post

ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ЦЕЛИ

Само како една претстава со што се занимаваат политичарите во САД во време на рецесија.

Пред некој ден новоизбраниот претседател на САД Барак Обама го предупреди конгресот да дејствува побрзо во однос на мерките за стимулација на економијата како што е кратење на даноците и инфузија на 800 милијарди долари во економијата или да се соочат со последиците дека рецесијата ќе трае навистина долго.

Новоизбраниот претседател најави дека неговата цел е:

  1. За двојно да го зголеми производството на алтернативна енергија во наредните 3 години
  2. Да ги компјутеризира сите медицински записи во државата во наредните 5 години
  3. Да модернизира 75% од федералните згради
  4. Да ја подобри енергетската ефикасност во 2 милиони домови
  5. ИТН…

Што може да се види во неговите цели?

Прво сите се конкретни и користат бројки. Двојно зголемување, сите медицински записи, 75% од федерални згради, 2 милиони домови. Ова се долгорочни цели кои преку подобра енергетска економија, поефикасен здравствен систем, подобро едуцирани деца на долги стази ќе го направат САД поконкурентен.

Но како е кај нас?

Искористеност на алтернативните извори на енергија на ниско ниво. Сеуште енергетскиот капацитет на Македонија зависи од термоелектраните и увозот на електрична енергија. Но, сепак мора да признаеме во последниве неколку години почнавме да размислуваме и за оваа прашање.

Компјутеризација на здравство не е ни започната. Рецепти за лекови сеуште се исти како и пред 20 години, здравствени книшки не се на картичка туку во вид на тетратка. Да одиш на преглед кај специјалист треба упат од матичен, па специјалистот ти пишува кои лекови треба да ги набавиш, потоа одиш кај матичен за рецепти па дури тогаш во аптека да ги набавиш лековите. Кај е тука ефикасноста?

post

НАЈВАЖНИ РАБОТИ ЗА ПРЕТПРИЕМАЧИТЕ ВО 2009

Сите анализи и предвидувања кажуваат дека 2009 година ќе биде тешка година. Уште сега се чувствува недостаток на финансиски средства за бизнисите. Банките ги усложнија и ги намалија пласирањата на кредитите. На што ќе треба претприемачите да обрнат посебно внимание во 2009 година?
Две работи за успех на малите бизниси ќе бидат клучни:

  1. МАРКЕТИНГ (Немојте да тргнете со кратење на трошоци од маркетингот. Единствено со добар маркетинг ќе можете да привлечете потрошувачи и солидни приходи за вашиот бизнис. За таа цел изберете неконвенционални и уникатни маркетинг техники. Користете онлајн маркетинг преку сопствен веб сајт, блог и онлајн социјални мрежи)
  2. ГОТОВИНСКИ ТЕК (Без соодветна готовина бизнисите ќе пропаѓаат. Направете квалитетна анализа на готовински тек и пред секој нов месец определете буџет што нема да го наруши готовинскиот тек на бизнисот и придржувајте се до истиот. Единствено така ќе имате готовина за водење на вашиот бизнис)

Ова се најголемите предизвици за 2009 година.