post

Идеи кои можете да ги искористите од Јуни 2013

Секој месец ги групираме идеите, односно насловите кои можете да ги искористите за вашиот бизнис и вашиот претприемачки пат. Тука ќе ги извлечеме сите оние најкорисни од месецот Јуни 2013 година.

Претприемач најдобро - јуни 2013

Насловите од овој серијал на постови на претприемач, на крајот на годината по уште една анализа ќе влезат на страната започни тука која служи за полесно следење на онаа што е најкорисно за вас како претприемачи а е резултат од скоро петгодишна работа на овој сајт.

Продолжи…

post

6 Совети за да ги најдете најдобрите одговори на вашите прашања

Бидејќи вашиот претприемачки пат ќе биде опфатен со илјадници прашања кои ќе треба да ги одговорите доколку сакате да успеете со вашиот бизнис, ќе мора да користите стратешки пристап за оваа намена.

Вистински прашања

Ќе имате еден тон прашања за вашите купувачи, конкуренција, технологија, човечки ресурси, правни аспекти на вашата компанија и многу други важни подрачја за вас и вашиот мал бизнис.

Продолжи…

post

Активности за претприемачко учење во Македонија

Претприемачко учење станува еден од најзначајните процеси на кој се става главен фокус од страна на развиените нации, што полека но сигурно станува практика и кај нас.

претприемачко учење

Во моментов во тек е изработка на стратегија за претприемачко учење во Република Македонија и дел од активностите на тимот кој работи на подготовка на стратегијата е да се анализираат сите досегашни практики и активности кои се поврзани со претприемачко учење и се имплементирани или уште се активни кога станува збор за оваа тема.

Продолжи…

post

50 Работи кои никогаш не треба да прекинете да ги изведувате како еден претприемач

Како еден претприемач ќе изведувате многу различни работи за вашиот бизнис. Но, често пати ќе работите и повеќе работи отколку што навистина треба да работите.

50 работи

Оваа е нормална ситуација за претприемачите бидејќи секогаш ќе се обидувате со нови работи, ќе експериментирате со различни работи и секогаш ќе работите на откривање на различни начини за подобрување на вашиот мал бизнис.

Продолжи…

post

15 Причини за страв – најголемиот претприемачки непријател

Најголемиот претприемачки непријател претставува страв да се започне со нешто за да се стане претприемач. Тоа нешто е започнување на нов бизнис.

Страв

Честопати стравот е оправдан, но сепак доколку дозволите тој да надвладее и да донесува одлуки наместо вас нема сигурно да станете претприемач, нема да можете и нема да го започнете бизнисот од вашите соништа.

Продолжи…

post

Стратегија за претприемачко учење [Презентации]

Подготовка на стратегија за претприемачко учење е во турбо фаза. На 03.07.2013 година се одржа третата работилница на која учество земаа клучните стејкхолдери кога станува збор за претприемачко учење, процес кој ќе има за цел да обезбеди долгорочен развој и просперитет на нашата земја во иднина.

Овие презентации се дел од муабетот кој беше тема на работилницата. Инаку коментарите, фидбекот и дискусијата која се отвори на самата работилница даваат огромен допринос во подготовка на поквалитетна стратегија.

Погледенете ги презентациите и доколку имате некои коментари, идеи или пак препораки слободно искажете ги или преку коментар на овој пост или преку контакт формата на претприемач.

Некои резултати од спроведени истражувања и анализи

Препораки за стратегија за претприемачко учење

Прва драфт структура на стратегија за претприемачко учење

post

Што претставува успех за претприемачи?

Прашањето кое многу пати го потенцирам тука на претприемач. А, еве резултати од едно истражување за тоа како претприемачите го дефинираат успехот и преку што.

Постот во целост можете да го прочитате на блогот на Infusionsoft.

post

Идеи кои можете да ги искористите од Мај 2013

Секој месец ги групираме идеите, односно насловите кои можете да ги искористите за вашиот бизнис и вашиот претприемачки пат. Овој пост се однесува на месецот Мај од 2013 година.

Насловите од овој серијал на постови на претприемач, на крајот на годината по уште една анализа ќе влезат на страната започни тука која служи за полесно следење на онаа што е најкорисно за вас како претприемачи а е резултат од скоро петгодишна работа на овој сајт.

Во Мај месец 2013 година на претприемач беа објавени 17 наслови од различни теми од областа на претприемништвото. Овој месец преовладуваа наслови од категоријата претприемач и претприемништво.

Месецот мај на претприемач се карактеризира и со сосема нова категорија и вид на материјали креирани за вас, а тоа е неделен подкаст на претприемач.

Продолжи…

post

4 Прашања за вистински претприемачи

Градење на претприемачка кариера значи барање на одговор на многу прашања. Сигурно веќе сте забележале цели наслови на сајтов каде се презентирани прашања кои ве водат низ определен процес за постигнување на нешто во однос на вашиот бизнис.

Но, иако прашањата се важни и сите треба да се одговараат, сепак постојат неколку кои ќе значат живот за вас како еден претприемач, но и за вашиот бизнис воопшто.

Кои се тие прашања? Следува одговорот на прашањево.

Продолжи…

post

Императив да се биде секогаш над просекот

Дали мора да бидеме просечни? Дали мора да бидеме подпросечни? Дали мора и треба да се задоволиме со просечноста? Дали мора да ја прифатиме просечноста?

Секако дека одговорот е не. Од нас и од вас зависи.

Да се биде просечен значи:
Продолжи…