post

12 Најважни состојки за да постигнете се што ќе посакате

Сите ние сакаме многу работи во нашиот живот. Но, едноставно ни станува јасно дека не можеме се што сакаме и да постигнеме со сигурност и на таков начин се откажуваме од нашите напори да постигнеме се што сакаме.

состојки

Во последните 5 години се имам фатено себеси неколку пати како сакам да постигнам нешто и брзо по тој иницијален ентузијазам едноставно се откажувам и продолжувам со нормалните работи околу мене. Навистина погрешно однесување од моја страна. Но, кога започнав да се тренирам себеси да ги гледам работите поинаку, ми стана јасно дека се може да се постигне, секако доколку е реално и остварливо согласно мојот потенцијал.

Продолжи…

post

8 Чекори за да го избегнете “направи се сам” синдромот

Се имате ли најдено во ситуација кога едноставно сте „пренатрупани” од вашата секојдневна работа затоа што се чувствувате дека вие мора да завршите се сам? Ако оваа е точно, тогаш вие страдате од синдромот „направи се сам”.

направи се сам

Имам искуство пред пет до шест години кое навистина скоро да ме уништи, а резултатот беше паднат имунитет, премореност, обична настаинка која дотогаш ја поминував стоечки ме бутна во кревет… И се заради пренатрупаност со работата и мојата слабост да се ослонам на мојот тим. Тоа беше огромна грешка но во исто време и огромно искуство за мене.

Продолжи…

post

10 Работи кои треба да ги знаете за водење на мал бизнис

Водење на мал бизнис навистина претставува еден голем чекор за секој претприемач. Не е лесно, но и не е нешто што не може да се постигне од страна на претприемачите.

водење на мал бизнис

Откако ќе го започнете бизнисот, набргу ви станува јасно дека тука се наоѓаат уште еден голем број мали, но навистина важни работи како надополнување на креација на вредноста која вашиот бизнис ја испорачува на купувачите.

Продолжи…

post

Како малите риби да не станат жртви на големите риби?

Какви промени се потребни за традиционалните бизниси, односно традиционалните претприемачи да преживеат денес, но и да бидат подготвени за утре?

одбивање

Оваа прашање е многу интересно прашање, штета што не го добив од некој од читателите на претприемач за да биде дел од подкаст епизодите.

Продолжи…

post

Идеи кои можете да ги искористите од Јули 2013

Секој месец ги групираме идеите, односно насловите кои можете да ги искористите за вашиот бизнис и вашиот претприемачки пат. Забележувајќи дека изминува и август ќе заборавев за овој серија на постови кој треба да ги групира најкорисните наслови од месецо Јули 2013 година.

претприемач јули

Насловите од овој серијал на постови на претприемач, на крајот на годината по уште една анализа ќе влезат на страната започни тука која служи за полесно следење на онаа што е најкорисно за вас како претприемачи а е резултат од скоро петгодишна работа на овој сајт.

Продолжи…

post

Како вашата работа да стане вистинско уживање

Како вашата работа да биде навистина едно необично доживување испреплетено со задоволство и „уживанција”? Оваа прашање е важно за секој претприемач бидејќи многу брго по иницијалното започнување и таа иницијална пасија започнуваат да се чувствуваат доста разочарувачки.

работа

Причините за една ваква ситуација лежат во грешките кои ги прават кога го градат нивниот стартап, но и поради грешките кои потекнуваат од самата личност на еден претприемач.

Продолжи…

post

7 Совети за примена на систематски пристап во учење

Целиот наш живот се базира на различно учење на различни нешта. Учењето е неизбежен дел од нашето секојдневие, и во секој момент од нашиот живот ние учиме нешто ново. Но, понекогаш учењето може да стане еден од најголемите проблеми за претприемачите.

учење

Дали сте се нашле во ситуација со бескрајна листа за тоа што треба или сакате да научите?

Продолжи…

post

10 Причини зошто не успевате да постигнете што сакате да постигнете

Сте се нашле ли во ситуација кога едноставно не успевате да постигнете нешто што сте планирале да постигнете? Ако веќе сте се нашле во една таква ситуација, веројатно веќе сте си го поставиле прашањето зошто тоа ви се случува вам.

постигнете

Во овој наслов на претприемач, сакам да споделам десет најголеми причини за непостигнување на планираното (или посакуваното) кои што успеав да ги групирам преку едно истражување спроведено на дваесетина претприемачи, но и мое лично искуство.

Продолжи…

post

Како да го надминете одбивањето како еден претприемач

Веројатно како претприемач веќе сте искусиле повеќе одбивања. Одбивањата како одбивања не се најголемиот проблем, но вистинскиот проблем е доколку вие сте премногу емоционални и чувствителни за нив.

одбивање

Вашиот претприемачки живот ќе биде соочен со премногу одбивања кои понекогаш може да бидат и на секојдневна основа. Можете да бидете одбиени од купувачите, вработените, партнерите, пријателите, смеејството… Тие се ваша реалност и не можете да ги зибегнете.

Продолжи…

post

12 Причини за одложување кои треба да ги знаете

Одложување е нешто што често се користи од страна на претприемачите во нивната секојдневна работа. Но, одложување е навистина опасно кога станува збор за вашиот бизнис и вашиот претприемачки пат.

одложување

Претприемачите по природа се луѓе со многу идеи, концепти, проекти, задачи… Доколку ја одложуваат имплементацијата на тие идеи, концепти, проекти или задачи во секојдневната работа на нивниот бизнис не може да очекуваат успех за себеси и бизнисот воопшто. Едноставно, без имплементација не може да се каже дека постои претприемач. Затоа и одложувањето се смета како еден од најголемите непријатели на претприемачите или потенцијалните претприемачи.

Продолжи…