочитајте го последниот пост од овој серијал:

post

Блогирање како дел од SEO стратегија

Блог како дел од SEO стратегија

Блог како дел од SEO стратегија

Ќе продолжам со серијалот за SEO како дел од маркетинг средства на претприемач. Овој пост како дел од овој серијал е повеќе како средство кое може да ви помогне да го подобрите севкупниот процес за кој што досега стана збор. Досега во овој серијал поминавме нешто општо за SEO, потоа навлеговме во  тоа што претставува SEO, го претставивме првиот основен столб на еден ваков процес – истражување и анализа на клучни зборови, вториот столб – On-Page оптимизација или неколку најважни фактори за оптимизација кои се наоѓаат на самата страна и секако третиот SEO столб – Off-Page фактори за оптимизација.

Блогирање е еден од најдобрите алатки кога станува збор за SEO, особено што претставува и како посебно маркетинг средстви и како алатка за подобрување на Вашите напори во однос на SEO процес. Ова подобрување на еден SEO процес особено се однесува на фактот што блогот е одлично средство за градење на содржина на веб.

Корисност на блогот како дел од SEO стратегија

Постојат многу бенефиции за блогот да биде дел од Вашата онлајн стратегија, но тука во однос на еден SEO процес би претставил две најважни корисности.

1. Повеќе страни оптимизирани за повеќе зборови

Во претходниот пост каде што стана збор за Off-Page фактори за оптимизација наведов дека не може да се очекува тие неколку страни во вид на брошура дека ќе бидат оптимизирани за илјадници клучни зборови до кои што дојдовме при истражување и анализа на клучни зборови. Тие страни ќе бидат оптимизирани согласно нивната намена. На пример, Вашата страна со производи ќе биде оптимизирана за клучните зборови за тие производи кои се прикажани на таа страна. Вашата About страна ќе биде оптимизирана за Вашата компанија, на пример бизнис име, брендот, локација, експертиза…

Но, вие имате бреинстормирано илјадници зборови со кои различни категории на Ваши потенцијални купувачи ќе пребаруваат нешто на интернетот. Вашата цел како еден претприемач или маркетинг менаџер на една компанија е да успеете да бидете најдени (вашата веб страна да биде најдена) кога некој ќе пребарува некој од тие зборови. Затоа блогот е едно квалтетно средство преку кое ќе успеете со текот на времето да изградите илјадници страни со квалитетна содржина оптимизирани согласно различните клучни зборови. Ова е таа една предност на блог како дел од SEO стратегија.

2. Почесто нова содржина почесто индексирање

Пребарувачите користат специјални програмчиња наречени како Web Crawler или Web Spider. Овие програмчиња имаат за цел да го пребаруваат интернетот и да бараат нови веб страни на кои прават копија која влегува во базите на податоци на пребарувачите што претставува индексирање, за да се обезбеди побрзо пребарување. Ова значи дека Вие кога пребарувате нешто вие пребарувате низ таа база на податоци на пребарувачите. Затоа за да бидете прикажани на резултатите првин ќе мора тие веб страни да бидат индексирани од страна на пребарувачите.

За тоа какво значење има за еден бизнис кога повеќе веб страни се индексирани ќе можете да прочитате во Повеќе Индексирани Страни – Повеќе Потенцијални Купувачи.

Блогот едноставно претставува средство за постојано објавување на нова содржина на веб страната во вид на посебни артикли кои пак претставуваат посебни веб страни кои се индексираат од страна на пребарувачите. Затоа доколку пребарувачите увидат дека имате почесто додавање на нови веб страни тие почесто ќе доаѓаат да проверат дали има нешто ново заради индексирање. Тоа е нивната работа, тие сакаат содржина и тоа квалитетна содржина.

Неколку препораки за користење на блогот во SEO процес

Тука ќе се обидам накратко да наведам неколку препораки за тоа како да го искористите блогот во еден SEO процес.

1. Избери категории

Пред да започнеш со било што добро размисли за категории кои ќе бидат опфатени на блогот. Доколку веќе ги имаш резултатите од анализата и истражувањето на клучните зборови обиди се да најдеш од 6 до 10 клучни зборови кои ќе бидат категории на блогот. Во исто време, размислувај сите ие зборови да бидат важни и всушност да асоцираат на Вашиот бизнис или бизнис активности.

2. Користи ги препораките од SEO основни столбови

Се она што го наведов како важно во основните столбови на еден SEO процес искористете го и тука. Започнете од зборовите кои ги имате изберено, групирај ги во можни теми или наслови за постови и започни со пишување.

3. Обиди се да објавуваш нови написи барем 2 до 3 пати неделно

Блогот ќе Ви помогне во Вашите SEO напори само доколку останете конзистентни во намерата да успеете. Не можам да кажам дека ќе биде лесно. Ќе треба да дојдете до идеи за можни написи, да ги напишете да внимавате на столбовите, а во исто време да не забегате од содржината и квалитетот, односно од фокусот кон читателот или потенцијалниот клиент. Но, ова е единствениот начин блогот да ви помогне.

4. Ако се двоумиш за платформа, избери Word Press

Иако Word Press најмногу е познат како платформа за блогирање, се почесто гледам целосни веб решенија на оваа платформа. Минатата година е изберен како надобра Open Source CMS платформа за 2009 (платформа за менаџирање на содржина на интернетот). Повеќе детали за ова можете да прочитате на Open Source CMS Award.

Од друга страна кога станува збор за SEO ова е навистина едно квалитетно и солидно решение. Не сакам да навлегувам во детали, но затоа можете да го погледнете видеото од презентацијата на Matt Cutts од Web Spam тимот на Google (преку WorPress.tv) подолу во кое овој експерт дава некои мислења во однос на оваа прашање. Видеото е долго 46 минути, но вреди да се погледа презентацијата бидејќи само ќе го повтори и надополни сето она што можете да го прочитате во овој серијал.

https://videopress.com/v/wp-content/plugins/video/flvplayer.swf?ver=1.21

Продолжете со следниве написи:

post

SEO – Основни столбови – Столб 1 – Клучни зборови

SEO - Прв столб - Клучни зборови

SEO - Прв столб - Клучни зборови

Третиот пост од овој серијал на постови за SEO како маркетинг средство се однесува на трите основни столба на кои се базира еден ваков процес на оптимизација за пребарувачи. Доколку не сте го прочитале првиот пост каде е разграничено што точно претставува SEO би препорачал да го прочитате првин него пред да навлезете во проблематиката која ќе ја опфатиме со овој пост.

Три основни столбови на SEO

Од претходниот пост заклучивме дека пребарувачите препознаваат зборови и скенираат содржина на интернет со што прават сопствена база на податоци преко која се добиваат страните кои се најрелевантни кога еден индивидуалец ќе побара нешто на интернет.

Функционирањето на овој процес со поедноставени зборови би изгледал на следниов начин:

 • Индивидуалецот која бара информација на интернет оди на Google, внесува збор, фраза или прашање што го интересира и кликнува на Барај копчето.
 • Пребарувачот проверува во сопствената база на податоци за клучните зборови кои ги има внесено оној кој бара информација колку се совпаѓаат со она што пребарувачот го има во сопствената база на податоци. Тука веќе напоменав дека по сложен алгоритам се врши пресметка. Веб страните кои најмногу се совпаѓаат со она што е барано ги рангира согласно релевантноста за која што стана збор во претходниот пост.
 • Така рангирани ги враќа на страната со резултати од пребарувањето.

Од тука би можеле да ги извлечеме основните три столба на еден SEO процес:

 • Истражување и анализа на клучни зборови,
 • Фактори на самата веб страна (On-Page) и
 • Фактори кои не се на самата веб страна (Off-Page).

Пред да започнам со приказ на трите столба би сакал да напоменам дека процесот е уште посложен бидејќи истите не се взаемно исклучиви, односно без истражување на клучни зборови нема да можете да ги имплементирате факторите на самата веб страна ниту факторите кои не се на самата веб страна или пак ако ги имплементирате резултатите нема да бидат онакви како што треба да бидат.

Истражување и анализа на клучни зборови

Овој столб е еден од најважните столбови за еден SEO процес. Велам најважен бидејќи и останатите два столба ќе ги користат информациите од овој столб.

Започнуваме со овој столб бидејќи уште на почетокот ќе сакаме да знаеме кои се зборови за кои сакаме да постигнеме повисоко рангирање на резултatите на пребарувачите. Овој процес е многу посложен отколку што може да замислиме. Пред извесен период мислев дека ова е навистина едноставно, но како навлегував се повеќе во проблематиката сфаќав дека не претставува само користење на некоја бесплатна алатка и влечење на најбараните зборови. Многу повеќе овој столб претставува стратешки концепт на вашата онлајн бизнис присутност. На пример, постои суштинска и концепциска разлика помеѓу следниве зборови:

 1. играчка за деца
 2. играчка за деца – топче
 3. бакуган топче
 4. цена на бакуган топче
 5. купи бакуган топче
 6. бакуган турнир

Сите зборови се наменети за еден бизнис – бизнис со играчки за деца. Но, сите зборови се различни и прикажуваат различна интенција на оној кој пребарува. Во првиот случај некој можеби само сака да види какви играчки за деца постојат. Во вториот случај индивидуалецот бара топче како играчка за деца. Третиот е специфицирана играчка во вид на бакуган топче. Четвртата и петата фраза претставува потенцијален купувач бидејќи се бара информација за цена на производот и секако места каде може да се купи, додека со шестата фраза бара информација за турнир за деца со игра со бакуган топче.

Можеме да погледнеме на овие фрази и на еден ваков начин:

 • Цел: Зајакнување на бренд. Прва, втора, трета и шеста фраза.
 • Цел: Зголемување на продажба. Четврта и пета фраза.

Па потоа овие фрази ќе имаат и подфрази, подпрашања, доспецификации…

Значи целта со оваа истражување и анализа е да дојдеме до клучни зборови во согласност со нашата онлајн стратегија.

Ќе се обидам да направам поедноставено расчленување на овој процес на анализа и истражување на клучни зборови.

1. Определи 5-6 збора поврзани со твојот бизнис!

Едноставно започни со 5-6 збора кои асоцираат на твојот бизнис. Размисли што Вие би внеле во полето за пребарување на еден пребарувач кога би барале информација за Вашиот бизнис.

2. Погледнете ги најдобро рангираните веб страни за тие зборови.

На пример, доколку нашиот бизнис произведува заварени челични цевки ќе побарам на Google за зборот Welded Steel Pipes како еден од тие основни 5-6 збора кои асоцираат на нашиот бизнис. Еве ги резултатите:

Пребарување на Google за Welded Steel Pipes

Пребарување на Google за Welded Steel Pipes

Во овој случај ќе ги гледам веб страните кои се појавуваат како резултати во органскиот дел (неплатен). Ќе ги отворам сите први 10 страни и ќе ги разгледам во однос на тоа што пишуваат, која е густината на зборот welded steel pipe, кои други зборови користат во keywords, каков дизајн користат… На пример за да видам кои клучни зборови ги имаат поставено ќе го погледам позадиснкиот код на страната при што ќе видам нешто вакво:

Позадински код за зборови за SEO

Позадински код за зборови за SEO

Од ова можам да видам каков наслов користат, каков опис користат (за што ќе стане збор во вториот столб) и секако она што не интересира кои зборови ги користат. Од ова анализа на првите 10 веб страни ќе извлечам уште десетици или стотици зборови кои се користат од потенцијалните конкуренти.

3. Искористи го Google Keyword Tool

Ќе ја користиме оваа алатка за да дојдеме до идеи на фрази кои ќе ги користиме во нашите процеси на оптимизација за пребарувачи. На пример преку Google Keyword Tool ќе можеме да дојдеме до уште клучни зборови за примерот од погоре:

Google Keyword Tool зборови за SEO

Google Keyword Tool зборови за SEO

Оваа алатка е дизајнирана повеќе за Google Adwords кампањи кои на претприемач ќе ги опфатиме во посебно маркетинг средство. Но, интересно е што преку оваа алатка освен идеи за зборови ќе дојдеме и до анализи за тоа колку пребарувања има месечно за одреден збор или фраза како и конкуренцијата за соодветниот збор или фраза.

4. Користи ги фразите од пребарување од Google Analytics

Доколку веќе имате веб страна можете да ги видите најкористените зборови кои ви носат сообраќај кон Вашата веб страна преку бесплатната алатка Google Analytics. Ова е корисно бидејќи можете да забележите некои зборови кои носат одреден број на посетители иако вие не сте направиле оптимизација за тој збор, па така едноставно да го вклучите во Вашиот процес на оптимизација. Еве пример како изгледа овој процес во Google Analytics:

Google Analytics зборови за SEO

Google Analytics зборови за SEO

5. Класифицирај, селектирај, планирај

Со овој процес можеби ќе дојдете до илјадници потенцијални зборови кои на некаков начин се поврзани со Вашиот бизнис. Затоа како последна фаза од овој процес е да се направи соодветен план за тоа како ќе се користат овие зборови. Мора да ги класифицирате во групи, како на пример погоре што споменав класификација со зајакнување на бренд, зголемување на продажба… Ќе мора да направите и план на активности за соодветна употреба и инкорпорирање на овие зборови на вашата веб страна.

Ова е се за овој напис како дел од серијалот за SEO на претприемач. Планирав сите три столба да бидат во еден пост, но навистина ќе излезе предолго. Затоа утре следуваат останатите два столба: Off-Page и On-Page оптимизација.

Продолжете со следниве написи:

post

Што претставува SEO?

Што претставува SEO?

Што претставува SEO?

Ќе продолжам со 60-тото маркетинг средство на претприемач кое оди во серијал на написи. Како што најавив во претходниот напис SEO – Оптимизација за пребарувачи – Маркетинг средство 60 потребно е јасно разграничување на тоа што претставува оптимизација за пребарувачи. Сметам дека тука лежи и најголемата грешка која може да се направи да сите други активности да бидат бесцелни.

Првин би сакал да напоменам дека SEO не значи измама за да пребарувачот смета дека токму твојата веб страна треба да се појави меѓу првите кога некој пребарува за нешто на интернет. SEO едноставно значи да се прилагоди веб страната за да се обезбеди полесна достапност од страна на пребарувачите кои врз база на нивниот алгоритам ќе одлучат на кое место да ја покажат вашата веб страна (на пример, 1-во или 50-то место).

Дефинирање на SEO

Да започнам со нешто формално. Во Wikipedia оптимизација за пребарувачи (SEO) се дефинира како:

процес на подобрување на количина и квалитет на сообраќај кон една веб страна од страна на пребарувачите преку „природен“ или неплатен („органски“ или преку алгоритамот) резултат од пребарување како спротивно на маркетинг на пребарувачи (SEM – Search Engine Marketing) кој се однесува на платено прикажување.

Ги болдирав оние важните елементи во дефиницијата:

 • SEO претставува процес на подобрување. Значи наместо користење на процес на измама користиме процес на подобрување на веб страната како полесно би била пронајдена од страна на пребарувачите.
 • Освен со број на посети SEO се занимава и со квалитетот на тие посетители. Ова е многу значаен елемент особено за еден претприемач и неговиот бизнис. Може да имаш огромен број на посети, но едноставно тие доаѓаат и си одат. Нема конверзија, нема враќање, процесот завршува тука.
 • SEO се однесува на органскиот сообраќај од пребарувачите. Тоа значи на оној дел за кој не се плаќа. Кога станува збор за Google постојат две подрачја од екранот со резултати кои се неоргански (платени реклами) додека останатиот најголем дел се однесува на оние бесплатни резултати кои се добиваат со помош на SEO. Како што е прикажано на сликата десниот дел (до 8 места има дозволен простор) се однесува на приказ на резултати на оние кои му плаќаат на Google (Google Adwords) за да се појават тука. Постои уште едно подрачје кое се наоѓа веднаш над органскиот дел каде исто така се прикажуваат резултати од платен маркетинг, а не SEO.

Резултати од пребарување на Google

Што не е SEO – Еден пример

Преку различните обуки низ кои што поминав ми беа покажани различни веб срани за тоа што не претставува SEO, но пред некое време налетав и на една веб страна од Македонија која сосема погрешно го сватиле SEO процесот. Затоа и напоменав на почетокот од овој пост дека SEO не претставува измама од страна на администраторот на веб страната за да биде забележана таа веб страна како вредна. Можеби пред 10-тина години ова функционирало, но денес не функционира. Погледнете една веб страна (го прикажувам само долниот дел):

Лош SEO пример

Ме зачуди зошто толкав простор оставен на дно?

А кога направив селекција на се што има на страната еве што произлегува:

Лош SEO пример

Но чудењето беше кратко - Причина е погрешно SEO

Втор пример на истата страна што го забележав е URL-то на страните. Погледнете само како изгледа:

http://www.kupi.com.mk/store/Macedonia_Computers_Rainbow_Makedonija_Kompjuteri_Prodavnica_Shop_Store_Acer_ Apacer_ASUS_Epson_HP_Dell_IBM_LG_Logitech_Samsung_SONY_Toshiba_WD_Intel_AMD.asp

Во написот за домен име како маркетинг средство пишував дека ова има влијание на SEO но тоа не значи дека треба да направите километарско URL со што само ќе ги нафрлате зборовите. Што мислите дали ова поминува кај Google? Од лично мое искуство преку тестирања и истражувања не ви дава предност, туку само ќе обезбеди банирање на вашата веб страна или контраефект на она што сакате да го постигнете.

Принцип на работа на пребарувачите

За да навлеземе полека во процесот на SEO мора накратко да навлезам и во историјатот на принципот на работа на пребарувачите.

Раниот начин на работење на пребарувачите се базирал на неколку решенија. На пример Yahoo имале креирано систем кој предвидувал да сопственикот на веб страната специфицира категорија на страна и клучни зборови кои се однесувале на таа страна. Откако на таков начин веб страната ќе се испратела до Yahoo, луѓе специјалисти вработени во Yahoo нарчени како онтологисти ја проверувале релевантноста на она што е доставено. Но, овој метод едноставно давал многу непрецизни резултати иако барал Yahoo да вработи многу луѓе кои збор по збор, јазик по јазик ќе ги проверуваат доставените веб страни и ќе вршат рангирање на истите.

Некои други пребарувачи во тоа време ги класифицирале веб страните врз основа на временски период што еден посетител се задржувал на таа страна. Но, набргу со појава на интернет прелистувачи со повеќе јазичиња за преглед на страни овој метод бил нефункционален. Тоа значи дека доколку некој отвори повеќе јазичиња може да заборави да исклучи некои од претходно, а истите добивале поени врз основа на тоа време.

За разлика од останатите пребарувачи основачите на Google, Larry Page и Sergey Brin сметале дека репутацијата на една стран е најдобра мерка за рангирање на истите, но наместо да користат време кое еден посетител се задржувал на една веб страна, го искористиле методот кој се користел од научниците за да се рангира еден научен труд како повреден од другиот. Тоа е вкупен број на цитати или во овој случај вкупен број на линкови кон една веб страна.

Но овој процес тие во голем дел го подобриле и затоа не е толку едноставен како што изгледа. На пример, секој линк (цитат) нема еднаква важност.  Да земеме еден пример, секако дека цитат во една книга објавена од Harvard Business School нема да има иста вредност со цитат во еден учебник кај нас. Не дека се потценува знаењето на авторот тука, но едноставно името, репутацијата, вложените средства во научно истражувачка работа, награди и признанија го прават HBS да биде повлијателен кога се мерат цитатите кон еден научно истражувачки труд. Оваа паралела ја извеле на тој начин што линкови од веб страни кои се цитирани повеќе имаат поголема вредност за Google.

На оваа основа се додадени дополнителни елементи во вид на клучни зборови, растојание помеѓу зборови кога има повеќе од еден збор… Можете да забележите дека овој метод претставува сложена математичка операција. Можеби за повеќето од вас во оваа фаза сеуште е неразбирливо, но во останатите постови од овој серијал ќе се обидам да ги опфатам сите важни елементи во овој процес. Но, она што може да се забележи е следново:

 • Пребарувачите препознаваат зборови,
 • Пребарувачите ја скенираат содржината,
 • Пребарувачите класифицираат согласно релевантност која се мери во Page Rank (од 0-слаба релевантност до 10-највисока релевантност)
 • Пребарувачите сакаат да им овозможите едноставен пристап до веб страната за да ги изведат претходно наведените функции.

Продолжете со следниве написи:

post

SEO – Оптимизација за пребарувачи – Маркетинг средство 60

Стигнавме можеби до најважното маркетинг средство за малите бизниси особено кога станува збор за онлајн маркетинг средства. Тоа е оптимизација за пребарувачи или попопуларно кратенката SEO. Ова маркетинг средство ќе се обидам да го разработам на претприемач малку поинаку од другите поради фактот што ќе биде премногу долго за да го сместам во еден пост. Затоа и излегувам од распоредот секој вторник да биде резервиран за маркетинг средство и во овој случај ова ќе биде серијал од неколку написи за SEO.

Досега неколку пати пишував за оваа маркетинг средство и тоа особено за некои мои анализи и резултати од тестирања на еден реален веб сајт. Тие тестирања и натаму продолжуваат и базата на податоци се полни со навистина квалитетни информации кои едноставно ми овозможуваат одредена математичка релација помеѓу она што произлегува како резултат. Некои од сознанијата ги напишав во Како на прво место на Google за неколку минути. Она што можам сега да го претставам е дека навистина тој наслов кој го претставив во тој пост е најчитан во последниве месеци гледано на месечно ниво.

Кога сум веќе тука би сакал и да ги презентирам резултатите од примена на тие принципи наведени во тој напис за број на посетители добиени од органско пребарување на Google.

Ова е споредбен график за два периоди: првиот од 01.02.2010 до 31.03.2010 и вториот од 01.04.2010 до 31.05.2010. Овој период го избрав затоа што ги користев тие препораки кои ги наведов во гореспоменатиот пост. Она што може да се забележи е дека благо започнува да се зголемува број на посетите кои што доаѓаат од пребарување на Google. Заради подобра претстава подолу се и графиците кои се однесуваат на поединечен период за точно да се види бројот на посети и секако број на клучни зборови кои донеле посета.

Ова е график кој се однесува на периодот Февруари-Март, период кога започнувам да обрнувам внимание на клучни зборови, структура на текстот, линкови итн. Можете да забележите дека веќе при крајот на март започнува веќе да се зголемува бројот на посетители кои доаѓаат преку пребарување и секако во тој период оваа веб страна имала 1821 посетители преку 867 клучни зборови. Да видиме сега како е во следниот период:

Во следниот период веќе има над 1000 посетители повеќе и тоа преку 1505 клучни зборови. Ова значи дека и фондот на зборови за кои оваа веб страна е забележана од пребарувачот е зголемен за скоро двојно. Ова не се некои огромни резултати за кратко време, сепак на оваа веб страна се работи скоро една година. Но, сепак може да се заклучи дека претставуваат стратешка инвестиција кога станува збор за онлајн маркетинг средства.

Зошто серијал од постови за SEO?

Се одлучив на еден ваков чекор поради фактот што сметам дека проблематикава сеуште е слабо разработена кај нас, дури и претставув непознаница. Така да може да забележите понуди од веб дизајнери кои нудат ваква услуга, а она што го навеле не е ни С од SEO. Од друга страна последниве две години инвестирав многу време и пари во истражување на оваа проблематика и она што е најважно тестирав различни стратегии, тактики, алатки… Од сите тие тестирања произлегоа различни заклучоци и сознанија. Тестирањето не го вршев на претприемач туку на една друга веб страна (Entrepreneurship in a box) која е на англиски со цел да дојдам до сознанија кои ќе им помогнат на македонските компании – извозници да бидат видливи кај пребарувачите. Како еден пример кој го обработив на претприемач можете да прочитате во следниве написи:

Што ќе биде опфатено во овој серијал за SEO?

 • Што претставува SEO? Потребно е јасно разграничување на тоа што претставува оптимизација за пребарувачи. Тука лежи и најголемата грешка која може да се направи сите други активности да бидат бесцелни. Ова ќе биде еден посебен напис во кој ќе разграничиме што претставува SEO, а што не претставува SEO.
 • Основни столбови на SEO. Во овој дел од овој серијал ќе навлезам во трите најосновни столба на оваа оптимизација: Клучни зборови, Фактори на самата веб страна (On-Page) и фактори кои не се на самата веб страна (Off-Page).
 • Блогирање како дел од SEO стратегија. Моќта на содржината и блогот како едно средство за производство на содржината има големо влијание на оптимизација на пребарувачи. Затоа како надополнување на блогот како маркетинг средство ќе ја разгледаме и оваа дополнителна улога.
 • Дали размена на линкови вреди? Оваа прашање го анализирам повеќе време и веќе во последниот месец дојдов до квалитетен одговор. Се вклучив активно во примена на овие стратегии за да видам како влијаат, но се случи нешто за што подетално ќе опишам во постот кога ќе дојде ред.
 • Користење на алатки. Како последен наслов ќе биде користење на одредени алатки во еден ваков процес.

Продолжете со следниве написи:

post

Веб Страна – Маркетинг Средство 54

Веб страна како маркетингс средство

Веб страна како маркетинг средство

Маркетинг едноставно претставува средство кое ќе овозможи бизнисот на еден претприемач да биде присутен онаму каде што се потенцијалните потрошувачи за тој бизнис. Веќе повеќе пати тука на претприемач ја нагласувам потребата за онлајн стратегија и присуство на глобалниот интернет простор на еден бизнис. Еден од начините за оваа присутност е преку бизнис веб страна.

Еден пример!

Пред неколку месеци за еден нов бизнис започнав веб страна (на англиски), односно откупив домеин име, хостинг веќе имав и склопив за еден ден страна со неколку подстрани во вид на производи кои ги нудиме. По тој еден ден застанав, немав време да ја довршам страната, но она што беше важно што успеав да овозможам брзо индексирање на страна од Google и да ставам контакт форма на истата. Иако слабо котира, во изминатиов период од неколку месеци бевме контактирани неколку пати од потенцијални потрошувачи. Последен пат беше вчера, од една компанија во Чешка со која се надеваме да оствариме деловна соработка.

Значи еден ден работа овозможи неколку контакти со потенцијални купувачи и тоа со една толку пасивна веб страна која дури не е ни довршена, има малку текст, но има слики и табели од производната програма. Тоа значи дека инвестирање во едно вакво маркетинг средство вреди.

Зошто веб страна е мора во маркетингот?

Без разлика дали се работи за B2B или B2C потенцијалните купувачи вообичаено го користат интернетот пред да донесат одлука за купување на нешто. Тие едноставно го користат интернетот за:

 • Да најдат информација за производи и/или услуги кои им се потребни.
 • Да споредат цени на тие производи и/или услуги.
 • Да најдат информации за искуството на други корисници на тие производи и/или услуги.
 • Да најдат информации за кредибилитетот на потенцијалните снабдувачи.
 • Да контактираат со потенцијалните снабдувачи.
 • Да комуницираат со потенцијални снабдувачи.
 • Да нарачуваат производи и/или услуги.

Забележувате колку покомплексен станува бизнис светот со еден интернет и достапноста на информации. Доколку Вие како претприемач не бидете таму ќе се најдете но од страна на некој друг кој можеби ќе го пофали или пак нападне Вашиот бизнис. На интернетот сите сме голи.

Како до сопствена веб страна?

Имате повеќе можности за ова, но сепак можеби првото нешто е да го определите Вашиот буџет. Јас ако се прашувам не би штедел за оваа маркетинг средство, но сепак треба да бидеме реални дека стартап компаниите не се во можност да одделат дури и толку мала сума на пари која може да се движи од 0 до 1000 евра. Нула доколку самите ја превземетe обврската да го сработите ова преку некои од бесплатните домеини и хостинг сервиси. Но, сепак треба да бидам искрен дека потенцијалот на еден ваков начин ќе биде многу помал, а од друга страна Вие сте претприемач и би требало да се насочите во вистинските претприемнички задачи.

1000 евра е нешто што ќе ви обезбеди навистина професионално изработена веб страна и нормално поголемо импресионирање на потенцијалните купувачи.

Како еден претприемнички процес во овој дел би го издвоил следново:

 • Изработете онлајн стратегија за Вашиот бизнис. Прочитајте за тоа дали онлајн сратегија се поистоветува со бизнис стратегија.
 • Видете каква е целта и улогата на бизнис веб страната во таа стратегија.
 • Извлечете ги тактиките кои планирате да ги имплементирате и секако активностите кои произлегуваат од истите.
 • Најмете некој или едноставно самите започнете да ги спроведувате.
 • И секако не заборавајте ја целината, веб страната е само еден дел од Вашата севкупна онлајн стратегија.
post

Бизнис План – Онлајн Стратегија

Ќе продолжам со туторијалот за бизнис планирање. Досега ја направивме насловната страна, кажавме и за резимето и содржината, напишавме нешто за компанијата, ги дефиниравме производите и услугите кои ќе ги понудиме на пазарот, направивме анализа на пазарот и индустријата и спроведовме SWOT анализа. Сега е на ред нешто сосема ново, и нешто што во практика ретко или пак воопшто го гледам.

Бизнис план - Онлајн стратегија

Онлајн стратегија како дел од бизнис план

Овој наслов како дел од еден бизнис план е нешто сосема ново, нешто што не беше опфатено со претходната верзија на туторијалот за изработка на бизнис план. Сметам дека е од суштинско значаење за бизнисот ушто во оваа фаза на планирање претприемачот да испланира за онлајн присутноста и онлајн активностите кои ќе ги спроведува во иднина.

Во претходниот пост дадов некои видувања за тоа околу поистоветување на онлајн стратегијата со бизнис стратегијата. Мислам дека за да не се направи грешка со испуштање на онлајн присутноста на еден бизнис мора уште во оваа фаза да се вклучи и онлајн стратегијата во процесот на бизнис планирање.

Овој наслов како дел од еден бизнис план можеби претставува наједноставниот наслов за кој е потребна добра волја на претприемачот и секако разбирање на значењето и потребата на една онлајн стратегија во неговиот бизнис.

Неколку важни одлуки

Пред да започнете со изработка на онлајн стратегија како дел од процес на бизнис планирање би требало да одговорите на следниве прашања:

 1. Што прават потенцијалните конкуренти на оваа поле?
 2. Кои се онлајн активностите на потенцијалните конкуренти?
 3. Каде на интернетот се присутни моите потенцијални клиенти?
 4. Што бараат потенцијалните клиенти на интернетот?
 5. Како мојот бизнис да биде присутен на начин подобар од конкурентите и попрепознатлив за потенцијалните купувачи?
 6. Дали ќе имам само статична веб презентација на производите и/или услугите или динамична и интерактивна со потенцијалните купувачи содржина?
 7. Која ќе биде целта на онлајн присутноста?
 8. Што ќе биде постигнувањето кое може да се каже дека е задоволителна нашата присутност?

Со одговор на овие прашања, но одговор кој ќе биде реален и неутрален веќе ќе можете да ја видите Вашата онлајн стратегија која ќе биде дел од Вашиот бизнис план.

Дизајнирање на онлајн стратегија

Во седмото прашање веќе дадовте одговор за целта на онлајн присутноста на Вашиот бизнис. Па затоа и дизајнот треба да започне со тие цели кои ќе се преточат во стратегија. На пример, имате цел јакнење на Вашиот бренд со онлајн присутност. Стратегиите за исполнување на оваа цел би можеле да бидат: зголемување на посетеност на Вашата веб страна, зголемување на интеракцијата со посетителите, зајакнување на присутноста на социјалните медиуми…

За секоја стратегија треба да произлезат посебни тактики. На пример, за стратегијата зголемување на посетеноста на веб страната некои тактики би биле:

 • Постојано ажурирање на содржина,
 • SEO – Оптимизација за пребарувачи,
 • Користење на PPC кампањи,
 • Промоција преку социјални медиуми,

Ставам три точки за да не бидам сфатен дека ова е единствено, ова е само пример кој може да ви даде еден патоказ како да ја подготвите Вашата онлајн стратегија како дел од бизнис планот. Понатаму за секоја тактика (како што ја дефиниравме стратегијата во Стратегија за бизнис трансформација) ќе треба да ги специфицирате конкретните активности и одговорностите на одделите или пак лицата кои ќе треба да ги спроведат тие активности. На пример, за постојано ажурирање на содржина како активности би можеле да ги дефинирате следниве:

 • Следење на вестите од индустријата,
 • Пишување на информативни содржини,
 • Објавување на сите тие содржини

Онлајн стратегија како дел од бизнис планот

Сега веќе ги имате дефинирано сите овие елементи во вид на:

 • Стратегија
  • Тактики
   • Активности

Сега едноствно ви останува сето тоа да го ставите во една табела и на една страна да биде сместена во бизнис планот. Тоа е доволно за да имате почетна онлајн стратегија за Вашиот бизнис. Вклучете ја како дел од бизнис планот и верувајте ми, дека нема ништо да изгубите, а придобивките доколку ја реализирате се немерливи.

post

Електронски Билтен – Маркетинг Средство 53

За оваа недела како 53-то маркетинг средство ќе ги опфатиме електронските билтени. Во претходната недела стана збор за E-mail маркетинг што значи дека доколку го користите веќе градите сопствена листа. Како дел од E-mail маркетинг можете да ги користите и електронските билтени кои може да се испраќаат на одреден временски период.

Што претставува електронски билтен?

Како 37-мо маркетинг средство на претприемач пишував за билтени и сето она што таму е опфатено може да важи и за електронските билтени. Таму го дефиниравме билтенот како:

 • Нешто што редовно се дистрибуира
 • Содржи тема која е од интерес за примателите
 • Нешто што претставува еден вид на публикација.

Кога станува збор за електронски билтен само ќе биде додадено дека е во електронска форма кој се испраќа преку e-mail или пак може да се симне преку бизнис веб страна или блог.

Форма на електронски билтен

Може да се користи било која форма која овозможува електронска дистрибуција на самиот билтен. Како најкористени форми може да бидат:

 • PDF формат на билтен. Овој билтен е добар во случаи кога истиот ќе се поставува на Вашата бизнис веб страна или пак блог и оној кој ќе сака ќе може да си го симне. Предноста е во тоа што овозможува одлична визуелизација преку поставување на слики, форматиран текст, различни бои…
 • HTML формат на билтен. Овој формат се користи во случаи кога билтенот се испраќа преку е-mail или пак кога едноставно ќе може да се прегледува преку Вашата веб страна. Предноста е во тоа што овозможува одлична визуелизација преку поставување на слики, форматиран текст, различни бои…
 • Text формат на билтен. Ова е обичен текстуален билтен во вид на текстуален е-mail. Визуелен ефект е многу слаб, но стапката на примање преку e-mail е многу поголема.

Без разлика која форма ќе ја изберете би било пожелно билтенот да биде достапен и на Вашата веб страна. На пример да имате страна со билтени и линкови до истите.

Процес на подготовка

Пред да започнете со објaвување и дистрибуција на електронски билтени би требало да:

 • Ја определите содржината на истиот. Што ќе содржи билтенот? Кои теми ќе ги обработува?
 • Ја опредeлите структурата на истиот. Каква ќе биде структурата, односно кои ќе бидат поднасловите? Ова ќе зависи од самата содржина?
 • Го определите периодот на објавување и дистрибуирање. На колку време ќе се објавува нов билтен. Кога станува збор за бизниси, најоптимално е да го подесите на еден месец, со оа што ќе имате 12 билтени годишно.
 • Доколку се испраќа преку е-mail да го изберете сервисот за дистрибуција (види E-mail Маркетинг за повеќе детали за сервис за дистрибуирање).
 • Да го осмислите начинот на промовирање на истиот. На пример, во кој дел од Вашата бизнис веб страна или пак на кои се други маркетинг средства ќе го промовирате овој билтен.
 • Да одлучите за тоа кој ќе биде одговорен за содржината.
 • Да одлучите за форматот на билтенот. Кој формат и какви бои ќе се користат.
post

На Интернет Сите Сме Голи и Бизниси и Физички Лица

The Internet is not a newspaper
Сликата од mfophotos via Flickr

Досега повеќепати пишував само за позитивни придобивки на интернетот за бизнисите во вид на маркетинг средства. Но, во исто време треба да бидеме свесни дека интернетот не соблекува сите нас, како бизниси така и како физички лица. Од ова соблекување не се поштедени ниту гигантите во бизнис сферата.

Ова значи дека како што можеме да добиеме позитивен публицитет, многу е едноставно да добиеме и негативен публицитет заради некои лоши бизнис односи или пак постапки.

Бизнисите сметаат дека никој не им може ништо, но многу се лажат. Во историјата на интернетот постојат безброј примери на многу моќни компании на кои им е нарушен угледот и авторитетот со помош на еден напис на блог во кој издржано се критикува бизнисот или пак производите и/или услугите кои ги нуди тој бизнис. На еден таков начин бизнисот може да навлезе во една навистина пеколна ситуација.

Средствата за комуникација на обичниот граѓанин кои се достапни во моментов се навистина се помоќни и помоќни. Можеби во минатото не можеше секој од нас да стигне до медиум како радио или пак ТВ, но денес можеме самите да си напрвиме сопствено радио или ТВ преку интернет и сервисите како YouTube и BlogTalkRadio. А, од друга страна луѓето се почесто ја всисуваат токму оваа содржина.

Денес, на пример прочитав (всушност тоа и ми беше инспирација за овој напис) напис на Археоблог за тоа како една издавачка куќа се однесува непристојно. Што можам да извлечам од оваа информација. Едноставно да ја ставам оваа компанија во графата ризични во мојата база на податоци.

Затоа бизнисите мора да започнат да градат вистинско внимание поддржано со репутација и доверба. А за тоа треба да се смени и офлајн однесувањето, односно да се биде професионалец во вистинска смисла на зборот.

Така да интернетот дава неограничени можности, но треба да се управуваат тие можности во вистинската насока за да ги искористиме, а во исто време да бидеме свесни и за реалните закани и да го прилагодиме однесувањето онака како што треба.

Едноставно ова е зрело за да направите SWOT анализа.